Spis betennelsesdempende mat

4.9/5 (172)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

betennelsesdempende mat

Betennelse er kroppens naturlige og livsnødvendige respons på infeksjoner og skader. Det er en veldig viktig mekanisme som hjelper kroppen å helbrede seg selv ved at blant annet næringstoffer og immunceller blir fraktet til det aktuelle stedet. Noen ganger kan denne responsen bli litt for kraftig og komme ut av kontroll. Det kan derfor være lurt å prøve å spise mer betennelsesdempende mat som kan hjelpe kroppen å ha bedre kontroll på betennelsesreaksjonen.

Selv om studier viser at isolerte næringstoffer og matvarer demper betennelse og kan klassifiseres som betennelsesdempende mat, er det vist i flere studier at det er synergieffekten av hele kostholdet som er det aller viktigste for å redusere betennelse. Derfor anbefaler vi å ikke fokusere på tilskudd, men heller å bruke mer råvarer som inneholder mye av disse viktige næringstoffene. Det vil si; spis et naturlig kosthold, med mye næringstoffer og så lite raffinert og bearbeidet mat som mulig (1).

Her er våre 10 favoritter av betennelsesdempende mat.

1. Matvarer som er rikt på Omega-3 fettsyrer

omega 3 betennelsesdempende

En årsak som ofte blir omtalt er at forholdet mellom omega-3 omega-6 i det vestlige kostholdet  er forskjøvet med en økt andel omega-6. Det er faktisk viktig med litt Omega-6 i kosten for at kroppen skal fungere optimalt og det fungerer også betennelsesdempende. Problemet oppstår hvis inntaket av omega-6 er mye høyere enn omega-3.  Derfor er det lurt å innta mindre omega-6, som du finner rikelig av i nøtter, frø, korn og vegetabilske oljer. Omega-3 fettsyrer er sterkt linket til redusert risiko for flere helseplager (2).  Spis heller mer mat med omega-3 slik som villfanget fet fisk, kjøtt fra gressforede dyr og ta gjerne et fiskeoljetilskudd for å få nok omega-3. En samlestudie fra 2014 konkluderer med at tidligere studier om fettsyrebalansen omega 3 og omega 6 ikke er like entydig som tidligere antatt (3).

 

2. Ekstra virgin olivenolje

Olivenolje reduserer inflammasjon

Olivenolje inneholder betennelsesdempende næingstoffer som er gunstig for hjertet. Rikelig inntak av olivenolje kan være årsaken til at de som følger et mediteriansk kosthold har mindre hjertesykdom (4). Det har også blitt oppdaget at ferskpresset olivenolje inneholder stoffer som demper betennelse på liknende måte som det den betennelsesdempende medisinen Ibux gjør (5).  Bruk ekstra virgin olivenolje, og helst økologisk, på mat som feks salat, i supper eller sauser, eller  som salatdressing eller i hjemmelaget majones for å få i deg enda mer betennelsesdempende næringstoffer.

 

3. Antioksidantrik mat

betennelsereduserende antioksidanter

Antioksidanter fra frukt, grønnsaker og bær kan ha en positiv effekt på betennelser. De kraftige antioksidantene er i de sterke fargene og det er viktig at du får i deg alle regnbuens farger så ofte som mulig. Økologisk frukt, grønnsaker og bær inneholder mer antioksidanter enn de som er konvensjonelt dyrket. Noen frukt/bær som det er lurt å spise regelmessig er jordbær, blåbær, bringebær, papaya, cantaloupe melon, kirsebær,  aprikoser, plommer, og vannmelon. Noen grønnsaker med masse antioksidanter er kål, spinat, grønnkål, blomkål, brokkoli, squash, paprika, gresskar, chilipepper, søtpotet og nepe. Som du ser, kan du variere med mye frukt og grønt når du spiser betennelsesdempende mat. Hva med å prøve denne oppskriften på deillig smoothie med blåbær?

 

4. Krydder reduserer betennelse

betennelsesdempende krydder

Økologiske krydder som ingefær, hvitløk, kanel og gurkemeie ser alle ut til å ha en betennelsesdempende funksjon, derfor er det fornuftig å bruke litt av disse krydderne når du lager mat (6). Du kan f. eks. lage en grønn smoothie med ingefær, gurkemeie, spinat og favorittfrukten din. Ferskpresset juice av eple, gulrot og ingefær blir også en stor suksess.

