Spis betennelsesdempende mat

4.8/5 (259)

betennelsesdempende mat

Betennelse er kroppens naturlige og livsnødvendige respons på infeksjoner og skader. Det er en veldig viktig mekanisme som hjelper kroppen å helbrede seg selv ved at blant annet næringstoffer og immunceller blir fraktet til det aktuelle stedet. Noen ganger kan denne responsen bli litt for kraftig og komme ut av kontroll. Det kan derfor være lurt å prøve å spise mer betennelsesdempende mat som kan hjelpe kroppen å ha bedre kontroll på betennelsesreaksjonen.

Selv om studier viser at isolerte næringstoffer og matvarer demper betennelse og kan klassifiseres som betennelsesdempende mat, er det vist i flere studier at det er synergieffekten av hele kostholdet som er det aller viktigste for å redusere betennelse. Derfor anbefaler vi å ikke fokusere på tilskudd, men heller å bruke mer råvarer som inneholder mye av disse viktige næringstoffene. Det vil si; spis et naturlig kosthold, med mye næringstoffer og så lite raffinert og bearbeidet mat som mulig (1).

Her er våre 10 favoritter av betennelsesdempende mat.

1. Matvarer som er rikt på Omega-3 fettsyrer

omega 3 betennelsesdempende

En årsak som ofte blir omtalt er at forholdet mellom omega-3 omega-6 i det vestlige kostholdet  er forskjøvet med en økt andel omega-6. Det er faktisk viktig med litt Omega-6 i kosten for at kroppen skal fungere optimalt og det fungerer også betennelsesdempende. Problemet oppstår hvis inntaket av omega-6 er mye høyere enn omega-3.  Derfor er det lurt å innta mindre omega-6, som du finner rikelig av i nøtter, frø, korn og vegetabilske oljer. Omega-3 fettsyrer er sterkt linket til redusert risiko for flere helseplager (2).  Spis heller mer mat med omega-3 slik som villfanget fet fisk, kjøtt fra gressforede dyr og ta gjerne et fiskeoljetilskudd for å få nok omega-3. En samlestudie fra 2014 konkluderer med at tidligere studier om fettsyrebalansen omega 3 og omega 6 ikke er like entydig som tidligere antatt (3).

 

2. Ekstra virgin olivenolje

Olivenolje reduserer inflammasjon

Olivenolje inneholder betennelsesdempende næingstoffer som er gunstig for hjertet. Rikelig inntak av olivenolje kan være årsaken til at de som følger et mediteriansk kosthold har mindre hjertesykdom (4). Det har også blitt oppdaget at ferskpresset olivenolje inneholder stoffer som demper betennelse på liknende måte som det den betennelsesdempende medisinen Ibux gjør (5).  Bruk ekstra virgin olivenolje, og helst økologisk, på mat som feks salat, i supper eller sauser, eller  som salatdressing eller i hjemmelaget majones for å få i deg enda mer betennelsesdempende næringstoffer.

 

3. Antioksidantrik mat

betennelsereduserende antioksidanter

Antioksidanter fra frukt, grønnsaker og bær kan ha en positiv effekt på betennelser. De kraftige antioksidantene er i de sterke fargene og det er viktig at du får i deg alle regnbuens farger så ofte som mulig. Økologisk frukt, grønnsaker og bær inneholder mer antioksidanter enn de som er konvensjonelt dyrket. Noen frukt/bær som det er lurt å spise regelmessig er jordbær, blåbær, bringebær, papaya, cantaloupe melon, kirsebær,  aprikoser, plommer, og vannmelon. Noen grønnsaker med masse antioksidanter er kål, spinat, grønnkål, blomkål, brokkoli, squash, paprika, gresskar, chilipepper, søtpotet og nepe. Som du ser, kan du variere med mye frukt og grønt når du spiser betennelsesdempende mat. Hva med å prøve denne oppskriften på deillig smoothie med blåbær?

