Er babyen din en rompeaker?

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Rompeaking har blitt foreslått av noen som en akseptabel alternativ måte for babyen å bevege seg rundt. Men normal motorisk utvikling inkluderer vanligvis ikke rompeaking.

Sannsynligvis er rompeaking et desperat forsøk på å bevege seg rundt, når babyen ikke kan krype eller krabbe av en eller annen grunn. Mulige årsaker kan være så enkelt som at gulvet er for hardt eller at babyen ikke har fått tilstrekkelig muligheter til å lære seg å krabbe. Det kan også være grunnet mer komplekse årsaker som manglende inhibering av primitive reflekser (1, 2).

Årsaker til at babyen rompeaker eller krabber med et ben under seg

Muligheter og opplevelser

 • Harde gulv og tykke tepper. Noen ganger ønsker babyer virkelig å krabbe, men hardt tre- eller flisgulv kan være ubehagelig for knærne. Noen babyer synes også at det blir for mye friksjon og for tungt å krype på tykke tepper, og gir rett og slett opp.
 • Babyer som bruker mesteparten av sin våkentid liggende på ryggen opplever ofte vansker mer å krype og krabbe. Liggende på ryggen, trenger ikke babyen å jobbe mot tyngdekraften og utvikler dermed ikke den nødvendige muskeltonusen og styrken for å dra og dytte seg fremover eller løfte seg opp fra gulvet.
 • Babyer som tidlig blir satt opp i sittende stilling, mister mange muligheter til å ligge på magen, og øve seg på å komme seg fremover og opp på alle fire.

Nevrologisk utvikling

Babyer og små barn trenger rikelige muligheter for å øve på å kontrollere de primitive refleksene. Gjenværende primitive reflekser kan gå ut over videre læring og motorisk utvikling. (1, 2)  Babyer som ikke integrerer de primitive refleksene kan ikke fullt ut kontrollere de. Mange babyer som rompeaker eller drar et ben under seg har ikke fullt ut integrert noen av de primitive refleksene: tonisk labyrintrefleks (TLR), assymetrisk  tonisk nakkerefleks (ANTR) og /eller symmetrisk tonisk nakkerefleks (STNR). (1, 3)

 • Uintegrert eller dårlig utviklet TLR (primitiv refleks) i ekstensjon. Denne refleksen får en baby til å instinktivt krølle seg inn i fleksjon når hodet er ned og strekke seg ut i ekstensjon når hodet er bakover. En normal fødsel aktiverer denne refleksen i ekstensjon, siden babyen må strekke seg ut på vei gjennom fødselskanalen. Å ligge på magen tidlig etter fødsel hjelper til med å integrere denne refleksen. Hvis denne refleksen ikke integreres vil det være vanskelig å krabbe
 • Uintegrert ATNR (primitiv refleks). Denne refleksen gjør at når en liten baby ligger på ryggen og hodet snus til den ene siden vil armen og benet på den siden som babyen ser mot strekkes ut og motsatt side bøyes. Dersom denne refleksen fremdeles er tilstede når babyen prøver å krabbe er det ikke vanskelig å se for seg at dette kan bli vanskelig.
 • Uintegrert STNR (primitiv refleks). Denne refleksen hjelper babyen med å komme seg opp på alle fire, men må kontrolleres for at babyen skal kunne bevege seg fremover. For å kontrollere denne refleksen vil babyen stå på alle fire og gynge frem og tilbake og samtidig riste på hodet. Dersom denne refleksen ikke kontrolleres, vil babyen ikke kunne krabbe og vil ofte ake på rompen eller begynne å gå istedenfor.
 • Redusert muskel tonus. Babyer med lav muskel tonus vil oftere rompeake enn krabbe dersom de ikke får nok magetid eller annen bevegelsestrening.

Hvordan unngå at baby aker seg bortover på rompa?

 • Masse magetid!
 • Babymassasje for å stimulere leddsansreseptorer i muskler og ledd
 • Tilrettelegg for masse bevegelser og "fritid" på gulvet
 • Lek jevnlig leker som stimulerer balanseorganene: snurre sakte, gynging, rulling osv. Det stimulerer lillehjernen som er viktig for muskel tonus og integreringen av primitive reflekser.
 • Hvis dere har kun harde glatte gulv kan det være lurt å lage knebeskyttere til babyen eller antiskli på klær for bedre feste. Har dere har vegg-til-vegg tepper kan det være lurt å legge ut en matte e.l. for å redusere friksjonen.
 • Prøv å unngå å hjelpe babyen opp i sittende stilling før babyen klarer å sitte selv.

Tips: Du kan få kjøpt anti-skli på tube i en del hobbybutikker! Sett masse prikker på magen på bodyen og knær på strømpebukse slik at det gir godt fester.

Hva kan du gjøre hvis babyen aker seg bortover?

 • Ikke få panikk! Det er mye du kan gjøre for å oppfordre babyen din til å starte å krype og krabbe istedenfor å rompeake
 • Ta med babyen til en fysioterapeut eller kiropraktor som jobber med babyer og barn. Å få løsnet på spenninger i hofter eller skuldre kan være til svært god hjelp for babyen din. De kan også hjelpe med å undersøke om babyen din trenger spesifikke øvelser.
 • Oppfordre til mye magetid! Legg deg ned på magen ved siden av babyen for å underholde
 • Hvis babyen din drar det ene benet sitt etter seg, kan det lønne seg å sette babyen opp på alle fire og gynge litt frem og tilbake og sideveis.
 • Bevege babyens hofter, knær og ankler
 • Rull babyen fra side til side, dette stimulerer balansesystemet og kan løsne opp i spenninger i hoftene
 • Lek jevnlig leker som stimulerer balansesystemet
 • Når babyen din aker på rompa kan du endre stillingen tilbake til alle fire. Dette kan hjelpe til med å bryte mønsteret og vanen. Ikke stress for mye med dette, og gi masse ros og skryt når babyen står i "riktig" stilling
LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål om motorisk utvikling hos babyen din? Ta kontakt med Therese  Har du spørsmål om motorisk utvikling hos babyen din? Ta kontakt med Therese

  Kontakt oss

  Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese har en mastergrad i ernæring.