Slik blir du kvitt haglunds hæl

4.8/5 (12)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Haglunds hæl

Har du hørt om Haglunds hæl? Det er en tilstand som er ukjent for mange. Haglunds hæl forveksles ofte med akilles tendinitt/tendinose. Det er en utvekst som vokser på oversiden av hælen. En årsak til at tilstanden oppstår kan være grunnet gjentakende friksjon mellom skotøy og fotens vev. Heng med nå så skal jeg fortelle litt mer om hvordan tilstanden oppstår og hva som kan gjøres for å forebygge den. 

Haglunds hæl oppstår i området der akillessenen fester inn til hælbeinet (calcaneus). En slimpose som ligger mellom hælbeinet og akillessenen skal beskytte senen fra friksjon mot beinet. Ved Haglunds hæl klarer derimot ikke slimposen beskytte senen og hælbeinet fra stadig irritasjon ofte fra skotøy. Dette kan lede til tendinose i akillessenen og til slimposebetennelse i tillegg til at det ekstra draget på selve hælbeinet gjør at en utvekst utvikles. Dette skaper smerte og hevelse i området.

Haglunds hæl anatomi

Hvem som helst kan bli plaget med Haglunds hæl, men tilstanden oppstår ofte mellom 15-35 års alder og påvirker kvinner oftere enn menn. Dette kan være fordi at kvinner oftere går i trange og høyhælte sko. Tilstanden oppstår også hos løpere og kan feildiagnostiseres som akilles tendinitt.

Risikofaktorer for å utvikle Haglunds hæl er:

 • en høy lengdebue som gjør at hælbenet presses bakover mot akillessenen og slimposen. Dette kan bidra til økt friksjon mellom hælben, bursa og sene.
 • en stram akillessene, som vil ha en lignende effekt på området som en høy lengdebue.
 • det å gå på utsiden av hælen skaper en innoverrotasjon av hælbenet som kan resultere i at akillessenen gnir frem å tilbake mot hælbenet ved hvert eneste steg.

Overvekt eller en skade på hælområdet kan også bidra til utvikling av Haglunds hæl.

Symptomer på haglunds hæl:

Pasienten har ofte smerter i hælen der kulen vokser ved inngangen av akillessenen til den øvre delen av hælbeinet. Smerten provoseres ofte av trange eller harde sko med hard hælkappe. Hos løpere er det den gjentakende friksjonen mellom hælvev og sko som skaper tilstanden. Kulen er ofte øm ved berøring, og kan være hoven og rød hvis slimposen er betent. Hvis akilles tendinose er til stede kan smertene være verre om morgenen.

Haglunds hæl løping

Hva kan du selv gjøre:

 • i en tidlig fase av tilstanden er det viktig å avlaste det berørte området.
 • gå med sko med myk hælkappe som ikke irriterer området, eller en sko uten hæl hvis mulig.
 • en hælpute kan også brukes hvis man må bruke sko med hælkappe.
 • du kan bruke en ispose på hælområdet flere ganger om dagen (15 min per gang og ikke på bar hud) for å roe ned betennelsen i slimposen.
 • du kan også gå langsommere for å unngå hard belastning på hælen.
 • velg heller å bevege deg på mykt underlag enn hardt underlag når dette er mulig.
 • hvis du har hatt symptomer i mer enn en uke da er det lurt å ta kontakt med kyndig fagpersonell med ekspertise innen fot- og ankelplager, får en vurdering.

Manuell behandling av haglunds hæl:

Behandling vil baseres på funn fra skadehistorikken og undersøkelsen. Hvis akilles tendinose eller bursitt er til stede, kan behandlingen ligne på den som ville gis til en pasient med disse plagene. Fokus vil uansett legges på avlastning av hælområdet for å lette på trykket på hælben, bursa og akillessenen.

