Når bør babyen din sitte selv?

5/5 (6)

baby sitte selv ute i høstløvet

Babyer elsker å bevege seg og blir raskt frustrert når de ikke får beveget seg slik de vil. Det kan være utrolig fristende å hjelpe babyen din ved å sette opp babyen i sittende stilling. Men er dette egentlig så lurt?

Setter du babyen din opp i sittende stilling  og støtter opp med puter? Dette kan dette faktisk være med på å forsinke babyen din sin motoriske utvikling. Når bør du la babyen din få sitte og hvordan skal du oppfordre babyen din til å bevege seg og utvikle seg godt?

Når lærer baby å sitte selv?

Evnen til å sitte oppreist uten støtte kommer vanligvis etter at babyen har ålt/kravlet på magen en stund. Dette styrker armer, skuldre og ryggmuskulaturen. I tillegg har hjernen modnet slik at reflekser som hjelper til med utviklingen av balanse, holdning, bevegelse og stabilitet er aktivert. Vanligvis skjer dette et sted mellom 6-8mnd.

Den vanligste rekkefølgen på milepælene er som følger: rulle, snu seg sideveis, dytte seg bakover, kaste seg fremover, åle seg fremover og etterhvert krabbe. Omtrent samtidig som babyen begynner å sette seg opp på alle fire, vil han også sette seg opp selv. Motorisk sett trenger ikke babyen å kunne sitte før de holder på å lære seg å krabbe.

baby krabber

Hvorfor bør ikke babyen sitte selv før han er klar selv?

Å sitte tidlig kan påvirke denne naturlige utviklingen av evner, som hver og en spiller en viktig rolle i læring og utvikling. Dersom babyen sitter tidlig, betyr dette vanligvis mindre magetid for en baby. Dette betyr mindre bevegelse og muligheter for å bli sterkere. Og i tillegg færre muligheter til å utvikle refleksene som hjelper babyen med å krype, krabbe, og sitte stabilt uten å stadig falle og slå hodet. Før babyen kan sitte må han dermed få god hodekontroll og kunne endre hodeposisjonen i relasjon til bevegelse. Magetid er den beste måten å utvikle god hodekontroll, og i tillegg kan ergonomisk bæring i bæresjal eller sele være svært gunstig.

Babysteter slik som bumbo og gåstoler bør unngås helt. Babyer under 6 måneder som blir "tvunget" inn i en sittende stilling, vil miste viktige muligheter til å utvikle den nødvendige styrken for å krype og krabbe. Du trenger ikke å stresse med å lære babyen din å sitte. Prøv å unngå å sammenlikne babyen din med andre, det er et ganske stort normal-sprik på milepælene.

baby ligger på magen og trener ryggen

Hvordan kan du best hjelpe babyen din?

  • Masse magetid! (1) Dette hjelper til med å utvikle hodekontroll og visuell fiksering. (2) Dersom babyen din sitter og ikke kryper/krabber er det lurt å forsøke å oppfordre til mer magetid. Dette kan være svært vanskelig dersom babyen din allerede har lært seg å sette seg opp selv. Ikke stress med dette, men prøv å benytte de anledningene som dukker opp for å leke liggende på magen.
  • Vestibulær stimulering. Gynge, rulle, snurre, danse og bevegelse hjelper med å modne balanseorganene og hjelper til med utviklingen av god holdning.
  • Babymassasje. Massasje stimulerer blodsirkulasjonen og hjelper til med å utvikle god muskeltonus som er viktig for jevn og koordinert bevegelse.
  • Unngå alle former for babystoler som holder  babyer oppe i sittende stilling før de kan sitte selv. Dette gjelder også gåstoler. (1, 3)
  • Gi masse kos, nærhet og kjærlighet! Dette er noe av det viktigste du kan gjøre for å sørge for en sunn utvikling av hjernen.

baby sovnet sittende under måltid

Hva med sitting til måltider?

Dersom du har begynt å gi babyen din fast føde før han kan sitte selv anbefales det at babyen sitter i en stilling hvor de får god støtte til hodet. Dette er viktig for å redusere kvelningsfaren. Dersom babyen ikke kan sitte selv, er en lett tilbakelent stilling slik at hodet støttes. Ellers er et svært godt alternativ å la babyen din å få sitte på fanget ditt under måltider. Vanlige babystoler gir ikke tilstrekkelig støtte til overkroppen og kan gjøre at babyen synker for mye sammen før babyen har utviklet tilstrekkelig styrke og stabilitet.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese studerer til en mastergrad i ernæring.

0 kommentarer på "Når bør babyen din sitte selv?"

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.