 

5. Grønn te

Grønn te betennelsesdempende mat

Grønn te inneholder visse former for phytokjemikaler som motvirker betennelse og forebygger slitasjegikt. I følge en samlestudie av Cochrane, har grønn te en gunstig effekt på hjertet (7).  Fra studiene anbefales det at du drikker 3-4 kopper med grønn te for å få effekt. Vi anbefaler å drikke økologisk grønn te, hvis du har tilgang til dette.

 

6. Mørk sjokolade

betennelsesdempende matvarer kakao

Mørk sjokolade med mer enn 70% kakao har vist seg å være effektiv i å dempe betennelse. Kakao inneholder spesielle flavonoider og antioksidanter som gir sjokoladen den gunstige effekten på betennelse. Flere studier viser at hvis man spiser litt mørk sjokolade hver dag, så reduseres betennelsene i kroppen (8,9). I følge en samlestudie av Cochrane, kan mørk sjokolade til og med være med å redusere blodtrykket (10). Vi anbefaler derfor å nyte litt mørk sjokolade med bena godt hevet slik at du får slappet maksimalt av. Mørk sjokolade (minst 70%) kan også telle som en grønnsak av de fem om dagen du minst bør få i deg.

 

7. Honning

honning reduserer betennelser

Honning har nok blitt brukt som et naturmiddel mot betennelse og infeksjoner så lenge det har vært mennesker på jorden. Honning ser ut til å ha en spesielt god egenskap i behandling av brannsår (11).   Honning inneholder mye vitaminer som vitamin B complex og vitamin C, samt masse mineraler. Velg helst kaldslynget økologisk honning slik at mest mulig næringstoffer er bevart.

 

8. Magnesiumrik mat

magnesium spinat betennelsesdempende

Magnesium er en av de aller viktigste næringstoffene for kroppen, og er essensielt i veldig mange prosesser. Økt inntak av magnesium i kosten kan redusere både akutte og langvarige betennelsestilstander. Personer som har  migrene har spesielt god effekt av å spise mer mat som inneholder magnesium (1213). Magnesiumtilskudd er også viktig i å styrke bentettheten og dermed redusere faren for benbrudd, viser en studie utført av Folkehelseinstituttet (14). Magnesium er det rikelig av i spinat, nøtter, frø, avokado, fermenterte melkeprodukter og mørk sjokolade.

 

9. Svartfrøolje

svartfrøolje reduserer inflammasjon

Svartfrøolje er olje som er fra pressede svartfrø, eller svarte karvefrø som de også kalles. Svartfrøoljen inneholder et stoff som heter thymoquinone, og som ser ut til å ha veldig kraftige betennelsesreduserende egenskaper (1516, 17). Det er ikke helt forstått virkningmekanismen og hvorfor svartfrøolje har en så kraftig betennelsesdempende effekt, så det må vi nok vente til flere studier er utført. Svartfrø har en litt bitter smak, så denne oljen kan passe som smakstilsetning til  salatdressinger og majones.

 

10. Probiotisk og fermentert mat

Betennelsesdempende mat fermentert kimchi

Mat som inneholder mye probiotiske bakterier har vist seg å redusere betennelse i tillegg til at det kan være med på å fordøye den andre maten vi spiser betydelig lettere. Fermentert mat som kefir, yoghurt, rømme, surkål og kimchi som er vist på bildet ser også ut til å hjelpe personer med kroniske betennelsestilstander som revmatisk artritt og mage/tarmbetennelser (18). Spis derfor litt fermenterte melkeprodukter eller grønnsaker til måltidene.

