Når bør babyen din sitte selv?

5/5 (9)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

baby sitte selv ute i høstløvet

Babyer elsker å bevege seg og blir raskt frustrert når de ikke får beveget seg slik de vil. Det kan være utrolig fristende å hjelpe babyen din ved å sette opp babyen i sittende stilling. Men er dette egentlig så lurt?

Setter du babyen din opp i sittende stilling  og støtter opp med puter? Dette kan dette faktisk være med på å forsinke babyen din sin motoriske utvikling. Når bør du la babyen din få sitte og hvordan skal du oppfordre babyen din til å bevege seg og utvikle seg godt?

Når lærer baby å sitte selv?

Evnen til å sitte oppreist uten støtte kommer vanligvis etter at babyen har ålt/kravlet på magen en stund. Dette styrker armer, skuldre og ryggmuskulaturen. I tillegg har hjernen modnet slik at reflekser som hjelper til med utviklingen av balanse, holdning, bevegelse og stabilitet er aktivert. Vanligvis skjer dette et sted mellom 6-8mnd.

Den vanligste rekkefølgen på milepælene er som følger: rulle, snu seg sideveis, dytte seg bakover, kaste seg fremover, åle seg fremover og etterhvert krabbe. Omtrent samtidig som babyen begynner å sette seg opp på alle fire, vil han også sette seg opp selv. Motorisk sett trenger ikke babyen å kunne sitte før de holder på å lære seg å krabbe.

baby krabber

Hvorfor bør ikke babyen sitte selv før han er klar selv?

Å sitte tidlig kan påvirke denne naturlige utviklingen av evner, som hver og en spiller en viktig rolle i læring og utvikling. Dersom babyen sitter tidlig, betyr dette vanligvis mindre magetid for en baby. Dette betyr mindre bevegelse og muligheter for å bli sterkere. Og i tillegg færre muligheter til å utvikle refleksene som hjelper babyen med å krype, krabbe, og sitte stabilt uten å stadig falle og slå hodet. Før babyen kan sitte må han dermed få god hodekontroll og kunne endre hodeposisjonen i relasjon til bevegelse. Magetid er den beste måten å utvikle god hodekontroll, og i tillegg kan ergonomisk bæring i bæresjal eller sele være svært gunstig.

Babysteter slik som bumbo og gåstoler bør unngås helt. Babyer under 6 måneder som blir "tvunget" inn i en sittende stilling, vil miste viktige muligheter til å utvikle den nødvendige styrken for å krype og krabbe. Du trenger ikke å stresse med å lære babyen din å sitte. Prøv å unngå å sammenlikne babyen din med andre, det er et ganske stort normal-sprik på milepælene.

baby ligger på magen og trener ryggen

Hvordan kan du best hjelpe babyen din?

  • Masse magetid! (1) Dette hjelper til med å utvikle hodekontroll og visuell fiksering. (2) Dersom babyen din sitter og ikke kryper/krabber er det lurt å forsøke å oppfordre til mer magetid. Dette kan være svært vanskelig dersom babyen din allerede har lært seg å sette seg opp selv. Ikke stress med dette, men prøv å benytte de anledningene som dukker opp for å leke liggende på magen.
  • Vestibulær stimulering. Gynge, rulle, snurre, danse og bevegelse hjelper med å modne balanseorganene og hjelper til med utviklingen av god holdning.
  • Babymassasje. Massasje stimulerer blodsirkulasjonen og hjelper til med å utvikle god muskeltonus som er viktig for jevn og koordinert bevegelse.
  • Unngå alle former for babystoler som holder  babyer oppe i sittende stilling før de kan sitte selv. Dette gjelder også gåstoler. (1, 3)
  • Gi masse kos, nærhet og kjærlighet! Dette er noe av det viktigste du kan gjøre for å sørge for en sunn utvikling av hjernen.

baby sovnet sittende under måltid

Hva med sitting til måltider?

Dersom du har begynt å gi babyen din fast føde før han kan sitte selv anbefales det at babyen sitter i en stilling hvor de får god støtte til hodet. Dette er viktig for å redusere kvelningsfaren. Dersom babyen ikke kan sitte selv, er en lett tilbakelent stilling slik at hodet støttes. Ellers er et svært godt alternativ å la babyen din å få sitte på fanget ditt under måltider. Vanlige babystoler gir ikke tilstrekkelig støtte til overkroppen og kan gjøre at babyen synker for mye sammen før babyen har utviklet tilstrekkelig styrke og stabilitet.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese studerer til en mastergrad i ernæring.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 kommentarer på "Når bør babyen din sitte selv?"

Innstilling for informasjonskapsler

Nettstedet spør om du godtar informasjonskapsler for at nettsiden skal lastes og fungere raskere, samt informasjonskapsler til bruk mtp sosiale medier og annonsering. Informasjonskapsler for sosiale medier og annonsering fra tredjeparter brukes for å tilby deg funksjoner på sosiale medier og tilpassede annonser. Ønsker du mer informasjon eller vil du endre innstillingene dine, trykk på knappen ”Mer informasjon” eller gå til ”Innstillinger for informasjonskapsler” nederst på nettsiden. Mer informasjon om informasjonskapsler og personvern, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du disse informasjonskapslene og den involverte behandlingen av dine personopplysninger?

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.