Strekk i låret - Dette bør du vite om quadriceps-skader

En forstrekning i låret skjer når muskelfibrene eller senefibrene er avrevet eller overstrukket. Etter en forstrekning er muskelen svakere og har en økt sjanse for ny skade(1). Dette betyr at forstrekninger er årsaken til et stort tap av tid fra trening og konkurranse hos idrettsutøvere.

Lårmuskelen kalles “quadriceps” muskelen. En viktig del av quadriceps heter “rectus femoris” og er en av de oftest forstrekte musklene i hele kroppen på grunn av sin kompleksitet (1). Det er spesielt sårbart når kneet unngår kraftig eksentrisk* kontraksjon som skjer plutselig. Dette skjer ofte når man bremser ned etter en sprint og ved raske vendinger hos fotballspillere, håndballspillere og friidrettsutøvere.

*Eksentrisk kontraksjon skjer når muskelen forlenges mens den arbeider. F.eks demping av energi fra et hopp eller absorbering av sjokk under løping.

Hvem får denne skaden?

Forskere i 2017 undersøkte forekomsten av quadriceps-forstrekning hos unge idrettsutøvere (2). Data inkluderte 25 forskjellige idretter og var samlet fra 2009-2015. Hovedfunnene var:

 • Frekvensen av quadriceps-forstrekning var 1.1 per 10,000 økt (kamp eller trening).
 • Idrettene med høyest frekvenser var fotball hos damer (5.7/10,000 økt), fotball hos herrer (2.5/10,000 økt) og friidrett hos damer (2.2/10,000 økt).
 • Når kjønn kunne sammenlignes på tvers av samme idretten, hadde damer høyest frekvens av quadriceps forstrekning (2.0 versus 0.7/10,000 økt).
 • De fleste quadricepsforstrekningene skjedde i opptreningsfasen før sesongen (58%).
 • De fleste skadene skjedde uten kontakt (63%) mens overbelastning var 22% av totalen.

Resultatene foreslår at kvinnelige utøvere som gjør eksplosive og eksentriske sammentrekninger har høyere sjanse for quadriceps-forstrekning. Spesielt om de er i redusert form (f.eks opptreningsfasen før sesongen).

Da jeg først startet hos Alex hadde jeg så store smerter i kneet at jeg sov dårlig om natten og vurderte om jeg måtte kvitte meg med min hund, fordi jeg nesten ikke klarte å gå. Etter kort tid med behandling av min menisk og med god veiledning på styrkeøvelser, var de verste smertene borte og jeg sov igjen om natten. I starten var jeg ofte til behandling, men raskt ble dette redusert i takt med at kneet ble bedre. Sakte men sikkert har jeg kunnet begynne å gå turer i skogen igjen - etterhvert i flere timer. Jeg kan til og med bytte ut joggeskoene med pensko ved spesielle anledninger. Det har tatt noen måneder å komme dit jeg er nå, men med tålmodighet, god hjelp av Alex og egentrening mellom behandlingene, kan jeg igjen se fram til en aktiv fritid. Jeg er så fornøyd!
Jannicke
Jannicke
1698586374
Wow, what an amazing place! I originally came with a shoulder problem as well as overall stiffness, have went to chiropractors before and they were only cracking me and giving short term relief with no exercises to help me outside of treatment. That is not the case here not only do they focus very hard on correctly diagnosing the problem but apply many different techniques as well as using this metal scraping tool, massage and as well as adjustment. Not only that but I was also sent home with exercises to do at home! Big thanks to Alex Horne!! Highly recommend!
Mat White
Mat White
1696953239
Etter å ha hatt smerter i venstre hofte i nesten 2 år og vært innom naprapat, fastlege, fysioterapeut, manuell terapeut og revmatolog, fant jeg Alex Horne og Ullevål Kiropraktorklinikk etter et nettsøk. Han undersøkte meg og mente jeg burde vurderes av ortoped for eventuell hofteprotese. Fikk henvisning til MHH og kom raskt til ortoped som så på røntgen at jeg har artrose i hofta, og at jeg var kandidat for protese. I ventetiden før operasjonen ga Alex meg smertelindrende behandling og god oppfølging. Alex er en veldig hyggelig fyr med omsorg for pasienten!Takket være Alex sitter jeg nå her med splitter ny protese og er i gang med opptrening!
anne nilsen
anne nilsen
1696498639
Hoftesmerter.Etter langvarige smerter og plager, resultatløse utredninger hos andre klinikker og tapt natte-søvn, fant Alex Horne raskt ut at plagene skyldtes ubalanse/svak muskulatur i hoften.Etter bare noen dager med enkle øvelser forsvant smertene. Nå kreves bare noen minutter i uka for å holde dette i sjakk, og annen trening og sykling går som normalt igjen.Benytter enkle videoer en kan se på hjemme, for å utføre øvelsene riktig.Kompetent og engasjert. Bra oppfølging👍
I had back, neck, and knee pain for years, partially connected to my active involvement in sports, especially horse riding. Alexander Horne at Ullevål Kiropraktorklinikk helped me to recover. During the therapy, Alex explained the reasons and treated my health issues, offering additional support through his YouTube channel. Moreover, I learned which exercises to do at home afterward to prevent these issues from coming back. Many thanks to Alex Horne and Ullevål Kiropraktorklinikk for making me healthier!
Eva Smorodina
Eva Smorodina
1696265945
Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Lars Erik Flato
Lars Erik Flato
1684079850
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Hege J Bøhler
Hege J Bøhler
1665649333
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Dardane Xani
Dardane Xani
1663745999
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
js_loader

