Sub-akutt korsryggsprolaps

Bestill time

Hva er sub-akutt korsryggsprolaps

Ved sub-akutt prolaps i korsryggen, mener vi vanligvis symptomer fra prolaps som har vart fra seks uker til omtrent tre måneder. I løpet av dette stadiet opplever pasienten ofte en gradvis reduksjon i smerteintensiteten sammenlignet med det akutte stadiet opp til 6 uker. Selv om smertene oftest er mindre intense, kan det fortsatt være svært plagsomt og forårsake ubehag og begrensninger i daglige aktiviteter.

Smerter i nedre del av ryggen, kan være verkende eller skarpe eller stråle ut i setet eller ned i bena. Pasienter med sub-akutt prolaps kan også oppleve andre symptomer, som muskelspenninger eller stivhet og begrenset bevegelse i ryggen og en følelse av muskelsvakhet eller tretthet i rygg og ben. Disse symptomene kan være mest merkbare etter perioder med inaktivitet eller når pasienten prøver å utføre visse bevegelser eller løfte tyngre gjenstander. Noen kan også merke nummenhet, prikking eller svakhet i bena, spesielt hvis prolapsen påvirker nervene i korsryggen. Til tross for symptomene opplever mange pasienter gradvis bedring i funksjon og mobilitet over tid.

Behandlingen av sub-akutt prolaps fokuserer vanligvis på smertelindring og fremme bevegelse. Dette kan inkludere fortsatt bruk av medikamentell behandling, som smertestillende og betennelsesdempende medisiner, for å kontrollere smerter og redusere betennelse. Kiropraktisk behandling kan være nyttig for å øke bevegeligheten og redusere smerter.

På dette stadiet er det viktig for pasienter å fortsette med anbefalte øvelser og oppfølging for å forhindre tilbakefall. Gradvis økning av fysisk aktivitet og bevegelse kan bidra til å gjenopprette funksjonen og styrke musklene rundt ryggsøylen eller nakken. Pasienter bør fortsatt overvåkes av helsepersonell med god erfaring med prolapsoppfølging for å sikre at de gjør fremgang og for å tilpasse behandlingsplanen etter behov.

Svarer du ja på et av spørsmålene bør du få undersøkt ryggen

 • Smerter i korsygg med stråling i ben i mer enn 6 ukers varighet
 • Økt smerter ved host, nys eller toalettbesøk
 • Fortsatt tilstedeværelse av smerter, selv om de kan være mindre intense enn i det akutte stadiet.
 • Opplevelse av stivhet i ryggen, spesielt etter perioder med inaktivitet.
 • Følelse av muskelsvakhet eller tretthet, spesielt under eller etter fysiske aktiviteter.
 • Nedsatt evne til å delta i daglige aktiviteter, som jobb eller familieaktiviteter.
 • Du har behov for smertestillende og/eller betennelsesdempende medisiner
 • Vært til konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell uten tilstrekkelig lindring

Tilstander vi ofte utreder og/eller behandler:

 • Smerter i korsryggen med eller uten isjias
 • Korsryggsprolaps
 • Isjias
 • Ryggstenose
 • Falsk isjias
 • Spondylolistese
 • Kink i korsryggen
 • Låsning i bekkenet
 • Muskelspasme i setemuskelen

Lena Thorsmæhlum

Har gått igjennom flere perioder med vond rygg og prolaps. Kim har hjulpet meg på alle mulige måter og hatt tett oppfølging av meg helt utenom hva man kan forvente. Kim bryr seg virkelig om sine pasienter og er veldig dyktig og kunnskapsrik! Min beste pasientopplevelse noensinne. Les mer

Har gått igjennom flere perioder med vond rygg og prolaps. Kim har hjulpet meg på alle mulige måter og hatt tett oppfølging av meg helt utenom hva man kan forvente. Kim bryr seg virkelig om sine pasienter og er veldig dyktig og kunnskapsrik! Min beste pasientopplevelse noensinne. Les mindre

Jonathan Bruns

Kim er en utmerket kiropraktor! Etter mange år med rugbyskader og generell vanskjøtsel av disse skadene, utviklet jeg kroniske smerter i ryggen og  hoftene og etterhvert flere ryggprolapser. Kim har ikke bare hjulpet meg å behandle disse skadene, men også  hjulpet meg med rehabilitering og forebygging av nye plager. Jeg… Les mer

Kim er en utmerket kiropraktor! Etter mange år med rugbyskader og generell vanskjøtsel av disse skadene, utviklet jeg kroniske smerter i ryggen og  hoftene og etterhvert flere ryggprolapser. Kim har ikke bare hjulpet meg å behandle disse skadene, men også  hjulpet meg med rehabilitering og forebygging av nye plager. Jeg anbefaler Kim på det varmeste! Les mindre

Kim Orderud

Kiropraktor MNHO

Kim har over 15 år erfaring med å utrede og behandle kompliserte ryggsmerter som prolaps i korsryggen. Han har to mastergrader, en i kiropraktikk og en Mastergrad i Nevrologi der han fordypet seg i prolaps og isjias.

Les mer

Derfor bør du velge Kim Orderud

 • Kim har spisskompetanse på prolaps og isjas
 • Han har mastergrad i nevrologi med fordypning i prolaps og isjias
 • Han kan rekvirere MR eller Røntgen ved behov
 • Han samarbeider med din fastlege og henviser til nevrolog eller ortoped ved behov.
 • Kim utreder og behandler utelukkende isjias og prolapspasienter.

Vi bruker informasjonskapsler

Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.