Isjias: vanlige spørsmål (FAQs)

5/5 (28)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

isjias utstrålende smerter

Isjias er en smertefull tilstand som vi på Ullevål Kiropraktorklinikk har meget høy kompetanse på å utrede og behandle. Vi får ofte spørsmål knyttet til denne tilstanden enten fra pasienter som har fått isjias eller som lurer på om de kan ha fått det. Her har vi satt opp en liste med de vanligste spørsmålene vi får om isjiassmerter.

Hva er Isjias?

Isjiassmerter er en beskrivelse av smertesymptomene du kan få hvis isjiasnerven kommer i klem. Denne store nerven kan komme i klem flere steder, f.eks. ved stenose i ryggkanalen der nerven går igjennom ryggraden, ved at et prolaps klemmer på nerven i ryggen eller ved at piriformismuskelen strammer slik at nerven blir klemt.

Les også den store Isjiasguiden med alt du trenger å vite om smertetilstanden

Hva er falsk isjias?

Ved falsk isjias har du mye av den samme smerten du får ved isjias, men smerten stammer ikke fra selve isjiasnerven, men istedenfor fra strukturer i rygg og bekken som gir referert smerte ned i beinet. Strukturer som kan gi smerteopplevelse og utstråling ned i beinet er f.eks. ledd nederst i korsryggen, bekkenleddene eller muskulaturen i seteregion. Smerten kan komme fra flere andre steder, og det er viktig å finne årsaken til smerten din for å gi riktig behandling. Tilstander som typisk kan gi falsk isjias er bekkenlåsning og bekkenløsning.

Gir isjias stråling nedover beina?

Ja, isjiassmerter stråler ned fra korsryggen, ned gjennom rumpeballen og fortsetter gjerne ned på baksiden av låret og leggen, og helt ned i tærne.

isjiassmerter ned i benet

Hvordan kjennes isjiassmerter ut?

Smertene kan beskrives som brennende, svie og elektrisk smerte som går i et bestemt området i huden. Smerten kan være veldig smertefull og intens. Noen ganger vil spesifikke øvelser, smertestillende eller lett bevegelse lette smerten, andre ganger er det ingenting som hjelper.

Hva er forskjellen mellom isjias og falsk isjias?

Ved ekte isjias vil smerten komme fra at isjiasnerven er i klem og ved falsk isjias vil smertene komme fra andre strukturer. Grundige undersøkelser og tester som kiropraktorer utfører vil avdekke om smerten faktisk kommer fra nerven eller andre strukturer.

Ved isjias vil det også kunne være positive nevrologiske tester som f.eks. sensibilitetsendringer i et spesifikt mønster, refleksendringer, muskeltap og andre tester. Falsk isjias vil normalt sett ikke kunne gi slike positive nevrologiske tester.

Er det mulig å få isjiassmerter uten å ha vondt i ryggen?

Ja, det er mulig å få isjiassmerter ned i leggen uten at det er vondt i korsryggen. I slike situasjoner er det viktig at vi som primærkontakt er klar over at leggsmerten også kan komme fra en blodpropp i leggen (dyp venetrombose) eller trange blodårer i beina (claudication intermittens).

Kan jeg ha isjias uten å ha prolaps?

Ja, du kan ha isjias uten prolaps. Isjias er symptomer på at isjiasnerven er i klem, men selv om prolaps er den vanligste årsaken til isjias finnes det andre årsaker som kan klemme på isjiasnerven. Andre årsaker til isjias er stenose (trangt i ryggkanalen), stramme muskler i setet, infeksjon i ryggen, brudd eller feks tumor.

Hva er forskjellen mellom isjias og prolaps?

Forskjellen er at isjias er smertesymptomer som går ned i baksiden av lår og ofte helt ned i beinet. En prolaps er en utbuling av mellomvirvelskiven i rygg eller nakke. En prolaps av en mellomvirvelskive i korsryggen kan klemme på nerven som gir isjiassmerter. En prolaps kan være årsaken til isjias.

årsaker til isjias

Hva er forskjellen mellom isjias og lumbago?

Ved lumbago er det smerter i korsryggen. Lumbago betyr faktisk “vondt i korsryggen” på latin. Ved isjias er det utstrålende smerter i bakside bein. Hvis du har isjias vil du ofte kunne oppleve å ha lumbago samtidig.

Er det farlig å ha sex med isjias?

Nei, dette er ikke farlig. Bevegelse er bra for ryggen og resten av kroppen.  Dessuten vil sex kunne stimulere til produksjon av oxytocin, kroppens eget smertestillende, som kan være med å redusere den opplevde smerten. Vi anbefaler derfor at de med ryggsmerter og/eller isjiassmerter har sex.  De aller spenstigste stillingene bør nok modifiseres eller ventes med til ryggen er bedre.

Vil ryggøvelser være nyttig ved isjias?

