Behandling av korsryggsmerter

Våre kiropraktorer har lang erfaring med utredning av behandling av både enkle og kompliserte korsryggssmerter

Les mer

Behandling av lumbago og korsryggsmerter

Lumbago, eller korsryggsmerter, er en av de mest utbredte lidelsene knyttet til muskel- og skjelettsystemet i Norge. Rundt 80 prosent av den norske befolkningen vil oppleve korsryggsmerter på et eller annet tidspunkt i livet. På vår klinikk har vi omfattende erfaring med behandling av korsryggsmerter, og vi tar imot pasienter i alle aldre, inkludert gravide.

Vanlige symptomer

Vanlige symptomer inkluderer akutte, langvarige eller tilbakevendende smerter, ofte verre om morgenen eller etter lengre perioder med inaktivitet. Noen ganger kan smerten være så intens at ryggen føles ustabil, og den kan også stråle ned i ett eller begge bena.

Det er viktig å være oppmerksom på at hvis du opplever sterke smerter i korsryggen med strålinger ned i bena og problemer med å kontrollere blære eller tarmfunksjon, bør du søke legehjelp for å utelukke alvorligere tilstander.

Vanlige årsaker

Kink i ryggen:

En kink i ryggen oppstår vanligvis plutselig som følge av en uventet bevegelse, løft eller vridning. Dette kan føre til en midlertidig muskelspasme eller strekk i ryggmusklene. Smerten oppleves ofte som skarp eller stiv i korsryggen og kan gjøre det vanskelig å bevege seg. En kink i ryggen kan være forårsaket av overdreven belastning, dårlig kroppsholdning eller plutselige bevegelser uten oppvarming eller strekkøvelser.

Spinal stenose:

Spinal stenose refererer til en innsnevring av ryggmargskanalen, som kan oppstå på grunn av aldersrelatert slitasje, skader eller medfødte forhold. Denne innsnevringen kan føre til trykk på ryggmargen eller nerverøttene og resultere i smerte, nummenhet eller svakhet i korsryggen og ned i bena. Pasienter med spinal stenose opplever ofte bedre symptomer når de bøyer seg fremover, da dette åpner opp ryggmargskanalen midlertidig og lindrer trykket.

Prolaps i korsryggen:

En prolaps i korsryggen, også kjent som en skiveutglidning, oppstår når den myke kjernen i en mellomvirvelskive presser seg ut gjennom den ytre fiberringen. Dette kan skje som følge av aldersrelaterte endringer, skader eller overbelastning av ryggen. Når den utbulende delen av skiven presser på nærliggende nerverøtter, kan det forårsake smerter, nummenhet og prikking ned i bena, i tillegg til lokale korsryggsmerter. Noen ganger kan en prolaps i korsryggen føre til alvorlige symptomer som svekkelse i bena eller tap av blære- og tarmkontroll.

Piriformissyndrom:

Piriformissyndrom er en tilstand der piriformismuskelen, som ligger dypt i setemuskulaturen, blir irritert eller strammet. Dette kan føre til kompresjon eller irritasjon av isjiasnerven, som passerer under eller gjennom piriformismuskelen. Pasienter med piriformissyndrom opplever ofte smerter i korsryggen og setet, samt strålinger ned i benet på den berørte siden. Symptomene kan forverres ved langvarig sitting, løping eller andre aktiviteter som belaster setemuskulaturen.

Spondylolistese:

Spondylolistese er en tilstand der en av ryggvirvlene glir fremover i forhold til virvelen under. Dette kan skje som følge av medfødte misdannelser, traumer eller degenerative forandringer i ryggraden. Spondylolistese kan føre til smerte og ustabilitet i korsryggen, samt kompresjon av ryggmargen eller nerverøttene. Pasienter med spondylolistese kan oppleve smerter ved belastning, forverring av symptomer ved bakoverbøying eller forlenget stående, og noen ganger nummenhet eller svakhet i bena.

Fasettleddsyndrom:

Fasettleddsyndrom oppstår når de små leddene i ryggraden, kalt fasettleddene, blir irriterte. Dette kan skje som følge av slitasje, overbelastning eller skade. Pasienter med dette opplever vanligvis smerter lokalisert på den berørte siden av ryggen, som kan forverres ved bevegelse av ryggen i visse retninger.

 

Kiropraktisk behandling av lumbago

Ved kiropraktisk behandling vil først en grundig undersøkelse bli gjennomført for å fastslå riktig diagnose. I noen tilfeller kan det være nødvendig med røntgen eller MR for å få fullstendig oversikt over tilstanden. Kiropraktoren vil deretter tilpasse behandlingen basert på den individuelle situasjonen. Dette kan inkludere spesifikke kiropraktiske justeringer, triggerpunktbehandling, tøyeøvelser og dry needling.

I den akutte fasen av korsryggsmerter er det viktig å finne en komfortabel stilling og unngå overanstrengelse. Gradvis gjenopptakelse av bevegelse anbefales for å fremme helbredelse. Et hjemmeøvelsesprogram og kostholdstilpasninger kan også bidra til å forbedre behandlingsresultatene.

Våre kiropraktorer har omfattende kompetanse i diagnose og behandling av korsryggsmerter og streber alltid etter å gi den beste oppfølgingen av våre pasienter.