"/> " /> Når må du bytte hofte? Jeg spør kirurgen | Ullevål Kiropraktorklinikk

Når får man hofteprotese? En hoftekirurg forklarer

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

"Burde jeg få hofteprotese?" Det er et skummelt spørsmål! Men et spørsmål mange med langvarige hoftesmerter grubler over. Artrosesmerter er ikke bare plagsomt, men rammer livskvaliteten og aktivitetsnivå hardt hos mange. Det er grunnen til at 10,000 hofteproteser blir satt inn hvert år i Norge (1).

Å bytte ut en hofte ved kirurgi er en stor avgjørelse. Men i moderne tider er det heldigvis et veldig godt og trygt alternativ.

Men hvordan vet du om det passer deg, eller om tiden er riktig?

Jeg har snakket med hoftekirurg Lauritz F Dahl fra Martina Hansens Sykehus, for å gi deg 7 tips og innspill til avgjørelsen.

1. Du opplever konstante hoftesmerter.

Midlertidige hoftesmerter kan skje grunnet mange årsaker; sportsskader, ulykker, overbruk eller betennelse. “Men hoftesmerter som er konstante, fortsetter om natten eller ved hvile, kan være et tegn på at du kan få nytte av en hofteprotese'' sier hoftekirug Lauritz Dahl. “Proteser kan erstatte det skadde leddet og være en langvarig løsning til dine smerter.”