Ja, øvelser vil være nyttig for å bli bra så raskt som mulig. Det er også viktig for å forhindre eller utsette en operasjon av ryggen. Lett bevegelse som f.eks. gåing og svømming er fint å starte med.

Kan en kiropraktor behandle isjias?

Ja, kiropraktorer kan utrede, behandle og følge opp pasienter med isjias. Behandlingsteknikkene, øvelsene og rådene som en kiropraktor gir mot isjias er skånsomme, trygge og velprøvde. Kiropraktoren kan henvise deg raskt videre til MR-undersøkelse eller nevrolog hvis det skulle blir nødvendig.

behandling av isjias hos kiropraktor

Fungerer akupunktur mot isjiassmerter?

Hos pasienter med isjiassmerter ser vi ofte at muskulaturen blir veldig spent i området rundt korsrygg, bekken og sete. Ved å sette akupunkturnåler i de musklene som har blitt anspent opplever veldig mange lindring av strålesmerten. Årsaken til at vi ser det fungerer kan være at musklene i seg selv gjør vondt og nålene får musklene til å slappe av. Uansett er dette en veldig skånsom behandlingsform som absolutt kan være verdt å prøve.

Går det greit å røyke eller snuse?

Det er best å slutte med tobakk så tidlig som mulig. Tobakksbruk har en negativ påvirkning på prognosen når det gjelder å bli bra uten kirurgi, men det viser seg også at sårtilhelingen etter ryggoperasjon går utrolig mye dårligere hos snus/røykere. Derfor anbefaler vi alle med rygg eller isjiassmerter om å slutte med tobakk.

Hvorfor er det viktig for kiropraktoren og legen å vite om du har problemer med vannlating (tissing)?

Hvis du har problemer med å enten starte eller stoppe å tisse vil dette kunne indikere at nervene som går til urinblæren er skadet eller ligger i klem. Dette er symptomer på en alvorlig tilstand, Cauda Equina Syndrom, som krever øyeblikkelig medisinsk tilsyn. Hos oss på Ullevål Kiropraktorklinikk vil enhver form for vannlatingsproblematikk (ifm isjias eller ryggsmerter)  bli tatt alvorlig inntil årsaken er avklart.

Hvorfor er det viktig for kiropraktoren å vite om du har problemer med avføring ved isjias?

Dette er samme årsak som med vannlating. Hvis det er problemer med å kontrollere lukkemuskulaturen i endetarmen indikerer det at nervene til endetarmen ligger i klem. Her er det viktig å ikke glemme at visse typer smertestillendemedisiner, som f.eks. paralgin forte, kan gi forstoppelse som en av bivirkningene.

Hva er Cauda Equina Syndrom?

Cauda Equina Syndrom er en sjelden men alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig tilsyn fra lege og vurdering til kirurgi så snart som mulig. Ved Cauda Equina Syndrom har en større nervesamling nederst i ryggmargen blitt klemt. Symptomene er de samme som ved isjias men i tillegg kan det være sadel anestesi (nummenhet i og rundt anus og sete), nedsatt blære- og endetarmsfunksjon. Denne tilstanden kan, hvis ikke det blir behandlet raskt, forårsake varige lammelser og skader.

Jeg har isjiassmerter etter fødsel. Hva årsaken kan det være?

Dette er oftest smerter fra bekken, korsrygg og muskulaturen rundt bekkenet. Det kan selvsagt være ekte isjias også, men det vanligste er at dette er bekken og ryggrelatert smerteutstråling uten nerveaffeksjon.

Jeg får utstrålende smerter i benet når jeg har på trange bukser. Kan det være isjias?

Trange bukser eller undertøy kan faktisk klemme så hardt at noen vil kunne få isjiassmerter pga dette. Derfor vil det i slike situasjoner være gunstig å bruke bukser som ikke sitter stramt på

Hvordan kan jeg trene med isjias?

Selv om isjias kan høres skremmende ut er det viktig å bevege seg for å raskere bli bra. I den akutte fasen anbefaler jeg svømming eller rolig gange. Sykling og roing kan også være fint forutsatt at du tolererer det fint. Begynn alltid rolig og øk gradvis etterhvert som tilstanden bedrer seg. En typisk trening helt i starten kan være at du går eller bare beveger deg i et basseng hvis det er veldig smertefullt. Øk med feks å svømme eller å gå noen korte lette turer. Når du tolerer det kan du begynne å trene styrke som f.eks knebøy og markløft (nei, det er ikke farlig).