 

Økologisk mat

Økologisk dyrket mat inneholder mer næringstoffer enn den konvensjonelt dyrkede maten. Studier viser at økologisk mat inneholder mer omega-3, mer antioksidanter og mineraler (19).  I tillegg inneholder ikke økologisk mat like mye rester fra sprøytestoffer eller kunstgjødsel som ikke er bevist å ha noen positive effekter på helsen vår, men mye tyder heller på at sprøytestoffer kan ha en negativ effekt i kroppen vår (20, 21). I følge en nyere studie fra Folkehelseinstituttet, tyder det på at gravide som spiser økologiske grønnsaker har en lavere risiko for svangerskapsforgiftning (22). Velger du økologisk kjøtt, slipper du også å bekymre deg for at kjøttet inneholder legemiddelrester som feks antibiotika (23). Etter vår mening er økologisk mat ofte synonymt med betennelsesdempende mat. Derfor anbefaler vi at du velger økologisk mat så ofte du har mulighet til det.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

83 kommentarer på "Spis betennelsesdempende mat"

 1. Fin og oversiktlig artikkel!! Her fikk jeg gode tips for å lette på Gastritten som har satt seg fast!Og så kan jeg kose seg med mørk sjokolade også! Nam!
  En skal ha det godt mens en har det vondt!:-)

 2. Jeg vet at øl ikke er lurt, men er veldig glad i øl. Skulle jeg falle for fristelsen, hva slags øl / innhold som er mindre av / minst triggende / spesifikt bør unngå i en ølsort. ??

  1. Det vet jeg ikke mye om, Ellen.

   Hvis du drikker øl sjelden tenker jeg du ikke behøver være så bekymret for dette.

   mvh

   kim

 3. Super info! Hyggelig å se noen fra fagmiljøet som ikke blankt avviser at kosthold kan innvirke. Jeg har Phyoderma Gangrenosium, fortykket tarmvegg pga Mikroskopisk Kolitt og kronisk eksem i hodebunn og armhule, samt ofte sår i ører og nese. Frisk ellers, men ganske irriterende og blir ulogisk fort sliten. Noen spesifikke råd til dette? Sykehuset gir kun symptomatisk behandling ved aktivt utbrudd, og avviser kosthold/livsstil. Kjedelig å ikke få tatt tak i noe selv utenom forsøk på generell sunn livsstil.

  1. Hei Linda,

   Vi jobber med betennelser i ledd og muskler, selv tar jeg for tiden en mastergrad innen klinisk ernæring men med fokus på muskler og ledd.
   Jeg kan ikke gi deg spesifikke råd for din tilstand, men det er mye spennende forskning som kommer nå på sammenhengen mellom tarmflora og betennelsestilstander i kroppen. Så det kan jo være noe å titte nærmere på for deg.

   Ønsker deg en strålende dag!
   Hilsen Therese

 4. Meget bra artikkel! Jeg er også glad i mørk sjokolade, og også i honning. Det med magnesium er interessant - jeg visste ikke at det var så viktig, men en av mine venninner nevnte det, dermed hadde jeg nettopp begynt med det for sikkerhetsskyld, som kost tilskudd, men nå skriver du at det er i mørk sjokolade. En bonus!

 5. veldig fin artikkel!
  men jeg lurte på hvordan man kan få i seg nok omega 3 fettsyrer gjennom et vegansk kosthold? hva er de aller beste matvarene for det?
  vet at hemp seeds har en del, men blir dette da nok?
  samme med de fermeterte matvarene som yoghurt, rømme osv. vil da veganske produkter fungere på samme måte?

  1. Hei Karina,

   Jeg kan foreløpig ikke nok om et rent vegansk kosthold til å gi deg et absolutt svar. Ifølge Hepla ser det ut som det kun er gravide, ammende og barn som rutinemessig anbefales omega-3 tilskudd, men det kommer jo helt an på hvordan kostholdet ditt ellers er sammensatt. https://hepla.no/vanlige-sporsmal/bor-veganere-ta-kosttilskudd/

   Når det gjelder fermentert veganske erstatninger for yoghurt osv så inneholder også disse masse gode probiotiske bakterier.

   Hilsen Therese

 6. Takk for listen over betennelsesdempende mat. Dette har jeg troen på. Men Sliter litt med å finne kaldlynget honning i butikk. Forslag til hvor en kan få tak i det?

  1. Hei,

   Kjartans honning er ihvertfall kaldslynget og selges i en noen dagligvarer (bl.a coop) og helsekostbutikker, ellers er det også mulig å høre om det er noen lokale birøktere i nærheten av der du bor.

