Urinsyregikt unngår du med disse rådene

4.7/5 (87)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Urinsyregikt

Urinsyregikt er den aller vanligste formen for revmatisk sykdom i den vestlige verden. Tilstanden forårsaker en svært smertefull og akutt betennelsestilstand i ledd. Flere studier og analyser viser at sykdommen er på frammarsj og noen kaller faktisk økningen en epidemi. Urinsyregikt er heldigvis en tilstand som kan reverseres ved konkrete grep.

Ved urinsyregikt, eller podagra som sykdommen også er kjent som, vil du kunne oppleve et plutselig anfall av brennende smerte, stivhet og hevelse av et ledd. Det er ofte stortåens grunnledd som oftest blir rammet og du vil oppleve sterk smerte og det blir nesten umulig å stå på foten. Podagra er en av flere tilstander som kan gjøre at du får vondt under foten.

Anfallene med ekstremt smerte kan vare fra noen dager til noen uker. Hvis urinsyregikten ikke blir behandlet og forebygget på riktig måte, vil disse anfallene kunne komme tilbake igjen og igjen. Ved kronisk tilbakevendende anfall vil sykdommen etterhvert kunne skade ledd, sener og andre vev i nærheten av betennelsen.

Denne betennelsestilstanden er forårsaket av et forhøyet urinsyrenivå i blodet. Vanligvis vil kroppen håndtere et økt urinsyrenivå uten problemer, men noen ganger vil urinsyren kunne krystallisere seg og hope seg opp i visse ledd, ofte da i stortåen. Disse harde krystallene vil kunne stimulere kroppen til å danne en akutt betennelsesreaksjon og du vil derfor oppleve en ekstrem smerte i leddet i tillegg til at leddet vil bli veldig hovent, rødt og varmt.

Du vil kunne være mer utsatt for et økt urinsyrenivå hvis du er overvektig, drikker mye alkohol, har diabetes eller spiser mat som inneholder mye puriner. Noen medisiner, som feks vanndrivende tabletter, kan også øke urinsyrenivået i blodet og fremprovosere anfall av urinsyregikt.

Symptomer på Urinsyregikt

De vanligste symptomene på urinsyregikt er at du får plutselig anfall av skarp smerte, hevelse, og rødhet i stortåens grunnledd. Smerten kan også ramme andre ledd i foten, ankelen, knær, fingre eller andre ledd i kroppen. Anfallet kan vare i noen få dager eller så lenge som flere uker. Tilbakefall er ikke uvanlig, men det kan ta flere mnd eller år mellom anfallene. Dersom du gjør forebyggende tiltak kan du utsette eller unngå nye anfall. (1)

Får du disse symptomene er det viktig å oppsøke hjelp selv om smertene forsvinner. Oppsamlingen av urinsyre som forårsaker podagra kan fortsatt skade leddene etter at symptomene går over.

urinsyregikt og podagra urinsyrekrystaller

Diagnostisering av urinsyregikt

Det er viktig å stille riktig diagnose slik at du får rett behandling og at du får utelukket andre årsaker til smerten. En god anamnese og undersøkelse vil ofte kunne lede til riktig diagnose. Det vil også kunne være nødvendig å ta en blodprøve for å måle urinsyrenivå i blodet.

Krystallavleiringer i de smertefulle leddene kan påvises ved hjelp av en ultralydundersøkelse. Ved mistanke om urinsyregikt burde det tas en prøve av leddvæsken for å kunne påvise at det er urinsyrekrystaller i væsken. Punktering av ledd for å påvise urinsyregikt har lenge vært den beste metoden og ansees som “gullstandard” for å diagnostisere denne sykdommen.

Nye kriterier for diagnostisering av urinsyregikt ble utformet i slutten av 2015 (2). For at poengklassifiseringen skal kunne benyttes må det være minst én episode med smerter, hevelse eller ømhet i eller rundt ett eller flere ledd. Hvis uratkrystaller fra leddvæsken kan påvises er kravet for diagnose oppfylt tilstrekkelig. Selv uten funn av uratkrystaller i leddvæsken, kan diagnose stilles ved hjelp av kliniske funn som brukes i den nye klassifiseringstabellen. (3, 4)

Slik behandles urinsyregikt

Når rett diagnose er satt kan riktig behandling gis. Fastlegen din vil kunne behandle deg med medisiner som reduserer dannelsen av mer urinsyre fra maten du spiser. Etter en tid med riktig medisinsk behandling vil de krystallene som har festet seg i leddene dine bli løst opp og skilles ut i urinen. Da vil smerten og plagen avta. Behandling med kaldlaser direkte mot det involverte leddet kan hjelpe ved at betennelsen og smerten reduseres (5, 6, 7). Foreløpig er det ikke gode studier med laserbehandling for urinsyregikt, men flere av våre pasienter har opplevd god smertelindrende effekt av denne behandlingen.

