10 årsaker til smerter i fremre kne

Knesmerter kan være veldig frustrerende. Ofte fordi de hindrer oss i å gjøre aktivitetene vi liker eller må gjøre i hverdagen. Smertene kan forekomme for eksempel mens du er på vei ned fra toppturen du elsker, etter du har sittet lenge i bilen, eller bare mens du går opp trappene på jobben. Smerter i fremre kne er en veldig vanlig kneplage, og har ofte ganske enkle løsninger. Derfor ønsker vi å veilede deg i å identifisere hvilken type kneplage du har, slik at du kan få passende behandling og riktige råd.

Det er viktig å vite årsaken til knesmerten din. Med feil type behandling og øvelser, kan du ende opp med å kaste bort tid, innsats og penger. Sørg for å få den riktige diagnosen med en gang. Slik kan du sette realistiske forventninger til å skape en god og effektiv forbedring av både kne og livskvalitet.

Man kan fort ta feil av smerter i andre deler av kneet som oppfattes som smerter i fremre kne. For eksempel kan smerter på siden eller baksiden av kneet stråle til forsiden av kneet.

Fettputesyndrom: Mest sannsynlig påvirker det deg

Opplever du smerter i kneet? Til tross for diagnosen har du mest sannsynlig en irritasjon i fettputen. Det vi kaller “infrapatellar fettpute” er et veldig sensitivt område under kneskålen.

Selv om “fettputesyndrom” sjeldent er en hoveddiagnose, blir fettputen ofte irritert av de fleste kneskader. Derfor kan behandling av fettputen gjerne lindre smerten din, slik at du kan bli mer aktiv og klare kneøvelsene dine.

Fettputesyndrom og knesmerter

Har du skarpe smerter under kneskålen som er lindret ved bøying av kneet? Da har du kanskje betennelse i fettputen. Ofte er det verst ved ståing eller sakte gange i flate sko, selv om du tåler løping eller sykling (1).


NB: Skaden skjer som oftest i forbindelse med andre skader, så den oppdages ofte på forskjellige måter.


Det er enkelt å undersøke og behandle fettputen hos kiropraktoren din. Det er ikke bare viktig å få behandling for å lindre smertene. Betennelse i fettputen kan bidra til utvikling av senebetennelse (2) og kneartrose (3). I tillegg kan det gjøre lårmuskelen din svakere (4).

Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Lars Erik Flato
Lars Erik Flato
1684079850
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Hege J Bøhler
Hege J Bøhler
1665649333
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Dardane Xani
Dardane Xani
1663745999
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
Jeg slet med et vondt kne i fjor vår som gjorde at jeg ikke klarte å løpe. Jeg bestilte en time hos Alex Horne, som raskt konstaterte at det var "løperkne" som var årsaken. Etter noen måneders målrettet behandling var jeg i stand til å fullføre Oslo Maraton September 2021.Selvfølgelig fikk jeg smerter i motsatt kne nå i sommer, men på kort tid har Alex klart å få kneet til å fungere såpass at jeg skal prøve meg på Oslo Maraton nå til helgen.Alex Horne anbefales på det sterkeste dersom du sliter med det samme!
Marius Bruun
Marius Bruun
1663104960
Ive been to several chiropractors but never quite felt it was right for me. Treatment with Alex Horne at Ullevål Kiropraktor has been the best so far and it's really helped me with neck pains I've been having and knowing what exercise I can continue at home to alleviate future pains. Definitely recommend.
Mateo Lundstøl
Mateo Lundstøl
1661939816
Jeg har alltid blitt godt ivaretatt og fått profesjonell hjelp. Dyktige behandlere, som lytter til deg og gir deg deg best mulig behandling av høy kvalitet, som igjen gir deg trygghet. Anbefales.
Alex har vært en god støtte i forbindelse med en kneskade. Hyggelig og positiv, en kombinasjon med behandling og øvelser, og det har gitt gode resultater.
Helge Hafstad
Helge Hafstad
1661454294
Jeg har en mild grad av skoliose som jeg fint klarer å leve med ved å trene og holde meg aktiv, men til tider trenger jeg litt hjelp for å holde meg smertefri i nakke og korsrygg.Jeg begynte med behandling på klinikken, hos Alex, da nakken min låste seg helt og jeg ikke klarte å bevege hodet. Ved hjelp av ulike behandlingsmetoder som knekking, nåler, massasje o.l., samt god oppfølging, fikk jeg fort bevegeligheten tilbake. I ettertid har vi jobbet med å løsne opp muskulaturen i nakken , som har vært veldig stiv, for å lindre smerter og bevare bevegeligheten i nakken, men også skuldre og armer, som har vært plaget som et resultat av den stive nakken.Jeg har tidligere gått til en del andre kiropraktorer og fysioterapeuter, men det som jeg liker veldig godt med Alex er at han gir meg begge deler - han gir meg den behandlingen jeg trenger (og ikke bare knekker), samtidig som han gir meg øvelser for å kunne forebygge og holde muskulaturen vedlike.Behandlingen har gitt gode resultater og jeg er veldig fornøyd med Alex som kiropraktor. Han er god på plager i nakke og rygg, og jeg føler meg veldig trygg på den behandling jeg får, da vi sammen finner ut hva som passer best for meg. Jeg føler at han genuint bryr seg om meg og mine plager, og bruker timene våre godt. Ikke minst har han alltid et godt humør som smitter over, spesielt tidlig om morgenen for et b-menneske som meg!
Ingrid Folstad
Ingrid Folstad
1661371423
js_loader

