Hva forårsaker hælsmerter

Hælsmerter er en vanlig plage som kan ha flere forskjellige årsaker. Selvom hælsmerter i noen tilfeller er forårsaket av en systemisk (påvirker hele kroppen) sykdom, som revmatisme eller gikt, er det i de fleste tilfeller en lokal plage som bare påvirker foten. De vanligste grunnene til hælsmerter er:

Plantar fascitt

Plantar fascitt er en smertefull betennelse av plantar fascia senen, ett fibrøst bånd påsålen av foten som hjelper til med å støtte fotbuen. Plantar fascitt skjer ved kronisk overbelastning eller overstrekk 1. Så og si alle kan utvikle plantar fascitt, men visse grupper er mer utsatt, blant annet: diabetikere, overvektige, gravide, løpere, og militærpersonell 2. Det kan også trigges ved bruk av utslitte eller dårlig konstruerte sko. Hos idrettsutøvere oppstår smertene ofte etter en periode med intens trening, spesielt løpere som forsøker å øke til å løpe lengre distanser. Personer med en lav fotbue har også en høyere risiko for å utvikle plantar fascitt.

Ønsker du å vite mer om plantar fascitt, sjekk ut den store plantar fascitt guiden - oppdatert i 2019.

Hælspore:

En hælspore er en benet utvekst på hælen der plantar fascia senen festes til hælbeinet, dette skjer ved at kalkdannelse ved senefestet utvikler seg over lengre tid til hardt bein. De med hælspore kan oppleve smerter og betennelse i hælen og under foten, både ved aktivitet og hvile. Det er vanlig hos overvektige, løpere og andre med stor belastning på føttene 3. Som i plantar fascitt kan sko som er utslitt, feiltilpassede, og med dårlig støtte forverre problemene. Hælsporer trenger ikke være årsaken til smertene selv når de er sett på røntgen. I noen tilfeller utvikles de som en reaksjon på plantar fascitt.

For å vite mer om hvordan hælspore utredes og behandles, trykk her.

Severs sykdom:

Severs sykdom, også kjent som apofysitis calcanei på latinsk, rammer stort sett voksende barn mellom 8 og 14 år 4. Både gutter og jenter kan bli rammet, men spesielt barn som deltar i idretter som krever mye hopping er spesielt utsatt. Smerten sitter gjerne mer bak på hælen, mer enn under. Enkelt forklart kan man si at veksten av beinet og senefestet er i utakt, når barnet vokser og begge deler er ferdig utviklet, forsvinner ofte problemet. Behandlingen innebærer som regel avlastning og å unngå særlig smertefulle aktiviteter, prøve ut bedre fottøy, tøyeøvelser og eventuelt forsøke betennelsesdempende medikamenter.

Haglunds Hæl:

Dette er en utvekst som vokser på oversiden av hælen 5. En årsak til tilstanden kan være på grunn av gjentagende friksjon mellom skotøy og fotens vev. Dette kan lede til langvarig slimposebetennelse, i tillegg til at det ekstra draget på selve hælbeinet gjør at en utvekst utvikles. Som skaper smerte og hevelse i området. Det er spesielt vanlig hos unge kvinner som går mye i trange og høyhælte sko, men kan også utvikles hos menn og hos løpere, og tilstanden kan lett feildiagnostiseres som akilles tendinitt.

Trykk her for å lese mer om Haglunds hæl

Fettputebetennelse:

Fettputen i hælen er en del av det innerste laget av hælen, her kan man utvikle en betennelse, da spesielt i forbindelse med traumatisk feilbelastning eller overbelastning. Smerten kan være tilstede både dag og natt og kan være av en pulserende dyp karakter. Behandlingen innebærer som regel avlastning, godt fottøy, avspenning av nærliggende muskulatur, og såletilpasning.

Fot som får spesialtilpasset såler

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.    Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

    Kontakt oss

    Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.