Den store guiden for plantar fascitt

5/5 (9)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Er du plaget med smerter i foten eller i hælen, men vet ikke hva det kommer av? Eller har du blitt diagnotisert med plantar fascitt? I denne guiden kan du lese mer om hva som forsårsaker plantar fascitt, og forskjellige modaliteter som brukes i diagnostisering og behandling av plantar fascitt.

Hva er plantar fascitt

Under foten vår har vi en hinne som strekker seg fra hæl til forfot som kalles plantar fascia. Dette er en sterk sene som gjør en viktig jobb i å redusere støtbelastninger i foten, spesielt ved å preservere den langsgående fotbuen, som gjør at foten fjærer når vi går og løper. Over tid utsettes senen for store belastninger og små mikroskader, dette kan føre til slitasje og den støtdempende effekten av senen blir mindre.

Plantar fascitt er en tilstand hvor plantar fasciaens feste til hælbenet blir overbelastet og irritert. Smertene kan ofte føles fra midt under hælen og fremover i foten. Lidelsen er veldig vanlig, og kan ramme folk i alle aldre, men kvinner fra 40 år og oppover er mest utsatt. Andre som kan være spesielt utsatt er militærpersonell og idrettsutøvere 1

Risikofaktorer for plantar fascitt

 • Kvinne
 • Økt alder
 • Lav eller høy fotbue
 • Løping
 • Overvekt
 • Diabetes/revmatisme

Plantar fascitt er en slitasje av senen, ikke en kronisk betennelse av plantar fascia som det ble trodd tidligere. Slitasjen oppstår når senen blir overbelastet, små mikrorifter i senen oppstår, og over tid fører dette til en fortykkelse av senen på grunn av arrvev fra disse småskadene. 2, 3. I opptil en tredjedel av alle tilfeller kan lidelsen komme i begge føttene samtidig. Smertene er typisk verst på morgenen, ved de første skrittene ut av sengen , eller etter en lengre periode med hvile 4.

Tilhelingstiden ved plantar fascitt fremstår med store variasjoner, tidlig i sykdomsforløpet kan det gå over av seg selv med noen dagers avlastning. Senere kan lange smertefulle perioder som ikke går over av seg selv oppleves.

Det er normalt sett ikke behov for sykemelding for plantar fascitt, men i de tilfellene der smertene er meget plagsomme, eller hvor jobben er for krevende kan en sykemelding være aktuell for at pasienten skal fokusere på rehabiliteringsprosessen i en kortere periode. Prosessen med tilheling kan stimuleres ytterligere ved for eksempel styrketrening, trykkbølgebehandling og kostholdsendringer.

Illustrasjon av plantar fascitt, markert der smerten er mest intens under foten

Diagnostisering av plantar fascitt

Plantar fascitt og andre smerter fra hælbenet blir som oftest diagnostisert på bakgrunn av hvordan pasienten beskriver plagene, og på bakgrunn av tester utført av terapeut. Det er viktig at man oppsøker autorisert helsepersonell som lege, kiropraktor eller fysioterapeut for å sikres at det er rett diagnose. Dette for å sikre rett behandling, slik at pasienten raskest mulig er tilbake i aktivitet.

Typisk tegn er ømhet i forkant av hælbenet, som utløses når du går på foten. I begynnelsen er det normalt sett kun ved belastning, men over tid kan det utvikle seg til smerte selv ved hvile. Man opplever da ofte mer plager på kvelden etter å ha belastet foten hele dagen.

I noen tilfeller, som oftest der det er mangel på forbedring innen forventet tidsramme kan terapeuten ønske å få ett bedre innblikk i hvilke vev som er involvert. Dette kan gjøres ved bruk av bildeundersøkelser som MR, ultralyd og i noen tilfeller røntgen.

Andre fotsmerter som må utelukkes:

 • Stress fraktur av hælbenet
 • "Bone bruise" - blodutredelse i hælbenet
 • Fat pad syndrom
 • Revmatisk sykdom
 • Kroniske inflammatoriske leddsykdommer
 • Ruptur av plantar fascia senen

Bilde av typiske smerteområder under foten

Ved bruk av de forskjellige bildeundersøkelsene, får man innblikk i forskjellige typer vev, hver modalitet med forskjellige fordeler og ulemper. Ultralyd har oftere kortere ventetider, og kan i noen tilfeller utføres i selve klinikken. ved bruk av ultralyd ser man etter fortykkelse av senen, da dette er veldig vanlig ved plantar fascitt 5.

Magnetisk resonans bildefremstilling (MR) er en mer avansert modalitet, som gir detaljerte bilder av bløtvev. Ved bruk av MR ser man etter fortykkelsen av plantar fascia senen, i tillegg kan det vises hevelser og blodutredelse i nærliggende områder, samt inne i selve benet. Røntgen brukes primært for å utelukke andre plager som for eksempel brudd i hælbenet, samt få ett overblikk over anatomiske endringer i vevet, og brukes gjerne sammen med ultralyd eller MR.

Kiropraktor som behandler en ankel

Viktige kliniske tester for plantar fascitt

Plantar fascitt blir ofte diagnotisert på bakgrunn av smerte på hælbenet, mer spesifikt på mediale calcaneale tuberkel. Smerte her er en veldig god pekepinn på plantar fascitt. Det er ingen enkelt test som med 100% sannsynlighet kan si om noen har plantar fascitt, så diagnosen blir satt på bakgrunn av beskrivelsen av smertene samt funn på testene beskrevet under.

Vanligste områder å oppleve smerte ved plantar fascitt

Windlass test

Windlass testen er en fottest hvor plantar fascia senen blir strukket. Smerte her er vanlig hos pasienter med plantar fascitt. Testen kan også avsløre andre biomekaniske problemer som hallux rigidus - en anatomisk eller funksjonell stivhet i stortåen.

hvordan plantar fascia senen strammes opp ved løft av stortå

Kne til vegg test

Denne testen tester lengden på leggmuskel og akillesen. Da plantar fasciaen er en forlengelse av akillessenen kan stramhet og stivhet her være typisk i de med plantar fascitt.

Test av hvor stram akilles senen er

Funksjonell screen

Terapeuter vil ofte kjøre en funksjonell screen av pasienten, for å se hvor overbelastningene stammer ifra. Ved plantar fascitt er utfall, knebøy og balanse på en fot vanlige funksjonelle tester. Hvor noe av de typiske tingene man ser etter er:

 • Høy/lav fotbue
 • Over/under pronasjon
 • Benlengdeforskjeller
 • Overdreven rotasjon av legg og hoftebenet
 • Stivheter i ankel, legg og kne
 • Svakhet i legg og fotmuskulatur

Kvinne som strekker ut ved å utføre en treningsøvelse

Øvelser ved plantar fascitt

Hjemmeøvelser for denne typen fotsmerter involverer ofte uttøyning, massasje med golfball, bruk av isposer osv. Spesifikke styrkeøvelser for foten har generelt sett en meget god effekt på å rehabilitere foten etter man har utviklet plantar fasciitt.

Hvis man sammenligner effekten av styrketrening med uttøyning, har studier vist at styrketreningen bedre evne til å stimulere den overbelastede senen til høyere smertetoleranse 6, 7. Dette gjør ikke uttøying overflødig, da det fortsatt har en smertestillende effekt, men det anbefales å heller prioritere styrke fot-muskulaturen. En annen positiv effekt av opptrening er at det er en sikker måte å gradvis øke belastningen på foten, slik at du kan utvikle en ny trygghet i foten, selv etter langvarige problemer.

 

Ettbeins tåhev med håndkle

I denne øvelsen både strekker og aktiverer vi plantar fasciaen, mens vi stimulerer fotens naturlige bevegelsesmønster, lignende som når man går.

 • Finn en trapp eller en liten kasse du kan stå på
  Legg ett sammenrullet håndkle under tærne, juster tykkelsen på håndkle slik at du føler en forsiktig strekk på undersiden av foten.
 • Gjør tåhev på en fot (får du smerter forsøk øvelsen på begge føtter)
  Fokuser på kontrollerte bevegelser, 3 sekunder på å løfte opp hælen, hold i 2 sekunder, så 3 sekunder ned igjen.
 • Gjør 3 sett av 12 repetisjoner annenhver dag. Gradvis øk belastningen ved for eksempel å ha en sekk på ryggen som du kan fylle vannflasker og lignende i.
Tå fleksjonstrening

En enkel og hendig øvelse som kan ta selv den mest hendige på senga. Her kreves god kroppskontroll, og god evne til å aktivere de dype musklene i foten.

