Derfor er hælspore ofte assosiert med smerter i foten

4.4/5 (9)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

 hælspore-røntgen

Hælspore er en benet utvekst på hælen der senen festes til hælbeinet, og dette skjer ved at kalkdannelse ved senefestet utvikler seg over lengre tid til hardt bein. De med hælspore kan oppleve smerter og betennelse i hælen og under foten, både ved aktivitet og hvile. 

Kalken som fester seg på senen kan utvikle seg til en spiss utvekst som kan diagnostiseres ved hjelp av en røntgenundersøkelse. Hælsporer finner vi ofte hos personer som har overbelastningskader som plantar fascitt eller akilles tendinopati, men det forekommer også at personer uten smertesymptomer kan få disse utvekstene.

Hælsporer kan bli relativt store, men til tross for dette vil oftest ikke en større utvekst forårsake mer smerter eller betennelser i hælen. Som nevnt ovenfor finner vi ofte hælsporer hos pasienter uten noe smerter i hælen. Hælspore er en av flere potensielle årsaker til at du kan få vondt under hælen og foten.

normal fot anatomi

Hva er årsaken til hælspore?

Kalkdannelsen i senen er sannsynligvis forårsaket av gjentakende overbelastning over lang tid. Det tar gjerne flere måneder til år for at en hælspore skal dannes. Når sene, leddbånd og muskler blir utsatt for kraftig strekk, eller at fettputen under hælen får direkte støt, kan kalk dannes i bløtvevet og til slutt bli en benet utvekst.

fot med hælspore

Overvektige og idrettsutøvere mest utsatt.

Personer som har feilstilling i foten, enten høy eller lav fotbue, kan være mer utsatt for å utvikle plantarfascitt og hælspore. Har du f.eks. flat bue kan dette øke belastningen på senefestet under hælen. På grunn av ekstremt mye belastning er det ikke uvanlig at toppidrettsutøvere får hælspore og smerter i hælen.

Hos idrettsutøvere er det spesielt de som driver med eksplosive idretter med mye sprint og hopp på hardt underlag som er mest utsatt. Hælspore og plantarfascitt er de mest vanligste overbelastningsskadene vi ser hos idrettsuttøvere i vår klinnikk.

Overvektige er også spesielt utsatt til å få kalkdannelse på senen under hælen. Økt vekt vil jo øke belastningen på sener, muskler, ledd og bein og overvektige vil dermed være mer utsatt for denne tilstanden.

Symptomer på hælspore

Hælspore trenger ikke gi symptomer i det hele tatt, men hælsporer kan være langvarige og tilbakevendene smerter i foten og hælen. Ofte vil symptomene være veldig like plantar fascitt, med  smerter under hælen som er spesielt vondt de første skrittene etter hvile eller søvn. Smertene vil sannsynligvis ikke komme fra benutveksten i seg selv, men bindevev og annet bløtvev vil kunne bli betent som igjen vil gi smerter.

Smerten under hælen i forbindelse ved plantarfascitt og hælspore kan ofte beskrives som stikkende og brennnende idet du står på foten de aller første  skrittene på morgenen eller etter å ha hvilt. Vondten under foten vil avta i løpet av de første timene og gå mer over som en verkende og murrende tannpinesmerte.

undersokelse av hælmerter

Behandling av hælspore

Behandling av hælsporen i seg selv har sannsynligvis liten effekt da det antagelig ikke er fra selve hælsporen smerten kommer fra. Det er noen som bruker trykkbølgebehandling for å løse opp kalkveksten, men hvis det har dannet seg bein har dette liten effekt.

Behandlingen av smertene du kan oppleve vil ofte være tilsvarende som for plantar fascitt. Problemene rundt hælsporer kommer fra en overbelastning over tid, derfor er det viktig at du gir deg tilstrekkelig med avlastning.

Det er uansett lurt å få en grundig utredning for å utelukke andre årsaker til plagene dine. Ved riktig diagnose vil du få spesifikke råd om avlastning og hvilke øvelser du kan gjøre for å optimalisere tilhelingen av tilstanden. En kiropraktor vil også kunne behandle de underliggende årsakene for hælsmerten slik at du blir raskere bedre.

Dersom smertene er ekstreme og svært hemmende i hverdagen over lang tid, kan operasjon vurderes. Generelt sett blir kirurgiske inngrep svært sjeldent utført i behandling av hælspore. Det er da anbefalt at andre behandlingsformer er forsøkt fullt ut før man går til dette skrittet.

Kirurgisk inngrep blir ekstremt sjelden utført i behandlingen av hælsporer med mindre det dreier seg om sterke invalidiserende smerter over veldig lang tid som ikke responderer på andre behandlingsformer.

Selv om det gjør vondt i hælen av å bevege seg er det veldig mye som tyder på at riktig bevegelse og trening vil hjelpe med å redusere smertene du har i foten.  Ta gjerne kontakt med en kyndig behandler dersom du føler deg usikker på hva du bør gjøre.

 

Bruk kartet under for å finne en  kiropraktor som behandler føtter:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 kommentarer på "Derfor er hælspore ofte assosiert med smerter i foten"

 1. Jeg ble operert for Haglundhæl 3 mai ! Må jo ikke belaste foten på 6 uker, og skal først til lege 18 juni !!

  1. Grunnen til at man skal belaste foten minst mulig er for at hælen skal ha tilstrekkelig ro og avlastning etter operasjonen. Avlastning betyr ikke null belastning, om du er usikker på hvor mye du kan gjøre vil jeg sterkt anbefale å kontakte ortopeden som opererte deg slik at du kan føle deg tryggere på hva du kan/ikke kan gjøre de siste ukene før du skal til legen.

