Tarsal tunnel syndrom

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Tarsal tunnel syndrom er en smertefull tilstand der en av nervene på innersiden av ankelen kommer i klem i en trang kanal nedenfor ankelkulen på innersiden av foten. 

Hva er tarsal tunnel syndrom

Tarsal tunnel syndrom er en tilstand der tibialis posterior nerven, eller en av dens forgreninger kommer i klem i det vi kaller tarsal tunnelen. Tarsal tunnelen er en kanal mellom innersiden av ankelkulen, kalt mediale malleole, ankelknoklene og et tynt bindevev kalt flexor retinaculum. I tillegg til tibialis posterior nerven, går også senene til musklene tibialis posterior og flexor digitorum gjennom kanalen. 

illustrasjon av tarsal tunnelsyndrom

Tibialis posterior nerven er hva vi kaller en mikset nerve, dvs at den bærer både sensoriske signaler fra foten, samt motorsignaler til musklene på underside og i foten. Avhengig av hvor stor kompresjon er, og hvor den oppstår kan symptomene variere hos de med tarsal tunnel syndrom (1).

Pasienter med tarsal tunnel syndrom beskriver ofte symptomer som skytende smerte, nummenhet, kilende eller brennende smerte i foten, men også svakhet i fotmuskulatur kan oppstå. 

Nervekompresjoner er ikke uvanlig i kroppen, tarsal tunnel kan sees på som fotens versjon av den vanlige plagen karpal tunnel syndrom som kan oppstå i hånden. (2)

Faktorer som kan lede til tarsal tunnel syndrom

Det er flere utløsende årsaker for å utvikle tarsal tunnel syndrom. Eksempelvis:

 • Senebetennelse
 • Leddbetennelse
 • Traume
 • Ødem
 • Diabetes mellitus
 • Åreknuter
 • Postoperative skader

Samt andre tilstander som forårsaker redusert plass for nerven. Ved visse bevegelser av ankel- og fot, som f.eks ved gange så reduseres plassen for nerven ytterligere og dette kan gi smerter. Kvinner, økende alder og militærpersonell er også mer utsatt for å utvikle plagen. I opp mot 20% er plagene idiopatiske -det vil si at det ikke er mulig å vite den utløsende årsaken. (3, 4)

Undersøkelse og diagnostisering av tarsal tunnel syndrom

Da tarsal tunnel syndrom kan presentere med en variasjon av symptomer, kan dette medføre at mange feildiagnostiseres. De vanligste symptomene er:

 • Smerte
 • Kramper
 • Parestese - endret følighet
 • Tå svakhet
 • Nedsatt følelse under foten og innersiden av ankelen

Tidlig diagnostisering begrenser symptomer og langtids effektene av plagen.

illustrasjon av tarsal tunnel syndrom

Det er ingen tester som kan gjøres for å stille diagnosen med helt sikkerhet, så diagnosen settes på bakgrunn av din beskrivelse av plagen, nevrologiske tester, funksjonstester, bildeundersøkelse og nervekonduksjonstester. Samt utelukkelse av andre årsaker til dine plager. (5)

En vanlig differensial diagnose for tarsal tunnel syndrom er den vanlige fotplagen plantar fascitt, les mer om plantar fascitt ved å trykke her.

Hvordan behandle tarsal tunnel syndrom

Konservativ behandling av tarsal tunnel syndrom består normalt sett av en kombinasjon av styrke- og tøyeøvelser, hvile, innleggsåler, NSAIDS, samt lokalbedøvende som f.eks kortison. Andre konservative metoder som trykkbølgebehandling, laser, hælkapper, og skinner for avlastning bør også vurderes.

Hvilke behandlingsmetode som er riktig for deg, må tilpasses til den utløsende årsaken om dette er mulig å fastsette. F.eks vil innleggsåler ha god effekt på de med fotdeformiteter som plattfot, mens har du en underliggende leddsykdom, som f.eks leddgikt, kan NSAIDS og kortison være den mest effektive behandlingen. 

illustrasjon av kiropraktor Espen som undersøker en ankel og hæl

Om bilder viser cyste eller annen hevelse som gir kompresjon på tarsal tunnelen kan kirurgi være indikert, og det kan være en god prognose ved å fjerne kompresjonen. Yngre pasienter har ofte bedre prognose enn eldre. (5, 6, 7)

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.