Strekk i låret - Dette bør du vite om quadriceps-skader

En forstrekning i låret skjer når muskelfibrene eller senefibrene er avrevet eller overstrukket. Etter en forstrekning er muskelen svakere og har en økt sjanse for ny skade(1). Dette betyr at forstrekninger er årsaken til et stort tap av tid fra trening og konkurranse hos idrettsutøvere.

Lårmuskelen kalles “quadriceps” muskelen. En viktig del av quadriceps heter “rectus femoris” og er en av de oftest forstrekte musklene i hele kroppen på grunn av sin kompleksitet (1). Det er spesielt sårbart når kneet unngår kraftig eksentrisk* kontraksjon som skjer plutselig. Dette skjer ofte når man bremser ned etter en sprint og ved raske vendinger hos fotballspillere, håndballspillere og friidrettsutøvere.

*Eksentrisk kontraksjon skjer når muskelen forlenges mens den arbeider. F.eks demping av energi fra et hopp eller absorbering av sjokk under løping.

Hvem får denne skaden?

Forskere i 2017 undersøkte forekomsten av quadriceps-forstrekning hos unge idrettsutøvere (2). Data inkluderte 25 forskjellige idretter og var samlet fra 2009-2015. Hovedfunnene var:

 • Frekvensen av quadriceps-forstrekning var 1.1 per 10,000 økt (kamp eller trening).
 • Idrettene med høyest frekvenser var fotball hos damer (5.7/10,000 økt), fotball hos herrer (2.5/10,000 økt) og friidrett hos damer (2.2/10,000 økt).
 • Når kjønn kunne sammenlignes på tvers av samme idretten, hadde damer høyest frekvens av quadriceps forstrekning (2.0 versus 0.7/10,000 økt).
 • De fleste quadricepsforstrekningene skjedde i opptreningsfasen før sesongen (58%).
 • De fleste skadene skjedde uten kontakt (63%) mens overbelastning var 22% av totalen.

Resultatene foreslår at kvinnelige utøvere som gjør eksplosive og eksentriske sammentrekninger har høyere sjanse for quadriceps-forstrekning. Spesielt om de er i redusert form (f.eks opptreningsfasen før sesongen).