   Mvh
   Espen

 2. Hei.
  Takk for nyttig informasjon!

  Jeg har hatt plantar fascitt i snart to år.
  I starten var det stikkende verk under hælen og det var utfordrende å gå noen skritt.
  Etterhvert er det blitt gradvis bedre, men merker det ved belastning fremdeles.

  Jeg bruker gode sko, joggesko og spesialsåler beregnet for PF.
  Jeg har alltid hatt glede av å trene, og da spesielt løping/jogging, men har dessverre ikke gjort det siden denne skaden kom. En fysioterapeut fraråder meg sterkt løping inntil foten er helt god igjen.
  Nå lurer jeg på hvor lenge jeg må vente før jeg kan jogge litt?
  Vil skaden forverres dersom jeg prøver litt jogging?

  Hilsen Ranveig

  1. Hei Ranveig,
   Desverre utvikler plantar fascitt og hælspore seg til langvarige plager for mange. Vi ønsker alltid at våre pasienter skal komme tilbake til full aktivitet, men desverre er ikke dette mulig for alle. Vi vet at trening som inkluderer løping og hopping kan gi stor belastning på plantar fascia senen, og for mange er dette utløsende faktorer for plantar fascitt. Det er mange med plantar fascitt som kommer seg tilbake til løping, men da er det viktig med ett godt treningsprogram, hvor man øker belastning gradvis over tid, samt respekterer at dette kommer til å ta tid, ofte lenger tid enn man ønsker. Hvor lenge man må vente er veldig individuelt, og jeg anbefaler deg å diskutere dette med en kiropraktor eller fysioterapeut som spesialiserer seg på fotplager.

   Mvh
   Espen

 3. Hei,har vært på ct,og påvist hælspore,har vært til ortopedisk kirugi poliklinikk,er snakk om operasjon,men legen hadde dårlig erfaring med at de opererte i selve foten,så han vil heller løsne på sen,i leggen, fra under kne og til arkilles,er dette vanlig,?
  Mine smerter er intense i høyre ben,(selv om det er påvist mer hælspore i venstre ben,,)spesielt fra høyre side fra hæl og ut mot lille tå,og opp i leggen mitt på leggen,smertene gjør det slik at jeg ikke får sove,og operasjon er om et år.
  Blir det riktig å løsne på sen i legg? Og må man vente i et år før noe kan gjøres?

  1. Hei Mariann.

   Det er vanlig å løsne på senen oppe i leggen og det ser ut til å hjelpe gir plantar fascitt.

   Du skriver ikke noe om du har forsøkt annen behandling. Hvis du ikke har prøvd ut annen behandling ville jeg anbefalt deg å gjøre det. Etter vår erfaring er det mange som slipper operasjon.

   Hilsen Therese

   1. Hei,takk for svar.Hva slags annet behandling kan dere annbefale ? I forhold til hælspore,slik at man kan slippe operasjon ?
    Mvh Mariann

 4. Hei. Takk for god info. For ca 5 år siden fikk jeg sykt vondt under foten,under buen/mot helen. Har høy fotbue, og fikk påvist plantar facit. Gikk sykemeldt i 1år😞prøvde trykkbølge,manuell terapi, betennelsesdempende ol. Fikk til slutt såler fra en Ortoped,og kunne starte i jobb igjen. Nå har jeg fått samme smerten ,men bak på helen. Det jeg lurer på er om reumatisme kan gjøre at man får dette problemet? Jeg har jobbet på betonggulv i 30 år, og går 7 t. hver dag på jobb,men jeg bruker Hoka sko,som skal ha god demping. Hva anbefaler du som behandling?
  Marit B

  1. Hei Marit

   Noen reumatiske lidelser kan også gi smerter i hælen. Om dette gjelder i ditt tilfelle kan jeg ikke spekulere i. For at du skal få riktig behandling er det viktig å få stilt riktig diagnose først. Ta kontakt med legen din eller en kiropraktor med god erfaring med fotproblematikk, slik at du får en skikkelig utredning av plagen din.

   Jeg ønsker deg lykke til

   med vennlig hilsen

   Kim

 5. Du/dere har veldig god informasjon dere kommer med. Virkelig noen som har skjønt at det er en oppgave å informere oss vanlig døende om de plagene vi sitter på. Mange takk for uselvisk innsats. Sigurd Pauss Spæren

  1. Tusen hjertlig takk Sigurd.

   Vi skal gjøre vårt beste for å fortsette å levere godt stoff til deg og alle andre.

   Ha en fortreffelig sommer

   Mvh

   kim

 6. Hei !! Har brukt trykkbølgebehandling o over 2 år og eks antall kr på dette til ingen nytte. Har nå så ekstreme smerter at jeg er nøtt til å gå me krykker. Fastlegen min sender meg ikke til røgngen heller
  .har jeg vent noe alternativt.

  1. Hei Arnt,
   Ta gjerne en ekstra prat med fastlegen din og forklar problemstillingen en gang til, så er jeg sikker på at du får god hjelp. Eventuelt kan du også kontakte en kiropraktor for en ny vurdering. Lykke til!