Slik hjelper ingefær deg med å dempe betennelse og redusere smerter

4.9/5 (68)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

ingefær demper betennelseIngefær er en veldig frisk og smaksrik rot, men i tillegg er ingefær naturens egen medisin mot betennelser, smerter og kvalme. Flere vitenskapelige studier konkluderer med at ingefær demper betennelse og reduserer smerter. Det er nok ikke uten grunn at ingefær har blitt brukt som en medisinsk plante i flere tusen år.

gurkemeie og ingefær demper betennelse

Ingefær er en krydderrot jeg anbefaler å alltid ha tilgjengelig i skap, kjøleskapet eller i fryseren. Ikke bare gir den fantastisk smak i både mat og drikke, og spesielt hvis du har den sammen med bestevennene chili eller hvitløk, men den gir også mange positive effekter på kroppen nok til å fylle flere bøker.

Frukt og grønnsaker inneholder flere gunstige næringstoffer som har positiv effekt på helsen, og dette gjelder også for flere krydder, urter og røtter slik som ingefær og gurkemeie. Ingefær demper betennelse i kroppen pga at roten inneholder næringstoffer som fungerer på samme måte i kroppen som betennelsesdempende medisiner gjør (1). Dette er årsaken til at personer med smerter og betennelser i muskler og ledd kan få en smertelindrende effekt av å spise ingefær (2). I klinikken vår ser vi mye pasienter med smerter i muskel og ledd, og vi anbefaler ofte at pasientene våre spiser ingefær som et smertestillende alternativ uten medisiner.

Den medisinske bruken av ingefær har vært kjent i minst 2000 år i flere områder rundt i verden. Ingefær er opprinnelig fra sør-øst Asia, men den er høyt verdsatt i India, Midt-østen, Afrika og i de karibiske land, for å nevne noen områder.

Det er roten av planten som er mest brukt, og denne er en rik kilde til antiokidanter. Ingefær inneholder faktisk over 50 forskjellige typer av antioksidanter, og er dermed en av de aller mest antioksidantrike urtene vi kjenner til.

Ingefær demper betennelse på flere måter

De mest aktive stoffene i ingefæren er gingeroler og det er disse som gir de aller fleste helseeffektene. Det er gingerolene vi tror gjør at ingefær demper betennelse i muskler, ledd og resten av kroppen (3, 4).

Det antas at ingefær demper betennelse i ledd og muskler via flere systemer. Ingefær ser ut til å hemme både cyclooxygenase-2 (COX2) (5) og det betennelsesfremmende enzymet 5-lipoxygenase, på samme måte som flere betennelseshemmende medisiner gjør. I tillegg spekuleres det at ingefær stimulerer immunsystemet og anti-inflammatoriske stoffer, slik som glutatione og andre kraftige antioksidanter i kroppen (6, 7).

Kombinasjonsefekten ingefær har på COX-2 og 5-lipoxygenase kan resultere i en bedre betennelsesdempende effekt og med færre bivirkninger enn NSAID-medisiner (ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner) (8, 9). Ingefær ser også ut til å kunne redusere muskelstølhet etter harde treningsøkter (10).

Du kan gjerne prøve ingefær til å bli kvitt hodepine eller migrene, eller som kvalmedempende ved svimmelhet og krystallsyke.

Ingefær demper betennelse ingefærøl

Det er flere måter du kan bruke ingefær på slik at du kan nyte godt av de potensielt gode egenskapene denne roten har. Det vanligste er å finhakke og ha i feks asiatiske retter, men det er også fint mulig å lage hjemmelaget ingefærdrikk ved å tilsette revet ingefær i fermenterte drikker som Jun te eller kombucha. Du kan også gjøre som Sara Lossius, som har helsepodcasten Ingefær, ved å lage en sterk ingefærshot som hun drikker hver dag.

Personlig liker jeg å alltid ha tilgjengelig både frisk ingefær i kjøleskapet, revet ingefær i fryseren eller ha en fermentert ingefærpaste i kjøleskapet, slik at jeg alltid ha noe lett tilgjengelig hvis jeg skulle trenge det. Selv om ingefær ser ut til å virke betennelsesdempende er det viktig å spise sunt og variert og gjerne inkludere flere matvarer som demper betennelse i ditt daglige kosthold.

betennelsesdempende drikk som demper betennelse

En av mine favorittmåter å drikke ingefær og gurkemeie på, er å lage varm gullmelk (Golden milk). Dette er varm melk med ingefær, gurkemeie og litt honning. Veldig mange opplever at dette både lindrer halsbetennelse og forkjølelse, men uansett smaker det fantastisk godt på kalde vinterkvelder.

