Tips til sko for deg med fotsmerter

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

For deg med fotsmerter kan det å gå til innkjøp av nye sko føles ut som en pest og en plage. Jungelen av merker, modeller, ord og uttrykk kan man lett gå seg vill i. Jeg har åtte års bakgrunn fra sportsbransjen og har jobbet mye med løpesko, derfor har jeg tatt ett dypdykk inn i forskningen for å gjøre det neste skokjøpet ditt litt enklere, slik at du blir mest mulig fornøyd.

Det er store variasjoner hvor mange skritt vi går om dagen, studier har vist at dette varierer mellom 4- til 18 tusen skritt om dagen. (1) For mange med fotsmerter kan dette tallet variere enda mer, da mange opplever at plagene deres forverres jo lenger de går. Samtidig er det i de fleste tilfeller viktig at du holder deg i bevegelse, og ved bruk av godt fottøy kan du ofte gå lenger og med mindre smerter enn ved bruk av feil fottøy. Dette kan igjen være med på å minske effekten plagene har på hverdagen din, samt fremme rehabiliteringen av plagene dine.

Innhold

  • Hallux valgus
  • Mortons nevrom og metatarsalgi
  • Plantar fascitt og hælspore
  • Haglunds hæl
  • Akillessenebetennelse
  • Kvinner er ofte mer utsatt for fotplager enn menn, og det å bruke gode sko selv fra en tidlig alder kan være med på å minske risikoen for at man utvikler fotplager betraktelig. (2) Ved å endre muskelaktiveringen, og belastningen i steget, kan fottøy modifisere belastningen såpass at mange opplever en rask bedring, og i noen tilfeller kan gjøre at man kan både utsette og unngå kirurgiske inngrep. (3)

    Ved feil fottøy siktes det ikke bare til sko med kontra uten demping. Vi bruker ofte sko som er smalere enn bredden på foten vår og kortere enn lengden på foten. Mange handler ofte sko på formiddagen, men tar ikke til høyde for at foten naturlig kan svelle opp noe i løpet av dagen. Hvis vi ser på pronasjonssko kontra supinasjonssko er ikke forskerne like enige om hvor stor effekt dette har på fotplager og skader. (4)  En god indikasjon på om en sko er riktig til deg er at den føles komfortabel ut på, at du ikke ”tråkker” den inn på innersiden av foten, og at skoen sitter godt rundt hælen.

    Noen av de vanligste fotplagene vi ser i klinikken er:

    • Mortons nevrom og metatarsalgi
    • Hallux valgus
    • Plantar fascitt
    • Hælspore
    • Haglunds hæl
    • Akillesproblematikk

    Hallux valgus

    Denne feilstillingen av foten der stortåen presses mot de andre tærne. Dette kan gi smerter i stortåen, gangproblematikk og problemer med å finne sko som passer. Så mange som 36% av alle voksne over 65 år og over 30% av alle kvinner er rammet av denne tilstanden. Bruk av sko med oppbygging i hælen og sko som er smalere enn bredden av foten er assosiert med hallux valgus. (5)

    • Bruk sko med bred tåboks – mange ender ofte opp med herremodeller da disse kan være bredere
    • Unngå høyhælte sko

    Trykk her for flere tips for deg med hallux valgus

    Mortons nevrom og metatarsalgi

    Mortons nevrom er en tilstand som kjennetegnes av smerter i fotbladet. Denne smerten sitter ofte mellom 2- og 3, eller 3- og 4 tå. Denne nerveirritasjonen er et resultat av feilbelastning av forfoten over tid. (6) Dette kan komme av smale- eller høyhælte sko som fører til overbelastning og irritasjon av nerven.

    • Bruk  sko med bred tåboks
    • Unngå høyhælte sko
    • Sko med stiv såle kan redusere smerte da det reduserer ekstensjon av forfotsbenene når man ruller av foten. (7)

    Trykk her for å lære mer om mortons nevrom 

    illsutrasjon av mortons nevrom

     

    Plantar fascitt og hælspore

    Plantar fascitt og hælsporer er oppstår typisk etter langvarig eller akutt overbelastning. Typisk sitter smertene midt under hælen, men kan spre seg ut langs hele senen som går fra hæl til forfot. Lidelsen er vanlig og kan ramme folk i alle aldre, men spesielt kvinner, militærpersonell og idrettsutøvere er utsatt. Støtte under fotbuen er ofte mer effektiv enn kun direkte demping under hælen for de med plantar fascitt, ved hælspore kan ekstra demping i hælen være en behagelig måte å avlaste hælen. (8)

    • Innersålen skal gi god støtte langs hele fotbuen, uten å klemme ubehagelig
    • Sko med avrundet såle (9)
    • Bruk sko med bred tåboks

    Ønsker du å vite mer om plantar fascitt trykk her, for mer om hælspore kan du lese her.

    Haglunds hæl

    Denne tilstanden oppstår ofte på grunn av gjentakende friksjon mellom skotøy og fotens vev. Det oppstår i området der akillessenen fester inn til hælbenet, hvor en slimpose som skal beskytte mot friksjon blir stadig irritert av skotøy. Dette kan lede til senebetennelse i akillessenen og til slimposebetennelse, i tillegg til at det ekstra draget på selve hælbeinet gjør at en utvekst utvikles. Typiske løpesko med høyere hæl enn forfot kan faktisk øke belastningen ved gange, en nulldropsko kan være ett bedre alternativ. (10)

    • Gå med sko med myk hælkappe eller sko uten hæl om mulig
    • God demping i hælen
    • Nulldrop løpesko

    Les mer om haglunds hæl

    infromativt bilde som beskriver haglunds hæl

    Akillessenebetennelse

    Denne hælplagen oppstår som oftest på grunn av slitasjeforandringer i og rundt akillessenen og dens feste på hælbenet. Tilstanden sees som oftest hos idrettsutøvere, middelaldrende mosjonister og eldre. De som løper mye på hardt underlag er spesielt utsatt. Mange opplever bedring ved å ha en sko med mer oppbygging under hælen, men dette bør kun gjøres noen dager til få uker, da det faktisk øker belastningen på akillessenen ved gange.

    • Nulldrop løpesko
    • Hælkappe som ikke klemmer på det irriterte området

    illustrasjon av akilles anatomi plager

    Bruk kartet under for å finne en kiropraktor som behandler føtter

    LAST NED ARTIKKEL

    Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.







      Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

      Kontakt oss

      Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.