Jumpers knee - Patellar tendinopati

Ingen rangeringer enda.

Jumpers knee er betegnelsen på knesmerter forårsaket av en irritasjon av patellasenen på fremsiden av kneet. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva Jumpers knee (patellar tendinopati) er, og hva som kan gjøres hvis du først har utviklet denne smertefulle plagen.

Innhold

 • Hva er Jumpers knee
 • Hvem utvikler jumpers knee
 • Undersøkelse og diagnostisering
 • Behandling
 • Hva er Jumpers knee

  Patellar tendinopati er den medisinske samlebetegnelse på det man i dag kaller Jumpers knee. Tendinopati betyr at det er en irritasjon av senen, dette kan være en akutt betennelse (tendinitt), fortykning og slitasje av senen (tendinose) eller en ruptur. Patella senen er en forlengelse av quadriceps senen på fremsiden av låret, og går fra kneskålen til fremsiden av leggbeinet.

  Tilstanden har fått navnet fordi den vanligvis utløses av trening som innebærer mye hopping, spesielt kan det oppstå ved kronisk overbelastning over tid, ved en brå knestrekk som når man satser i hopping, eller ved en dårlig landing. Knesmertene kan være lokalisert ved senefestet på leggbeinet, eller på øvre eller nedre kant av kneskålen.

  anatomisk fremvisning av kneet

  Hvem utvikler jumpers knee

  Risikofaktorer for å utvikle denne smertefulle plagen er:

  • Trening som involverer mye hopping (basketball, volleyball, høydehopp, dansing)
  • Menn er mer utsatt enn kvinner
  • Stivhet og nedsatt mobilitet i kne og hofte (1)
  • Økt BMI (2)

  Ved irritasjon og betennelse ved senefestet på leggbeinet hos barn og ungdom kalles dette Schlatters sykdom, en veldig vanlig kneplage hos ungdommer i vekst.

  Undersøkelse og diagnostisering

  Diagnosen av jumpers knee og andre senebetennelser i kneet er ofte enkel å stille på bakgrunn av sykehistorie, og ortopediske tester utført av terapeut. (3) Terapeuten finner som oftest en helt distinkt ømhet helt øverst i patellar senen ved øvre eller nedre kant av kneskålen eller langs senen. Det er viktig å oppsøke lege, kiropraktor eller fysioterapeut for å sikre rett diagnose, slik at riktig behandling kan iverksettes tidlig.

  MR og ultralyd tas noen ganger for å bekrefte diagnosen, spesielt i tilfeller der det har vært ett traume involvert. Det er ikke uvanlig at bildeundersøkelsene kommer tilbake normale, selv om det foreligger patellar tendinopati (jumpers knee).

  Behandling

  Noen tilfeller av jumpers knee kan gå over av seg selv, men visse faktorer kan gi dårligere prognose for rask bedring. For eksempel høyt treningsvolum, lenger varighet av symptomer og høyere alder.

  I de tilfellene der jumpers knee kommer etter en akutt treningsbelastning bør kneskaden behandles etter den oppdaterte PEACE & LOVE metoden. (4)

  terapeut som arbeider med ett kne

  Trening

  Ett av hovedfokusene ved jumpers knee er å øke bevegeligheten i hofte, kne og ankelledd. Dette gjøres ved utstrekking, samt eksentriske øvelser; øvelser som belaster muskulaturen når den forlenges. For idrettsutøvere er det enda viktigere med ett spesifikt treningsprogram for å tillate tidlig retur til idrett, da eksentrisk belastning ikke nødvendigvis er godt nok da belastningen som kreves av disse atletene er høyere. Klikk her for tips til hvilke øvelser du kan gjøre for å forebygge knesmerter.

  Illustrasjon av dame som tar en knebøy

  Trykkbølgebehandling

  For pasienter som ikke responderer på annen konservativ behandling som avlastning, opptrening, uttøyning, eller medikamentell behandling bør trykkbølgebehandling vurderes. Det er ett effektivt verktøy for mange kroniske senebetennelser. (5) Ett studie fra 2018 viste at trykkbølgebehandling var effektiv i å redusere smerte hos de med jumpers knee. (6)

  Kirurgi

  Hos de med langvarig jumpers knee, som ikke responderer på noen form for konservativ behandling, hvor det også er en avrivning av senen kan kirurgisk inngrep være aktuelt. Kirurgi skal sees på som siste utvei. Operasjonen foregår som oftest som kikhullskirurgi, der det syke vevet fjernes, og en lengre rehabiliteringsperiode gjenstår etter behandling. Det er heller ingen garanti for å bli bra selv med kirurgi.

  Kortisoninjeksjon

  Det er ingen god forskning som tilsier at kortison er effektiv i behandlingen av jumpers knee. Denne type behandling skal gjøres med varsomhet, da man øker risikoen for å svekke sener og nærliggende vev, og derav øke sjansen for ruptur av senen.

  Bruk kartet under for å finne en kiropraktor som behandler knær

  Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

  Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.