Patellofemoralt Smertesyndrom - Et ‘paraplybegrep’ for knesmerter

Patellofemoralt smertesyndrom, "Runner's knee", er en kjent problem med kneet. Det sier ikke akkurat hva skaden kommer av, men beskriver bare dype, generelle smerter fra området rundt kneskålen (4).

Et knasende, skarpt ubehag kjennes ofte ved:

 • Gåing opp eller ned trapper
 • Løping
 • Knebøy
Patellofemoralt Smertesyndrom og knesmerter

Et typisk tegn er "kino-kne", hvor du får smerter etter å ha sittet med bøyde knær over en periode (4). Smerten kommer fra press eller friksjon under bevegelse av kneskålen. Derfor er det ofte verre etter kondisjonstrening som løping og sykling, som krever mange repetisjoner selv om det er lett belastning.

Patellofemoralt smertesyndrom kan ligne mange andre skader som senebetennelse i kneet og skade på brusken bak kneskålen (chondromalacia patella). Derfor er det viktig å utelukke andre diagnoser først (5), siden de ofte responderer på andre typer behandlinger (6).

Patellar Senebetennelse - “Jumper’s knee”

Patellar senebetennelse skjer ofte hos aktive folk som driver med mye hopping. Over 40% av folk som driver med basketball eller volleyball på elitenivå har skaden (7). Oftest er utøverne i alderen 15-30 år (8).

Patellar senebetennelse og knesmerter

Du kjenner smerten under den nedre delen av kneskålen. Typisk kan du jogge men ikke spurte eller hoppe på grunn av smerten. Selv om smerten er verst under belastning, kan du også være plaget ved sitting med bøyde knær.

Tips: Smerteintensiteten fra Jumper's knee er ofte koblet med intensiten av aktiviteten din. Derfor blir symptomene dine verre ved økt belastning. Dypere knebøy eller høyere hopp gir gjerne sterkere symptomer.

Les om treningsøvelser for å hjelpe ‘Jumper’s knee’.

Chondromalacia Patellae - Skade på brusken bak kneskålen

Chondros betyr ‘brusk’, og malakia ‘formykning’. Derfor betyr Chondromalacia patella en oppmykning av brusken bak kneskålen. Dette kan resultere i hevelse, slitasje og eventuelt degenerasjon, eller ødeleggelse, av brusken.

Chondromalacia Patella og knesmerter

Skaden skjer ofte hos unge folk, og den påvirker så mange som 1 av 4 mennesker (9). Symptomene kan ligne patellofemoralt smertesyndrom, men behandlingen kan være annerledes.

MR er en effektiv måte å diagnostisere chondromalacia patella på (10), og å differensiere fra andre skader.