 

4. Krydder reduserer betennelse

betennelsesdempende krydder

Økologiske krydder som ingefær, hvitløk, kanel og gurkemeie ser alle ut til å ha en betennelsesdempende funksjon, derfor er det fornuftig å bruke litt av disse krydderne når du lager mat (6). Du kan f. eks. lage en grønn smoothie med ingefær, gurkemeie, spinat og favorittfrukten din. Ferskpresset juice av eple, gulrot og ingefær blir også en stor suksess.

 

5. Grønn te

Grønn te betennelsesdempende mat

Grønn te inneholder visse former for phytokjemikaler som motvirker betennelse og forebygger slitasjegikt. I følge en samlestudie av Cochrane, har grønn te en gunstig effekt på hjertet (7).  Fra studiene anbefales det at du drikker 3-4 kopper med grønn te for å få effekt. Vi anbefaler å drikke økologisk grønn te, hvis du har tilgang til dette.

 

6. Mørk sjokolade

betennelsesdempende matvarer kakao

Mørk sjokolade med mer enn 70% kakao har vist seg å være effektiv i å dempe betennelse. Kakao inneholder spesielle flavonoider og antioksidanter som gir sjokoladen den gunstige effekten på betennelse. Flere studier viser at hvis man spiser litt mørk sjokolade hver dag, så reduseres betennelsene i kroppen (8,9). I følge en samlestudie av Cochrane, kan mørk sjokolade til og med være med å redusere blodtrykket (10). Vi anbefaler derfor å nyte litt mørk sjokolade med bena godt hevet slik at du får slappet maksimalt av. Mørk sjokolade (minst 70%) kan også telle som en grønnsak av de fem om dagen du minst bør få i deg.

 

7. Honning

honning reduserer betennelser

Honning har nok blitt brukt som et naturmiddel mot betennelse og infeksjoner så lenge det har vært mennesker på jorden. Honning ser ut til å ha en spesielt god egenskap i behandling av brannsår (11).   Honning inneholder mye vitaminer som vitamin B complex og vitamin C, samt masse mineraler. Velg helst kaldslynget økologisk honning slik at mest mulig næringstoffer er bevart.

 

8. Magnesiumrik mat

magnesium spinat betennelsesdempende

Magnesium er en av de aller viktigste næringstoffene for kroppen, og er essensielt i veldig mange prosesser. Økt inntak av magnesium i kosten kan redusere både akutte og langvarige betennelsestilstander. Personer som har  migrene har spesielt god effekt av å spise mer mat som inneholder magnesium (1213). Magnesiumtilskudd er også viktig i å styrke bentettheten og dermed redusere faren for benbrudd, viser en studie utført av Folkehelseinstituttet (14). Magnesium er det rikelig av i spinat, nøtter, frø, avokado, fermenterte melkeprodukter og mørk sjokolade.

 

9. Svartfrøolje

svartfrøolje reduserer inflammasjon

Svartfrøolje er olje som er fra pressede svartfrø, eller svarte karvefrø som de også kalles. Svartfrøoljen inneholder et stoff som heter thymoquinone, og som ser ut til å ha veldig kraftige betennelsesreduserende egenskaper (1516, 17). Det er ikke helt forstått virkningmekanismen og hvorfor svartfrøolje har en så kraftig betennelsesdempende effekt, så det må vi nok vente til flere studier er utført. Svartfrø har en litt bitter smak, så denne oljen kan passe som smakstilsetning til  salatdressinger og majones.

 

10. Probiotisk og fermentert mat

Betennelsesdempende mat fermentert kimchi

Mat som inneholder mye probiotiske bakterier har vist seg å redusere betennelse i tillegg til at det kan være med på å fordøye den andre maten vi spiser betydelig lettere. Fermentert mat som kefir, yoghurt, rømme, surkål og kimchi som er vist på bildet ser også ut til å hjelpe personer med kroniske betennelsestilstander som revmatisk artritt og mage/tarmbetennelser (18). Spis derfor litt fermenterte melkeprodukter eller grønnsaker til måltidene.