Utmerket
5.0
Veldig bra oppfølging på problemområde og fikk også en forståelig diagnose som hjalp også meg med å forstå hva som var galt. Alex hjelper til der det gjør vondt og gir øvelser som er passelig for smerten til å bli bedre. Har også verktøy som hjelper til på behandling.
Response from the owner: Hei AyliTakk for hyggelig omtale av Alex og klinikken. Godt å høre at du har fått så god effekt av oppfølgingen hos oss
Da jeg først startet hos Alex hadde jeg så store smerter i kneet at jeg sov dårlig om natten og vurderte om jeg måtte kvitte meg med min hund, fordi jeg nesten ikke klarte å gå. Etter kort tid med behandling av min menisk og med god veiledning på styrkeøvelser, var de verste smertene borte og jeg sov igjen om natten. I starten var jeg ofte til behandling, men raskt ble dette redusert i takt med at kneet ble bedre. Sakte men sikkert har jeg kunnet begynne å gå turer i skogen igjen - etterhvert i flere timer. Jeg kan til og med bytte ut joggeskoene med pensko ved spesielle anledninger. Det har tatt noen måneder å komme dit jeg er nå, men med tålmodighet, god hjelp av Alex og egentrening mellom behandlingene, kan jeg igjen se fram til en aktiv fritid. Jeg er så fornøyd!
Response from the owner: Hei Jannicke, Så godt å høre at du har blitt så mye bedre i kneet. Kos deg masse ute på tur!
Wow, what an amazing place! I originally came with a shoulder problem as well as overall stiffness, have went to chiropractors before and they were only cracking me and giving short term relief with no exercises to help me outside of treatment. That is not the case here not only do they focus very hard on correctly diagnosing the problem but apply many different techniques as well as using this metal scraping tool, massage and as well as adjustment. Not only that but I was also sent home with exercises to do at home! Big thanks to Alex Horne!! Highly recommend!
Response from the owner: Tusen takk for tilbakemelding, Mat. Veldig hyggelig at oppfølgingen hos Alex har fungert så bra for deg!
Etter å ha hatt smerter i venstre hofte i nesten 2 år og vært innom naprapat, fastlege, fysioterapeut, manuell terapeut og revmatolog, fant jeg Alex Horne og Ullevål Kiropraktorklinikk etter et nettsøk. Han undersøkte meg og mente jeg burde vurderes av ortoped for eventuell hofteprotese. Fikk henvisning til MHH og kom raskt til ortoped som så på røntgen at jeg har artrose i hofta, og at jeg var kandidat for protese. I ventetiden før operasjonen ga Alex meg smertelindrende behandling og god oppfølging. Alex er en veldig hyggelig fyr med omsorg for pasienten!Takket være Alex sitter jeg nå her med splitter ny protese og er i gang med opptrening!
Response from the owner: Hei Anne, Dette var koselig å høre. Gratulerer med ny hofte.
Hoftesmerter.Etter langvarige smerter og plager, resultatløse utredninger hos andre klinikker og tapt natte-søvn, fant Alex Horne raskt ut at plagene skyldtes ubalanse/svak muskulatur i hoften.Etter bare noen dager med enkle øvelser forsvant smertene. Nå kreves bare noen minutter i uka for å holde dette i sjakk, og annen trening og sykling går som normalt igjen.Benytter enkle videoer en kan se på hjemme, for å utføre øvelsene riktig.Kompetent og engasjert. Bra oppfølging👍
Response from the owner: Hei Trond, Dette var en veldig hyggelig tilbakemelding. Så godt å høre at du har blitt så bra og fått tilbake nattesøvnen.
I had back, neck, and knee pain for years, partially connected to my active involvement in sports, especially horse riding. Alexander Horne at Ullevål Kiropraktorklinikk helped me to recover. During the therapy, Alex explained the reasons and treated my health issues, offering additional support through his YouTube channel. Moreover, I learned which exercises to do at home afterward to prevent these issues from coming back. Many thanks to Alex Horne and Ullevål Kiropraktorklinikk for making me healthier!
Response from the owner: Hei Eva, Tusen takk for kjempehyggelig tilbakemelding på oppfølgingen du har fått av Alex!
Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Response from the owner: Hei Mohammad. Takk for anbefaling av Alex og klinikken.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Response from the owner: Tusen takk for den hyggelige tilbakemeldingen om behandlingen du har fått hos Alex.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Response from the owner: Hei Lars Erik.Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding og anbefaling av Alex. Ønsker deg en fin dag!
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Response from the owner: Hei JennyTusen takk! Det er veldig hyggelig å høre at du har blitt så bra etter oppfølging hos Alex.Håper det blir flere langrennsturer på deg nå framover!
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Response from the owner: tusen takk for den hyggelig tilbakemeldingen om Alex, Kristoffer! Ønsker deg fortsatt god bedring av hoften din så du kan øke på med smertefri løping enda mer!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Response from the owner: Så hyggelige ord, Hege. Vi er veldig glade for at du har hatt så god fremgang med samarbeidet med Alex.Tusen takk for omtalen!
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Response from the owner: Takk for anbefalingen Dardane! 😀
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
Response from the owner: Tusen takk for anbefalingen, Katrine. Godt å høre at du nå er i toppform igjen. Nyt tiden med den lille babyen.
Jeg slet med et vondt kne i fjor vår som gjorde at jeg ikke klarte å løpe. Jeg bestilte en time hos Alex Horne, som raskt konstaterte at det var "løperkne" som var årsaken. Etter noen måneders målrettet behandling var jeg i stand til å fullføre Oslo Maraton September 2021.Selvfølgelig fikk jeg smerter i motsatt kne nå i sommer, men på kort tid har Alex klart å få kneet til å fungere såpass at jeg skal prøve meg på Oslo Maraton nå til helgen.Alex Horne anbefales på det sterkeste dersom du sliter med det samme!
Response from the owner: Tusen takk for at du tok deg tid til å skrive denne tilbakemeldingen og anbefalingen, Marius. Dette kommer Alex til å sette veldig stor pris på.Lykke til på lørdag, vi skal heie på deg!
Ive been to several chiropractors but never quite felt it was right for me. Treatment with Alex Horne at Ullevål Kiropraktor has been the best so far and it's really helped me with neck pains I've been having and knowing what exercise I can continue at home to alleviate future pains. Definitely recommend.
Response from the owner: Thank you, Matheo, for the amazing review! Have a nice day ahead!
Jeg har alltid blitt godt ivaretatt og fått profesjonell hjelp. Dyktige behandlere, som lytter til deg og gir deg deg best mulig behandling av høy kvalitet, som igjen gir deg trygghet. Anbefales.
Response from the owner: Takk for så hyggelige ord, Britt. Det betyr veldig mye for oss at du føler deg trygg hos oss.
Alex har vært en god støtte i forbindelse med en kneskade. Hyggelig og positiv, en kombinasjon med behandling og øvelser, og det har gitt gode resultater.
Response from the owner: Hei Helge. Så hyggelig å høre at du er så fornøyd med Alex og at du har fått så gode resultater med kneskaden din.
Jeg har en mild grad av skoliose som jeg fint klarer å leve med ved å trene og holde meg aktiv, men til tider trenger jeg litt hjelp for å holde meg smertefri i nakke og korsrygg.Jeg begynte med behandling på klinikken, hos Alex, da nakken min låste seg helt og jeg ikke klarte å bevege hodet. Ved hjelp av ulike behandlingsmetoder som knekking, nåler, massasje o.l., samt god oppfølging, fikk jeg fort bevegeligheten tilbake. I ettertid har vi jobbet med å løsne opp muskulaturen i nakken , som har vært veldig stiv, for å lindre smerter og bevare bevegeligheten i nakken, men også skuldre og armer, som har vært plaget som et resultat av den stive nakken.Jeg har tidligere gått til en del andre kiropraktorer og fysioterapeuter, men det som jeg liker veldig godt med Alex er at han gir meg begge deler - han gir meg den behandlingen jeg trenger (og ikke bare knekker), samtidig som han gir meg øvelser for å kunne forebygge og holde muskulaturen vedlike.Behandlingen har gitt gode resultater og jeg er veldig fornøyd med Alex som kiropraktor. Han er god på plager i nakke og rygg, og jeg føler meg veldig trygg på den behandling jeg får, da vi sammen finner ut hva som passer best for meg. Jeg føler at han genuint bryr seg om meg og mine plager, og bruker timene våre godt. Ikke minst har han alltid et godt humør som smitter over, spesielt tidlig om morgenen for et b-menneske som meg!
Response from the owner: Wow, tusen takk for at du tok deg tid til å skrive en så omfattende og ikke minst hyggelig tilbakemelding, Ingrid.Ønsker deg en fin høst.
Etter flere år med smerter i lyske, hofte og korsrygg fikk jeg til slutt hjelp av Alex Horne. Han fant raskt ut at det var psoas major som forårsaket både smertene og den nedsatte bevegeligheten. Etter litt over et halvt år med målrettet behandling og trening er jeg nå i stand til igjen å gå toppturer, dra pulk og løpe.Alex sin ekspertise og profesjonelle tilnærming til å finne årsaken til problemene og ikke bare behandle symptomene, har vært uvurderlig for at jeg har fått tilbake bevegeligheten, en smertefri hverdag og igjen kan leve et aktivt liv.
Response from the owner: Takk for hyggelig ord, Majken. Glad vi kunne være til hjelp. God tur! 🙂
js_loader

