Mortons nevrom og trykkbølgebehandling?

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Mortons nevrom er en smertefull tilstand i forfoten, det finnes flere behandlingsalternativer for dette. Trykkbølgebehandling er ofte brukt.

Hva er mortons nevrom

Mortons nevrom er en tilstand forårsaket av en betent nerve som fører til smerter i forfoten, og noen ganger smerter ut til tærne. Pasienter som lider av denne tilstanden klager ofte over at de føler at det er en sammenrullet sokk under tåballen, eller som å tråkke på en stein uten at det er noe i skoen. Smerten, som stråler fra tåballen mot tredje og fjerde tå, kan være skarp, elektrisk eller sviende. Smertene forverres ved gange, jogging eller klatring i en bakke eller trapp, og det blir bedre når skoene er av og mens du hviler.

Fungerer trykkbølgebehandling mot mortons nevrom?

Trykkbølgebehandling kan være veldig effektiv som behandling av mortons nevrom. Trykkbølge er en behandlingsform der lydbølger pekes på den skadde delen. Bølgene forårsaker mikrotraumer i vevet. Kroppen reagerer på mikrotraumaen ved å sende mer blod og slippe kjemikalier som reparerer og leger vevene. Trykkbølge behandling har vært brukt i lang tid i behandlingen av andre tilstander som plantar fascitt.

En pilotstudie som ble utført ved Weil Foot and Ankle Institute testet trykkbølgebehandling på pasienter med mortons nevrom, og besto av 30 pasienter med mortons nevrom som ikke reagerte på konservativ behandling. I denne studien, var det en suksessrate på 90% i pilotstudien. Det var en identifiserbar forskjell mellom gruppene etter 12 uker (p = 0,0014). I tillegg hadde den ene gruppen et flertall av forsøkspersonene (57%) som oppnådde en VAS av <3. (VAS - smertegrense fra 1-10). På samme måte hadde bare 8% av de behandlede pasientene ingen signifikant forbedring etter trykkbølge, mens 50% av kontrollgruppen (de som ikke fikk trykkbølge, men annen behandling) følte ingen forskjell før eller etter behandling. (1)

Har du mortons nevrom?

Det første trinnet i behandlingsplanen for mortons nevrom bør være å identifisere og fjerne eventuelle årsaker som sannsynligvis har forårsaket skade på nerven og de resulterende symptomene.

Fottøy

Dårlig fottøy som har spiss tåboks, høyhælte eller som er for stramme kan øke belastningen som er plassert på nerven og føre til skade. Hvis fottøy er en sannsynlig årsaksfaktor, kan utskifting av fottøy med en mer komfortabel passform, som gir mer støtte og mindre trykk på nerven bidra til å forbedre symptomene. Her en videosnutt av hva slags sko som er riktig å bruke.

Tilsvarende er mennesker som deltar i sportslige sportsgrener som løping også utsatt for mortons nevrom, spesielt hvis de bruker ubesittede eller slitte sko. Å ta en hvil og unngå å delta i disse idrettene mens nervene kommer seg, kan bidra til å håndtere tilstanden.

Ortoser kan også bidra til å lindre trykket på nerven. Den fungerer som en myk pute plassert under tåballen inne i skoen, noe som kan redusere trykket på nerven. Andre ikke-kirurgiske behandlingsteknikker inkluderer massering eller nedkjøling ved bruk av is på de berørte tærne.

Medisiner:

Farmakologisk behandling innebærer vanligvis bruk av enkle smertestillende medisiner, som paracetamol eller ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs), for å lette smertene.

I tillegg kan kortikosteroide og anaestetiske injeksjoner som administreres direkte til det berørte området mellom tærne, bidra til å lindre mer alvorlige smerter. Dette kan føre til en viss nummenhet i tærne som vil avta kort tid etter injeksjonen

Kirurgi:

Om alt annet er prøvd henvises pasienten til en ortopedisk vurdering for å se på muligheten for å operere området.

Dersom du stadig opplever plager i foten som beskrevet tidligere kan det være lurt å sjekke om nettopp dette kan være grunnen. Det finnes nemlig hjelp å få for å unngå at det skaper flere problemer i fremtiden.

 

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.    Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

    Kontakt oss

    Kiropraktor Sara Nordanger jobber på Fetsund Kiropraktorsenter. For å få kontakt med henne kan du trykke her.