Slik kan du selv forebygge å få urinsyregikt:

Podagra og urinsyregikt har i flere tusen år vært linket til overspising av fastfood, alkohol og sukkerholdige godsaker. Disse matvarene var ofte kostbare og kun de rike i overklassen hadde råd til å spise slik mat. Tidligere var det å få sykdommen faktisk et symbol på rikdom og podagra blir ofte omtalt som “the disease of kings”, nettopp pga at det var de rikeste som hadde råd til den usunne maten.

Kostholdsrådene for å forebygge urinsyregikt er stort sett de samme som for å være sunn og frisk, nemlig et sunt og variert kosthold.

urinsyregikt kosthold

Dette forebygger anfall:

 • Vektnedgang: Å være overvektig øker risikoen for å utvikle podagra og urinsyregikt, og redusering av vekten reduserer risikoen. Studier antyder at det å spise sunnere slik at du går ned i vekt - selv uten at du må holde deg unna purinrikmat- reduserer urinsyren i blodet og tilbakefall av urinsyregikt. Vektnedgang vil også gjøre belastningen på vektbærende ledd mindre.
 • Reduser alkoholinntaket: Metaboliseringen av alkohol i kroppen øker trolig produksjonen av urinsyre i blodet. Øl er assosiert med en økt risiko for urinsyregikt og tilbakefall.
 • Reduser sukkerinntaket: Spis mer komplekse karbohydrater med mer vitaminer, mineraler og fiber. Frukt og grønnsaker er gode kilder til komplekse karbohydrater.
 • Drikk rikelig med vann: Økt vanninntak er linket til færre anfall av podagra. Snakk med legen din om hva som er riktig vannmengde for deg.
 • Spis betennelsesdempende mat: Mat som demper betennelse kan også være med på å dempe anfallene.
 • Spis sunne fettsyrer: Spis mindre transfett fra ferdigmat (ultraprosessert mat) og junkfood. Spis heller mer av naturlige sunne fettkilder som oliven, fet fisk, smør og kjøtt fra gressbeitende dyr.
 • Tren 30 minutter daglig: Regelmessig trening og bevegelse av kroppen er med på å holde kroppen sunn og frisk, i tillegg til at du reduserer faren for urinsyregikt.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

50 kommentarer på "Urinsyregikt unngår du med disse rådene"

 1. Hei,

  Jeg har slitet med urinsyregikt. Har ikke hatt anfall nå på 2 måneder.Var hos revmatalog og det virker som de prøver å presse meg til å begynne med en medisin som jeg må ta hverdag resten av livet.
  Tok en tablett men fikk ubehag og sluttet med en gang.
  Drar jeg til fastlegen så sier han at jeg skal ta smertestilende når jeg får anfallene. Hva anbefaller du?

  1. Hei Zkorunek

   jeg vil anbefale å høre på hva legene som undersøker deg sier.

   Ellers er kosthold og mosjon viktig for urinsyregikt.

   mvh

   kim

 2. Når jeg leser dette så ligner det veldig mye på de plagene og de smertene jeg har nå. For to dager siden våknet jeg av at to tær ved siden av stortåa på venstre fot bøyde seg ufrivillig opp og det var en veldig smerte. Sovnet av utmattelse og når jeg våknet var foten opp til ankelen opphovnet, rød, varm og veldig vond. Dro til legen og etter min beskrivelse og cpr fikk jeg antibiotika. Virker antibiotika mot urinsyregikt? Neppe? Men jeg spiser allerede 3 betennelsesdempende tabletter hver dag pga annen sykdom. Hva mener du? Skal jeg avvente og se om det blir bedre ila de neste par dagene?

  1. Hei Hugo

   Her er det viktig at du spør legen som behandler deg. Så jeg anbefaler å bestille en time til denne hvis du har spørsmål som dette.