 7. Hei.
  Takk for 10 fine tips. Jeg har et spørsmål. Vi bør slik jeg forstår det få ned inntaket av omega 6, som finnes rikelig i nøtter, frø, korn. Samtidig oppfordres det fra flere helsehold at dette er noe vi skal spise mer av. Det står også opplistet i din liste at både nøtter og frø er en god magnesium kilde.

  I jungelen av dietter og kostråd opplever jeg stadig at eksperter har motstridene råd. Har du irritabel tarm som antagelig er en betennelses sykdom så står mye av FODMAP dietten i sterk kontrast til betennelseshemmende mat. ( det er antagelig ikke ditt felt, men fint om du svarer på det første )

  1. Hei Torunn,

   Nøtter og frø er rike på både omega 3 og omega 6 fettsyrer, og inneholder også en rekke andre næringsstoffer som blant annet magnesium, selen og vitamin E som har en positiv effekt på helsen. Så da er det nok andre kilder til omega-6 fettsyrer som bør kuttes ned på istedenfor nøtter.

   Hilsen Therese

 8. Dette er mat jeg bruker mye av og har erfart bare positive følger for helsa. Praktiserer LCHF👍😊Hadde før mye vondter i ledd og muskler- veldig lite nå. Lurer på når helsemyndighetene skal ta med mer av dette i kostrådene.

  1. Tusen takk, dette betyr mye for mange med revmatisme. Mat er medisin.
   betennelsesdempende medisin reagerer på med kraftig neseblødning.!
   Bruk mat som medisin, ikke medikamenter.!

   Foton Matte, og veldig bra .! Anbefales

 9. Så bra. Siden jeg reagerer kraftig på NSAID produkter er det problem med betennelse. Har allerede kjøpt grønn te,sjokolade og ingefær

 10. Jeg har fått artrose i en ankel etter et komplisert brudd og har litt verk og smerter. Kan det hjelpe noe å spise betennelsesdempende mat?

  1. hei Solveig
   Kosthold vil nok dessverre ikke kunne ha noen effekt på slitasje/artrose som allerede er kommet i ankelen. Når det er sagt, vil det vel aldri skade å spise sunt.

   Mvh

   Kim

 11. Hei
  Jeg sliter med mage/tarm.
  Har tatt koloskopi og gastroskopi - ingen funn bortsett fra IBS. Etter MR og CT er det funnet ut at jeg antagelig har Mesenterisk paninkulitt. Oppblåst, uvel, lite energi, blir sulten men orker ikke alltid å spise, særlig varm mat kan være en utfordring.
  Snakket med fastlege, skal til ernæringsfysiolog etter hvert, men tenker at det må da være noe jeg kan gjøre selv?
  Har du noen gode råd?
  Mvh
  Lisbeth N

  1. Hei Lisebeth

   Jeg ville fulgt fastlegens råd om å oppsøke ernæringsfysiolog. Det er ernæringsfysiologer som har best kompetanse til å vurdere og gi råd om kostholdsendring.

   Ønsker deg lykke til:

   mvh

   kim

  1. Hei Anita,

   Det finnes noen studier som tyder på at et kosthold rikt på vitaminer og mineraler, med mye grønnsaker og fiber kan ha en postiv innvirkning på endometriose. Noen små studier har også antydet at lav-foodmap og glutenfritt kan redusere symptomene, men dette har så vidt jeg vet ikke blitt bekreftet i videre studier ennå. En litt større studie har antydet at høyere inntak av melkeprodukter, vitamin D, kalsium og magnesium også kan ha en positiv effekt.

   Hilsen Therese

  1. det var en hyggelig tilbakemelding

   husk å rådføre deg med behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog hvis du har spesifikk sykdom, som feks urinsyregikt, og du ønsker å endre kostholdet.

   Lykke til

   mvh

   kim

 12. Så under pkt 10 er det da ikke surkål men sauerkraut d siktses til? Da må jeg spørre hva d er laget av og hva er fermentert kål?
  Og er d ok å spise eks en liten boks med makrell i tomat (king oskar uten skinn) ca 3 ganger i uken? Spiser rett fra boksen med skei jeg, d gjør ungene og😂 og en siste ting.prøver å finne alternativer til poteter, pasta og ris, er byggris ok? Og er d flere alternativer?