Ønsker du å vite mer om denne tilstanden kan du lese den store isjiasguiden jeg har skrevet med alt du trenger å vite om smertetilstanden.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 kommentarer på "Isjias: vanlige spørsmål (FAQs)"

 1. Hei!
  Jeg har en lang rygghistorie med konstante smerter i om lag 25 år. Skiven mellom L3/L4 sprakk og medførte lammelser. Ingen har så langt funnet en konkret årsak, etter at jeg de siste 6 år har forsøkt å trene og behandle rygg/hofte. Jeg har brent vekk flere nerverøtter hos Gøran Skog på NIMI og det har lindret mye. Men jeg har nå begynt å få nummenhet i sete/lysken/hele hoften, spesielt på venstre side. Jeg begynner å få en stor uro rundt denne utviklingen og lurer på om det er mulig å få time til undersøkelse? Jeg har ikke fått noe særlig oppfølging fra fastlege med tanke på spesialisundersøkelser. Jeg har kranglet meg til nye MR bilder som ble tatt for to uker siden.

  1. Hei Johnny

   Beklager sent svar

   Du er hjertlig velkommen til å komme til oss for vurdering av ryggen din.

   Ta gjerne kontakt med oss hvis du fortsatt ønsker å komme. Vi skal gjøre så godt vi kan for å hjelpe deg.

   med vennlig hilsen

   kim

 2. Hva vil dere si er fordeler/ulemper med manuellterapi kontra kiropraktikk, når det gjelder behandling av isjias?
  En fordel med manuellterapi er selvsagt at det kommer inn under frikort-ordning.

  1. Hei Bjarte,

   En fordel ved manuell terapi som du nevner er jo at det går inn under frikort-ordningen, så fremt manuell terapeuten har driftsavtale. Dette er det ikke alle manuell terapeuter som har. Fordelen ved kiropraktorbehandling er at det er betydelig kortere ventetid, slik at du kommer raskere igang med behandling. I tillegg donerer alle norske kiropraktorer til forskning på muskel- og skjelettplager (det ser ut til å bli ca 9 millioner kroner på ett år), og det er jo absolutt til glede for alle. Kiropraktikk er en 5-årig profesjonsutdannelse, mens manuell terapi er en 2-årig påbygning etter fysioterapi.

   Hilsen Therese

 3. Takk for interessant informasjon. I går morges valgte jeg å dra på legevakten. Jeg hadde intens verking på utsiden av venstre legg, fra ankelen og oppover. Etterhvert gikk smerten også oppover til hofta og korsryggen. (Det var slik jeg opplevde det) Legen som undersøkte meg utelukket blodpropp og betennelse. Hun var innom tanken på isjias, men fant ikke de HELT riktige symptomene forsto jeg. Jeg har ikke nummenhet eller prikking og alle reflekser er gode. Kan det være falsk isjias? Jeg har hatt kroniske smerter i korsryggen i mange år. Falt og fikk et kompresjonsbrudd i ryggen for 7-8 år siden.(L1 tror jeg) Nyere røntgen viser at ryggsmertene nå skyldes slitasje.
  Smertene i leggen kom plutselig mens jeg kjørte bil. Vil beskrive dem som uutholdelig verking. Legen på legevakta spute om jeg hadde vondt i ryggen, og da jeg svarte bekreftende på det, mente hun plagen kom derfra. Jeg fikk resept på smertestillende og beskjed om å ta kontakt med fastlegen for nærmere utredning. Kan du, som ekspert på isjias, gi noen råd ut fra det jeg har beskrevet? Håper det finnes noen i mitt nærområde som kan gi meg rett behandling.
  Astrid B

  1. Hei Astrid

   Dette er vanskelig å gjette hva som feiler deg. Det kan være isjias, det kan være falsk isjias og det kan være noe annet.

   Men, det høres absoulutt ut som noe en kiropraktor burde undersøke.

   Jeg hjelper deg veldig gjerne med å kommme i kontakt med en dyktig kiropraktor i nærheten av der du bor.

   Med vennlig hilsen

   Kim

   1. Takk for svar, selv om det jo ikke var noen diagnose. Fikk henvisning til røntgen, og bildene viste ingen forandring siden forrige gang - i 2014. Trodde kanskje jeg også ville bli henvist til MR, men ikke i denne omgang. Smertene i benet har roet seg, smertene i korsryggen må jeg kanskje leve med. Jeg synes selv jeg er ganske flink til å holde meg i aktivitet, og kjenner at bevegelse gjør godt for ryggen. Så takk også for forslag til øvelser som blir et supplement til mine egne. Så får jeg heller gjøre større "anskrik" om jeg får en slik opplevelse igjen...

 4. Nyttig informasjon dere gir. Har slitt med lignende plager i 2 år og har tatt MR men hører ingenting fra lege... Kan isjasplager sees på MR?

  1. Hei

   MR er en veldig nyttig undersøkelse for å hjelpe oss med å finne riktig diagnose. På en et MR-bilde kan radiologen se om en nerve ligger i klem eller om det er andre ting som kan gi smerter. En MR kan i mange tilfeller være helt verdiløs uten en grundig klinisk undersøkelse. Derfor er det viktig at din fastlege eller feks en kiroparktor gjør en nevrologisk undersøkelse av plagene dine.

   Vi tipser gjerne om dyktige kiropraktorer i nærheten av deg.

   mvh

   kim