Derfor bør du bære babyen din i bæresjal

5/5 (1)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

smilende mor og barn med bæresjal
Foto: May Langhelle

Alle foreldre har behov for å bære babyen sin, og stadig flere benytter seg av bæresjal eller bæresele til de små. Bæresjal kan gi god avlastning for slitne armer, og har i tillegg flere andre fordeler både for babyen og foreldrene. 

Siden tidenes morgen har vi båret de minste barna i forskjellige varianter av bæresjal og andre bæreinnretninger. I alle jeger-sanker samfunn blir spedbarn båret nesten kontinuerlig gjennom døgnet. (1, 23) I den vestlige verden derimot blir spedbarna båret betydelig mindre.

De siste årene har bæresjal og bæresele blitt mer populært igjen. Et bæresjal består av et langt stoff som kan knytes på mange måter. En bæresele består av et panel som brukes til å holde fast babyen og stropper som enten knytes eller klipses sammen for å feste til bæreren.

Mange føler nok en herlig frihet ved å knyte på seg bæresjalet eller selen, kunne bære med seg den lille overalt og likevel ha begge armene fri. Dersom babyen bare vil sove på deg, er det lett å føle seg litt "fastlåst" til sofaen og da kan det forenkle hverdagen betraktelig med et bæresjal. Den økte fysiske kontakten ved bæring kan gi bedre tilknytning til barnet (4). Som en ekstra bonus ammes barn som bæres i bæresjal gjerne lengre (5). Dette kan være knyttet til hyppigere amming som gir økt melkeproduksjon,. Dette vil kunne bidra til å gjøre det enklere å amme lenge.

Hvorfor du bør bruke bæresjal istedenfor å bære i bilstol

sovende baby i bæresjal

Når en baby blir født er ryggraden krummet som en C. Etterhvert som babyen vokser begynner ryggraden å få en mer S-liknende form, slik voksne har. S-kurven utvikles i nakken når babyen etterhvert kan holde hodet selv og i korsryggen når babyen kan sitte selvstendig. For at denne utviklingen skal skje på en så optimal måte som mulig, trenger babyen å jevnlig aktivere muskulaturen. Dette er vanskelig å få til når babyen ligger i en bilstol.

Bæring i bilstol er ikke optimalt hverken for den som bærer eller baby. Bilstolen med baby oppi er både tung og upraktisk å bære. I tillegg er det klønete å løfte inn og ut av bilen. For babyen blir det også veldig passivt, siden de ikke blir utsatt for tyngdekraften slik de blir ved bæring i sjal og sele.

Hvilken stilling er best å bære i?

ryggbæring av større baby

Babyer under 4 måneder bør bæres bryst mot bryst, slik at ryggen får beholde sin naturlige krumming. Flere bæreseler reklamerer med at de trygt kan brukes til utoverbæring, men dette er ikke optimalt ergonomisk sett hverken for bærer eller baby. Når babyen blir større og ikke lengre ønsker å bæres bryst mot bryst, er det lurt å bytte til bæring på rygg eller hofte istedenfor. Da kan babyen få tilfredsstilt sin nysgjerrighet og enkelt studere omgivelsene. Samtidig er den gode hoftestilling bevart og belastningen er mer ergonomisk for bærer.

Mye tyder på at det er fornuftig å unngå en del av de populære bæreselene, siden flere av selene kan være for stive til de minste. Dersom selen er for stiv kan den tvinge ryggen ut av den naturlige C-formen babyen bør ha de første månedene. Dessuten er det flere av bæreselene som ikke gir optimal støtte til hofter/bena slik bæresjal kan gjøre. Når bena blir hengende fritt og dingle på så små babyer i lengre perioder, kan det ha en negativ påvirkning på utviklingen av hofteleddene. (6) Det har nå heldigvis kommet en god del bæreseler på markedet som tillater trygg bæring også for de minste, men sjekk nøye at bæreselen tillater bryst mot bryst bæring, at babyen får god støtte fra knehase til knehase og at selen ikke er for stiv.