Illsutrasjon av fot som plukker opp ett håndkle med tærneLegg et håndkle, sokk eller liknende på bakken og løft det opp ved å klemme det fast med tærne.

 • Gjør øvelsen litt vanskeligere ved å dra håndkle bortover gulvet
 • Øk gradvis vanskelighetsgraden ved å legge tyngre gjenstander på håndkledet
 • Gjør 3 sett a 15 repetetisjoner for å styrke muskulaturen på undersiden av foten.
Kortfotøvelse for fotsmerter

Denne øvelsen gir veldig lav belastning på foten, dens primærfunksjon er å lære deg opp til å aktivere de små musklene inne i foten.

Illustrasjon av kortfotsøvelse

 • Plasser foten flatt på gulvet mens du sitter på en stol
 • Stram muskulaturen under foten slik at fotbuen løftes opp fra gulvet uten at du krøller tærne
 • Husk: fotbuen skal løftes opp, men tær og tåballer skal trykkes godt ned i gulvet.
 • Hold slik i 5-10 sekunder. Gjenta dette 20 ganger

Trykkbølgebehandling og plantar fascitt

Hva er trykkbølgebehandling
 • Trykkbølge er en form for behandling som ofte brukes ved kroniske og akutte seneskader, ofte kalt senebetennelser, slimposebetennelser og andre skader i muskel og ledd.
 • Fra munnstykket på trykkbølgepistolen sendes det lydbølger inn i det ønskede området. Trykkbølgene vil kunne bryte ned skadet vev og kalk, og igangsette en akutt betennelsesprosess. Dette igjen stimulerer kroppens tilhelingsprosess, hvor kroppen vil produsere friskt vev som erstatter det skadde vevet. Kort sagt vil senen gjøre mindre vondt, og tåle en større belastning etter en runde med trykkbølgebehandling 8.
 • Under selve behandlingen vil man oppleve at smertene kan bli noe forverret på kort sikt. Skadet og ømt vev som blir utsatt for disse lydbølgene vil bli mer irritert og vil derfor gjøre vondt, men ikke mer enn at du holder ut den tiden det varer.
 • Vi anbefaler å være forsiktig med bruk av smertestillende og betennelsesdempende medisiner før bruk av trykkbølge. Les mer her om effekten av betennelsesdempende medisiner for plantar fasciitt.

En fot som undergår trykkbølgebehandling for plantar fascitt

Effekt av trykkbølgebehandling

Ved å kombinere trykkbølge med andre behandlingsformer og spesifikke opptreningsøvelser sikrer vi gode og langvarige resultater. Bruk av trykkbølge er effektivt i behandlingen av de med plantar fascitt som har vart i over 3 måneder 9. Sammenlikner man effekten av trykkbølgebehandling med bruk av tørrnåler, og forskjellige injeksjoner, har man konkludert med at trykkbølgebehandling er en mer optimal behandlingsform 10.

Ved plantar fascitt kreves det normalt sett kun én behandling per uke i 5-6 uker, men i noen tilfeller kan det være behov for flere. Faktorer som spiller inn kan være varighet av plager, tidligere nerveskader, kroppsvekt, og styrke i nærliggende muskulatur. Dette kan gjøre at noen har behov for enten et lenger behandlingsforløp, eller flere runder med behandling.

Smertestillende og betennelsesdempende medisiner

Da dette er en smertefull og plagsom slitasjeskade tyr mange til reseptfrie legemidler i behandlingen av plantar fascitt. Leger vil normalt sett forsøke en runde med betennelsesdempende legemidler før sterkere smertestillende.

Da plantar fascitt ikke er en aktiv betennelse, har det lite vist effekt, og kan faktisk øke risikoen for forverring på sikt 11. Ved bruk av smertestillende og betennelsesdempende legemidler, anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege, eller ditt lokale apotek for informasjon og veiledning.

 

Innleggssåler

Bruk av innleggssåler kan være ett godt hjelpemiddel for plantar fascitt. Sålene skal støtte godt opp under fotbuen, uten å legge noe direkte trykk på plantar fasciaen 12. Sålene kan hjelpe til med å redusere smerte, og derav fremme rehabilitering ved å øke gangdistanse 13. Mange glemmer ofte å bytte sålene mellom skoene, men de bør brukes så mye som blir anbefalt av ortoped. Det kan også være viktig å spesifisere hvilke sko sålene primært skal brukes til, da mange opplever at sålene kan bli for kraftige for skoene de hadde planlagt å bruke sålene i.

Man får normalt sett ikke støtte fra NAV til såler for plantar fascitt, da man må ha ett varig funksjonstap (over to år) for støtte til ortopediske hjelpemidler. For å få støtte til såler, må det være nødvendig for å opprettholde et alminnelig funksjonsnivå, og må være rekvirert av godkjent spesialist. For mer informasjon om ortopediske hjelpemidler, besøk NAV sine sider her.

Fot som får spesialtilpasset såler

Tørrnålebehandling for plantar fascitt

Tørrnålebehandling er en alternativ behandlingsform med store likhetstrekk til akupunktur. Teorien bak tørrnålebehandling ligger i at man behandler triggerpunkter ved å stimulere muskelen intramuskulært. Enigheten rundt behandlingsformen er at det har en smertestillende effekt, primært på muskelsmerte. Det har ingen vist effekt på selve bevegeligheten i foten eller senen ved plantar fascitt, men har vist god smertelindrende effekt.  Dette gjør denne behandlingsformen aktuell å forsøke før man går videre til mer invasive behandlingsmetoder 14.

Person som mottar akupunktur behandling

Injeksjonsbehandling ved plantar fascitt

Ved mange langvarige smertetilstander som involverer sener kan kortisoninjeksjon og PRP (platelet-rich-plasma) være indikert. Disse behandlingsformene er mer invasive enn trykkbølge og styrkeøvelser.

Kortisonsbehandling

Bruk av kortison injeksjoner har lenge vært vist å gi en sterk smertelindring, problemet som ofte har vært diskutert er at det øker sjansen for ruptur av plantar fascia senen, pluss en rekke andre komplikasjoner som kan forverre plagene ytterligere 15 . Nyere studier har vært mer positive til bruk av injeksjonsbehandling sammen med trening, selv tidligere i behandlingen, det nevnes dessverre ikke noe om varigheten til plagene i denne studien 16. Kortisonbehandling kan også ha andre negative konsekvenser både lokalt i vevet og systemisk i kroppen, som er viktige punkter å diskutere med legen før du ber legen din henvise deg for en kortisonsprøyte.

PRP-injeksjon

PRP injeksjoner er noe som har blitt mer vanlig de siste par årene, der man tapper eget blod, prosesserer dette slik at man øker mengden av et protein (vekstfaktor red anm.) som er viktig i helingsprosessen. Man injiserer så dette proteinrike blodet tilbake til det skadede området. Dette kan ofte ha en positiv effekt på mer langvarige muskel- og skjelettskader. Det har blitt vist til å være trygt og relativt effektivt i helingen av plantar fascitt, men det er store forskjeller i hvordan det blir brukt 17.

Taping for plantar fascitt

Det å teipe foten kan hjelpe til å lindre fotsmertene, og kan være spesielt viktig for de som har behov for kortvarig, men umiddelbar støtte, som f.eks. idrettsutøvere før kamp/trening. Det bør alltid gjøres i samråd med terapeut, slik at du unngår ytterligere overbelastning. Vi anbefaler å bruke Leukotape P, som er en utrolig sterk tape.

 1. Legg en stripe tape fra innersiden av stortåen rundt hælen, til yttersiden av basen til lilletåen
 2. Ta en remse tape fra tåballen og rundt foten,og avslutt under tåballen igjen.
 3.  Ta en ny remse tape, påfør den fra basen av lilletåen, rundt hælen på innersiden og så tilbake til basen av lilletåen.
 4. Sett så på en ny remse, start på basen av stortåen, kryss hælen på yttersiden, og returner til innersiden. Du skal nå ha ett kryss under foten, dette gir støtte for plantar fasciaen.
 5. Gå så fra innside av tåballen, rundt yttersiden av hælen og kryss over og avslutt på yttersiden av foten under basen til lilletåen. Gjenta opp til 3 ganger for støtte av plantar fasciaen.
 6. For å avslutte, legg horisontale striper med tape opp langs hele foten for å dekke tapen.

Nå skal undersiden av foten være nesten helt dekket fra baksiden av tærne (metatarsal regionen) til hælen, som vil gi den ønskede støtten, slik at plantar fascia senen kan hvile med begrenset bevegelighet.