Jeg kom til Alex i forbindelse med korsryggssmerter. Han tok problemene mine på alvor og han løste det med sine behandlingsmetoder . Veldig dyktig kiropraktor.Jeg anbefaler Alex veldig mye!!
Aqeel Shah
Aqeel Shah
18:03 05 Oct 21
Jeg fikk god hjelp av Alexander til anspenthet i nakke. Vil anbefale Ullevål Kiropraktorklinikk.
Bendik D. Antonsen
Bendik D. Antonsen
09:24 30 Jun 21
Rolig beliggenhet. Jeg hadde problemer med å løfte armen på grunn av skuldersmerter i skulder og nakke. Jeg så resultater på første gang jeg var der, ogalltid forbedring. Jeg anbefaler.
Maria Pinto
Maria Pinto
17:38 01 Jun 21
Jeg har vært hos Alex Horne med smerter i hofte, skulder og nakken, han identifiserte raskt og forklarte meg godt og grundig hva problemene var.Behandlingene gir raskt effekt og hjemmetrenning jeg fikk fra ham har hjulpet masse!Alex Horne er en veldig dyktig og veldig hyggelig kiropraktor som jeg anbefaler på det varmeste!
alexandra coelho
alexandra coelho
14:53 24 May 21
Veldig fornøyd med behandlingen jeg får hos Alex Horne ifm. det som har utviklet seg til å bli kronisk "jumpers knee". Ble tatt seriøst fra første time med en grundig gjennomgang av bevegelighet, funksjonalitet og smerter i kneet og etter bare 5 behandlinger er jeg mye bedre. Kombinasjonen av nåler, massasje, "knekking" og styrkeøvelser har fungert over all forventning og oppleves nesten som en "mirakelkur" etter mange måneder med smerter som har gjort at jeg ved enkelte anledninger har måtte dra meg opp trapper etter rekkverket. Nå går jeg trapper uten problemer og gleder meg til fortsettelsen. Anbefales på det varmeste!
Alexander Hoddevik
Alexander Hoddevik
18:36 09 May 21
Går til behandling for nakkeprolaps hos Alex Horne, og er så langt veldig fornøyd. Jeg følges tett opp med øvelser og diverse typer behandling, får grundige forklaringer og føler meg alltid trygg og ivaretatt. Alex oppleves som faglig dyktig, profesjonell, engasjert, positiv og lyttende. Anbefaler han sterkt videre!
Karoline
Karoline
18:17 05 Apr 21
Helt fantastisk god hjelp og behandling hver eneste gang. Nesten så jeg savner å få litt vondt i ryggen igjen, for nå er det lenge siden sist.
Harald Tandberg
Harald Tandberg
10:46 03 Apr 21
Veldig fornøyd med Alex. Kom til han i forbindelse med at jeg har en del svimmelhet og trykk i hode etter 3 måneder gammelt hjerneslag. Han tok seg god tid og engasjerte seg i mine plager. Dagen etter timen hos han, sendte han meg en god detaljert informasjon om mine plager/ettervirkninger. Veldig flott med behandlere som har tid til å virkelig engasjere seg. Kan absolutt anbefale han på det sterkeste.
Ivan Blichfeldt
Ivan Blichfeldt
10:19 31 Mar 21
Alex tar seg tid til å bli kjent med pasientene sine og til å forstå årsakene rundt smertene. Han er dyktig og profesjonell og jeg er veldig fornøyd med behandlingen for det hjalp meg å bli kvitt smerte i nakken og intense hodepiner. Anbefaler på det sterkeste.
Oana Pintilie
Oana Pintilie
04:47 29 Mar 21
Jeg fant frem til Ullevål Kiropraktorklinikk og kiropraktoren Alex Horne ved en tilfeldighet da jeg hadde akutt behov for time hos kiropraktor, og det er jeg veldig glad for.Han lytter og er interessert i meg som pasient, forteller og forklarer hva han oppdager under undersøkelsene og hva han gjør under behandlingene, og er generelt veldig dyktig. Jeg anbefaler han på det varmeste videre til andre!
Ida M. Ellingsen
Ida M. Ellingsen
20:46 21 Mar 21
Alex er en superflink kiropraktor som virkelig anbefales!
Kristine Volckmar
Kristine Volckmar
12:29 17 Mar 21
Behandling hos Alex Horne har vært veldig bra. Setter pris på at han er rolig, lyttende, tillitsvekkende og så langt jeg kan vurdere meget kompetent. Han spør ikke for mye og ikke for lite, og jeg stoler fullt og helt på han.
helena nynas
helena nynas
10:13 16 Mar 21
Alex er meget dyktig, og han er også flink til å følge opp mtp. opptrening.
Christoffer Wilner
Christoffer Wilner
10:11 16 Mar 21
Jeg går til Ullevål Kiropraktorklinikk fordi jeg sliter med migrene og jeg har utelukkende positive opplevelser med denne behandlingen. Kiropraktoren Alex Horne Mchiro er veldig hyggelig og profesjonell og har behandlet andre i samme situasjon. Alt tyder på at dette faktisk kan virke på slike plager.
Jonas Ruud
Jonas Ruud
20:44 15 Mar 21
Fikk meget god hjelp med bekkenplager i forbindelse med svangerskap
Marlene Wilhelmine
Marlene Wilhelmine
10:23 26 Feb 21
Var hos Alex Hoine!Veldig godt fornøyd .Hyggelig kiropraktor som forklarte godt og grundig.Anbefales på det sterkeste
Linda Hansen
Linda Hansen
16:17 15 Feb 21
Svært fornøyd med Alex Horne hos Ulevåll kiropraktor klinikk! Blir møtt med faglig dyktighet, imøtekommenhet interesse for din situasjon!
Ellen Beate Engebretsen
Ellen Beate Engebretsen
12:08 15 Feb 21
Alex ved Ullevål Kiropraktorklinikk har virkelig vært til stor hjelp, og det er tydelig at han strekker seg langt for å hjelpe sine pasienter. Han har gitt meg en uvurderlig oppfølging. Kan virkelig anbefale på det sterkeste!
Rebecca Perez
Rebecca Perez
18:31 02 Feb 21
Som toppidrettsutøver er man avhengig av at kroppen til enhver tid fungerer, og det er gjerne de små tingene som utgjør de store forskjellene.Med Alex sin brede kompetanse, og nedslagsfelt, har rehabiliteringstiden gått betraktelig ned. Kombinasjon av sportskiropraktikk, oppfølging rundt øvelser/egentrening, og å gi pasienten en forståelse av problemet bak skaden, er veldig bra!
Ole Mossin Olesen
Ole Mossin Olesen
09:16 13 Jan 21
Ble behandlet av Alexander Peter Horne for krystallsyken allerede 45 minutter etter at jeg ringte for å bestille time. Det var full klaff og jeg ble 100 % restituert etter den ene behandlingen. Jeg var til kontrolltime en uke etterpå hvor dette ble bekreftet. Tusen takk, dette var imponerende.
Karin Wiik Westerby
Karin Wiik Westerby
09:41 12 Jan 21