 

Økologisk mat

Økologisk dyrket mat inneholder mer næringstoffer enn den konvensjonelt dyrkede maten. Studier viser at økologisk mat inneholder mer omega-3, mer antioksidanter og mineraler (19).  I tillegg inneholder ikke økologisk mat like mye rester fra sprøytestoffer eller kunstgjødsel som ikke er bevist å ha noen positive effekter på helsen vår, men mye tyder heller på at sprøytestoffer kan ha en negativ effekt i kroppen vår (20, 21). I følge en nyere studie fra Folkehelseinstituttet, tyder det på at gravide som spiser økologiske grønnsaker har en lavere risiko for svangerskapsforgiftning (22). Velger du økologisk kjøtt, slipper du også å bekymre deg for at kjøttet inneholder legemiddelrester som feks antibiotika (23). Etter vår mening er økologisk mat ofte synonymt med betennelsesdempende mat. Derfor anbefaler vi at du velger økologisk mat så ofte du har mulighet til det.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.

63 kommentarer på "Spis betennelsesdempende mat"

    1. det var en hyggelig tilbakemelding

      husk å rådføre deg med behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog hvis du har spesifikk sykdom, som feks urinsyregikt, og du ønsker å endre kostholdet.

      Lykke til

      mvh

      kim

    1. Hei Bjørn

      vi har dessverre ikke noen ebok som er tilpasset urinsyregikt. Jeg anbefaler at du tar kontakt med din fastlege og ber om en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog.

      Jeg ønsker deg lykke til.

      mvh

      kim

  1. Så under pkt 10 er det da ikke surkål men sauerkraut d siktses til? Da må jeg spørre hva d er laget av og hva er fermentert kål?
    Og er d ok å spise eks en liten boks med makrell i tomat (king oskar uten skinn) ca 3 ganger i uken? Spiser rett fra boksen med skei jeg, d gjør ungene og😂 og en siste ting.prøver å finne alternativer til poteter, pasta og ris, er byggris ok? Og er d flere alternativer?

  2. Hei,jeg har for snart 1 år siden operert bort galleblæra pga gallestein. Har fortsatt store smerter som kommer når eg er i ro over en viss tid... hsr store smerter i nedre del av korsrygg og i hofter/bekken. Har vært til lege, og tatt røntgen av hofter/rygg uten noe funn...
    smertene er så intense som sterke rier eg hadde under dei 3 tidligere fødslene eg har hatt.
    Når eg googler kommer det opp st det er bettennelsesrelatert. Kan det stemme?
    Smertene forsvinner omtrent i det eg kommer i bevegelse igjen. Finner ingen sove-stilling uten store smerter. Har vært til behandling hos osteopat, uten resultat.

    1. Hei veronica

      De fleste ledd og muskelplager er ikke synlige på verken røntgen eller MR-bilder. Ta en tur til en kiropraktor for å få sjekket korsrygg og bekken.

      Lykke til

      mvh

      kim

  3. Hei,
    Flott artikkel 🙂

    Det er 23 studiereferanser i artikkelen, men jeg finner ikke listen over studiene. Kan du fortelle meg hvor jeg finner den?

    Vennlig hilsen Henriette Nerland, Klinisk ernæringsfysiolog

    1. TUsen takk Henriette

      Hvis du klikker på tallene skal du komme direkte til den aktuelle referansen vi har brukt.

      Med vennlig hilsen

      kim

  4. Takk for en fin artikkel og mange nyttige kommentarer. Har et par ting jeg lurer på. Under pkt. 1, Matvarer som er rike på Omega 3, skriver du ‘Problemet oppstår hvis inntaket av omega-6 er mye høyere enn omega-3. Derfor er det lurt å innta mindre omega-6, som du finner rikelig av i nøtter, frø, korn og vegetabilske oljer.’ Andre kilder er positive til nøtter og vegetabilske oljer. Kunne du si noe om dette? Under pkt 10, Probiotisk og fermentert mat’, står surkål oppført, men det som vanligvis oppfattes som ‘surkål’ er ikke fermentert. Er det mulig at det siktes til ‘saurkraut’ som lages gjennom en annen prosess enn vanlig surkål.