Undersøkelse fremre kne smerte
Undersøkelse av fremre kne

Schlatter’s Sykdom / Sinding Larsson Johannsen Syndrom - Smerter hos barn som vokser

Både Schlatter’s og Sinding Larsson Johannsen Syndrom er betegnelser på festningsskader. Derfor rammer de bare unge tenåringer, før knebrusken har blitt til bein. Tilstandene skjer når knesenen begynner å trekke seg fra senefestet. Dette kan skje på to steder.

Sinding Larsson Johannsen Syndrom og Schlatter's Sykdom og knesmerter

Fra skinnbenet - Schlatter’s Sykdom

Ubehag, hevelse og smerter hos aktive unge mennesker. Oftest skjer det hos gutter i alderen 12-15 år men det kan også påvirke jenter i alderen 8-12 år (11). Selv om det ikke finnes noen kur, kan behandlings- og treningsstrategier (12) ofte avlaste området, og hjelpe barna å være aktive.

Fra nedre delen av kneskålen - Sinding Larsson Johannsen Syndrom

Syndromet ligner Schlatter’s sykdom. Det kan ofte oppstår hvis kneet har blitt stivt på grunn av korte lår- og leggmuskler (13). Oftest påvirker den aktive gutter i alderen 10-14 år (14).

Plica Syndrom - Bare 50% av alle mennesker er utsatt for syndromet

Først og fremst må du vite at kun én av to mennesker faktisk har en plica i kneet (15).

Plica syndrom og knesmerter

Plicae kan bli irritert etter overdreven og repetert belastning av kneet, eller fra traume. Dette gir smerter mot frem- og innsiden av kneet. Symptomene ligner ofte andre kneskader, men ved riktig diagnostisering kan behandlingen ha god effekt (16).

Slimposebetennelse - Kan oppstår flere steder i kneet

Pes Anserinus Bursitt - Indre smerter foran i kneet

Middelaldrende kvinner er mest rammet av denne skaden. Du har høyere risiko for å utvikle Pes Anserinus bursitt hvis du har kneartrose eller er overvektig (17).

Også kjent som "Subsartorial bursa", denne slimposen finnes på innsiden av kneet. Likevel kan aktiviteter som løping eller gåing opp og ned trapper gi smerter i fremre del av kneet.

Slimposebetennelse og knesmerter

Prepatellar Bursitt - “Carpenter’s knee”

De som sitter mye på knærne kan utvikle “Carpenter's” eller “Housemaid’s knee”. Slimposen sitter mellom huden og kneskålen, og blir irritert av for mye direkte press. Det er en liten risiko for at den også blir infisert.

Fire av fem som utvikler dette er menn i 40-60 alderen, grunnet yrkestypen deres (18).

Bursae av kneet som kan gi smerter i fremre kne
De forskjellige bursae (slimposer) i kneet

Strekk i låret? Les om Quadriceps-skader

ITB Syndrom - Ytre smerter foran i kneet

ITB syndrom gir deg ofte en pressende smerte på utsiden av kneet. ITB er en forkortelse for “iliotibialt bånd” (ITB) og beskriver et bånd langs utsiden av låret. Det iliotibiale båndet er en forlengelse av muskulaturen rundt hoften og kobles blant annet til kneskålen. Hvis det blir for stramt, kan det trekke kneskålen over mot utsiden. Under utholdenhetsaktiviteter som løping eller sykling kan presset og friksjonen utvikle smerter på frem- eller utsiden av kneet. Selve smerten stammer faktisk fra irritasjonen av underliggende fettpute (19).

Tips: Løpere kan prøve å løpe med føttene litt bredere. Syklister kan spre knærne mer under sykling.