2. Du har prøvd andre behandlinger uten hell.

Hvis du virkelig har prøvd alle mulige behandlingsmetoder uten lindring, kan tiden være inne for å gå videre. Din kiropraktor kan anbefale et passende behandlings- og styrketreningsprogram. Dette kan være en veldig bra opsjon for deg med smerter og har vist gode resultater hos mange.

Ikke alle må opereres” sier Dr Dahl.

Behandlingsopsjoner for deg med hofteartrose:

Behandlingsopsjoner for deg med hofteartrose:

Beste tips:

 • Du må ikke være redd for å trene hoften litt. Under profesjonell veiledning er det veldig sunt for leddene dine, til tross for at du kanskje tenker at de er "slitte".
 • Vær tålmodig og følg behandlings- og rehabiliteringsprogrammet grundig. Ofte tar treningsprogrammer 3 - 6 måneder før du opplever resultater. Gi det ditt beste forsøk før du vurderer kirurgi!
 • En kiropraktor kan hjelpe deg med tilpassede fysisk behandling av hoftene og korsryggen.

Kom i gang med trening i dag.

3. Det påvirker livskvaliten din.

Hoftesmerter kan gjøre det vanskelig for deg å nyte de aktivitetene du elsker. Fra kvalitetstid med familien til langrenn eller gåturer.

Det kan også ramme din mentale helse. Det er lett å bli frustrert, redd og sur over smertene og begrensninger. Slik kan du bli utmattet, utvikle angst eller depresjon. Det kan til og med også påvirke dine nærmeste familiemedlemmer, og sosialt liv.