 

illustrasjon av hvordan man taper for plantar fascitt

Kirurgisk inngrep ved plantar fascitt

De aller fleste med plantar fascitt blir kvitt plagene ved hjelp av konservativ behandling. Noen personer vil fortsatt utvikle en mer vedvarende form for plantar fascitt 18. Dersom du fremdeles har plager etter 9-12 måneder , som ikke responderer på konservativ behandling kan operasjon være aktuelt. Majoriteten som opereres er godt fornøyd, men det er ingen garanti for et godt resultat, og en fjerdedel av de som opereres er ikke godt fornøyd med resultatet. Opptil 44% av pasientene har fortsatt plager av varierende kvalitet etter operasjon 19.

De vanligste kirurgiske inngrepene

 • Forlengelse av plantar fascia senen fra hælbenetIllustrasjon av kirurgisk inngrep på plantar fascia
 • Forlengelse av leggmuskelen (gastrocnemius)Illustrasjon av kirurgiske ingnrep gjort i leggmuskel

Ved å minske tensjonen på plantar fascia senen blir den mindre stram og irritert. Operasjonen kan utføres med lokalbedøvelse eller med lett narkose hvor du sover under inngrepet, og man kan reise hjem samme dag.

Det er heller ikke helt risikofritt å opereres, ved plantar fascia release er lokal nerveskade vanligst, men også tilbakevendene hælsmerter, infeksjon, til og med forverring av plagene kan oppstå (uvanlig). Ved lokal nerveskade, er nummenhet i områder av foten vanlig.

Bruk kartet under for å finne en kiropraktor som behandler føtter

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

123 kommentarer på "Den store guiden for plantar fascitt"

 1. Hei,

  Jeg får betennelse i veldig spesifikke situasjoner. Festivaler/konserter/messer der jeg står lenge stille på dårlige sko og når jeg går lengre turer i fjellet med mine stive/harde fjellstøvler. Følgelig får jeg betennelsen ca 1 gang i året. Jeg har to spørsmål
  1) Felles for mine betennelser er mangel på demping. Kan mykere sko løse hele problemet?
  2) Er dette en betennelse man får lettere og letter jo flere ganger man får det? Som nevnt får jeg betennelsen når jeg går i fjellet, noe som er veldig viktig for meg, så jeg ønsker ikke å slutte med det. Men om jeg forverrer min egen situasjon ved å "utløse" betennelsen må jeg tenke litt.

  Jeg har sånne fotsenger fra ortoped i fjellskoene, men bruker de ikke ellers. Jogger 1-2 mil 3 ganger i uken uten snev av smerter.

  1. Hei Henrik,

   Sånn du forklarer det høres det ut som vevet ditt har god toleranse til strekk og dynamisk belastning, som f.eks når du er ute å løper. Men hardere underlag, dårlig fottøy etc som gir mer kompresjon over hælen virker å trigge området. Gode sko med mer demping er definitivt verdt å prøve i de situasjonene du tidligere har utviklet plager "function over fashion".

   Når det kommer til ditt andre punkt, så er det slik at hsr man hatt en skade tidligere er man mer utsatt for ny skade i samme område. Spørsmålet er jo da, hvor lenge setter det deg ut i etterkant? Kan man forsøke å tilpasse turen litt slik at man ikke utvikler like store plager (f. Eks kortere intervaller når man går, hyppige hvilepauser, skobytte etc)

   Mvh Espen

   1. Plagene pleier å vedvare i en ukes tid. Sist langtur jeg gikk i fjellet fikk jeg oppskriftsmessig betennelse og store smerter på kvelden dag 2. Jeg brukte da smertestillende og betennelsesdempende etter rådføring med lege og på dag 6 var betennelsen borte og jeg var uten smerter resten av turen. Etter festivaler og konferanser med mye ståing på hardt gulv med dårlige sko tar det ca 1 uke før det er borte.

    Det er er redd for ar at jeg ødelegger for meg selv ved å "presse" gjennom disse turene fordi jeg på sikt forverrer situasjonen til det punktet at jeg ikke kan gå i det hele tatt. Eller at restitusjon tar 6 mnd.

 2. Hei,
  Etter å ha slitt med plantar Faciit i nesten 7 år med prøving av ulike såler og en rekke behandlingsmetoder ble jeg anbefalt av Ortoped å operere/løsne opp pl.fascia senen som visstnok var veldig stram. Enkel operasjon uten risiko ble jeg fortalt. Operasjon i september. Nå i slutten av april er jeg fortsatt vesentlig værre enn før operasjonen.
  (Er i 40 årene og veier 80 kg, kontorjobb)
  • Ortoped satte meg på
  Voltaren kur i februar som ikke har hatt noen effekt
  • Ingen bedring siste 3-4-mnd men litt opp og ned fra dag til dag.
  • Svært lav belastningsterskel. Smertene øker raskt med økt belastning (særlig å stå. Barbeint store smerter etter et par minutter). Et hovedproblem er at smertenivået etter overbelastning blir liggende på et høyere nivå i lang tid etterpå gjerne dager. Det betyr at jeg blir veldig passifisert ift aktiviteter og må være veldig varsom både på jobb og privat.
  • Tåhev og trening som utfordrer senen under foten går stort sett bra. I samråd med fysioterapeut har jeg trent foten ganske hardt siste 6-8 uker
  • Vesentlig hyppigere og kraftigere smerter enn før operasjon. I tillegg mere konstant irritert/murrende. Smertene på venstre fot sitter under hælen på høyre halvdel og langs hælfeste fra høyre og inn mot midten (kjennes nesten ut som om det er et åpent sår under huden)Stikkende følelse inn under hælen når jeg drar tommel over i underkant av arret langs siden av hælen.
  • Gikk frem til februar med Gaitline sko med lave såler men med demping under hælen.tror jeg burde hatt støtte til fotbuen men de presser veldig på det vondeste området.
  • får ikke noen gode svar fra Ortoped! Har dere noen innspill til hva problemet kan være etter operasjon og innspill til hva/hvordan jeg skal finne noen riktige såler? Bør jeg fortsette å trene? Er jeg bare utålmodig

  PS. Beklager lang melding 🙂

  1. Hei Gustav,

   Det kan ta flere måneder å bli bra etter en operasjon, men skulle det vedvare vil jeg anbefale å ta kontakt med ortopeden din igjen. Det høres ut som fysioterapeuten din gjør en veldig god jobb ift å hjelpe deg å styrke opp foten din etter operasjonen, samtidig er det viktig å se at 7 år med plager tar tid å styrke opp igjen. Det er også sånn at smerte er mer komplekst enn kun vevsskade, om du ikke allerede har gjort det, vil jeg sterkt anbefale å lese Greg Lehman sin e-bok om smerte . For best mulig såler tilpasset dine føtter, kan det være verdt å snakke med fastlegen eller ortopeden om å bli henvist til en ortopeditekniker.
   Mvh
   Espen

   1. Hei Espen!

    Har hatt plantar fascitt i 7 år nå. Litt vekslende plager. Sliter når jeg er på jobb i nordsjøen, med hardt gulv, vernesko og 12 timers dager. Holder det i sjakk med tøying og golfball som jeg ruller under foten.

    Nylig kom jeg over correct toes, og vurderer å prøve dette, selv om jeg synes hele greia ser litt søkt ut. Har du noe erfaring med denne behandlingsmetoden?

    1. Hei Eirik,

     Jeg har ikke personlig erfaring med Correct Toes ift plantar fascitt, men har sett lignende varianter bli brukt ved behandling av f.eks Hallux Valgus. Tåspredere søker samme funksjon som innleggsåler, og det er å korrigere belastningen, og bedre funksjonen. Men det blir fort en passiv og ofte kortvarig løsning som fungerer godt for noen, og lite for andre - men det er veldig lite risiko i å forsøke dette.

     Håper dette hjalp.

     Mvh Espen

 3. Takk for informativ artikkel.
  Som du nevner kan fotortoser i noen tilfeller hjelpe. En biomekanisk tilnærming kan da være å låse choparts ledd ved hjelp av kiler, slik at windlassmekanismen avlastes og draget på plantaraponeurosen blir mindre. Dette hjelper noen av pasientene, i tillegg til flere andre fotortoseutforminger/-konstruksjoner.

  1. Hei Nana,

   Takk for positiv tilbakemelding.Vi har god erfaring ved bruk av såler for avlastning av windlassmekanismen hos pasienter med plantar fascitt.