Lårmuskel/Quadriceps anatomi

Quadriceps-muskelen er består av fire muskler. Foran ligger rectus femoris nærmest overflaten, mens “vastus intermedialis” sitter dypere under rectus femoris. På innsiden ligger “vastus medialis”, med “vastus lateralis” på utsiden.

Rectus Femoris Muskelknuter - Finnes i hoftområdet og kan stråle smerte nedover låret mot kneet.

De tre vastus-musklene utspringer fra toppen av lårbeinet, mens rectus femoris har tre, mer kompliserte festninger med hofteleddsskålen og bekkenet. Musklene fester seg til øverste delen av kneskålen og kneskålsenen (patella-senen).

Vastus Lateralis Muskelknuter - Finnes i lateral del av låret og kan stråle smerte opp- og nedover.

 

Vastus Medialis Muskelknuter - Finnes på innsiden av nedre delen av låret og gir lokalt smerte.

Vastus Intermedius Muskelknuter - Finnes i hofteområdet og gir strålende smerte i overst- fremre delen av låret.

Hvordan får vi quadriceps forstrekninger?

Som vist i studien på unge utøvere, bidrar indirekte traume til de fleste (63%) forstrekningene, og det skjer ofte på grunn av eksentriske kontraksjoner (3,4). Dette skjer for eksempel mens fotballspillere møter glatt eller ujevnt terreng, og sklir mens de prøver å sparke ballen. Som resultat, overekstenderer de hoften. Muskelen som er mest sårbar her er rectus femoris, særlig delen som ligger nærmest hoften.

Idrettsutøvere som mister fotfeste i løpet av oppbremsingen kan også oppleve dette. Men dette påvirker i hovedsak delen av muskelen som fester til hofteleddskålen. De opplever ofte en knipsing som skjer plutselig. Dette likner ofte på hoftesmerter eller smerter som kommer fra utsiden av hoften (tensor fascia lata).

Det er flere faktorer som øker sjansen risikoen for quadriceps-forstrekning:

 • Høy kraft kombinert med eksentrisk belastning.
 • For mye passiv tøyning av muskelen.
 • Aktivering av muskelen mens den er forlenget.
 • Når muskelen er sliten (5). Dette kan også være grunnen til økt forstrekningsfrekvens under opptreningsfasen, da formen er redusert.

Rectus femoris er den mest sårbare muskelen for forstrekninger (3,6,7) fordi den har flere særtrekk som er vist å øke sjansen for forstrekninger (8). Muskelen krysser to ledd, har komplekse festninger og inneholder en høy prosentandel eksplosive (type 2) fibre.

Hvordan vet du om du har forstrekning?

Symptomer:

Idrettsutøvere kjenner ofte skarpe smerter som oppstår brått når de får forstrekning av quadriceps. Det pleier å komme plutselig og er koblet til nedsatt funksjon. Men smerten kan også komme gradvis og kjennes på slutten av en økt, hevelse og nedsatt mobilitet kan også skje. Smerten ved forstrekking av rectus femoris kjennes vanligvis to tredjedeler nede i lårbeinet, nærmere kneet (muskulotendinøs overgang). Men, det kjennes ofte nærmere hoften også (3,6).

Undersøkelse:

En kul er ofte sett eller kjent ved Quadriceps-forstrekninger. Blåmerker er ikke nødvendigvis sett før etter 24 timer. Muskelen er øm, svak og kan ha nedsatt bevegelighet.
For å teste styrke, burde motstand av hoftebøying og utretting av kneet (hoftefleksjon og kneekstensjon) testes. For å teste rectus femoris særlig, burde utretting av kneet sjekkes fra hoftehøyde og med låret strukket så langt bak som mulig (hofteekstensjon).