Eksentrisk trening og heavy slow resistance trening har begge vist å ha god effekt på akilles tendinose (1, 2). En studie viser at laserbehandling i tillegg til eksentrisk trening øker forbedringsevnen ved akilles tendinose (3).Såletilpassing kan lindre symptomer gjennom å avlaste og redusere feilbelastning på akillessenen (1). Ved Ullevål Kiropraktorklinikk har vi oppnådd gode resultater med hjemmeøvelser som styrker svak muskulatur i fotblad og tøying av stram muskulatur i legg og plantar fascia. Dette i tillegg til eksentrisk trening, laser- og manuell- behandling av stive og dysfunksjonelle ledd og muskulatur.

Haglunds hæl barbeint

Mat som demper betennelse, som feks ingefær, kan være fordelaktig og gi kroppen de rette byggeklossene for å bedre restituere skaden.

Kortisonsprøyte anbefales ikke fordi akillessenen kan bli ytterligere svekket, du kan lese mer om dette her (4). Trykkbølge må unngås med tanke på at benutveksten og slimposebetennelsen kan bli ytterligere irritert av dette.

Operativ behandling - Ved langvarige smerter der ingen behandlingstiltak hjelper kan operasjon være et alternativ. Dette burde være siste utvei. Det er derfor viktig at hvis du får symptomer som ligner på Haglunds hæl at du tar disse på alvor og gjør noe med det tidlig i forløpet. Operativ behandling kan ha god effekt hos pasienter med Haglunds hæl (5). Man må da beregne lang ventetid og sjansen for forverring under denne perioden.

Take home message her er å være obs på symptomene og ta kontakt med kyndig fagpersonell hvis de ikke gir seg.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

31 kommentarer på "Slik blir du kvitt haglunds hæl"

 1. Hei, er en gutt på 20 år og har nå et friår hvor jeg planlegger å klatre mye i trange sko og å stå mye på ski.

  Har hatt calve legg perthes da jeg var yngre i begge hoftene mine og har hatt 2 operasjoner i hoftene litt i etterkant av sykdommen (14 års alderen). Har litt plager fra hoftene men om jeg gradvis trener meg opp til å gå langt og slikt klarer jeg meg ok. Legene tror jeg må bytte hofter når jeg er rundt 30-40 år.

  Nå mens jeg jobber som vaktmester ( rundt 11000 skritt i løpet av arbeidsdagen) og trener mye klatring har jeg begynt å få en del plager i knær og hæl/akillis. Hatt det nå i kanskje 4 månder og gikk til legen. Ble fortalt at jeg sannsynligvis hadde runners knee og haglunds hæl men fikk ikke så mye mer info enn dette. Kan det hende at dette kan være relatert til hoftene mine og at jeg bør oppsøke ortopeden min?

  1. Hei Knut,

   Jeg ville anbefalt deg å ta en tur til en kiropraktor eller fysioterapeut i nærheten av deg for en utredelse før du oppsøker ortopeden.

   Mvh Espen

 2. Hei.Jeg har hatt Haglunds hæl mange år, og jeg har for tiden smerter .Har fått beskjed at jeg ikke kan operere pga Lymfødem i samme fot.Jobber på skole så jeg går veldig mye, lurer derfor på hvor mye kan jeg belaste foten når jeg har smerter ?Hadde vært fint med svar😊Mvh Therese L

 3. Hatt Haglunds hæl i begge føtter. Opererte den ene for tre år siden. Funka som ei kula etterpå. Har operert den andre ved Haugeund medisinske senter i dag. Kulern på sofaen med Pinex forte nå. 2-3 uker nå så er det full rulle håper jeg:)

 4. Hei! Har endelig fått diagnosen Haglunds hæl etter MR undersøkelse. Har vært hos kiropraktor, fått trykkbølger i flere omganger, vært hos fysioterapeut og ortopedisk. Ultralyd, laser og massasje uten bedring. Nå er livet mitt på vent, jeg vil opereres så fort som mulig. Jeg betaler gjerne for operasjonen selv, jeg lurer derfor på om det er noen spesielle steder/ortopeder du vil anbefale at jeg tar kontakt med?
  På forhånd takk, vennlig hilsen Gunn

  1. Hei Gunn,

   Ved tilfeller der man ikke responderer og varigheten er lenger kan utredelse hos ortoped være det neste naturlige steget. Vi på Ullevål Kiropraktorklinikk henviser ofte til Martina Hansens Hospital, der de har landets største fotkirurgiske enhet.

