Jumpers knee - Patellar tendinopati

Jumpers knee er betegnelsen på knesmerter forårsaket av en irritasjon av patellasenen på fremsiden av kneet. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva Jumpers knee (patellar tendinopati) er, og hva som kan gjøres hvis du først har utviklet denne smertefulle plagen.

Innhold

 • Hva er Jumpers knee
 • Hvem utvikler jumpers knee
 • Undersøkelse og diagnostisering
 • Behandling
 • Hva er Jumpers knee

  Patellar tendinopati er den medisinske samlebetegnelse på det man i dag kaller Jumpers knee. Tendinopati betyr at det er en irritasjon av senen, dette kan være en akutt betennelse (tendinitt), fortykning og slitasje av senen (tendinose) eller en ruptur. Patella senen er en forlengelse av quadriceps senen på fremsiden av låret, og går fra kneskålen til fremsiden av leggbeinet.

  Tilstanden har fått navnet fordi den vanligvis utløses av trening som innebærer mye hopping, spesielt kan det oppstå ved kronisk overbelastning over tid, ved en brå knestrekk som når man satser i hopping, eller ved en dårlig landing. Knesmertene kan være lokalisert ved senefestet på leggbeinet, eller på øvre eller nedre kant av kneskålen.

  anatomisk fremvisning av kneet

  Hvem utvikler jumpers knee

  Risikofaktorer for å utvikle denne smertefulle plagen er:

  • Trening som involverer mye hopping (basketball, volleyball, høydehopp, dansing)
  • Menn er mer utsatt enn kvinner
  • Stivhet og nedsatt mobilitet i kne og hofte (1)
  • Økt BMI (2)

  Ved irritasjon og betennelse ved senefestet på leggbeinet hos barn og ungdom kalles dette Schlatters sykdom, en veldig vanlig kneplage hos ungdommer i vekst.

  Undersøkelse og diagnostisering

  Diagnosen av jumpers knee og andre senebetennelser i kneet er ofte enkel å stille på bakgrunn av sykehistorie, og ortopediske tester utført av terapeut. (3) Terapeuten finner som oftest en helt distinkt ømhet helt øverst i patellar senen ved øvre eller nedre kant av kneskålen eller langs senen. Det er viktig å oppsøke lege, kiropraktor eller fysioterapeut for å sikre rett diagnose, slik at riktig behandling kan iverksettes tidlig.

  MR og ultralyd tas noen ganger for å bekrefte diagnosen, spesielt i tilfeller der det har vært ett traume involvert. Det er ikke uvanlig at bildeundersøkelsene kommer tilbake normale, selv om det foreligger patellar tendinopati (jumpers knee).

  Behandling

  Noen tilfeller av jumpers knee kan gå over av seg selv, men visse faktorer kan gi dårligere prognose for rask bedring. For eksempel høyt treningsvolum, lenger varighet av symptomer og høyere alder.

  I de tilfellene der jumpers knee kommer etter en akutt treningsbelastning bør kneskaden behandles etter den oppdaterte PEACE & LOVE metoden. (4)

  terapeut som arbeider med ett kne

  Trening

  Ett av hovedfokusene ved jumpers knee er å øke bevegeligheten i hofte, kne og ankelledd. Dette gjøres ved utstrekking, samt eksentriske øvelser; øvelser som belaster muskulaturen når den forlenges. For idrettsutøvere er det enda viktigere med ett spesifikt treningsprogram for å tillate tidlig retur til idrett, da eksentrisk belastning ikke nødvendigvis er godt nok da belastningen som kreves av disse atletene er høyere. Klikk her for tips til hvilke øvelser du kan gjøre for å forebygge knesmerter.

  Illustrasjon av dame som tar en knebøy

  Trykkbølgebehandling

  For pasienter som ikke responderer på annen konservativ behandling som avlastning, opptrening, uttøyning, eller medikamentell behandling bør trykkbølgebehandling vurderes. Det er ett effektivt verktøy for mange kroniske senebetennelser. (5) Ett studie fra 2018 viste at trykkbølgebehandling var effektiv i å redusere smerte hos de med jumpers knee. (6)

  Kirurgi

  Hos de med langvarig jumpers knee, som ikke responderer på noen form for konservativ behandling, hvor det også er en avrivning av senen kan kirurgisk inngrep være aktuelt. Kirurgi skal sees på som siste utvei. Operasjonen foregår som oftest som kikhullskirurgi, der det syke vevet fjernes, og en lengre rehabiliteringsperiode gjenstår etter behandling. Det er heller ingen garanti for å bli bra selv med kirurgi.

  Kortisoninjeksjon

  Det er ingen god forskning som tilsier at kortison er effektiv i behandlingen av jumpers knee. Denne type behandling skal gjøres med varsomhet, da man øker risikoen for å svekke sener og nærliggende vev, og derav øke sjansen for ruptur av senen.

  Bruk kartet under for å finne en kiropraktor som behandler knær

  LAST NED ARTIKKEL

  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.







   Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

   Kontakt oss

   Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.

   Vi bruker informasjonskapsler

   Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

   Dine innstillinger for informasjonskapsler

   Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.