Undersøkelse - høyre lårmuskler

Undersøkelse - Quadriceps lengde

Jeg kom til Alex i forbindelse med korsryggssmerter. Han tok problemene mine på alvor og han løste det med sine behandlingsmetoder . Veldig dyktig kiropraktor.Jeg anbefaler Alex veldig mye!!
Aqeel Shah
Aqeel Shah
18:03 05 Oct 21
Jeg fikk god hjelp av Alexander til anspenthet i nakke. Vil anbefale Ullevål Kiropraktorklinikk.
Bendik D. Antonsen
Bendik D. Antonsen
09:24 30 Jun 21
Rolig beliggenhet. Jeg hadde problemer med å løfte armen på grunn av skuldersmerter i skulder og nakke. Jeg så resultater på første gang jeg var der, ogalltid forbedring. Jeg anbefaler.
Maria Pinto
Maria Pinto
17:38 01 Jun 21
Jeg har vært hos Alex Horne med smerter i hofte, skulder og nakken, han identifiserte raskt og forklarte meg godt og grundig hva problemene var.Behandlingene gir raskt effekt og hjemmetrenning jeg fikk fra ham har hjulpet masse!Alex Horne er en veldig dyktig og veldig hyggelig kiropraktor som jeg anbefaler på det varmeste!
alexandra coelho
alexandra coelho
14:53 24 May 21
Veldig fornøyd med behandlingen jeg får hos Alex Horne ifm. det som har utviklet seg til å bli kronisk "jumpers knee". Ble tatt seriøst fra første time med en grundig gjennomgang av bevegelighet, funksjonalitet og smerter i kneet og etter bare 5 behandlinger er jeg mye bedre. Kombinasjonen av nåler, massasje, "knekking" og styrkeøvelser har fungert over all forventning og oppleves nesten som en "mirakelkur" etter mange måneder med smerter som har gjort at jeg ved enkelte anledninger har måtte dra meg opp trapper etter rekkverket. Nå går jeg trapper uten problemer og gleder meg til fortsettelsen. Anbefales på det varmeste!
Alexander Hoddevik
Alexander Hoddevik
18:36 09 May 21
Går til behandling for nakkeprolaps hos Alex Horne, og er så langt veldig fornøyd. Jeg følges tett opp med øvelser og diverse typer behandling, får grundige forklaringer og føler meg alltid trygg og ivaretatt. Alex oppleves som faglig dyktig, profesjonell, engasjert, positiv og lyttende. Anbefaler han sterkt videre!
Karoline
Karoline
18:17 05 Apr 21
Helt fantastisk god hjelp og behandling hver eneste gang. Nesten så jeg savner å få litt vondt i ryggen igjen, for nå er det lenge siden sist.
Harald Tandberg
Harald Tandberg
10:46 03 Apr 21
Veldig fornøyd med Alex. Kom til han i forbindelse med at jeg har en del svimmelhet og trykk i hode etter 3 måneder gammelt hjerneslag. Han tok seg god tid og engasjerte seg i mine plager. Dagen etter timen hos han, sendte han meg en god detaljert informasjon om mine plager/ettervirkninger. Veldig flott med behandlere som har tid til å virkelig engasjere seg. Kan absolutt anbefale han på det sterkeste.
Ivan Blichfeldt
Ivan Blichfeldt
10:19 31 Mar 21
Alex tar seg tid til å bli kjent med pasientene sine og til å forstå årsakene rundt smertene. Han er dyktig og profesjonell og jeg er veldig fornøyd med behandlingen for det hjalp meg å bli kvitt smerte i nakken og intense hodepiner. Anbefaler på det sterkeste.
Oana Pintilie
Oana Pintilie
04:47 29 Mar 21
Jeg fant frem til Ullevål Kiropraktorklinikk og kiropraktoren Alex Horne ved en tilfeldighet da jeg hadde akutt behov for time hos kiropraktor, og det er jeg veldig glad for.Han lytter og er interessert i meg som pasient, forteller og forklarer hva han oppdager under undersøkelsene og hva han gjør under behandlingene, og er generelt veldig dyktig. Jeg anbefaler han på det varmeste videre til andre!
Ida M. Ellingsen
Ida M. Ellingsen
20:46 21 Mar 21
Alex er en superflink kiropraktor som virkelig anbefales!
Kristine Volckmar
Kristine Volckmar
12:29 17 Mar 21
Behandling hos Alex Horne har vært veldig bra. Setter pris på at han er rolig, lyttende, tillitsvekkende og så langt jeg kan vurdere meget kompetent. Han spør ikke for mye og ikke for lite, og jeg stoler fullt og helt på han.
helena nynas
helena nynas
10:13 16 Mar 21
Alex er meget dyktig, og han er også flink til å følge opp mtp. opptrening.
Christoffer Wilner
Christoffer Wilner
10:11 16 Mar 21
Jeg går til Ullevål Kiropraktorklinikk fordi jeg sliter med migrene og jeg har utelukkende positive opplevelser med denne behandlingen. Kiropraktoren Alex Horne Mchiro er veldig hyggelig og profesjonell og har behandlet andre i samme situasjon. Alt tyder på at dette faktisk kan virke på slike plager.
Jonas Ruud
Jonas Ruud
20:44 15 Mar 21
Fikk meget god hjelp med bekkenplager i forbindelse med svangerskap
Marlene Wilhelmine
Marlene Wilhelmine
10:23 26 Feb 21
Var hos Alex Hoine!Veldig godt fornøyd .Hyggelig kiropraktor som forklarte godt og grundig.Anbefales på det sterkeste
Linda Hansen
Linda Hansen
16:17 15 Feb 21
Svært fornøyd med Alex Horne hos Ulevåll kiropraktor klinikk! Blir møtt med faglig dyktighet, imøtekommenhet interesse for din situasjon!
Ellen Beate Engebretsen
Ellen Beate Engebretsen
12:08 15 Feb 21
Alex ved Ullevål Kiropraktorklinikk har virkelig vært til stor hjelp, og det er tydelig at han strekker seg langt for å hjelpe sine pasienter. Han har gitt meg en uvurderlig oppfølging. Kan virkelig anbefale på det sterkeste!
Rebecca Perez
Rebecca Perez
18:31 02 Feb 21
Som toppidrettsutøver er man avhengig av at kroppen til enhver tid fungerer, og det er gjerne de små tingene som utgjør de store forskjellene.Med Alex sin brede kompetanse, og nedslagsfelt, har rehabiliteringstiden gått betraktelig ned. Kombinasjon av sportskiropraktikk, oppfølging rundt øvelser/egentrening, og å gi pasienten en forståelse av problemet bak skaden, er veldig bra!
Ole Mossin Olesen
Ole Mossin Olesen
09:16 13 Jan 21
Ble behandlet av Alexander Peter Horne for krystallsyken allerede 45 minutter etter at jeg ringte for å bestille time. Det var full klaff og jeg ble 100 % restituert etter den ene behandlingen. Jeg var til kontrolltime en uke etterpå hvor dette ble bekreftet. Tusen takk, dette var imponerende.
Karin Wiik Westerby
Karin Wiik Westerby
09:41 12 Jan 21