 13. Hei,
  Flott artikkel 🙂

  Det er 23 studiereferanser i artikkelen, men jeg finner ikke listen over studiene. Kan du fortelle meg hvor jeg finner den?

  Vennlig hilsen Henriette Nerland, Klinisk ernæringsfysiolog

  1. TUsen takk Henriette

   Hvis du klikker på tallene skal du komme direkte til den aktuelle referansen vi har brukt.

   Med vennlig hilsen

   kim

 14. Takk for en fin artikkel og mange nyttige kommentarer. Har et par ting jeg lurer på. Under pkt. 1, Matvarer som er rike på Omega 3, skriver du ‘Problemet oppstår hvis inntaket av omega-6 er mye høyere enn omega-3. Derfor er det lurt å innta mindre omega-6, som du finner rikelig av i nøtter, frø, korn og vegetabilske oljer.’ Andre kilder er positive til nøtter og vegetabilske oljer. Kunne du si noe om dette? Under pkt 10, Probiotisk og fermentert mat’, står surkål oppført, men det som vanligvis oppfattes som ‘surkål’ er ikke fermentert. Er det mulig at det siktes til ‘saurkraut’ som lages gjennom en annen prosess enn vanlig surkål.

  1. Hei Siri,

   Denne artikkelen kommer til å bli oppdatert så snart vi finner tid til det.

   Det stemmer at det er sauerkraut eller fermentert kål det siktes til i punkt 10.

   Hilsen Therese

 15. Takk for god artikkel. Jeg har i lengre tid periodisk vært plaget med smerter på høyre side av ryggraden i øvre del av midtre rygg. Merker det spesielt godt ved vridning i rygg. Merker det også godt når jeg f.eks bærer min sønn på fire på brystet. Smertene ble for noen år tilbake dithen at jeg måtte ha akutthjelp fra lege med smertestillende injisert.

  Fastlegen mente det var "flate muskler som lå i klem". Noe senere fysioterapeut ved NIMI flirte godt av. Av sistnevnte fikk jeg en kortere behandling med treningsprogram som dessverre ikke bar særlig frukter. Har siden vært et par ganger hos fysio når tilstanden har forverret seg.

  Har av og til lagt en tennisball mellom rygg og vegg og massert ryggen på denne måten. Kjenner da ilinger ned over setemuskulaturen, men ikke noe umiddelbar bedring.

  Ingen krise dette, men hadde vært takknemlig for tips, f.eks behandlingstips 🙂

  1. Hei Yngve

   Har du vurdert kiropraktor? Vi Jobber jo mest med rygg og nakke, så høres ut som det kan være verdt et forsøk.

   Ellers høres det ut som en fin greie å bruke en tennisball til triggerpunkter. Styrketrening er veldig viktig, mine favoritter er knebøy og markløft det er supert for ryggen.

   Mvh

   kim

 16. Veldig nyttig artikkel! Jeg har mange, mange matintoleranser, astma, atopisk eksem og akne. Jeg merker at dette forverrer seg når jeg spiser «søppelmat». Har i lang tid smørt meg med kortisonlkrem for eksem, p-piller for akne (som hjalp) men jeg måtte slutte fordi ble nesten deprimert av pillene. Astmaen går opp og ned, men er der alltid litt. Den blir ekstra ille hvis jeg spiser smågodt eller trener utholdenhet når det er kaldt ute. I hvertfall er jeg absolutt dritt lei dette og føler jeg ikke tåler noe mat... mistenker at jeg har lekk tarm. Har gått til massevis av leger og får aldri et klart svar på hva som er løsningen. Vil bruke maten som medisin og lege meg naturlig, tror du denne kosten kan gjøre meg eksemfri, redusere astma og aknefri? Er villig til å leve på et superstrengt kosthold for å få bort disse slitsomme autoimmune sykdommene:(

  J15

  1. Hei Sara

   Det har jeg ingen forutsetninger for å kunne kommentere. Jeg behandler smerter i rygg, nakke og muskel-skjelett. De sykdommene du har må du ta opp med fastlegen og/eller din spesialist som følger deg opp.