   Ønsker deg lykke til

   mvh

   kim

 3. Hei jeg er en mann på 67 år og er veldig plaget av podagra,og den kommer stort sett på høyre side av høyre fot eller venstre side av venstre fot sjelden har jeg problemer med stortåene.Har sluttet med alkohol sukker og salte produkter men podgraen kommer jevnlig tilbake.Må ta medesiner når anfallene kommer men begynner og bli lei dette.Er det noe og gjøre med dette ? Mvh arild

  1. Hei Arild

   Jeg tenker det kanskje kan være lurt å få en henvisning til ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg å sette opp et sunt og variert kosthold, tilpasset dine behov. Kosthold kan noen ganger være kompliserte greier, så lurt at en fagperson hjelper deg med dette.

   mvh

   kim

 4. Hei Kim!
  Som du ser har klokken passert 04.45 den 31. januar. Grunnen, er som så mange andre her har påpekt, Podagra i venstre stortåledd. Angrepet kom tidligere i dag da jeg var ute og spaserte. Sist jeg hadde et lignende angrep var for 25 år siden. Jeg trener regelmessig, men den siste uken har jeg vært i Oslo og fysiske anstrengelser har vært på lavmål. I tillegg, sist søndag, hadde vi et realt gourmetmåltid bestående av skrei, lever og rogn. Fluidum? Akevitt og øl. Senere på kvelden, rødvin. Det var ingen "rotbløyte" å snakke om. Likevel, jeg har inntaket sterkt mistenkt for at det har resultert i de plager jeg nå sitter og plages med. Min fastlege holder til på Hitra utenfor Trondhjem. Er det noen reseptfri smertestillende tabletter du kan foreslå og som kan være til hjelp? På forhånd takk for svar.
  Kjell

  1. Hei Kjell

   Her må jeg anbefale deg å oppsøke legehjelp. Jeg antar du fortsatt er i Oslo? og at fastlegene din fortsatt holder til på Hitra?
   Jeg ville tatt en tur til feks Dr. Dropin, de har filialer i flere områder av Oslo. Ellers har du også legevakten (der er det kanskje en del ventetid?) eller andre private legetjenester.

   ønsker deg lykke til

   Mvh

   kim

 5. Hei jeg lurer på om det kan være noen sammenheng mellom fysisk aktivitet og podagra. Jeg sliter med at vær gang jeg er ute og går en tur eller noe lignende som utløser jeg en utbrudd i mine knær.
  i 2018 havna jeg ca 15 ganger på sykehuset for og tappe veske fra både høyre og venstre kne. Mine leger på sykehuset aviser at dette kan ha en sammenheng men slik jeg ser det er det alltid et utbrudd etter noe form for fysisk aktivitet.

  Mvh Richard M

  1. Hei Richard

   Jeg har ikke hørt om at urinsyregikt kan utløses av aktivitet nei. Hvis du allerede har smerter fra urinsyregikt, ved anfall, vil det jo være fryktelig vondt å være i aktivitet.

   Ønsker deg lykke til.

   mvh

   kim

 6. Hei. Jeg heter Harald,har plager med begge stortåer.På natten etter 2,5-til 3.timer er smertene store.Står opp og går 1/2 time,til det roer seg.
  På dagen har jeg ingen problemer.Blodprøven viser for høyt syre.Legen vil ikke gi meg medesin.Det er nå 1.1/2 år med plagene.
  Mvh.Harald.

  1. Hei Harald

   Jeg synes du kan ta opp med legen din og høre hva som er årsaken til at han/hun ikke ønsker å gi deg medisiner. Det kan hende det er en god grunn og da er det fint at du får svar.

   mvh

   kim

  1. Hei Idun,

   Inntak av svinekjøtt ser ut til å kunne være linket til økt nivå av puriner i blodet, så det kan nok være med på å øke plager av urinsyregikt.

   Hilsen Therese

 7. Hei, har urinsyregikt med smerter i begge føttene, har fått medisin av fastlege og merket noe bedring, men har fremdeles vondt i føttene, (litt "lettere" og ikke så mye som før medisin) har de siste dagene veldige smerter i kjeven, (smertefullt å gape) kan det ha sammenheng med urinsyregikt? Synd ikke jeg har sett noen nevne kjeve på det lille jeg har lest om tema til nå....