Slik graderes quadricepsforstrekning:

Vi bruker graderingssystemer for å hjelpe å velge passende behandling og rehabilitering av muskelen. Det hjelper også å gi et bedre estimat for når du kan returnere til normal aktivitet/sport.
*Det finnes flere måter å gradere muskelforstrekninger på. (4,8).

 

Gradering av quadricepsforstrekning

Er et bilde/skan nødvendig?

De fleste quadriceps-forstrekninger diagnostiseres ved grundig historikk og undersøkelse av helsepersonell, f.eks kiropraktor, uten bruk av bildediagnostikk. Likevel, om selve diagnosen eller størrelsen på forstrekningen er usikker, kan det i noen tilfeller være nødvendig med videre undersøkelser dersom det er mistanke om at resultatet vil påvirke videre behandling og oppfølging. MR er generelt sett best egnet for å undersøke muskelvev selv om det kan være vanskelig å se forskjell mellom forstrekning og kontusjon (9). Ultralyd er også et alternativ, men er svært avhengig av kompetansen til den som utfører undersøkelsen (10).

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Alex behandler nakke- og ryggsmerter hos pasienter i alle aldersgrupper. Med lang erfaring fra toppidrettslag i London og Oslo, har han fått veldig god erfaring med hofte- og kneplager hos idrettsutøvere. Alex har stort fokus på rehabilitering og utfører også dry-needling behandling.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.