ITB syndrom
Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Lars Erik Flato
Lars Erik Flato
1684079850
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Hege J Bøhler
Hege J Bøhler
1665649333
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Dardane Xani
Dardane Xani
1663745999
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
Jeg slet med et vondt kne i fjor vår som gjorde at jeg ikke klarte å løpe. Jeg bestilte en time hos Alex Horne, som raskt konstaterte at det var "løperkne" som var årsaken. Etter noen måneders målrettet behandling var jeg i stand til å fullføre Oslo Maraton September 2021.Selvfølgelig fikk jeg smerter i motsatt kne nå i sommer, men på kort tid har Alex klart å få kneet til å fungere såpass at jeg skal prøve meg på Oslo Maraton nå til helgen.Alex Horne anbefales på det sterkeste dersom du sliter med det samme!
Marius Bruun
Marius Bruun
1663104960
Ive been to several chiropractors but never quite felt it was right for me. Treatment with Alex Horne at Ullevål Kiropraktor has been the best so far and it's really helped me with neck pains I've been having and knowing what exercise I can continue at home to alleviate future pains. Definitely recommend.
Mateo Lundstøl
Mateo Lundstøl
1661939816
Jeg har alltid blitt godt ivaretatt og fått profesjonell hjelp. Dyktige behandlere, som lytter til deg og gir deg deg best mulig behandling av høy kvalitet, som igjen gir deg trygghet. Anbefales.
Alex har vært en god støtte i forbindelse med en kneskade. Hyggelig og positiv, en kombinasjon med behandling og øvelser, og det har gitt gode resultater.
Helge Hafstad
Helge Hafstad
1661454294
Jeg har en mild grad av skoliose som jeg fint klarer å leve med ved å trene og holde meg aktiv, men til tider trenger jeg litt hjelp for å holde meg smertefri i nakke og korsrygg.Jeg begynte med behandling på klinikken, hos Alex, da nakken min låste seg helt og jeg ikke klarte å bevege hodet. Ved hjelp av ulike behandlingsmetoder som knekking, nåler, massasje o.l., samt god oppfølging, fikk jeg fort bevegeligheten tilbake. I ettertid har vi jobbet med å løsne opp muskulaturen i nakken , som har vært veldig stiv, for å lindre smerter og bevare bevegeligheten i nakken, men også skuldre og armer, som har vært plaget som et resultat av den stive nakken.Jeg har tidligere gått til en del andre kiropraktorer og fysioterapeuter, men det som jeg liker veldig godt med Alex er at han gir meg begge deler - han gir meg den behandlingen jeg trenger (og ikke bare knekker), samtidig som han gir meg øvelser for å kunne forebygge og holde muskulaturen vedlike.Behandlingen har gitt gode resultater og jeg er veldig fornøyd med Alex som kiropraktor. Han er god på plager i nakke og rygg, og jeg føler meg veldig trygg på den behandling jeg får, da vi sammen finner ut hva som passer best for meg. Jeg føler at han genuint bryr seg om meg og mine plager, og bruker timene våre godt. Ikke minst har han alltid et godt humør som smitter over, spesielt tidlig om morgenen for et b-menneske som meg!
Ingrid Folstad
Ingrid Folstad
1661371423
js_loader

Andre Grunner til Smerter i Fremre Kne

Flere andre skader kan gi deg smerter i fremre kne som ligner på de ovennevnte skadene. Derfor er det viktig at du får en konsultasjon hos kiropraktoren din for å få riktig diagnose og behandling.

Eksempler på andre skader er:

 • Kneartrose
 • Lårstrekk
 • Nerveskader (Infrapatellar branch of saphenous nerve)
 • Slitasje av brusken i kneet
 • Tretthetsbrudd i kneskålen
 • Ustabilitet i kneskålen
 • Brusk- eller meniskskader
 • Skader på leddbånd
 • Hofteskader


  LAST NED ARTIKKEL

  Har du spørsmål om kneplager? Ta kontakt med Alex   Har du spørsmål om kneplager? Ta kontakt med Alex

   Kontakt oss

   Alex har veldig god erfaring med utredning og behandling av et bredt spekter av hofte- og kneplager, fra idrettskader til artrose. Alex behandler selvsagt også nakke- og ryggsmerter hos pasienter i alle aldersgrupper. Han har også lang erfaring fra toppidrettslag i London og Oslo, har derfor stort fokus på øvelser og utfører også dry-needling behandling.

   Vi bruker informasjonskapsler

   Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

   Dine innstillinger for informasjonskapsler

   Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.