   Mvh Espen

 4. Eg har hatt plantar fascitt to ganger, begge ganger varte det 1,5-2 år. Gikk til fysioterapeut første gangen, den andre gangen valgte eg å bare vente. Etter råd fra fysioterapeuten den første omgangen har eg brukt sko ned litt høyde på hælen, det har vært det beste smertestillende tiltaket gir meg. Men etter siste runde begynte eg å få plager ned hallux valgus, og tenkte at no kan eg ikkje få plantar fascitt fleire ganger. Sia da, i nesten 3 år no, har eg brukt barfotsko. Målet mitt har vært bedre muskulatur i foten, og sko sin lar meg kjenne det med ein gang hvis eg går på ein måte eg ikkje tåler, f.eks setter hælen for hardt i bakken. Kjenner eg antydning til stivhet i fotbuen eller hælen, så passer eg på å aktivere musklene i foten meir mens eg går, og å gå meir skånsomt. For meg ser dette ut til å fungere, og hvis eg går i meir "vanlige" sko, opplever eg raskt økt stivhet og dårligere sirkulasjon i føttene. Det er mykje snakk om såler og demping, men det fins altså andre innfallsvinkler også.

  1. Hei Kristin,

   Fantastisk at du har funnet en måte som fungerer for deg for å kontrollere fotplagene som har vært såpass langvarige. Det er ett godt poeng du kommer med ift barfotssko, vi har veldig god erfaring med Altra sine sko som har en vid tåboks, samt null-drop fra hæl til forfot som tillater fullt utslag av fot og ankelmuskulatur, samtidig som den har god demping som noen har behov for.

   Mvh Espen

 5. Heisann!
  Jeg er 25 år og har Plantar fascitt. Jeg fikk dette da jeg gikk i andre klasse på videregående. Ganske sikker på at jeg fikk dette pga feil sko over lengre tid. Dette gikk over et par år men nå har det kommet sterkt tilbake. igjen tror jeg dette har veldig mye med feil sko valg. Nå er det jo vinter og vintersko har som regel veldig hard såle. Kjenner det mest i verste fot. Vondt om morningen da jeg har de første skrittene. I dag har det vært så vondt at jeg neste ikke har klart å gå på hælen. Jeg er 1.64 høy og veier ca 60 kg. Jobber i matbutikk og er veldig aktiv ellers. Hvordan type sko anbefaler dere til både jobb og vinter? vil sports-teip hjelpe? og langrennsko, tips til såler?

  Takk for svar

  1. Hei Henriette, skovalg er så utrolig individuelt pga mangfoldet av sko. Det er flere merker som lager gode sko, for å nevne noen er altra, asics og mizuno alle sko jeg selv har veldig god erfaring med. Vintersko kan fort være enda hakket vanskeligere, da de som du sier ofte er stivere. Jeg ville vurdert Ecco, evt å se etter en gore tex joggesko.
   Sport tape kan gi en støtte, men må jo byttes ofte, da du har hatt plantar fascitt i lang tid vil dette være en kortvarig løsning. Såler gir en mer varig støtte, hvor ortopediske såler definitivt er å foretrekke.

   I tillegg er det viktig å tenke på modifisering av aktiviteter, samt at det å vurderes hos en terapeut som er dyktig på plantar fascitt.

   Mvh Espen

 6. Hei, jeg har slitt med smerter under helen i kun 2 uker. Fastlegen mente det var PF og anbefalte tøying, avlasting og geleputer i skoene. Jeg har hatt god effekt av trykkbølge på den andre foten for mange år siden, da var det helspore. Hvis trykkbølge kan være like effektivt på PF vil jeg prøve det igjen. Mitt spørsmål er hva er prognosen for bedring når det er så tidlig i forløpet? Og hvem kan du anbefale i Kristiansand for behandling?
  Mvh

  1. Hei Lene

   Prognosen er bedre jo raskere du kommer til behandling. Langvarige problemer ser vi tar ofte betydelig lengre tid å behandle.

   Du kan ta kontakt med Kiropraktor Philip Wilkens på Lund klinikken http://www.lundklinikken.no/index.html

   De kan utrede deg grundig og har også trykkbølgebehandling.

   Fint råd fra fastlegen forresten.

   mvh

   kim

 7. Hei finnes det noen som er gode på plantar Fascitt i Skien/Porsgrunn.?Jeg har hatt det i snart 4 år,prøvd det meste,men ikke blitt noe bedre(heller verre)Fått tilbud om operasjon,(gastrochnemius)men har hørt at det ikke er noe garanti for å bli kvitt det.?Så jeg lurer på om det er verdt risikoen?Det er ganske frustrerende at det er så vanskelig å bli kvitt plagene, og at det er så store forskjeller fra person til person..Har dere noen gode råd?MVH Tina😉

  1. Hei Tina

   ja, det må være utrolig slitsomt og frustrerende å være plaget så lenge med dette.

   Jeg anbefaler Kiropraktor Andreas Wehus på Telemarkkiropraktorklinikk, i Porsgrunn. Han er utrolig flink med denne type plager.

   Du treffer han på 35 56 48 31 og her er nettsiden deres http://www.telemarkkiropraktor.no/om-oss/

   Ønsker deg lykke til

   med vennlig hilsen

   kim

 8. Hei!
  Jeg har hatt plantar fascitt i 5 år nå. Årsaken til at jeg fikk det er nok at jeg gikk fra å være ganske stillesittende til å jobbe 100% som servitør/kokk (hardt gulv, stå/gå konstant). Men livet mitt nå består av 85-90% stillesitting igjen pga smertene, og jeg tåler veldig lite belastning før smertene er store. Tåler heller ikke å sitte på en stol med beina i bakken fordi dette bli for høyt trykk mot hælene, så må alltid sitte med beina oppe, gjerne med en pute under leggene så hælene ikke en gang er i kontakt med sofaen. Det jeg lurer på om det er en form for behandling som er bedre på lang sikt. Mye av behandlingene over står at er kortsiktige.

  Har fra før av prøvd dette av behandlinger uten noen form for bedring: smertelindrende, betennelsesdempende medisin, trykkbølgebehandling, spesialtilpasset såle, operasjon av leggmuskulaturen (gastrochnemius forlenging), opere ut en defekt blodåre (er også hoven på begge beina), tøying over lengre periode, sprøyte med bedøvelseskrem i hælene som skulle vare 2-3mnd, fysioterapi, og jeg trener regelmessig.

  1. Hei Linn

   Dette hørtes ikke greit ut.

   Jeg tenker at du kanskje burde henvises til en ny vurdering hos ortopeden? Hvis ikke dette allerede er gjort da.

   Ønsker deg lykke til

   med vennlig hilsen

   kim

 9. Hei ! Jeg har Plantarfasciitt . Startet med trykkbølge behandling hos fysioterapeut , 8 behandlinger uten effekt ,( kirurg sier at hvis det ikke er bedring etter 2-3 ganger , så skal man ikke ha flere behandlinger ) det kan gjøre vondt værre . innleggssåler fra ortoped , spesial sokker om natten , gelé hel til å putte i skoa , øvelser fra fysio , kortison injeksjon hos manuellterapeut , ble også tilbudt plasma behandling hos manuellterapi . En behandling , som visstnok er veldig smertefull , koster 3000 kr , og jeg må ha tre behandlinger i første omgang . Kirurg forteller meg , at dette er en behandlingsform som gjør at manuellterapeutene tjener gode penger , men det er lite dokumentasjon på at denne behandlingsformen har noe effekt over hode . kjøper bare ordentlige anbefalte sko ( har aldri gått i høye heler ) , veier kansje noen kilo for mye , men er ikke sykelig overvektig . Siste utvei ble gjort for ca 7 uker siden , en operasjon ... gastrocnemius release . Jeg har kansje blitt litt bedre , men kjenner fortsatt smerter i helen . Tror dessverre ikke det finnes noen behandling som fjerner dette problemet helt .

  1. Hei Lise,

   Det høres ut som at du virkelig har vært igjennom det aller meste av behandlinger. Leit å høre at det ikke har fungert så godt for deg. Etter en slik operasjon som du har hatt, kan det være svært nyttig å jobbe litt med muskulaturen i leggen. Erfaringsmessig ser vi at det kan ta opp til ett år etter denne operasjonen før smertene er helt borte.

   Ønsker deg riktig god bedring!
   Hilsen Therese

 10. Hei. Jeg jobbet som baker og jobbet i skadelige prosess. Jeg letter eter noe informasjon hvordan kaller du PF "Overbelastningsskade"?