   Mvh Espen

 5. Hei.Jeg har Haglunds hæl, skal man da gå minst mulig?Jobber på barneskole, så det blir ganske mange skritt i løpet av dagen.Jeg er usikker på hvor mye jeg bør, har lov til å gå.Mvh Therese

  1. Hei Therese,

   Det er ingen direkte fasit på hvor mye man kan gå, og er ofte veldig individuelt. Gange er ofte en viktig del av rehabiliteringsprosessen. Vi anbefaler som oftest å gå inntil smerteterskel, men tillat deg selv hyppig hvile for avlastning. Hvis du synes det er vanskelig å bedømme selv hvor mye du tåler, ta kontakt med en kiropraktor eller fysioterapeut med erfaring innenfor fotplager.

   Mvh Espen

 6. Hva er prognosen på å bli frisk etter operasjon når en har vært gjennom operasjon samme sted for 25 år siden?

  1. Hei Bjørn,

   Operasjon kan være nødvendig der annen form for konservativ behandling ikke utgjør noen forskjell. Prognosen for å bli bedre er god, hvor mye bedre er veldig individuelt, og operasjon gir aldri noen garanti. Det kan også kreve en lang rehabiliteringsperiode etter operasjonen. Alt dette vil jeg anbefale å diskutere med din fastlege evt ortoped.

   Mvh Espen

 7. Skulle lest dette for 1år siden. Kanskje unngått dette da. Er operert for 2.5 uke siden for Hagelunds hæl. Fikk ingen restriksjoner etterpå uten hopping og tåløft.anbefalt å sykle. Det er fulgt. Synes smertene er der og må ta paracet. Såret utvendig er grodd fint og stingene tatt.smertene kommer i tak +hudømhet. Foten hoven på kveld. Prøver å ha den høyt når jeg sitter. Hva kan jeg forvente? Hvor lang rekonvalisens? Gode øvelser?

  1. Hei Ragnhild,

   Beklager sent svar. Rekonvalesenstiden etter operasjon før man er tilbake i full aktivitet ligger på opptil 6 måneder ved velykkede operasjoner. Hvis du ikke har begynt med øvelser enda vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en kiropraktor eller fysioterapeut som kan hjelpe deg å komme igang med dette.

   Mvh Espen

 8. Hvor lang tid vil det ev gå fra operasjon for Haglunds hæl til man kan kalle seg frisk. Må det brukes krykker en periode etter inngrepet?
  Mvh
  Bjørn.

  1. Man bruker vanligvis krykker med minimal belastning i 3 uker etter operasjon, i noen tilfeller kan senen være såpass svekket at det er behov for å gipse benet, følg isåfall spesifikke instruksjoner om gips fra operasjonssted. Etter de tre ukene med krykker bør du gradvis øke belastningen til smertegrensen. Man bør også avstå fra idrett, løping etc. i minst 2-3 måneder.

   Frisk kan man kalle seg når man er tilbake i normal aktivitet, dette er normalt sett rundt 3 måneder. Smerte og ubehag kan vare en periode selv etter man er funksjonsfrisk.

   Mvh
   Espen

 9. Hei
  Endelig etter 2 års plager får jeg operasjon. De meisler bort kulen etter å ha flyttet på akillesen og setter den på plass igjen etter at overbenet er maislet bort.
  Hatt 2 år med mye vondt og utrolig mange søvnløse netter. Vært hos fysio 3 ggr i uken mer enn 6 mnd., hos 3 forskjellige ortopeder, trent styrke, gått til trykkbølgebehandling på eget initiativ og selvbetalt (eneste som hjalp for smertene og vel verdt pengene) osv.
  Hurra.
  Endelig kan jeg kanskje bli "normal" igjen. Gå mer enn 3000 skritt om dagen, gå trapper opp og ned osv. Håpet er ingen smerter hverken i hel eller motsatt hofte som har vært feilbelastet i 2 år.