Bæresjal og hofteleddsdysplasi

Bæring i bæresjal (og gode bæreseler) er positivt for babyer med hofteleddsdysplasi, siden benstillingen i bæresjal hjelper hofteleddene inn i en gunstig stilling. Kulturer som svøper barna jevnlig har økt forekomst av hoftedysplasi (7) og dette er spesielt viktig å ta hensyn til for de som har hofteleddsdysplasi i familien. Det kan se ut som at riktig bæring faktisk kan forebygge hoftedysplasi (8) Ta gjerne med bæresjal/bæresele til ortopeden  for å dobbeltsjekke at denne bærestillingen fungerer for dere.

Generelt sett er det nå anbefalt å bære babyen med bena ut helt ifra fødsel, men du skal ikke tvinge bena ut hvis babyen drar bena inn oppunder seg. Hvis babyen trekker bena inn oppunder seg er babyens rygg litt mer utsatt under bæring, pass da ekstra godt på at føttene ikke kommer i klem. Ofte vil babyen selv gi tydelige tegn på at det er på tide å bytte fra bena inn oppunder seg til bena ut. Du kan følge med på den naturlige refleksen når du løfter babyen (krølles bena oppunder babyen eller spres knærne ut).

Illustrasjonen nedenfor viser hvordan hoftene skal vinkles for å støtte optimal utvikling av hoftene.

hofteleddsdysplasi riktig bærestillingRød viser typisk gammel bæresele, som ikke gir god støtte til hoftene. 
Gul viser en noe bedre bæresele, men støtten er fremdeles ikke bred nok slik at hoftene fremdeles utsettes for unødvendig belastning.
Grønn viser optimal stilling i hoftene. Legg merke til at barnet får støtte fra knehase til knehase.

Andre fordeler ved bæring

mor ammer baby i bæresjal
Foto: May Langhelle

Kroppskontakt og nærhet frigjør dessuten oksytocin («velvære-hormonet») som hjelper med både tilknytning og amming, og reduserer risikoen for fødselsdepresjon. En kanadisk undersøkelse viste at babyer som ble båret flere timer om dagen, gråt 43% mindre enn sine jevnaldrende som ikke ble båret (9). Og det er vel ikke akkurat negativt?

Noen har vært bekymret over at babyer og barn som blir båret utvikler seg saktere motorisk, men dette stemmer ikke. Ifølge flere studier, er det faktisk helt motsatt! Det er mye som tyder på at det er utrolig positivt for barnets utvikling å både få nok magetid og tid i oppreist stilling (som f.eks. ved bæring i bæresjal) for den beste nevromuskulære utviklingen (10). Dette vil hjelpe til med utviklingen av god balanse, bevegelse og muskulær kontroll.

Gratis ebok: Last ned ebok om magetid for babyen din og få med andre gode øvelser dere kan gjøre hjemme 

Hvordan skal du knyte bæresjal slik at du trygt kan bære den lille?

For å sikre at du bærer babyen din på en trygg måte bør du følge disse enkle tipsene.

 • Bæresjalet skal knytes stramt (men ikke så stramt at det føles ubehagelig)
 • Du skal kunne se babyen mens du bærer (NB: er du mer erfaren, barnet litt eldre og har god nakkekontroll, kan du også bære på rygg istedenfor foran)
 • Babyen bør bæres såpass høyt at du uten problemer kan kysse babyen på hodet
 • Det skal være litt mellomrom mellom haken til babyen og babyens brystkasse (ca 2 fingerbredder), slik at hodet ikke tvinges inn i en bøyd stilling og hemmer luftveiene
 • Babyens rygg skal være godt støttet (hodet må selvsagt også være støttet for de minste som ikke selv kan holde hodet). De minste (ca 0-3mnd) skal ha en fin C-kurve i ryggen
 • Pass på at rompa til babyen får synke lavere enn knærne. Vipp hoftene inn mot deg, og tenk at bena skal se ut som en M hvis du titter i speilet.
 • Spre sjalet godt ut mellom bena til babyen, det skal være god støtte fra knehase til knehase

Illustrasjonene under viser hvordan barnet bæres riktig i de forskjellige aldersfasene.

riktig stilling i bæresjal forfra
Bildet viser korrekt bærestilling forfra. Legg spesielt merke til M-stillingen med knær og hofter.
riktig stilling i bæresjal sidelengs
Bildet viser korrekt bærestilling sidelengs. Legg spesielt merke til kurven i ryggen til barnet

Få hjelp: Ønsker du en vurdering av hofteleddene til babyen eller hjelp med bæresjal/bæreselen du bruker, kan du bestille time til Kiropraktor Therese Aarsæther.