  1. Hei hei Tom,

   ja Plantarfascitt er nok en overbelastningsskade der plantar fascia/senen har blitt utsatt for mer belastning enn den har vært i stand til å tåle. Da blir det vondt.

   Mvh

   kim

  1. Hei Berit

   Dette er ikke noe vi gjør selv, men vi henviser til andre som gjøre dette.

   Bare ta kontakt med oss hvis du ønsker at vi setter deg i kontakt med noen som kan gjøre dette.

   mvh

   kim

 11. Hei!!! - har plantarfacitt, har hatt det over ca 2 år. Hadde en runde m trykkbølgebehandling i NOV 2017, men fikk det fort tilbake. Var ikke helt bra før jeg begynte på jobb igjen. Er sykemeldt igjen, tar trykkbølgebehandling og synes det hjelper litt, men ikke så fort som ønsket. Stresser litt med at jeg må bli fort bra for å komme meg tilbake til jobb. Er bekymret for å få det tilbake i full mundur hvis jeg begynner på jobb for tidlig slik at behandlingene har vært forgjeves. Leser her at det er noen som har tatt laser ???, hva og hvordan er det ?. Har en fysioterapeut og kiropraktor forskjellige behandlingsmetoder for plantar facitt ?. Hva anbefaler du ????

 12. Hei.
  Jeg skrev en kommentar litt lenger opp her og har kort fortalt slitt med Plantar Fascitt snart 1 år og ble operert for ca 6 uker tilbake på høyre ben foreløpig. Er ikke bra enda og snakket med kirurgen idag og han mente nå jeg skulle prøve fysioterapi/kiropraktor. Hva vil du anbefale og hvem vil du anbefale i nærheten av Brumunddal/Hamar?

  Mvh
  Tore

 13. Hei.
  Jeg har slitt med Plantar Fascitt snart 1 år,og har prøvd ALT,øvelser hjemme (tåhev,uttøyning,ball under benet osv), laserbehandling,trykkbølgebehandling og ble tilslutt opererert i høyre ben for to uker siden, Men har fortsatt vondt under hæla og veldig stiv i leddet ved fotbladet. Jeg fikk beskjed av kirurg om å gjøre tåhev så ofte jeg kunne men fysioterapeut sier at jeg ikke burde gjøre slik mer enn annahver dag. Som pasient så har dette vært en reise med mye forvirring da en hører så mange forskjellige meninger og anbefalinger.Men hva mener dere og hva mener dere om at jeg ble operert under knehasen istedenfor under benet? som jeg har hørt andre bli operert. Det er jo der jeg har vondt men skjønner at alt henger sammen på en merkelig måte. Mvh Tore

  1. Hei Tore

   Det høres ut som at du har blitt operert med "proximal medial gastrocnemius release", dette er en vanlig måte å operere de som har plantar fascitt. Det er fordi leggmuskulaturen ofte er veldig stram hos de med plantar fascitt og vi ser at det å frigjøre leggmuskelen gjør at smerten under hælen avtar.

   Når det gjelder opptrening etter operasjonen din, så er dette noe fysioterapeuter jobber aller mest med så du kan fint høre på fysioterapeuten din her 🙂

   Lykke til

   mvh

   kim

 14. Hei
  Takk for informativ artikkel. Kan du anbefale en kiropraktor eller andre som kan hjelpe for dette i Elverum (alternativt Hamar)?

 15. Har fått diagnosen plantar facitt. Lurer på om der er en god behandler i Kristiansand/Lillesand/Grimstad/Arendal?
  Mvh
  Elisabeth

  1. Hei Elisabeth

   Ja, det er flere gode behandlere på Sørlandet. Hvilken av byene er det som er nærmest deg?

   mvh

   kim

 16. Hei.
  Jeg er 17 år og spiller håndball minst 3 ganger i uken. Får ofte sterke smerter i hælen og fremme i det store leddet bak storetåa (vet ikke hva det heter) i begge føttene når jeg går og løper mye. Har hatt dette lenge, men har ikke dette hele tiden. Når jeg kjenner det begynner å bli vondt blir det ofte bare værre neste trening. Av og til blir det så vondt at det er vondt å belaste føttene etterpå. Har prøvd å bytte ut joggesko og innesko med mer demping uten at det hjalp. Kan dette være plantar fascitt? Bør jeg snakke med lege eller spesialist om dette og finnes det noen måter å lindre dette på?

  1. Hei Victoria.

   Det kan godt være at du har plantar fascitt. Symptomene dine høres ut som at det kan stemme.

   Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med noen som kan undersøke føttene dine slik at du får stilt rett diagnose og at du får et behandlingsopplegg.

   Ta gjerne kontakt med oss hvis du ønsker at vi skal hjelpe deg med å finne noen som kan undersøke føttene dine

   lykke til

   mvh

   Kim

 17. Jeg har hatt plantar facitt i noen uker nå og en det har oppstått en klump/hevelse på senen på midten av foten. Fysioterapeut en min vil sitte kortison sprøyte og avlaste foten noen dager med krykker. Men jeg leser at kortison bør unngås?

  1. Hei Lene Merete,

   Manuell behandling er å foretrekke over kortison som første tiltak, da det er mindre bivirkninger med det.
   Fysioterapeuten din har nok gjort en grundig faglig vurdering på dette før anbefalingen til deg. Du kan jo diskutere dette videre med fysioterapeuten din dersom du er bekymret for bivirkningene.

   Hilsen Therese

 18. Hei,

  I ren desperasjon ber jeg om hjelp også her.

  Min samboer sliter med smerter under beina, oppover leggen og nå opp til hoftene. Dette har foregått i 2 år og kom som resultat av at vår syke datter måtte bæres timesvis i over 1 år pga refluks. Han har ikke bært tungt det siste året, og har vært sykemeldt i over 1 år. Dette tærer på livskvaliteten for oss alle, siden hans identitet er knytta til det å kunne være i aktivitet. Han har dysleksi og klarer ikke å ha en stillsittende jobb, men klarer heller ikke å stå i 30 min uten å få veldig vondt. Han har prøvd kiropraktor, fysioterapeuter, trykkbølgebehandling og nåler. Tøyer opp til 1 time hver dag og ortoped mener derfor en operasjon ikke vil gjøre noe bedre.

  Er det ikke noe mer som kan gjøres? Jeg ser den sterke mannen og pappaen han en gang var bli mer og mer deprimert. Situasjonen forverres av at han ikke har noen som kan hjelpe han. Hverken fastlege, fysioterapeut eller ortoped vet hva som skal gjøres, og nå har NAV kutta all støtte fordi de menerhan fortsatt kan jobbe med armene. Finnes det noen legeeksperter i utlandet som vi kan kontakte?

  1. Hei Marthe,

   Det høres ut som at dere har hatt en skikkelig tøff periode og jeg skjønner godt at du er fortvilet over å se din kjære så plaget!
   Siden du nevner at han blir mer og mer deprimert, vil jeg anbefale at han får en henvisning til en psykolog. Det tærer godt på psyken å gå med sterke smerter i lang tid.

   Vi kan også være behjelpelige med å finne noen dere kan dra til for en ny vurdering av føttene hans.

   Jeg håper datteren deres er mindre plaget av refluksen nå og at dere finner noen som kan hjelpe dere.

   Hilsen Therese

 19. Jeg har hatt plantar facitt i min høyre for nå i 2 år. Det jeg fikk såler fra en fysioterapeut. I utgangspunktet hadde beinhinnebetennelse og aldri vært plaget med smerter under foten før jeg fikk sålene. Etter noen uker fikk jeg vondt under foten min, og klaget på dette, men fikk beskjed om å fortsette med sålene da det var vanlig at det gjorde vondt. 2 år har jeg slitt med alvorlig plantar facitt. Jeg har også fått det i andre foten min da jeg har belaster når jeg går på krykker . Apex klinikken i Oslo er veldig flinke, og jeg jeg er veldig flink, men det er ikke noe mer de kan gjøre. Fått kortison, strålebehandling, trent, prøvd taping og mye mer. Har hatt foten i ro i uker, men fortsatt er smertene vonde. Lovisenberg sykehus kunne ikke tilby meg noe mer siden jeg har prøvd alt, og skal ha blitt videresendt til Ullevål for vurdering av operasjon, men han trodde ikke jeg ville få det. Lest kommentarfeltene til flere som sliter med det samme som meg, og det er trist at det er så lite å gjøre med det.
  Nå er smertene i begge beina mine så ille at jeg blir kvalm og uvel. Bruker mye energi i løpet av dagen for å holde ut smerter. Er det ikke noe medisiner som kan dempe smertene slik at jeg kan fungere mer normalt i hverdagen?