Slik lager du betennelsesdempende drikk av ingefær:

 • 6 dl økologisk helmelk (alternativt 4 dl økologisk kokosmelk og 2 dl vann)
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts ingefær
 • 1 ts honning
 • en klype svartpepper
 • en klype cayennepepper (valgfritt)

Ha krydder og melk i en kjele og varm opp på middels varme mens du visper. Varm opp helt til rett under kokepunktet, tilsett litt honning og hell i store kopper. Nytes best i sofaen med et varmt pledd. Gullmelk kan resultere i at en tilsynelatende alvorlig manflu bedres ganske raskt. 😉

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

24 kommentarer på "Slik hjelper ingefær deg med å dempe betennelse og redusere smerter"

 1. Hei!
  Jeg har hatt prolaps tidligere, og har fått konstatert modic-forandringer i etterkant. Jeg spiser ingefær daglig som del af kosttilskud (for de anti-inflamatoriske egenskapene), men har længe luret på om det er en god ide da jeg og har hørt at man trenger inflamasjonen for å bekæmpe avfaldsstoffer rundt skadesområdet?
  Mvh Mads

  1. Hei Mads

   du kan fint spise ingefær som krydder og smakstilsetting i mat.

   Men, det er ikke noe lurt å overdrive inntaket, men dette gjelder jo alt.

   Lykke til

   mvh

   kim

  1. Hei Sania

   Jeg anbefaler å ta kontakt med Klinisk Ernæringsfysiolog slik at du får kostholdsråd tilpasset deg og din sykdom.

   Jeg ønsker deg lykke til.

   med vennlig hilsen

   kim

 2. Det står at Ingefær hjelper mot betennelse i kroppen, men hva om man er hoven? Jeg har hatt en hoven legg i mange uker. Fikk betennelsesdempende krem av legen min som jeg skal smøre på morgen og kveld, men den hjelper ikke. Har brukt ingefær i varmt vann med honning omtrent daglig i et par år. Føler at fibromyalgivondtene er litt bedre. Får hjertebank om jeg drikker for mye, så nå har jeg redusert til en kopp om dagen. Hodepinen er også bedre, men jeg er også inne i en overgangsalder, så det er ikke lett å vite hva som gjør ting bedre:) men jeg har trua på ingefær, godt er det også

 3. Skal man få kontroll på betennelser med ingefær, må man ha større doser. Jeg bruker ikke melk. Jeg renser og river eller finhakker ca. 200 gram ingefær og så mye gurkemeie som det ytterste leddet på lillefingeren (bruk hansker, når du holder på med gurkemeie. Ellers blir du fin å gul) så har jeg revet/hakket ingefær og gurkemeie i en beholder/mugge på 1,5 liter, eller større. Slår på 1,2 liter kokende vann og 1,5 dl sitronsaft (uten sukker. Sånn man bruker i te funker bra). Så kjøler du blandingen ned til den har en temperatur lavere enn 42 grader. Og så tilsetter du honning etter hvor søt drikk du ønsker (de aktive stoffene i honning slutter å virke om de får høyere temperatur enn 42 grader). Og så er det bare å drikke. Syns du dette er for sterkt, tynn ut med litt vann.

 4. Hei! Interessant innlegg av Kim Orderud. Jeg har revmatoid artritt i hendene og derav hatt mye smerter. Jeg blir fulgt opp av spesialister som har gitt meg flere ulike medisiner som jeg har fått diverse bivirkninger av. Derfor har jeg testet ut noen naturlige stoffer som har gitt meg gode resultater. Jeg tar kun 2.5 mg kortison om morgenen samt 2 kapsler selolje og en K-vitamin kapsel. Midt på dagen drikker jeg en pose ingefærte og nypete med litt honning i samt tar 2 kapsler med selolje og en K-vitamin kapsel. Dette gir meg gode og myke hender og ingen betennelse ved kontroll. Sluntrer jeg unna, kommer verken og stivheten. Dette virker for meg og kan anbefales. Jeg vet ikke om legene har tro på dette.