Lårmuskel/Quadriceps anatomi

Quadriceps-muskelen er består av fire muskler. Foran ligger rectus femoris nærmest overflaten, mens “vastus intermedialis” sitter dypere under rectus femoris. På innsiden ligger “vastus medialis”, med “vastus lateralis” på utsiden.

Rectus Femoris Muskelknuter - Finnes i hoftområdet og kan stråle smerte nedover låret mot kneet.

De tre vastus-musklene utspringer fra toppen av lårbeinet, mens rectus femoris har tre, mer kompliserte festninger med hofteleddsskålen og bekkenet. Musklene fester seg til øverste delen av kneskålen og kneskålsenen (patella-senen).

Vastus Lateralis Muskelknuter - Finnes i lateral del av låret og kan stråle smerte opp- og nedover.

 

Vastus Medialis Muskelknuter - Finnes på innsiden av nedre delen av låret og gir lokalt smerte.

Vastus Intermedius Muskelknuter - Finnes i hofteområdet og gir strålende smerte i overst- fremre delen av låret.

Hvordan får vi quadriceps forstrekninger?

Som vist i studien på unge utøvere, bidrar indirekte traume til de fleste (63%) forstrekningene, og det skjer ofte på grunn av eksentriske kontraksjoner (3,4). Dette skjer for eksempel mens fotballspillere møter glatt eller ujevnt terreng, og sklir mens de prøver å sparke ballen. Som resultat, overekstenderer de hoften. Muskelen som er mest sårbar her er rectus femoris, særlig delen som ligger nærmest hoften.

Idrettsutøvere som mister fotfeste i løpet av oppbremsingen kan også oppleve dette. Men dette påvirker i hovedsak delen av muskelen som fester til hofteleddskålen. De opplever ofte en knipsing som skjer plutselig. Dette likner ofte på hoftesmerter eller smerter som kommer fra utsiden av hoften (tensor fascia lata).

Det er flere faktorer som øker sjansen risikoen for quadriceps-forstrekning:

 • Høy kraft kombinert med eksentrisk belastning.
 • For mye passiv tøyning av muskelen.
 • Aktivering av muskelen mens den er forlenget.
 • Når muskelen er sliten (5). Dette kan også være grunnen til økt forstrekningsfrekvens under opptreningsfasen, da formen er redusert.

Rectus femoris er den mest sårbare muskelen for forstrekninger (3,6,7) fordi den har flere særtrekk som er vist å øke sjansen for forstrekninger (8). Muskelen krysser to ledd, har komplekse festninger og inneholder en høy prosentandel eksplosive (type 2) fibre.

Les «12 vanlige grunner til hoftesmerte hos idrettsfolk» for informasjon om flere andre type hofteskader.

Hvordan vet du om du har forstrekning?

Symptomer:

Idrettsutøvere kjenner ofte skarpe smerter som oppstår brått når de får forstrekning av quadriceps. Det pleier å komme plutselig og er koblet til nedsatt funksjon. Men smerten kan også komme gradvis og kjennes på slutten av en økt, hevelse og nedsatt mobilitet kan også skje. Smerten ved forstrekking av rectus femoris kjennes vanligvis to tredjedeler nede i lårbeinet, nærmere kneet (muskulotendinøs overgang). Men, det kjennes ofte nærmere hoften også (3,6).

Undersøkelse:

En kul er ofte sett eller kjent ved Quadriceps-forstrekninger. Blåmerker er ikke nødvendigvis sett før etter 24 timer. Muskelen er øm, svak og kan ha nedsatt bevegelighet.
For å teste styrke, burde motstand av hoftebøying og utretting av kneet (hoftefleksjon og kneekstensjon) testes. For å teste rectus femoris særlig, burde utretting av kneet sjekkes fra hoftehøyde og med låret strukket så langt bak som mulig (hofteekstensjon).