  1. Hei Ronja,

   Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for å høre om det er en annen type smertelindring du kan prøve.
   Ellers er de veldig dyktige på Apex klinikken så du er nok i svært gode hender der.

   Hilsen Therese

 20. Hei
  Jeg bor i Slemmestad og har plantar fascitt. Kjenner du til noen i området her som er god på disse plagene.

 21. Hei!
  Jeg sliter med PLANTAR FASCITT.
  Er det en behandler i VEST-AGDER / MANDAL som er ekspert på fotlidelser.
  Har tenkt å prøve TRYKKBØLGE-behandling.
  Mvh.
  Bjørn

  1. Hei Ann.

   Vi anbefaler Sarpsborg Kiropraktorklinikk for behandling av plantar fascitt og andre fotlidelser. De har dyktige kiropraktorer og analyseverktøy til tilpassing av fotsåler hvis det er behov for det. De har også trykkbølge og laserbehandling, så der har du alt du trenger.

   Her finner du hjemmesiden deres http://sarpsborgkiropraktorklinikk.no/

   De holder til i Kalnesveien på Grålum

   Lykke til

   Med vennlig hilsen

 22. Hei!
  Jeg har hatt vondt i føttene i 10 år, og etter en kraftig økning i smerter det siste året (konstant verking og vansker med å gå) fikk jeg tilslutt, i underkant av et år, henvisning til spesialist. I tiden før jeg fikk time hos spesialist gikk jeg 5 dager på og 5 dager av betennelsesdempende medisiner i 6 mnd. Lite effekt. Kun smertestillende. Endel bivirkninger. Smertene forsvant i den ene foten, så nå kun smerter i høyre fot. Jeg har tidligere alltid jogget, syklet og trent crosstrening, som innebærer mye hopp. Jeg mistenker at det er det sistnevnte som ble for mye for foten da det ble uoverkommelig vondt. Av spesialist (ryen ortopedi) har jeg fått tilpassede såler, tøyer leggmuskulaturen daglig og tar trykkbølgebehandling, hatt 5 behandlinger. Selv om dette har hjulpet litt, så har det fortsatt ikke blitt bra. Jeg har ikke løpt el trent cross det siste året. Nå sykler jeg kun sittende og går foreløpig ikke tur. Foten kan belastes på morgenen, men blir vond utover dagen. Jeg vurderer også i denne fasen å be om en sykemelding, så foten ikke overbelastes, men derimot er i aktivitet. Går mye på betonggulv på jobb. Ønsker at betennelsen skal slippe helt! Hvor lang tid kan jeg forvente at det tar før en plantar fascitt blir bra når jeg følger dette behandlingsløpet? Er så utrolig lei av smerter og store begrensinger!

  1. Hei Siv,

   Plantar fascitt kan dessverre vare lenge. Generelt snakker vi om at jo lenger smerten har vart, jo lenger tid tar det å bli kvitt.

   Jeg ønsker deg god bedring

   mhv

   kim

 23. Hvorfor nevnes ikke sokker som kan strekke foten over natten? Dette er vanlig behandling i Canada. Night splint kalles det der, men jeg finner ikke dette i Norge og ikke finner jeg det riktige navnet for det på norsk. Både sokker med et bånd fra tærne til leggen, og mer forseggjorte ting med en fotsåle som strammes opp mot leggen for å holde foten i vinkel med leggen over natten.

  1. Hei Jardar.

   jeg tror du tenker på en Strasssburgsokk? Det er i alle fall en av flere behandlingsmetoder for plantar fascitt.

   Vi skal nok ha med informasjon om dette når vi oppdaterer artikkelen.

   ha en fin dag

   mvh

   kim

 24. Hei!
  Har hatt smerte i høyre hælen i noe tid og legen bekreftet at det var plantar fascitt. Han sa at eneste behandlingen er innlegssåler. Hva bør jeg gjøre videre? Skal jeg bare kjøpe innleggssåler og håpe at det hjelper?
  Finnes et andre alternativer til behandling i mitt nærområde Sande?

  1. Hei Elinor

   Noeng ganger kan såler være et godt hjelpemiddel for plantar fascitt. I de fleste tilfeller hjelper det med manuellbehandling, feks hos kiropraktor, i tillegg til øvelser.

   Du har en kiropraktorklinikk, Åssiden kiropraktorklinikk, i nærheten av deg i Sande her https://www.google.no/maps/dir/''/sande+kiropraktor/data=!4m5!4m4!1m0!1m2!1m1!1s0x464130ff8bbb57c1:0x178e2d1b5c7054ef?sa=X&ved=0ahUKEwiIuOWB5tTZAhWJJSwKHed8DbEQ9RcIwAEwCw

   Ta kontakt med dem og hør hvordan de kan hjelpe deg.

   lykke til

   med vennlig hilsen

   kim

 25. Hei. Har hatt plantar fascitt ca 7 mnd. Sikkert etter overbelastning over mange år på harde gulv (sykepleier). Fått 9 trykkbølgebehandlinger hos fysioterapeut. Har blitt bedre, men det er et punkt under foten (ikke hælen) som fortsatt er smertefull ved belastning, og av og til ilinger ved hvile også. Det vil ikke slippe liksom, og fysioterapeut mener hun ikke kan gjøre mer for meg. Sykmeldt under behandlingstiden. Blir utålmodig, og lurer på om foten skulle vært vurdert av noen med spesialkompetanse? Finnes det noen i Trøndelag å anbefale?

 26. Hei, 4 år siden min lege sa at jeg har plantar fasitt, uten å se på beina mine. Det var ingen behandlingsformer sa legen, men at det normaltvis ville gå over av seg selv innen 2 år. Eneste var at jeg kunne få kortisonsprøyte som midlertidig smertestillende...idag har jeg vondt i begge bein og vondt for å gå, vondt for å sove til tider på grunn av vondtene. Det er vondt fra morgenen av, før jeg står opp...bedre etter en stund med bevegelse - veldig vondt til kvelden. Mistet jo tiltro til at lege kan hjelpe meg, men etter å ha lest dette ser jeg at gjerne det faktisk er håp! Bør jeg gå til lege igjen og be om MR av føttene og henvisning til fysio/kiropraktor? Jeg lurer på om mine plager kommer av x-antall år vandrende på høyhælte sko *angrer*? Mvh Tine

 27. Hei, jeg har Plantarfacit og hælspore og en ruptur viser bilder fra MR. Dette har jeg hatt i 7 uker. I begynnnelsen hadde jeg litt vondt og klarte å gå på foten men kuttet ut all trening. Ble gradvis verre og verre. For 3 uker siden begynnte jeg med krykker og sitter nå i rullestol. Intense smerter dersom jeg trør på foten. Har prøvd trykkbølgebehandling, ble verre og betennelsesdempende medisiner, ingen effekt. Kan du annbefale noen som har greie på fot i Stavanger? Det er smerter under foten hele tiden. Noen råd??

 28. Hei. Jeg lurer på om det er en god behandler i Bergen du kan anbefale. Har bestilt spesial lagde såler til 1700 kr og håper det kan hjelpe, men ser av de andre innleggene at det ikke er mye som hjelper...

   1. Hei, takker for tips om å bruke Marion Buunk på Arna Kiropraktorsenter. Jeg har brukt henne i omkring et år og har mye å takke henne for. Jeg er 65 år, tverrplattfot og har i mange å jobbet på harde gulv. Plantarfascitt har jeg hatt i halvannet år, det har vært invalidiserende og smertefullt. Viktig å se at senene i leggene kan være stramme, at muskelknuter kan ligge å bidra til betennelsen. Marion satte også nåler i knutene, ikke tvil om at den behandlingen bidro til at betennelsen slapp. Jeg er nå så bra at jeg skal begynne på jobb igjen! Hadde jeg aldri trodd jeg skulle klare. Nøkkelen til å bli bra igjen for meg var øvelser, øvelser, bruke Masai sko tidvis, unngå belastninger, behandlinger, bruke sportstape når nødvendig, svømming som aktivitet i den perioden det var vanskelig å gå og stå. Og takk for flott nettsted !

    1. Hei Elna

     Tusen takk for at du har tatt deg tid til å gi oss en så hyggelig tilbakemelding. Det er veldig godt å høre at du har blitt godt ivaretatt av Marion.
     Vi synes absolutt du burde fortelle Marion dette, det er vi helt sikker på at hun vil sette stor pris på.