Finn en kiropraktor som kan hjelpe deg

Det er flere som trenger hjelp til ergonomisk tilpassing av bæresjalet for sitt barn. Har ditt barn hofteproblemer eller blir behandlet for hoftedysplasi vil riktig bæring i bæretøy kunne være et fint supplement til behandling og oppfølgingen.

En kiropraktor eller annet autorisert helsepersonell med god kunnskap om denne type bæring vil kunne hjelpe dere med å tilpasse bæretøyet ergonomisk. Når dere har fått hjelp til riktig bæring er det viktig at dere viser og får godkjent bæremåten av behandlende ortoped.

I kartet nedenfor har vi satt opp kiropraktorklinikker som har kompetanse på tilpassing av bæresjal og seler.

Foto: May Langhelle

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese studerer til en mastergrad i ernæring.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

17 kommentarer på "Derfor bør du bære babyen din i bæresjal"

 1. Hei. Hvilken bæresele anbefaler du for 6 uker gammel baby som er født i seteleie? Hun har vært på ultralyd, og det så helt fint ut.

  1. Hei Veronica,

   Gratulerer med baby 🙂
   Siden hun er født i seteleie ville jeg nok vært litt ekstra nøye på å bruke en bæresele (eller evt sjal) som gir god støtte fra knehase til knehase og gir en god M-stilling i hoftene. Nå vet ikke jeg hvor liten hun er av størrelse, men generelt er både Integra og Angelpack veldig gode seler til så små. Selv var jeg veldig fornøyd med Tula free to grow, men jeg hadde en ganske stor gutt ifra starten. Ellers er jo elastisk sjal eller evt close caboo også veldig behagelig i starten (frem til en sånn 6kg eller noe rundt der).

   Det kan være en fordel å prøve bæresele på. Hvis dere bor i Oslo, er Oslo Sling Library helt supre, da kan dere få teste ut en rekke forskjellige seler og leie den dere liker best for å teste ut litt videre. Lurt å isåfall ta kontakt med de på forhånd og si hva dere er ute etter, siden de ikke har mulighet til å ta med absolutt alle bæresjalene og selene hver gang. https://www.facebook.com/OsloSlingLibrary/ Ellers finnes det mange andre steder i landet som har tilsvarende bærebibliotek 🙂

   Lykke til!
   Hilsen
   Therese

 2. Hei!
  Takk for informativ artikkel. 🙂
  Hvor lenge er det forsvarlig å bære en baby mellom 3 og 6 mnd i vevd sjal av gangen?

  Vennlig hilsen,
  Maria

  1. Hei Maria,

   Så lenge babyen bæres i en ergonomisk stilling (fin M-stilling i hoftene og støttet C-kurve i ryggen) er det ingen begrensninger på hvor lenge dere kan bære av gangen. 🙂

   Hilsen Therese

  1. Hei Live

   Jeg har gått for adapt fremfor 360. Dette fordi at jeg ikke har eller kommer til å bære med barnet mitt framover på magen. Dette er ikke bare tungt for den som bærer, men er ikke gunstig for barnet heller.

   Ergo baby adapt eller Tula Free to grow er mine helt klart favoritter.

   mvh
   kim

  1. Hei Kristine,

   Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding!

   Vi anbefaler å starte med elastisk sjal til de minste, da kan du knyte på deg sjalet før du plasserer babyen i sjalet. Du kan også velge et vevd sjal i 100% bomull (som regel myke og fine), men da må du holde babyen og knyte sjalet samtidig (kan føles litt vanskelig i starten, blir enklere når babyen har blitt litt større og har litt mer nakkekontroll). Elastisk sjal fungerer godt frem til babyen er 6-7kg, da kan det fort sige litt og føles ubehagelig for den som bærer. Hvis du synes det er vanskelig å knyte sjalet, kan du evt prøve deg på en close caboo istedenfor, som er et slags ferdigknytt elastisk sjal.