  Mvh
  Lykkelig

 10. Jeg har hatt en sånn hæl siden sommeren 2014. Da hadde jeg akkurat født, og jeg gikk lange trilleturer i "fit flopper" pga varmen. Det harderfor ikke vært snakk om noe hælkappe som "gnisser" Det begynte med plantar fascit, men det klarte jeg å trene bort relativt raskt. Betennelsen i hælen ble imidlertid bare verre og verre, tiltross for trening, manuellterapi m.m. Nå har det blitt besluttet at jeg skal opereres. Jeg fikk imidlertid lite informasjon av ortopeden om prosessen jeg skal igjennom. Må man gå med krykker etter operasjonen, og evt. hvor lenge? Hvor god er prognosen etter en slik operasjon? Når kan man begynne å trene?

  1. Hei Trine

   jeg anbefaler deg å forhøre deg med ortopeden som skal operere deg. Da vil du få best svar på disse spørsmålene.

   lykke til med operasjonen

   Mvh

   kim

 11. Hei,har kul på hælen...har hatt i lang tid...tror det kommer av atjeg lander skeivt når jeg løper i forb.med ei hoft som nå må opereres.Ps,ingen smerter ...men hvordan få bort kulen,og hvis ikke,kan det bli verre?

  1. Hei Tor

   Det er vanskelig å gjette på hva det kan være. Det kan feks være haglunds hæl som beskrevet i denne artikkelen eller andre tilstander.

   Jeg anbefaler å ta kontakt med lege eller kiropraktor for å finne ut hva som er årsaken.

   med vennlig hilsen

   kim

 12. Hei.. har hatt hatt/har Haglunds hæl..fikk det for 1.5år siden.. fått behandling så nå er smerten borte.. det som plager meg nå er kulen,for den er ikke borte! Kan ofte miste hud og får fort gnagsår

  1. Hei Lisa
   Så godt å høre du er blitt bedre. Haglunds hæl gir jo en benet utvekts på hælen, denne er det ikke så mye gjøre med (bortsett fra operasjon). Kulen på hælen vil kunne gnage en del i skoene, så se om du finner et gnagsårplaster som kan hjelpe.

   med vennlig hilsen

   kim

 13. UPS... jeg har gått med en vond hel i et år. Plagene kom etter en dag på Besseggen og neste dag på Rondeslottet. Tenkte det ville gå over av seg selv, men etter en rolig vinter og da jeg fikk dette fort igjen ved fjellturer( noe som jeg er svært glad i) gikk jeg til lege, røntgen og ortoped. Konklusjon var Haglunds hæl og betennelse. Tiltak. Fysio med noe som brukes til å knuse nyrestein med og egentrening med løft og senk hvor en står i en trapp el lignende. Er spent på om tilstanden blir bedre. Savner så inderlig å gå i fjellet. Noen som jeg begynte med for 15 år siden fordi jeg hadde fått prolaps i ryggen. Kan jeg rusle en tur i ny og ned med såle og lite trykk?

  1. Hei,

   Så lenge du tilpasser fjellturene etter smerter og dagsform er det helt fint å rusle en tur. Ellers er svømming også en fin treningsform som ikke overbelaster foten.

 14. Har alle de synptomene. Problemet er at jeg har hatt det i 8 måneder, vet ikke hvordan jeg skal få det leget

 15. Jeg har hatt noe vondt under den venstre hælen min over lang tid. Det er sårt og vondt, og jeg kan ikke ha den under dynen når jeg ligger på ryggen. Da må jeg ha den utenfor sengen. Lurer på hva dette kan være?