    1. Hei Siri,

      Denne artikkelen kommer til å bli oppdatert så snart vi finner tid til det.

      Det stemmer at det er sauerkraut eller fermentert kål det siktes til i punkt 10.

      Hilsen Therese

  5. Takk for god artikkel. Jeg har i lengre tid periodisk vært plaget med smerter på høyre side av ryggraden i øvre del av midtre rygg. Merker det spesielt godt ved vridning i rygg. Merker det også godt når jeg f.eks bærer min sønn på fire på brystet. Smertene ble for noen år tilbake dithen at jeg måtte ha akutthjelp fra lege med smertestillende injisert.

    Fastlegen mente det var "flate muskler som lå i klem". Noe senere fysioterapeut ved NIMI flirte godt av. Av sistnevnte fikk jeg en kortere behandling med treningsprogram som dessverre ikke bar særlig frukter. Har siden vært et par ganger hos fysio når tilstanden har forverret seg.

    Har av og til lagt en tennisball mellom rygg og vegg og massert ryggen på denne måten. Kjenner da ilinger ned over setemuskulaturen, men ikke noe umiddelbar bedring.

    Ingen krise dette, men hadde vært takknemlig for tips, f.eks behandlingstips 🙂

    1. Hei Yngve

      Har du vurdert kiropraktor? Vi Jobber jo mest med rygg og nakke, så høres ut som det kan være verdt et forsøk.

      Ellers høres det ut som en fin greie å bruke en tennisball til triggerpunkter. Styrketrening er veldig viktig, mine favoritter er knebøy og markløft det er supert for ryggen.

      Mvh

      kim

  6. Veldig nyttig artikkel! Jeg har mange, mange matintoleranser, astma, atopisk eksem og akne. Jeg merker at dette forverrer seg når jeg spiser «søppelmat». Har i lang tid smørt meg med kortisonlkrem for eksem, p-piller for akne (som hjalp) men jeg måtte slutte fordi ble nesten deprimert av pillene. Astmaen går opp og ned, men er der alltid litt. Den blir ekstra ille hvis jeg spiser smågodt eller trener utholdenhet når det er kaldt ute. I hvertfall er jeg absolutt dritt lei dette og føler jeg ikke tåler noe mat... mistenker at jeg har lekk tarm. Har gått til massevis av leger og får aldri et klart svar på hva som er løsningen. Vil bruke maten som medisin og lege meg naturlig, tror du denne kosten kan gjøre meg eksemfri, redusere astma og aknefri? Er villig til å leve på et superstrengt kosthold for å få bort disse slitsomme autoimmune sykdommene:(

    J15

    1. Hei Sara

      Det har jeg ingen forutsetninger for å kunne kommentere. Jeg behandler smerter i rygg, nakke og muskel-skjelett. De sykdommene du har må du ta opp med fastlegen og/eller din spesialist som følger deg opp.

      Men, det er ingen tvil om at det lurt å spise mindre godteri og «søppelmat» og heller spise mer sunn og variert kost.

      Har du snakket med legen din om å vurdere om du kan få en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog?

      Lykke til

      mvh

      kim

  7. Jeg er usikker på om det er podagra eller det er fibromyalgi som slår ut. Jeg har hvertfall hatt smerter i høyre stortå, nå i venstre. I det store leddet og det medfører stivhet.
    Stemmer det virkelig at bønner kan gi podagra?
    Jeg prøver å unngå brød, å spiser mer vegatarmat, som bl.a bønner.
    Jeg bruker kun Lavendelolje som smertelindring, smører den på om kveldene. Er mer forsiktig på dagtid, da jeg arbeider i barnehage.