     Det er også mulig, hvis du vil, å gi en tilbakemelding på google-siden til klinikken hennes. Vi hadde selv satt blitt veldig glad for det. Her er lenke til klinikken https://goo.gl/maps/DFw9VB9Bbw52

     Da er vi sikker på du får masse karmapoeng i retur.

     Øsker deg en fin og smertefri høst framover.

 29. Hei,

  Jeg rev av 50-60% av plantar fascia i våres, men og fikk dessverre litt feil behandling som resulterte i at jeg gjorde øvelser som muligens gjorde skaden værre.
  Uansett, til slutt fikk jeg hjelp, og behandlet da skaden som en akuttskade.
  Jeg avlastet en stund med krykker, og er nå i opptreningsfase igjen.
  Spørsmålet er da hvor mye smerte jeg kan tillate meg nå? Jeg er naturligvis redd for at senen skal ryke igjen, men håper jo at den er ok.
  Er det vanlig at man får betennelse når man begynner belastningen etter lang tids hvile, så er det forhåpentligvis det jeg kjenner. Det skal legges til at jeg høyst sannsynlig har startet treningen litt for tidlig og mengden er ganske intens.

  1. Hei Erik

   Hvor mye du kan belaste i starten (og videre) må din behandler og du finne ut av sammen.

   Det er ikke uvanlig at det kan komme litt smerter i løpet av rehabiliteringsperioden. Snakk også med din behandler om dette også.

   Lykke til

   mvh

   kim

 30. Hei mitt er Lisbeth S.
  Jeg har hatt plantar-facitt i 9 år. Jeg har det i begge føtter. Har blitt operert flere ganger mest i venstre fot den er verst. Men før disse oprasjonene så prøvde jeg alt fra trykkbølgebehandeling til skinner som skulle strekke føtteene mine men ikke noe hjalp så derfor måtte jeg opperere. Den siste oppereasjonen da flyttet di begge muskler 2 cm ned på vert ben. di gikk in bak kne. Dette hjalp litt men det gjør fortsatt vondt. Hva skal jeg gjøre. Kan jeg oppere flere gnager eller går ikke det.

 31. Jeg har og Plantarfascitt, fikk sjekket med fastlegen. Sjekket med ultralyd og kunne fint se betennelsen. Fått tabeletter imot Plantarfascitt.
  Har innlegges såler, tar bøy og tøy øvelser, og tråkket på hard tørke trommel ball.
  Fått innlegg såler ifra ekspert.
  Har Plantarfascitt I 7-8 mnd uten det har gått vekk.

  Etter all øvelser, innlegg såler, medisin så har jeg enda smerter.

  Hvor kan jeg få "fikset" dette I Stavanger området?

 32. Hei. Jeg har hatt plantar facitt/hælspore i 5-6år, og prøvd endel som ikke bedrer plagene,f.eks betennelsesdempende gel, ultralyd,trykkbølgebehandling.Jeg har også tilpassede såler fra ortoped.Kan Dere her anbefale en kiropraktor eller annen behandler som er flink på disse plagene, på Hamar?

 33. Hei
  Jeg lurer på om det er noen gode behandlere i Narvik-områret ?
  Har slitt med plantar facit i over 7 år og prøvd mye for å bli bedre - men uten hel desverre.

 34. Jeg har hatt plantar fascitt i 3.7 år, begge føtter. Det er til tider svært smertefullt. Før jeg fikk dette var jeg svært aktiv. Løp mye, step timer og langrenn. I dag greier jeg bare og gå tur på en til to timer før det blir veldig vondt. Det er alltid ømt og verkende under føttene. Har alltid vært nøye med sko. Fått nye joggesko på Løpelabben hvert år. Ikke plattfot, bare lett overpronasjon. Prøvd absolutt alt, og brukt tusenvis av kroner på dette. Nå gjenstår bare evt operasjon. Var sm i 4 mnd i 2014, da var det så ille så jeg greide knapt gå. Jobber som operasjonssykepleier, så det er jo et belastende yrke, men jeg vil så gjerne forsette i en jobb jeg elsker. Har greid full stilling siden november 2014, men det koster. ( etter jobb er det ofte smertestillende og bena opp resten av dagen) Er det noen mulighet for at dette kan brenne ut, etter snart 4 år?

  1. Hei Britt,
   Hvis du har forsøkt alt av konservative behandlinger i over 3 år, mener jeg at det er fornuftig med en vurdering for operasjon hos ortoped. Ønsker du at vi skal hjelpe deg med å finne en dyktig ortoped i nærheten av deg så ta gjerne kontakt.

 35. *Gutt 20år*
  Hei, har kjent irriterende stramminger i fascitten (litt i høyre, men mest i venstre), og husker ikke helt når det starta (1-2år). Siden det ikke har vært en akutt smerte, men iblant mer en stramming av fascitten, så har jeg heller gått med yttersiden av foten. Hender jeg tar noen joggeturer, men ikke så ofte, og har kun følt som stølhet/stivhet i etterkant.

  Men merket først en akutt smerte etter jeg hadde vært på en intens fotballtrening, som jeg ikke har vært med på siden ca. 6-7 år. Hadde det kjempe gøy, men når jeg kom hjem og dagen etter fikk jeg fryktelig vondt i både venstre fascitten og achillisen, så måtte hinke og sitte i ro resten av dagene.

  Er helt grei i foten nå, men lurer på om det er farlig å fortsette med å spille fotball? Om jeg evt. burde teipe foten for hver trening?
  Er jo bare 20år og elsker fotball, så lurer på om jeg kommer til å evt. bli kvitt tilstanden eller om jeg blir hemma i foten resten av livet?

  1. Hei Mario,
   Hvis du fortsatt er helt fin i foten, virker det ikke som at du trenger å ta noen spesielle hensyn. Hvis smertene kommer tilbake vil jeg anbefale deg å få tatt en grundig vurdering og satt opp en eventuell behandlingsplan. Bare ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp til å finne en dyktig behandler i nærheten av deg.

 36. Hei
  Jeg har lest artikkelen og kommentarene og kjenner meg igjen her.
  Mitt tilfelle er som følger:
  Jeg har hatt problemer med hælen i 10-12 år. Jogget mye i 20-25 år før dette. Har i denne perioden forsøkt alle mulige behandlings former. Fysioterapi, muskelterapi, kortison, trykk bølge etc. Til og med en operasjon for haglunds hæl som kirurgen mente kunne være årsaken.
  Operasjonen tok jeg i desember 2016 for å kunne rekke en tur i Himalaia i oktober 2017. Den henger nå i en tynn tråd.
  Tilstanden i dag er verre enn før desember 2016.
  Vanskelig å gå når jeg står opp om morgenen. Blir bedre når jeg ha gått litt. Blir værre når jeg har gått en stund. Vondt under hælen, rundt hælbeinet og oppover akillesen. Ikke så mye fremover mot tærne.
  Jeg bruker et gummi innlegg under hælen i skoene. Burde jeg hatt noe under fot buen?
  Om jeg legger ut på en tur i Himalaia (10 dager med turer på 5 til 10 km per dag), kan dette føre til en ubotelig skade?
  PS: Per i dag (13. Juli 2017) er jeg ikke i nærheten av å gjennomføre en slik tur.

 37. For et par år siden fikk jeg diagnosen plantarfascit, via en mr-undersøkelse . Da hadde jeg gått med store smerter under sålen/hælen i over ett år.
  Jeg tok smertestillende, gjorde div.øvelser, men ingenting hjalp. Tilfeldigvis kom jeg i snakk med ei som hadde hatt de samme plagene. Hun hadde fått trykkbølgebehandling og blitt kvitt problemet.
  Dette var nytt for meg, men ville prøve alt i håp om å bli bra...
  Èn trykkbølgebehandling og jeg var god som ny og aldri har jeg hatt tendenser til smerter eller ubehag etterpå! Siste ukene har jeg hatt samme smertene i andre foten, så på mandag blir det strake vegen til kiropraktor og trykkbølgebehandling. Det er en smertefull behandling. Men skal heller tåle det enn å gå dager, uker og måneder slik som jeg har det nå...

 38. Har veldig vondt under begge hælene og anklene. Har plantar facitt og hælspore. Er veldig platt fot. Legen har målt noe med ultralyd under føttene og sa at det 4.5 på venstre fot og 5.5 på høyre fot men er usikker hva det betyr.