 5. Hei,
  Ser at du ikke skriver noe om ev. bivirkninger ved inntak av ingefær som et kosttilskudd. Har blant annet lest at ingefær kan ha en blodfortynnende effekt, og der ingefær i kombinasjon med blodfortynnende medisiner, kan ha til dels alvorlige bivirkninger. Hva mener du om dette og ev. andre bivirkninger ved inntak ingefær som et ekstra kosttilskudd?

  1. Hei

   Vi anbefaler å bruke ingefær som en del av et sunt og variert kosthold.

   Skal du bruke ingefær som kostillskudd er det enbefalt å høre med din behandlende lege om eventuelle bivirkninger og/eller interaksjoner med andre medisiner du tar.

   🙂

 6. Hei Kim
  Uskrellet vasket ingefærrot hakket smått, to skiver sitron og en ts honning i et krus kokende vann. Slik drikker vi vår ingefærte. Utnytter jeg roten maksimalt på denne måten? Vi er blitt helt hektet på dette, og drikker et stort krus en gang pr dag. Må tilstå at jeg tygger i meg ingefæren når teen er drukket.

 7. Hei
  Min samboer og jeg drikker en "shot" hver morgen av følgende drikk som jeg tilbereder på følgende måte:

  200 gr ingefær og 2 sitroner
  Ingefæren "skrelles" og skjæres i biter og sitronene skjæres i skiver og kokes i 1.25 liter vann i 20 minutter. Etterpå trekker blandingen i 12 timer og siles på en flaske som oppbevares i kjøleskapet.

  Fersk ingefær får man kjøpt i stort sett alle dagligvarebutikker.

  Er denne mengden passelig inntak pr dag?
  Stemmer det at ingefær kan ha en positiv virkning på for høyt kolesterol?

  1. Hei,

   Den oppskriften på ingefærte hørtes god ut. Jeg vet ikke hva som er den optimale dosen, så her må du bruke sunn fornuft. Høres ikke ut ikke ut som dere drikker for mye i alle fall.

   Om ingefær er bra for kolesterolet eller ikke, har jeg ikke kompetanse til å svare på så det bør du nok høre med en lege om.

   mvh

   kim

  1. Hei.

   Jeg har ikke funnet noen studier på dette, så det vet jeg ikke. Bruk det du har tilgjengelig eller foretrekker.

   mvh
   kim

 8. Hei . Har du noen gode råd for hoftesmerter ? jeg har fibromylergi siden 2003-2004. Nu de siste mnd har jeg en del hoftesmerter utenom andre smerter som fibro medfører. Tusen takk Mvh: Elisabeth.

  1. Hei Elisabeth

   Jeg har skrevet en artikkel om hva du selv kan gjøre for å redusere smerter naturlig. Ta en titt her https://www.ullevalkiropraktor.no/smertestillende-uten-medisiner/ Jeg er sikker på at det er mye du liker og som du vil kjenne deg igjen i.

   Fibromyalgipasienter kan ofte være plaget med hoftesmerter som kommer fra stram muskulatur. Hvis det er stram muskulatur som gir deg smertene kan det hjelpe med uttøyingsøvelser, styrketrening og triggerpunktbehandling. Du kan bruke en "foam roller" som du kan bruke til å behandle triggerpunkter i setemuskulatur.

   Hvis smerten vedvarer anbefaler jeg å ta kontakt med en fagperson som kan undersøke deg.

   Lykke til!

   mvh

   kim

 9. Men hvor mye må du egentlig spise / drikke for å få ned en betennelse, eller avverge en forkjølelse ? Og hvor får man tak i fersk gurkemeie, det har jeg aldri sett.

  1. Hei Anne. Fersk gurkemeie får du kjøpt på flere grønnsaksbutikker og større helsekostforretninger. Bor du i nærheten av Oslo kan du feks handle hos Helios på Colosseum.

   Hvor mye du må spise av ingefær og gurkemeie for å få ned betennelse finnes det nok ikke noe fasitsvar på, og dette vil nok også variere fra person til person. Personlig prøver jeg å bruke disse som krydder i vanlig mat uten å overdrive det. Det er flere matvarer som demper betennelse, les gjerne mer om dette her https://www.ullevalkiropraktor.no/betennelsesdempende-mat-10-favoritter/

   Lykke til.

   mvh

   kim