 8. Hei jeg har hatt urinsyre gikt siden 2011 anfallene kommer når jeg drikker for lite vann eller matvarer som står på fy listen.
  Jeg tar en tablett Arcoxia 120mg så snart jeg kjenner smerter og er smertefri i løpet av 6 til 12 timer. Har hørt at denne medisinen ikke er bra for de med høyt blodtrykk, men virker perfekt for meg.

  Mvh Ivar 🙂

 9. Jeg har gått på sterk hestekur med antibiotika nå I 3 mnd, og en av bestandene I nevnte gir høyt urinsyrenivå. Jeg tar blodprøve hver mnd.mens jeg går på nevnte kur, og begge føtter er omtrent umulig å gå på uten krykker. Sist jeg målte nivå var det på 930, og stortåens grunnledd var betente til de grader.Dette er da I flg legen bivirkning av tablettkuren, og skal vist nok gå over når jeg er ferdig med nevnte.Det eneste som hjelper når det verker som verst er brusetablett en Pinex forte.Det å være aktiv med gåing, løping og sykling har for meg vert et privilegert, men en uke etter oppstart av antibiotika begynte smertehelvette.

  1. Hei Tore

   Jeg synes du burde ta opp dette med din fastlege. Kanskje fastlegen din vet om alternative antibiotika som ikke gir like mye bivirkninger som den du tar nå?

   Ønsker deg lykke til

   med vennlig hilsen

   kim

 10. Hei, etter blodprøve har jeg fått beskjed om økt urinsyre (500). Fikk beskjed av fastlegen min om å se det an til over sommeren, ny blodprøve da. Mammaen min hadde urinsyregikt, og broren min plages også. Jeg har diffuse plager i håndledd, hofte, kne og ankler (alle plagene er mest på venstre side). Er også operert for artrose (som visstnok startet etter en skade for mange år siden)i venstre tommel. Brakk stortåen i fjor sommer. Har fortsatt mye vondt i stortåen i det er ytterste ledd (ikke podagra, slik det ser ut). Nå lurer jeg på om kanskje alt dette henger sammen. Er det noen annen måte man kan finne ut av dette videre, enn bare blodprøve - hvis den fortsatt viser forhøyet over sommeren? Takknemlig for svar - og riktig god sommer! Jeg er for øvrig 52 år.
  Hilsen Vibeke

  1. Hei hei Vibeke

   Urinsyregikt er ikke difus plage, med det er derimot skrekkelig vondt. Jeg anbefaler deg å følge fastlegens opplegg, det høres ut som du er i særdeles gode hender.

   Lykke til

   mvh

   kim

 11. Hei.

  Jeg lurer på om jeg har fått kronisk gikt. Jeg fikk et anfall for fire uker siden. Hevelsen har gått veldig ned, men stortåen(tåballen) er fortsatt hoven og jeg sliter med å gå anatomisk riktig som belaster motsatt side av foten.

  Dette er et stort slag for meg fordi jeg er veldig glad i å drive med idrett (fotball, ski, basket osv...) som jeg ikke får drive med lenger.

  Derfor lurer jeg på om det er noe man kan gjøre for å forbedre situasjonen for å få tilbake normal funksjon i leddet.

  1. Hei Birk

   Så bra du har blitt bedre. Det er normalt å være litt øm i tåen etter et slikt anfall. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din slik at du kan få undersøkt tåen og at legen din avgjør om det er behov for at du får videre utredning.

   Jeg er sikker på at du kommer til å spille fotball og basket igjen om kort tid.

   Lykke til.

   mvh

   kim

 12. Effektiv tablett mot urinsyregikt:
  Adenuric 80 mg .1 tabl.daglig.
  Holder smertene borte og urinnsyregehalten I blodet blir normalt.Rask bedring.
  Snakk med legen din først.
  Tore på 74

 13. Hei, har akkurat hatt et anfall av urinsyregikt. Går på blodtrykksreduserende medisin og leste at dette kunne medføre urinsyregikt. Er dette tilfelle?

 14. Jeg har problemer med urinsyregikt ukentlig, og bruker naproksen for å dempe anfallene. Gikk på 5:2 dietten i 2 år, og var da helt kvitt problemene. Nå har jeg også fastet i en uke, og har ikke kjent en ting siden dag 2 på fastekuren. Så da slipper jeg medisin. Men når det gjelder ukentlig bruk av naproksen, er det noen problemer forbundet til dette?