  1. Hei Aysel. Jeg anbefaler at du spør legene din om hva det betyr. Oppsøk gjerne hjelp hos en kiropraktor med spisskompetanse på føtter (feks hos oss). Hvis du bor et stykke fra Ullevål, og det blir vanskelig å komme hit, hjelper vi deg veldig gjerne med å komme i kontakt med noen som er dyktige på plantar fascitt.

   Ønsker du å bestille time til oss kan du gjøre dette på nett her https://www.ullevalkiropraktor.no/bestill-time/ eller ringe oss på 21046460.

   Lykke til!

 39. Hei,

  Jeg har tidligere fått trykkbølgebehandling mot denne plagen og hatt god effekt. Jeg ser at i denne artikkelen er ikke dette alternativet vurdert. Hva er årsaken til det ?

  Mann 46

  1. Hei Mann46,

   Fokuset for denne artikkelen er i hovedsak enkle grep som du kan gjøre selv. Det finnes svært mange behandlingsmetoder og teknikker som kan fungere på denne lidelsen, bl.a. trykkbølge, men det kan bli til en annen artikkel senere.

 40. Hei
  Har hatt vondt i begge føttene i ca 3,5 uker. Det begynte etter at jeg løp 11 km på grus, med sko der sølene var veldig tynne. Etterpå hadde jeg vodnt trolig grunnet skarpe steiner som hadde skapt pressmerter i fotsålene. Byttet sko og løp allerede neste uke. Det skulle jeg aldri gjort. Etter dette fikk jeg så store smerter i beina, at det var hardt å gå bare noen hundre meter. Jeg holdt meg i ro, lot være å trene. Satt med beina høyt. Før jeg skulle på en jobbreise, var jeg innom fastlegen, som sa at dette trolig var Plantar fascitt. Jeg fikk en kur/resept med betennelsesdempende medisiner som je skulle følge i en uke. Etter noen dager følte jeg meg veldig mye bedre. Hadde smerter men det ble redusert til ømhet, mer enn smerter. Var på reise med jobb i 5 dager, der det nok ble i overkant mye gåing.
  En dag etter at jeg var kommet tilbake var jeg ferdig med kuren og nå blusset smertene opp igjen, estimert 2-3 ganger så sterke smerter som tidligere. Måtte på legevakta i helgen og få undersøkt. Siden jeg har diabetes type 1 ville de vurdere om det kunne være noe annet, men de falt ned på samme konklusjonen som fastlegen. De satte meg på en 10 dagers kur med kortison. Med unntak av at bussen var innstilt en dag jeg var ute og måtte gå 1 km hjem, har jeg holdt beina i ro. Stort sett ligget i senga og belaste minst mulig. De intense smertene er borte, tilbake til ømhet i beina, men antar at dette kanskje er kortisonen som kamuflerer symptomene? Forsøker med litt massasje, har tatt fotbad innimellom, men merker at det er krevende å holde seg så mye i ro. Ingen luksus etter mitt syn. Lurer på om det er ytterligere ting man kan gjøre. Vurderer å kjøpe innleggsåler for den lille gåingen jeg må ha når jeg kommer tilbake til jobb (kontorjobb) og om det ville være lurt å skaffe seg noen krykker for ytterligere avlastning? Er det noen form for trening som er trygg å holde på med når man har slike plager?

  Mvh
  Mann 40 år

  1. Hei Marius

   Det er få som har behov for innleggsåler og det er ekstremt sjelden at det er nødvendig med krykker for avlastning for plantar fascitt. Uten å ha undersøkt føttene dine er det vanskelig å gi deg noen spesifikke øvelser, bortsett fra de generelle fotøvelsene du kan laste ned her https://www.ullevalkiropraktor.no/treningsprogram-plantar-fascitt-ebok/

   Jeg vil anbefale at du tar kontakt med en kiropraktor eller annen behandler som har spesialisert seg på føtter for en grundig vurdering av plagen din. Hvis du vil kan jeg hjelpe deg med å finne en i nærheten av deg.

   mvh kim

 41. Jeg har vært i røntgen ,å har fått denne diagnosen.Har hatt plantar fascitt i over ett år.Jeg ønsker å få en kortisonsprøyte da smertene er grusomme i perioder.jeg fikk beskjed at en ortoped måtte ta den avgjørelsen,og har fått time i januar.Jeg har hatt 8 behandlinger av bølgetrykk behandling,som var det vondeste jeg har opplevd av smerter,men bei ikke no bedre.Fins det ikke noen form for medisiner som hjelper mot smertene...jeg har også vært å fått spesiallaga såler,gelesåler har jeg også prøvd,men ingenting gjør det bedre.....

  1. Hei Elsi

   Ja trykkbølgebehandling er ikke spesielt behagelig.

   Det fins forskjellige medisiner som kan hjelpe, men det er lurt å høre med din behandler eller fastlege om dette.

   mvh kim

 42. Jeg har plantar fascitt og har vert til ortoped og skulle få tilpasset fotseng/ såle men fikk avslag på søknad om dekt dette fra nav pga at det er manglende bevis for at det fungerer ? Jeg har fått kortisonsprøyte 2 ganger, smertestillende fungerer ikke og har prøvd de øvelsene som er anbefalt uten at dette fungerer. Jeg har også smerter oppover på hælen på baksiden (akillesen) og helt frem til nesten under tærne. Er det andre metoder som fungerer enn de jeg har prøvd? Jeg har har hatt det i 2 år nå og har sterke smerter av dette som plager meg veldig hver dag. Jeg har en jobb som går ut på å gå og stå hele dagen og det er hardt underlag. Håper å få et svar på hva som kan hjelpe da dette er utrolig smertefult.

  1. Hei Ingvild

   Det finnes flere behandlingsmetoder som kan hjelpe for plantarfascitt. Som kiropraktor utreder jeg slike tilstander og jeg bruker manuelle teknikker, fotøvelser, laserbehandling mm for å normalisere tilstanden i foten. Mange opplever svært god effekt av dette.

   Hva som passer for deg er vanskelig å forutsi, men du kan gjerne ta kontakt med oss på klinikken, så kan vi se om vi kan hjelpe deg.

   mvh kim

 43. Hei.

  Jeg har holdt på med dette i snart 4 år nå . Har vært sykmeldt i over 1 år nå og må prøve å finne meg en jobb med mindre belasting i beina.

  Har prøvd alt fra behandlinger og 5 kortison sprøyter. Til slutt så prøvde jeg operasjon i venstre bein , men det gjorde saken bare mye verre.
  Tok ultralyd av beinet 3 mnd etter operasjon å da viste det at tykkelsen måles til 138 mm, mens høyre side som jeg har litt smerter i ligger på 22 mm Partiell ruptur.

  Når jeg står på hard underlag så klarer jeg det i maks 2 timer før jeg får sterke smerter igjen .Må gå med sko hele tiden når jeg er hjemme også . Kan fint ta meg en sykkeltur ,men har ikke mulighet til å gå lengre turer eller å jogge lengre .....

  Er det mulighet til å bli helt frisk igjen ????

  1. Hei Thomas, takk for spørsmålet ditt. Det er vanskelig å gi deg et direkt svar. Du har prøvd en masse forskjellige behandlinger frem til nå uten effekt, og plagene dine har over tid blitt kroniske. Kroniske plager er alltid vanskeligere å behandle og tar ofte lengre tid til å bli bra. Det som er viktig er å finne ut av hva årsaken til smertene dine er. Har du en anelse om hvorfor du har fått disse plagene? Er det fordi at du går og står mye på hardt underlag? eller kan det være andre årsaker? og hvilke annen type behandling har du fått? Plantar fascitt er en overbelastningsskade, og da må man kanskje se litt mer på hvordan du belaster kroppen, og hva det er som årsaker feilbelastningen. Behandling er kanskje ikke alltid det som ska til men at man heller endrer på bevegelsesmønsteret ditt for å unnvike feilbelastning. En teknikk som er veldig bra er walkfeeling/runfeeling som er en mykere bevegelsesteknikk. Du kan lese mer om det her: http://evolvekiropraktor.no/runfeeling/
   eller
   http://www.walkfeeling.se

     1. Hei Jan,

      Jeg jobber i disse dager med en oppdatert og mer utfyllende artikkel om plantar fasciitt, og anbefaler deg å holde øynene opp for denne.

      Mvh Espen

  2. Hei¨

   Jeg har hatt det i begge beina mine og er operert ved Aleris Drammen på fritt sykehus valg, frisk som er fisk i dag og angrer ikke.