Hva forårsaker hælsmerter

Ingen rangeringer enda.

Hælsmerter er en vanlig plage som kan ha flere forskjellige årsaker. Selvom hælsmerter i noen tilfeller er forårsaket av en systemisk (påvirker hele kroppen) sykdom, som revmatisme eller gikt, er det i de fleste tilfeller en lokal plage som bare påvirker foten. De vanligste grunnene til hælsmerter er:

Plantar fascitt

Plantar fascitt er en smertefull betennelse av plantar fascia senen, ett fibrøst bånd påsålen av foten som hjelper til med å støtte fotbuen. Plantar fascitt skjer ved kronisk overbelastning eller overstrekk 1. Så og si alle kan utvikle plantar fascitt, men visse grupper er mer utsatt, blant annet: diabetikere, overvektige, gravide, løpere, og militærpersonell 2. Det kan også trigges ved bruk av utslitte eller dårlig konstruerte sko. Hos idrettsutøvere oppstår smertene ofte etter en periode med intens trening, spesielt løpere som forsøker å øke til å løpe lengre distanser. Personer med en lav fotbue har også en høyere risiko for å utvikle plantar fascitt.

Ønsker du å vite mer om plantar fascitt, sjekk ut den store plantar fascitt guiden - oppdatert i 2019.

Hælspore:

En hælspore er en benet utvekst på hælen der plantar fascia senen festes til hælbeinet, dette skjer ved at kalkdannelse ved senefestet utvikler seg over lengre tid til hardt bein. De med hælspore kan oppleve smerter og betennelse i hælen og under foten, både ved aktivitet og hvile. Det er vanlig hos overvektige, løpere og andre med stor belastning på føttene 3. Som i plantar fascitt kan sko som er utslitt, feiltilpassede, og med dårlig støtte forverre problemene. Hælsporer trenger ikke være årsaken til smertene selv når de er sett på røntgen. I noen tilfeller utvikles de som en reaksjon på plantar fascitt.

For å vite mer om hvordan hælspore utredes og behandles, trykk her.

Severs sykdom:

Severs sykdom, også kjent som apofysitis calcanei på latinsk, rammer stort sett voksende barn mellom 8 og 14 år 4. Både gutter og jenter kan bli rammet, men spesielt barn som deltar i idretter som krever mye hopping er spesielt utsatt. Smerten sitter gjerne mer bak på hælen, mer enn under. Enkelt forklart kan man si at veksten av beinet og senefestet er i utakt, når barnet vokser og begge deler er ferdig utviklet, forsvinner ofte problemet. Behandlingen innebærer som regel avlastning og å unngå særlig smertefulle aktiviteter, prøve ut bedre fottøy, tøyeøvelser og eventuelt forsøke betennelsesdempende medikamenter.

Haglunds Hæl:

Dette er en utvekst som vokser på oversiden av hælen 5. En årsak til tilstanden kan være på grunn av gjentagende friksjon mellom skotøy og fotens vev. Dette kan lede til langvarig slimposebetennelse, i tillegg til at det ekstra draget på selve hælbeinet gjør at en utvekst utvikles. Som skaper smerte og hevelse i området. Det er spesielt vanlig hos unge kvinner som går mye i trange og høyhælte sko, men kan også utvikles hos menn og hos løpere, og tilstanden kan lett feildiagnostiseres som akilles tendinitt.

Trykk her for å lese mer om Haglunds hæl

Fettputebetennelse:

Fettputen i hælen er en del av det innerste laget av hælen, her kan man utvikle en betennelse, da spesielt i forbindelse med traumatisk feilbelastning eller overbelastning. Smerten kan være tilstede både dag og natt og kan være av en pulserende dyp karakter. Behandlingen innebærer som regel avlastning, godt fottøy, avspenning av nærliggende muskulatur, og såletilpasning.

Fot som får spesialtilpasset såler

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 kommentarer på "Hva forårsaker hælsmerter"

 1. Hei!
  Grei artikkel. Fins det behandling for desse tilstandane når ein først har fått dei, t.d. Haglunds hæl og hælspore?

  1. Hei May Hege,

   Da vi vet at Haglunds hæl og hælspore også blir funnet i selv de uten symptomer er det ikke uten videre slik at det er disse som forårsaker smertene i foten. Smertene kan ofte komme fra overbelastning av akilles- og plantar fascia- senene, samt nærliggende bløtvev og slimposer. Trykk her for å lese mer om behandling av Haglunds Hæl.

  1. Tusen takk for tilbakemelding Liss. Økt kunnskap og tett samarbeid mellom terapeuter øker sjansen for at ting blir oppdaget og behandlet riktig tidligere.
   Mvh Espen

 2. Veldig lærerike artikler som har hjulpet meg mer en mange behandlere i løpet av de siste to år med Plantar Fascitt.

  1. Takk så mye, vi setter alltid pris på gode tilbakemeldinger. Vi håper at du også kommer til å lære like mye av våre fremtidige artikler.
   Mvh Espen

 3. Hei,

  Det meste her har jeg lest meg opp på, men jeg har muligens noe som heter Baxter nevropati. Ingen jeg har spurt kjenner til dette, så lurer på om du kan gi meg ett svar?

  1. Hei Merethe,

   Baxter nevropati er det vi kaller en "impingement", dvs at en av de første grenene fra Lateral Plantar Nerven er i klem. Denne nerven er hva vi kaller en mikset nerve, dvs den både sender signaler og mottar signaler. Da det ofte presenterer på en måte som er vanskelig å skille fra plantar fascitt, blir det ofte "feildiagnostisert" som dette. Utredelse skjer derfor ofte ved å ekskludere andre grunner til smerte, samt MR for å se etter grad av muskelsvinn og eventuell nerveskade.
   Mvh
   Espen Holth
   Kiropraktor MNKF