   Kan også være fint å ha en sele i tillegg slik at dere kan variere litt. Kan da være lurt å gå for f.eks. ergobaby adapt eller tula free to grow, siden du da kan bruke de fra babyen er 3,2kg og helt opp til 20 kg, dessuten slipper du å mase med nyfødtinnlegg. Begge disse selene gir god ergonomisk stilling for babyen.

   Lykke til! 🙂

 3. Hei!
  Hvordan kan en kombinere stilling anbefalt for hofteleddsdysplasi og c-curve? Synes det er vanskelig uten at knærne kommer veldig høyt. Men det skal de kanskje? Babyen er to uker og bruker ikke frejka pute. Ei hofte er umoden.

  1. Hei Malin,

   Det skal ikke være noe problem å kombinere riktig hoftestilling med c-kurve i ryggen. Kommer litt an på bæretøyet dere bruker. Sjal er generelt sett mykere og enklere å få tilpasset til de aller minste, bæreselene blir ofte litt for stive når de er så små.
   Bekkenet til babyen skal vinkles inn mot din mage, da skal det være mulig å få fin c-kurve på ryggen og passe høye knær. Knærne skal være litt høyere enn rompa til babyen (slik at det blir en fin M-vinkel), men ikke veldig høye.

   Jeg vil anbefale deg å ta med både bæretøy og babyen til noen som har god erfaring med bæretøy og hofteleddsdysplasi så du kan være helt sikker på at du får til riktig bærestilling.

   Ta gjerne kontakt med oss her: https://www.ullevalkiropraktor.no/kontakt-oss/ så kan vi hjelpe deg med å finne noen i ditt område

   Lykke til!

 4. Hei! Jeg har en guttalelse på 2 uker, som muligens har HD. Vi skal ta ultralyd om 2 uker. Han fikk på pute på sykehuset når han var 2 dager gammel. Har nå anskaffet med en caboo bæresjal. Kan han sitte i dette uten puta? Er det like gunstig for beinstillingen i sjalet som i puta? Mvh Natalie

 5. Har til nå båret lille på 2 mnd med føttene inni. Men nå prøtesterer han høyludt, og reiser seg i stående stilling når jeg skal ha det på han. Er det da greit å ha de på utsiden?

  1. Hei Lisa,

   Det er helt fint å ha føttene på utsiden ifra starten av (så lenge den lille ikke protesterer), da er det som regel enklere å unngå å få for mye trykk på føttene også. Pass fortsatt på å ha god c-kurve i ryggen (vipp bekkenet til lille inn mot deg) og sjekk at knærne er høyere enn rompa. Det skal være mer en dyp og bred knebøystilling mer enn spagat.

   Lykke til!
   Mvh Therese

 6. Hei. Hvilke bæreseler/bæresjal anbefaller du.
  Jeg veier personlig mest mot bæresjal. men syntes det er vanskelig å vite hva en skal se etter.

  1. Hei Hanne,

   Det finnes mye forskjellige både sjal og seler. Av sjal er det oftest enklest med elastiske sjal eller caboo til de minste, men fra babyen er ca 7-8 kg er det fornuftig å bytte til vevd sjal istedenfor.
   Til de minste er det enklere å få til god bærestilling med sjal enn sele, siden de fleste selene er litt for stive i panelet til at man får riktig c-kurve i ryggen.
   Av bæreseler er bl.a. meitai, manduca, ergobaby og lennylamb gode seler. Det varierer veldig hvilke seler som er behagelig for den som bærer, så det kan være lurt å prøve før kjøp.

   Ellers kan du få masse god informasjon om bæring i Norsk Bæregruppe på facebook https://www.facebook.com/groups/267071570120302/ og det holdes stadig bæretreff rundt omkring i landet 🙂
   Lykke til!

   Mvh
   Therese

 7. En informativ og meget nyttig artikkel som i tillegg er særdeles velformulert. Veldig glad for å lese noe som fremmer nærhet og som viser nytten for alle parter ved bæring. Godt jobbet og tusen takk!!