 15. Jeg har hatt flere kraftige podagraanfall siste to-tre åra, og sakte går hevelsen ned selv om høyre fot (som ble angrepet) er litt mer hoven. Jeg har beskjedent alkoholinntak og spiser variert sunn mat. Pga overtråkk trening ble jeg passiv og podagra kom tilbake.
  Jeg har når anfall er som verst god hjelp av:
  - Naproxen (tar 2 tbl 3 g/ dag i 2-3 dager
  - 3-4 liter vann
  - bruker foodprocessor og lager shot som jeg drikker 3-4 ganger dag. 1 agurk, 2cstangselleri og 1 ss fersk ingefær.
  - det er ondt, men 20 min forsiktig massasje synes jeg og hjelper
  - når jeg trente= mindre anfall. Så nå blir det å ta tak i å trene og!
  Innmat/rødt kjøtt/ smågodt og øl er ikke på min meny lengre.

  1. Hei Stig

   Jeg vil legge til at svømming er en veldig fin treningsform for podagra, siden det ikke innebærer noe særlig belastning/vektbæring på tær/fot.

   Lykke til

   mvh

   kim

 16. Litt utenom podagra...men kan urinsyre gi gul farge på håret?
  Jeg er frisør, og har/hatt flere (helst eldre) kunder med gulskjær på håret. Har hørt at urinsyre kan ha med dette å gjøre.

 17. Jeg har gjennom årene hatt mange anfall av Progada, uten å skjønne det - har bare trodd det var overtrening. Men nå har jeg konstante smerter i stortærne, gjennom et par måneder, og det kommer stadig flere områder jeg får smerter i. Flere steder på føttene, knær, ankel, fingre og nå også skuldre/nakke. Selv om det ikke gjør veldig vondt >(jeg er ikke opphovnet slik at jeg ikke kan gå, som under noen anfall) er alle ondtene til sammen veldig utmattende. I skrivende stund er jeg på jobb og utmattet av det hele før klokken er 11.00. Jeg har fått konstanter av lege at jeg har for høye verdier av urinsyre.
  Jeg lurer på hvilke medisiner som kan hjelpe nå når smertene er konstante, jeg tror ikke min lege skjønte hvor alvorlig det er - men har ny time om noen dager. Jeg har en indre følelse av at leveren min kanskje ikke fungerer som den skal?
  Jeg er overvektig, "obeste" og kommer nå til å ta slankingen og det å slutte med søtsaker veldig alvorlig, og legger også inn 35 min lavintensiv trening hver dag.
  Hva mer kan jeg gjøre for å forebygge videre utvikling i mitt tilfelle?

  1. Hei Rebecha

   Det høres fornuftig ut å mosjonere hver dag i tillegg til å redusere søtsaker.

   Mitt tips er å få en kiropraktor til å ta en grundig utredning av føttene dine, slik at dere kommer til bunns i hva som plager deg.

   Lykke til

   Mvh

   kim

  1. Ifølge Mayo Clinic er det fornuftig å unngå purinrike matvarer og drikke, for å redusere risikoen for nye anfall. Men det kan se ut til at purinrike grønnsaker ikke øker risikoen og dermed bør være inkluderes i kostholdet. Vi anbefaler at du tar kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog for å få hjelp til å sette opp en matplan som er spesielt tilpasset deg og dine plager.

   Lykke til!

 18. Hei!
  Jeg har nylig hatt et kraftig angrep av podagra i begge føtter. Er etter medisinering nå på bedringens vei. Jeg har benyttet anledningen til å lese meg opp ang. denne urinsyregikt (podagra) .

  Generelt så har jeg fått grei info, men det er noe som skurrer, en plass skives det spis mye fet fisk, annen plass, ikke spis fet viltvoksende sjømat. Hva er riktig? hva med tran? jeg har drukket tran hver dag i ca 55 år. Takker for svar. Hilsen Kristoffer (75 år)

 19. Hei.
  Har hatt noen anfall med podagra,6 mnd siden.
  Men hevelsen går ikke tilbake,men har ingen smerter.
  Blir ikke hevelsen borte?

  mvh Christian.