    1. Hei

      Jeg anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din eller en kiropraktor slik at du får utredet og diagnostisert plagen din. Deretter kan dere finne ut av riktig behandling.

      lykke til

      med vennlig hilsen

      kim

  8. Hei Kim.
    Jeg har slitt med lite energi, irritabel tarm og mange forkjølelser i 11 år. Jeg har nylig fått høre om funksjonell medisin, at det skal kunne gjøre meg frisk igjen og vurderer derfor å prøve metoden. Jeg ser du nevner det til en person tidligere i kommentarfeltet. Er dette en anerkjent, seriøs behandlingsform? Vet du om noen som har prøvd metoden og lykkes/ikke lykkes?
    Mvh Katrine

    1. Hei Katrine
      Det er leger som jobber med funksjonellmedisin. I mange kretser går jeg ut i fra at funksjonellmedisin er veldig lite annerkjent, mens andre er mer åpne for at maten har veldig mye å si for helsen vår. Jeg vet om flere personer som har brukt denne type behandling, noen med gode resultater og andre ikke fullt så gode.

      Jeg anbefaler deg å forhøre deg mer med noen som jobber med dette til daglig, så får du nok mer konkrete svar.

      lykke til

      med vennlig hilsen

      kim

  9. Hvorfor ødelegge en så fin artikkel, med å legge inn bilde av oppdrettslaksen som er proppfull av kjemikalier og knapt inneholder omega3 lenger? Maislaksen som er dynket i giftige kjemikalier er ikke bra å spise, og slett ikke i helsefordelaktige anbefalinger.

  10. Hei,
    ble skuffet over oppskriftene i e-boken, burde absolutt hatt flere vegetar/veganoppskrifter. Nesten bare kjøtt/fisk jo. Veldig mye vegetarmat er antiinflammatorisk, og det er mange som burde prøve eller prøver å redusere sitt kjøttforbruk.

  11. Hei,
    Takk for fin og lettlest informasjon om viktige matvarer for en god helse. Vi har akkurat fått et familiemedlem med diagnose MS. Siden dette er betennelser i nervesystemet, skader det sikkert ikke å prøve å spise litt ekstra betennelsesdempende mat... om det ikke hjelper for denne typen betennelser, så er det da bra for resten av kroppen.
    Men jeg får ikke bestilt boken her... Får errormelding dessverre. Kan dere sende meg boken på e-post?
    Tusen takk!

    1. Hei Liesbeth

      Det er aldri dumt å spise sunt.

      Eboken er ikke ment til personer med spesifikke diagnoser. Da er det nødvendig med spesifikk tilpasning fra kompetent fagperson med ernæringsfaglig bakgrunn.

      Liesbeth, jeg sender deg eboken på epost nå, så kan dere titte på den. Hvis dere finner ut at dere ønsker ernæringsoppfølging kan vår ernæringsveilder, Helene Ragnhild, hjelpe dere i samråd med behandlende lege.

      Med vennlig hilsen

      Kim

  12. Hei,

    Jeg har store behov for å legge om hele kostholdet,
    men hver gang jeg skal begynne så stopper det opp,
    nettopp på grunn av at jeg kun klarer å samle opp
    en liste med Ja mat, men vet ikke hvordan alt
    skal settes sammen.

    Det virker som de fleste kan lese artikler på nettet
    og så begynner de, samme med oppskrifter.

    For. eks, hva skal en spise til frokost hvis en bytter
    bort brød, og slutter med melkeprodukter, og hvordan
    skal det settes sammen.... kan en gjenta dette til kvelds
    eller blir det da for mye.

    Det står at nøtter og frø er bra, men hvilke nøtter, hvilke
    merker.... skal jeg ta en pose linfrø og strø det oppi ei
    skål med økologisk glutenfri havregryn og , nøtter også...

    uff, nei jeg blir utslitt før jeg kommer i gang. ikke lett
    å svare på dette.

    1. Hei Bjørn,

      Det er mange som har det slik du beskriver.

      Det er en jungel med informasjon på internettwebben som det kan være vanskelig å navigere i.

      Jeg vil anbefale deg å få hjelp av en med kompetanse på kostholdsenringer. Hvis du bor i nærheten av Oslo er du hjertlig velkommen til å få utredning og oppfølging av vår ernæringsveileder, Helene Ragnhild. Hun er utrolig dyktig og vil kunne hjelpe deg gjennom denne livsendringen. Hun vil også kunne gi deg mange smarte knep som gjør det enklere å endre kostholdet og gjøre en varig endring i hverdagen.