   Men, det er ingen tvil om at det lurt å spise mindre godteri og «søppelmat» og heller spise mer sunn og variert kost.

   Har du snakket med legen din om å vurdere om du kan få en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog?

   Lykke til

   mvh

   kim

 17. Jeg er usikker på om det er podagra eller det er fibromyalgi som slår ut. Jeg har hvertfall hatt smerter i høyre stortå, nå i venstre. I det store leddet og det medfører stivhet.
  Stemmer det virkelig at bønner kan gi podagra?
  Jeg prøver å unngå brød, å spiser mer vegatarmat, som bl.a bønner.
  Jeg bruker kun Lavendelolje som smertelindring, smører den på om kveldene. Er mer forsiktig på dagtid, da jeg arbeider i barnehage.

  1. Hei

   Jeg anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din eller en kiropraktor slik at du får utredet og diagnostisert plagen din. Deretter kan dere finne ut av riktig behandling.

   lykke til

   med vennlig hilsen

   kim

 18. Hvorfor ødelegge en så fin artikkel, med å legge inn bilde av oppdrettslaksen som er proppfull av kjemikalier og knapt inneholder omega3 lenger? Maislaksen som er dynket i giftige kjemikalier er ikke bra å spise, og slett ikke i helsefordelaktige anbefalinger.

 19. Hei,
  ble skuffet over oppskriftene i e-boken, burde absolutt hatt flere vegetar/veganoppskrifter. Nesten bare kjøtt/fisk jo. Veldig mye vegetarmat er antiinflammatorisk, og det er mange som burde prøve eller prøver å redusere sitt kjøttforbruk.

 20. Hei,

  Jeg har store behov for å legge om hele kostholdet,
  men hver gang jeg skal begynne så stopper det opp,
  nettopp på grunn av at jeg kun klarer å samle opp
  en liste med Ja mat, men vet ikke hvordan alt
  skal settes sammen.

  Det virker som de fleste kan lese artikler på nettet
  og så begynner de, samme med oppskrifter.

  For. eks, hva skal en spise til frokost hvis en bytter
  bort brød, og slutter med melkeprodukter, og hvordan
  skal det settes sammen.... kan en gjenta dette til kvelds
  eller blir det da for mye.

  Det står at nøtter og frø er bra, men hvilke nøtter, hvilke
  merker.... skal jeg ta en pose linfrø og strø det oppi ei
  skål med økologisk glutenfri havregryn og , nøtter også...

  uff, nei jeg blir utslitt før jeg kommer i gang. ikke lett
  å svare på dette.

  1. Bra nettside og mange interessante kommentarer. Har opplevd store motsetninger i kostholdsråd, når det gjelder å unngå matvarer som ikke er bra, og råd om å spise det som er f.eks betennelseshemmende og bra. Har glutenintoleranse og laktoseintoleranse, og har prøvd en diett som utelukker begge deler. Det fungerte bra, og prøvde også ut en kornfri diett, som også fungerte veldig bra. Holder meg til kornfritt enda, og erstatter brødet med riskaker, noe som blir vel ensidig i lengden. Har laget mel av utvannede mandler og utvannete amaranthfrø. Det fungerer til knekkebrød f.eks, tilsatt bindemiddel av noen slag. Det blir likevel sjelden at jeg lager slikt mel, fordi det er omstendig og tidkrevende. Spiser dessuten fermentert mat og drikke og vil anbefale det som veldig bra fordøyelsesfremmende mat.

  2. Har du vært inne på Kostdoktorn.se? Masse gode oppskrifter hvis du ønsker å unngå mel og sukker og vil lage mat fra bunnen.

 21. Takk for fin artikkel , jeg er uføretrygdet grunnet muskelplager ++ men har det siste året forandret på hva jeg spiser og er blitt kvitt endel av mine smerter. Merker med en gang om jeg slurver med maten.
  Har valgt å unngå ferdigprodusert mat og spiser nå nesten utelukkende økologisk mat , kjøtt også.....skyr oppdrettsfisk . Matvareindustrien" forer" oss med mange usunne ting og en bør lese nøye hvilke tilsetningstoffer det er i maten en kjøper.