Undersøkelse - høyre lårmuskler

Undersøkelse - Quadriceps lengde

Da jeg først startet hos Alex hadde jeg så store smerter i kneet at jeg sov dårlig om natten og vurderte om jeg måtte kvitte meg med min hund, fordi jeg nesten ikke klarte å gå. Etter kort tid med behandling av min menisk og med god veiledning på styrkeøvelser, var de verste smertene borte og jeg sov igjen om natten. I starten var jeg ofte til behandling, men raskt ble dette redusert i takt med at kneet ble bedre. Sakte men sikkert har jeg kunnet begynne å gå turer i skogen igjen - etterhvert i flere timer. Jeg kan til og med bytte ut joggeskoene med pensko ved spesielle anledninger. Det har tatt noen måneder å komme dit jeg er nå, men med tålmodighet, god hjelp av Alex og egentrening mellom behandlingene, kan jeg igjen se fram til en aktiv fritid. Jeg er så fornøyd!
Jannicke
Jannicke
1698586374
Wow, what an amazing place! I originally came with a shoulder problem as well as overall stiffness, have went to chiropractors before and they were only cracking me and giving short term relief with no exercises to help me outside of treatment. That is not the case here not only do they focus very hard on correctly diagnosing the problem but apply many different techniques as well as using this metal scraping tool, massage and as well as adjustment. Not only that but I was also sent home with exercises to do at home! Big thanks to Alex Horne!! Highly recommend!
Mat White
Mat White
1696953239
Etter å ha hatt smerter i venstre hofte i nesten 2 år og vært innom naprapat, fastlege, fysioterapeut, manuell terapeut og revmatolog, fant jeg Alex Horne og Ullevål Kiropraktorklinikk etter et nettsøk. Han undersøkte meg og mente jeg burde vurderes av ortoped for eventuell hofteprotese. Fikk henvisning til MHH og kom raskt til ortoped som så på røntgen at jeg har artrose i hofta, og at jeg var kandidat for protese. I ventetiden før operasjonen ga Alex meg smertelindrende behandling og god oppfølging. Alex er en veldig hyggelig fyr med omsorg for pasienten!Takket være Alex sitter jeg nå her med splitter ny protese og er i gang med opptrening!
anne nilsen
anne nilsen
1696498639
Hoftesmerter.Etter langvarige smerter og plager, resultatløse utredninger hos andre klinikker og tapt natte-søvn, fant Alex Horne raskt ut at plagene skyldtes ubalanse/svak muskulatur i hoften.Etter bare noen dager med enkle øvelser forsvant smertene. Nå kreves bare noen minutter i uka for å holde dette i sjakk, og annen trening og sykling går som normalt igjen.Benytter enkle videoer en kan se på hjemme, for å utføre øvelsene riktig.Kompetent og engasjert. Bra oppfølging👍
I had back, neck, and knee pain for years, partially connected to my active involvement in sports, especially horse riding. Alexander Horne at Ullevål Kiropraktorklinikk helped me to recover. During the therapy, Alex explained the reasons and treated my health issues, offering additional support through his YouTube channel. Moreover, I learned which exercises to do at home afterward to prevent these issues from coming back. Many thanks to Alex Horne and Ullevål Kiropraktorklinikk for making me healthier!
Eva Smorodina
Eva Smorodina
1696265945
Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Lars Erik Flato
Lars Erik Flato
1684079850
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Hege J Bøhler
Hege J Bøhler
1665649333
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Dardane Xani
Dardane Xani
1663745999
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
js_loader

Slik graderes quadricepsforstrekning:

Vi bruker graderingssystemer for å hjelpe å velge passende behandling og rehabilitering av muskelen. Det hjelper også å gi et bedre estimat for når du kan returnere til normal aktivitet/sport.
*Det finnes flere måter å gradere muskelforstrekninger på. (4,8).

 

Gradering av quadricepsforstrekning

Er et bilde/skan nødvendig?

De fleste quadriceps-forstrekninger diagnostiseres ved grundig historikk og undersøkelse av helsepersonell, f.eks kiropraktor, uten bruk av bildediagnostikk. Likevel, om selve diagnosen eller størrelsen på forstrekningen er usikker, kan det i noen tilfeller være nødvendig med videre undersøkelser dersom det er mistanke om at resultatet vil påvirke videre behandling og oppfølging. MR er generelt sett best egnet for å undersøke muskelvev selv om det kan være vanskelig å se forskjell mellom forstrekning og kontusjon (9). Ultralyd er også et alternativ, men er svært avhengig av kompetansen til den som utfører undersøkelsen (10).

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål om muskelplager? Ta kontakt med Alex.  Har du spørsmål om muskelplager? Ta kontakt med Alex.

  Kontakt oss

  Alex har veldig god erfaring med utredning og behandling av et bredt spekter av hofte- og kneplager, fra idrettskader til artrose. Alex behandler selvsagt også nakke- og ryggsmerter hos pasienter i alle aldersgrupper. Han har også lang erfaring fra toppidrettslag i London og Oslo, har derfor stort fokus på øvelser og utfører også dry-needling behandling.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.