      Hvis det blir for langt unna, er vi behjelpelige med å sette deg i kontakt med noen dyktige i nærheten der du bor.

      Mvh

      kim

    2. Bra nettside og mange interessante kommentarer. Har opplevd store motsetninger i kostholdsråd, når det gjelder å unngå matvarer som ikke er bra, og råd om å spise det som er f.eks betennelseshemmende og bra. Har glutenintoleranse og laktoseintoleranse, og har prøvd en diett som utelukker begge deler. Det fungerte bra, og prøvde også ut en kornfri diett, som også fungerte veldig bra. Holder meg til kornfritt enda, og erstatter brødet med riskaker, noe som blir vel ensidig i lengden. Har laget mel av utvannede mandler og utvannete amaranthfrø. Det fungerer til knekkebrød f.eks, tilsatt bindemiddel av noen slag. Det blir likevel sjelden at jeg lager slikt mel, fordi det er omstendig og tidkrevende. Spiser dessuten fermentert mat og drikke og vil anbefale det som veldig bra fordøyelsesfremmende mat.

  13. Takk for fin artikkel , jeg er uføretrygdet grunnet muskelplager ++ men har det siste året forandret på hva jeg spiser og er blitt kvitt endel av mine smerter. Merker med en gang om jeg slurver med maten.
    Har valgt å unngå ferdigprodusert mat og spiser nå nesten utelukkende økologisk mat , kjøtt også.....skyr oppdrettsfisk . Matvareindustrien" forer" oss med mange usunne ting og en bør lese nøye hvilke tilsetningstoffer det er i maten en kjøper.

  14. Hei! Super artikkel! Er veldig opptatt av tema og har perioder med en del betennelser. merker meg at det ofte er perioder der det har blitt slurvet en del med maten. Vil gjerne bestille boka, men linken fungerer ikke.

  15. Hei, dette var en utrolig flott artikkel. Når det gjelder Svartfrøolje, eller svart karvefrøolje, selges dette her i Norge fra nettbutikken Teleurt.no Jeg har kjøpt den der. Koster litt, men verdt å prøve 😉

  16. Hei 🙂 Veldig bra artikkel, men kan jeg som har dia2 også følge disse rådene? Tenker at dette kan være bra for kronisk betennelser pga. Fibromyalgi 🙂

    1. Hei Gerd.
      Hvis du har konkrete diagnoser er det viktig at du får riktig oppfølging. Jeg anbefaler at du tar kontakt med din lege eller en ernæringsveileder med kompetanse på din tilstand og forhører deg om du kan følge disse rådene. Hvis du ønsker, kan vi sette deg i kontakt med kompetente fagpersoner. Ta i såfall kontakt med oss.

  17. Flott og lettlest tekst med matnyttige ernæringstips. Kunne du sendt over boken? Jeg trykket meg forbi her på telefonen.

  18. Under nummer 8 står det at man bør få i seg magnesiumrik mat. Det står derimot ikke noe om hva det er. Da faller jo litt av effekten av tipset bort, synes jeg.

  19. Hei.
    Er ikke Rapsolje en god erstatning for olivenolje?
    Dette vil vel kunne være en leveregel for oss med bl.a. leddgikt?
    hilsen mari

    1. Hei Mari,

      Rapsolje blir regnet som sunn pga det høye inneholdet av umettede fettsyrer, men jeg personlig holder meg unna og bruker olivenolje istedet. Generelt sett vil det å spise mye frøbaserte planteoljer føre til at vi får i oss mer omega-6 enn vi kanskje burde. Rapsolje inneholder dobbelt så mye omega-6 som olivenolje, og i tillegg inneholder extra virgin olivenolje masse gunstige antioxidanter. Du kan lese mer her

  20. Hei, har min datter som har påvist Ulcerøs kolitt for ca 3 m siden , og skulle gjerne hatt den boka tilsendt på epost hvis det er mulig. Slitterlitt med kosthold, da pid reagerer på alt ;( Mvh, julija Haugen, epost : Julijahaugen@yahoo.no

    1. Hei Julija,
      For behandling av spesifikke diagnoser anbefaler vi å ta kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog/lege som har god erfaring med behandling av den type lidelser. Send oss gjerne en epost hvis du ønsker at vi skal sette deg i kontakt med en dyktig fagperson.
      Sender deg uansett eboken på epost.