Hoftesmerter kan påvirke enkle, men viktige hverdagsaktiviteter som søvn, gåing og å sitte i bilen. “En hofteoperasjon kan hjelpe deg å gjøre disse aktivitetene igjen” sier hoftekirurg Lauritz Dahl.

"Det anbefales at du er i aktivitet og bruker hoftene etter operasjonen." “Du kan gjøre mange aktiviteter etter en hofteprotese, og ja, det kan inkludere løping, trening og til og med langrenn…” sier Dr Dahl. “Bare så lenge du ikke har urealistiske forventninger eller forventer at du klarer mer enn det du klarte før du hadde hoftesmerter!”

Slik trener du opp hoftemusklene og forebygger skader.

4. Du opplever stivhet eller svakhet i hoften.

Hvis hoften er stiv og svak, begrenser det din mobilitet og gjør mest sannsynlig dine hverdagslige aktivitetene vanskeligere.

Kanskje det er vanskelig for deg å:

 • Ta på sko og sokker
 • Komme deg inn eller ut av bilen
 • Gå opp eller ned trapper
 • Sitte

Det kan være tegn på avansert artrose eller et annet problem. Det kan hende at kirurgi er en bedre opsjon for deg.

Finn ut hvilken grad hofteartrose du har.

5. Du er over 50 år gammel.

Hofteleddsartrose pleier å utvikle seg over tid, derfor blir det ikke mer avansert før folk er over 50 år gamle. Folk kan absolutt få hofteproteseoperasjon før 50 år, men det pleier å være på grunn av andre underliggende faktorer, som hoftedysplasi eller avaskulær nekrose for eksempel.

Hofteundersøkelse

6. Du har smerter i flere ledd:

Smerter, eller artrose i flere ledd (polyartrose), korsryggen eller knærne for eksempel, gir deg større sjanse for å utvikle hoftesmerter.

Dette kan skyldes overbelastninger og kompensasjoner på grunn av hvordan du bruker kroppen, for eksempel ved gange. Slik blir det vanskeligere å trene hoften uten overbelastning.

Polyartrose kan også betyr at du har en høyere tendens til å utvikle artrose enn andre. Dette kan være på grunn av genetikk, kjønn, anatomi, eller kosthold for eksempel.

Finn ut mer om kosthold og hofteartrose.

7. Du er klar for operasjonen:

“En operasjon er bare en opsjon for deg som er åpen for ideen.” sier Dr Dahl. “Det er ditt valg, og ingen skal tvinge deg til å bytte ut hoften”.

En hoftekirurg skal selvfølgelig forklare til deg om du er en bra kandidat til prosedyren. Hvis ikke, anbefaler de dine mest fornuftige opsjoner, som smertelindring eller fysikalsk behandling for eksempel.

Et par ting å tenke på etter du har fått en protese:

 • Det kreves fysikalsk opptrening og rehabilitering etter operasjon. Du må være klar for 6-12 måneder med opptrening etter operasjonen, for å få mest mulig ut av den.
 • Du trenger oppfølging og kanskje videre prosedyrer.
 • De varer lenge, men ikke i all evighet. 7 av 10 proteser holder mer enn 20 år (2).
 • Du kan ikke kjøre bil en liten stund etterpå.
 • Du må kanskje gjøre endringer i hjemmet ditt for å hjelpe deg med hverdagslige gjøremål.
LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål om hofteplager? Ta kontakt med Alex i dag  Har du spørsmål om hofteplager? Ta kontakt med Alex i dag

  Kontakt oss

  Alex har veldig god erfaring med utredning og behandling av et bredt spekter av hofte- og kneplager, fra idrettskader til artrose. Alex behandler selvsagt også nakke- og ryggsmerter hos pasienter i alle aldersgrupper. Han har også lang erfaring fra toppidrettslag i London og Oslo, har derfor stort fokus på øvelser og utfører også dry-needling behandling. I tillegg til å jobbe på Ullevål Kiropraktorklinikk, jobber Alex i sin egen klinikk og da finner du han på Sundvollen Kiropraktorklinikk.