Slik blir du kvitt tennisalbue

4.9/5 (17)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

lateral epikondylitt trening

Tennisalbue er en smertefull og hemmende tilstand som rammer utsiden av albuen. Tennisalbue, eller lateral epikondylitt som det kalles på fagspråket, kan bli kronisk og er ofte vrient å bli kvitt. Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å bli kvitt tennisalbue, eller redusere plagene på en enkel måte.

Tennisalbue anatomi ullevål kiropraktorklinikk

 

Dette er tennisalbue

Tennisalbue kjennes ut som en sviende smerte og ømhet i muskelfestet på utsiden av albuen, og strekker seg fra benet på utsiden av albuen og nedover underarmen. Hvis du er plaget med tennisalbue vil smerten kunne bli verre hvis du klemmer på musklene, og musklene vil også kjennes stramme og knudrete ut.  Som oftest vil smerten gå over av seg selv, men noen kan faktisk være plaget i flere år (1).

Årsaken til denne muskelsmerten er sannsynligvis at du har overbelastet muskler og sener i underarmen, gjerne med gjentagende bevegelser over lengre tid (2). Selv om navnet tilsier at dette er en idrettsskade, er det faktisk andre ting enn tennis som er hovedsynderen i over 95% av tilfellene (3). Basert på min kliniske erfaring er det som oftest overdreven tastaturbruk eller hobbysnekring som har bidratt til denne plagen.

Jeg har også nylig erfart at montering av flatpakkede IKEAskap eller sengebunner med over 100 skruer som skal skrus inn, uten drill, absolutt kan resultere i en smertefull albue. Etter å ha satt opp det 6. Pax-skapet og kjent en begynnende svie i albuen, kan jeg underskrive på at du kan komme til å angre på at du valgte skuffer som må skrus sammen istedenfor ferdige kurvskuffer.

Smerter albue skrutrekkerMan har lenge trodd at tennisalbue og liknende tilstander skyldes senebetennelse, og det har derfor vært vanlig å behandle tilstanden med betennelsesdempende medikamenter som Ibux eller kortisoninjeksjon.  Nyere studier har vist at dette ikke er tilfellet, men at lidelsen skyldes en overbelastning av sener og muskler (245).  Det diskuteres derfor  i fagmiljøene om det er på tide å gå vekk fra betennelsesdempende medsiner som Ibux og kortison ved denne type tilstander (6).

Heldigvis er det flere vitenskapelige dokumenterte knep du selv kan gjøre for å bli kvitt plagene dine raskt, og jeg har satt opp en liten liste over hva som faktisk hjelper. Hvis du sliter med Ikeaskapet eller et halvferdig oppussingsprosjekt nå, og begynner å kjenne smerter i albuen, bør du ta en pause og få lånt litt utstyr som avlaster albuen. En batteridrevet drill kan være nyttig for å avlaste armen og albuen.

Massasje med tverrfriksjon

tennisalbue massasjeVed tennisalbue blir musklene stramme og det danner seg ofte muskelknuter. Slike muskelknuter kan du selv bidra til å redusere ved å gjøre litt selvmassasje av de stramme musklene (7). Det kan være litt vanskelig å massere sin egen albue hardt nok uten litt hjelpemidler, men det selges gode massasjeverktøy på internett. Har du en kjevle tilgjengelig kan denne fungere utmerket, og være til god hjelp i akuttfasen. Dersom du bruker en kjevle, fester du det ene håndtaket mens du holder i den andre enden med den gode hånden. Dra deretter armen fram og tilbake slik at kjevlen ruller på det ømme punktet. Du kan gjøre dette i 1-3 minutter daglig for å få god effekt. Hvis den glatte kjevlen blir for mild, kan du bruke en knudrete kjevle (hvis du har) eller for eksempel kjøpe denne massasjestaven med riller.

Uttøying og støttebandasje kan lindre plagene

støttebandasje på tennisalbueUttøying og støttebandasje har lenge vært benyttet i fysikalsk behandling sammen med styrketrening for muskelsmerter og seneskader slik som tennisalbue. Ved tennisalbue er det viktig å tøye ut ekstensormuskulaturen ved å bøye håndflaten inn, og nyere studier indikerer å du kan forsterke strekken ved å inkludere peke og langfinger i strekken (8). Uttøying av kan øke elastisiteten og toleransen av muskel og sene (9), og personlig syns jeg det også lindrer noe av smerten. Derfor pleier jeg å gjøre denne strekken hvis jeg har litt vondt i albuen. Noen liker også å bruke støttebånd rundt albuen når de gjør smertefulle aktiviteter. Hvis du bruker støttebandasje er det viktig å redusere bruken til så lite som overhode mulig.

Eksentrisk styrketrening  forebygger og behandler tennisalbue

Tennisalbue kommer altså av at muskulaturen og senene har blitt utsatt for en større belastning enn de tåler. Derfor er det essensielt å bygge opp styrken i både muskler og sener for både å forebygge og å behandle dette. Det er eksentrisk styrketrening som er best til dette. Det finnes flere måter å gjøre bygge seg opp på, men personlig syns jeg det enkleste er å bruke en Flexbar, som er et elastisk treningsutstyr som gjør det enklere å rehabilitere tennisalbuer (10). Her kan du kjøpe fleksibar.