  21. Jeg har leddgikt - og har lest flere steder at jeg blant annet bør unngå tomat. Veldig mange av oppskriftene her inneholder tomat. Hva tenker dere om inntak av tomat i forhold til artritt?

    1. Hei Åse,

      Jeg har også hørt snakk om at tomater, potet og aubergine (grønnsaker i "nightshade-familien") kan fremprovosere artrittsymptomer, men jeg har ikke klart å finne noen gode studier som støtter dette. Jeg har heller ingen personlig eller klinisk erfaring med dette. Dersom du føler at tomater trigger dine symptomer, vil jeg anbefale deg å ta opp dette med lege eller klinisk ernæringsfysiolog slik at du kan få god oppfølging. Kanskje dere finner ut at det er lurt å ikke spise tomater en periode? Send oss gjerne en epost hvis du ønsker at vi setter deg i kontakt med kyndig fagperson.

  22. takk for en fin artikkel,og veldig bra opplysning for oss som ikke kan bruke vanlige betenndelsedempende medisin pga. magesår.

  23. Dette er interessant lesning. Jeg har fått påvist ME og fibromyalgi, men gikk til lege i mange år før påvist diagnose med opplevelse av at mage/tarm var betent.

  24. Hei. Jeg har hatt skyhøyt stoffskifte med fryktelige plager. Vært syk siden 2012. Fikk radioaktiv jodkapsel i April i år, og har nå fått lavt stoffskifte. Veldig plaget nå også, for nå skal kroppen prøve å bygge seg opp igjen. Har mye diare. Hadde også det når stoffskiftet var for høyt. Så det jeg lurer på er om denne kosten er noe jeg kan prøve? Bruker mye god olivenolje til salater, bønner og linser, så har begynt å kutte ut brød og poteter for å se om jeg blir bedre i magen. Har også Psoriasis og Vitilligo.

    1. Hei Monica,

      Smerter i skinnleggen kan ha flere årsaker, blant annet feilstillinger i foten som kan gi feil belastning/bruk av muskulatur oppover i bena.
      Vil anbefale deg å få undersøkt føttene hos en kyndig behandler. Diodor Bugge er vår ekspert på huset når det gjelder fotplager. Du kan jo evt ringe han på 21046460 og ta en prat om plagene dine.
      Et betennelsesdempende kosthold vil uansett ikke skade 😉

  25. Tusen takk for en fin artikkel!
    Du forklarer nettopp hvorfor det var bedre før. Og det er dette som folk ikke kan forstå, at er grunnlaget for at man idag trenger tilskudd av næringsstoffer. Ida

    1. Hei Kjell. Svartfrøolje er vanskelig å få tak i her i Norge. Dette er aller mest vanlig i midtøsten. Selve svartfrø skal du kunne få tak i fra gode asiatiske eller tyrkiske butikker, der de selges under navnet Svartløkfrø eller Black onion seeds (posene ser slik ut). Du kan prøve deg med å bruke svartfrø som krydder på speilegg slik som Henrik Henriksen skriver om her

      Svartfrøolje er mulig å få tak i fra Røtter på St. Hanshaugen eller nettbutikker med forskjellige urter.

      Lykke til

      1. hej
        Hvorfor kan man ikke læse hele artiklen uden at skulle være kunde hos Aftenposten,hvad jeg ikke har lyst til.
        Mvh.Christine

          1. når vi klikker oss inn på Henrik Henriksens artikkel om egg så må man være Aftenposten betalende abonnent for å lese den.

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.