 22. Hei 🙂 Veldig bra artikkel, men kan jeg som har dia2 også følge disse rådene? Tenker at dette kan være bra for kronisk betennelser pga. Fibromyalgi 🙂

  1. Hei Gerd.
   Hvis du har konkrete diagnoser er det viktig at du får riktig oppfølging. Jeg anbefaler at du tar kontakt med din lege eller en ernæringsveileder med kompetanse på din tilstand og forhører deg om du kan følge disse rådene. Hvis du ønsker, kan vi sette deg i kontakt med kompetente fagpersoner. Ta i såfall kontakt med oss.

 23. Flott og lettlest tekst med matnyttige ernæringstips. Kunne du sendt over boken? Jeg trykket meg forbi her på telefonen.

 24. Under nummer 8 står det at man bør få i seg magnesiumrik mat. Det står derimot ikke noe om hva det er. Da faller jo litt av effekten av tipset bort, synes jeg.

 25. Hei.
  Er ikke Rapsolje en god erstatning for olivenolje?
  Dette vil vel kunne være en leveregel for oss med bl.a. leddgikt?
  hilsen mari

  1. Hei Mari,

   Rapsolje blir regnet som sunn pga det høye inneholdet av umettede fettsyrer, men jeg personlig holder meg unna og bruker olivenolje istedet. Generelt sett vil det å spise mye frøbaserte planteoljer føre til at vi får i oss mer omega-6 enn vi kanskje burde. Rapsolje inneholder dobbelt så mye omega-6 som olivenolje, og i tillegg inneholder extra virgin olivenolje masse gunstige antioxidanter. Du kan lese mer her

 26. Jeg har leddgikt - og har lest flere steder at jeg blant annet bør unngå tomat. Veldig mange av oppskriftene her inneholder tomat. Hva tenker dere om inntak av tomat i forhold til artritt?

  1. Hei Åse,

   Jeg har også hørt snakk om at tomater, potet og aubergine (grønnsaker i "nightshade-familien") kan fremprovosere artrittsymptomer, men jeg har ikke klart å finne noen gode studier som støtter dette. Jeg har heller ingen personlig eller klinisk erfaring med dette. Dersom du føler at tomater trigger dine symptomer, vil jeg anbefale deg å ta opp dette med lege eller klinisk ernæringsfysiolog slik at du kan få god oppfølging. Kanskje dere finner ut at det er lurt å ikke spise tomater en periode? Send oss gjerne en epost hvis du ønsker at vi setter deg i kontakt med kyndig fagperson.

 27. takk for en fin artikkel,og veldig bra opplysning for oss som ikke kan bruke vanlige betenndelsedempende medisin pga. magesår.

 28. Dette er interessant lesning. Jeg har fått påvist ME og fibromyalgi, men gikk til lege i mange år før påvist diagnose med opplevelse av at mage/tarm var betent.

 29. Hei. Jeg har hatt skyhøyt stoffskifte med fryktelige plager. Vært syk siden 2012. Fikk radioaktiv jodkapsel i April i år, og har nå fått lavt stoffskifte. Veldig plaget nå også, for nå skal kroppen prøve å bygge seg opp igjen. Har mye diare. Hadde også det når stoffskiftet var for høyt. Så det jeg lurer på er om denne kosten er noe jeg kan prøve? Bruker mye god olivenolje til salater, bønner og linser, så har begynt å kutte ut brød og poteter for å se om jeg blir bedre i magen. Har også Psoriasis og Vitilligo.

  1. Hei Monica,

   Smerter i skinnleggen kan ha flere årsaker, blant annet feilstillinger i foten som kan gi feil belastning/bruk av muskulatur oppover i bena.
   Vil anbefale deg å få undersøkt føttene hos en kyndig behandler. Diodor Bugge er vår ekspert på huset når det gjelder fotplager. Du kan jo evt ringe han på 21046460 og ta en prat om plagene dine.
   Et betennelsesdempende kosthold vil uansett ikke skade 😉

 30. Tusen takk for en fin artikkel!
  Du forklarer nettopp hvorfor det var bedre før. Og det er dette som folk ikke kan forstå, at er grunnlaget for at man idag trenger tilskudd av næringsstoffer. Ida