Slik bruker du Flexbar mot tennisalbue:

 1. Hold nederst på flexbar med den vonde armen (her Høyre) håndflaten inn
 2. Grip tak med den andre hånden med håndflaten ut
 3. Hold hardt og strekk armene rett fram slik at flexbar vrir seg.
 4. Strekk armene godt ut slik at albuene og skuldre er rette
 5. Slipp deretter sakte fram den vonde hånden mens du holder igjen (ca. 4 sekunder)

eksentrisk trening flexbar 1eksentrisk trening flexbar 2eksentrisk trening flexbar 3 eksentrisk trening flexbar 4eksentrisk trening flexbar 5

 

Deretter returnerer du til startposisjonen igjen og gjentar 15 repetisjoner x 3 sett. Gjør denne øvelsen annenhver dag, da muskulaturen og sene trenger tid til å restituere seg (11).

Laserbehandling reduserer smerter og øker tilheling

medisinsk laser tennisalbue Smertebehandling med lavintensitets laser, har i flere studier vist seg å redusere smerte og bidra til tilhelingen av seneskader. Laserbehandlingen påvirker cellene til å øke produksjonen av energi (ATP) og gjør cellene i stand til å øke reparasjonshastigheten (12). Dette gjør oppbyggingen av cellene går betydelig raskere. En stor norsk metaanalyse konkluderte med at laserbehandling er avhengig av riktig behandlingsdose, og det ser ut til at 12 behandlinger over 4 uker er den optimale. Behandlingseffekten ser også ut til å kunne øke når laserenergien kombineres med et godt styrkeprogram (13).

Hvis du er plaget med tennisalbue er det som du ser mye du selv kan gjøre for å bli kvitt problemet raskere. Er du i tvil kan du gjerne kontakte oss eller din nærmeste behandler så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.

Disclaimer: Denne artikkelen kan ikke benyttes som argument for å ikke dra på IKEA (beklager).

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

88 kommentarer på "Slik blir du kvitt tennisalbue"

 1. Hei
  Jeg fikk påvist kronisklateral epikondylitt etter mr. Hatt dette siden 2016. Kommet og gådt.
  Vert sykemeldt i ett år. Snart på aap. Hatt 4 runder x4 (første 6og 1 mnd pause i mellom) med trykkbølgebehandling uten tegn til bedring. Ny mr nå og venter på henvisning til ortoped.
  Jobber egentlig som snekker , men fått skiftet arbeidsstilling innternt og i 50 prosent siden sommer. Funker bra. Trener underarmstrening hver dag og den flexbaren. Men føler ikke dette hjelper noe mot smerter, smertene er der... er der håp om å noen gang kan bli kvitt dette svineriet?
  Kan jeg bruke i tilleg slik klype som du må bruke litt kraft for å klemme med hånden?

  Mvh Jan-Ola

  1. Hei Jan-Ola

   Ja, det er helt klart mulig å bli bra fra epikondylitt. Det at du har hatt det så lenge gjør det litt vanskeligere. Men, det som er vanskelig tar bare lenger tid.

   Det er mange andre behandlingsformer enn bare trykkbølge som kan være fornufitg å prøve for denne type plager.

   Ønsker du at vi hjelper deg med å komme i kontakt med en dyktig kiropraktor der du bor?

   mvh

   kim

 2. Hei, etter at jeg drev med hagearbeid (fjernet noen gamle røtter/stubber) fikk jeg plutselig en intens smerte i venstre albu. Dagen etter prøvde jeg å fortsette arbeidet men måtte bare gi opp pga smertene og bestilte meg en time hos legen. Legen sa at det var tennisalbue og viste meg noen øvelser (med lodd) jeg skulle gjøre for å bli bra igjen. Nå har det snart gått fire måneder siden dette skjedde og jeg har fortsatt like mye smerter i albuen, noe som gjør det ekstra vanskelig å bruke armen, både på jobb og i fritiden. Er det noe rask og effektiv måte å bli kvitt denne tennisalbuen på? Må jeg ta en operasjon for å bli bra igjen? På forhånd takk for svar.

  Mvh Edward.

  1. hei edward

   Har du vurdert en tur til kiropraktor?

   Hvis du har gjort øvelser i 4 mnd uten bedring vil jeg anbefale å få noen til å titte på armen din igjen. Kiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med dette. Det finnes flere behandlingsformer som fungerer for tenniaslabue og som er anbefalt før operasjon vurderes.

   lykke til

   mvh

   kim

 3. Hei😊Nå er da 9 mnd sian eg blei operert for lateral epokondylitt. Har den siste mnd.fått smerter i albuen som eg blei operert i. Har smerter fra albuen og ut i handa. Lillefinger og ringfinger er vonde, støtsmerter og vondt i heile under arm- mest ved bevegelse. Dovner bort i handa og armen. Mvh Gunn R

  1. Hei

   Da synes jeg du bør ta en tur til legen. Eventuelt kontakte sykehuset du ble operert på og forhøre deg om hva de anbefaler.

   mvh

   kim

 4. Hei! Jeg falt og slo albuen litt for 6 mnd siden. Ikke sterke smerter, men har økt de siste to mnd. Ligner veldig på tennisalbue, som er beskrevet her. Kan det oppstå etter slag mot albue? Hvordan finne det ut? Mvh Anny

  1. Hei
   Ja, sene og senefestet kan få en skikkelig trøkk etter fall og deretter bli vond og irritert. Siden det ikke har gått over etter så lang tid vil jeg anbefale at du får noen til å undersøke armen din.

   mvh

   kim

    1. Hei
     Anamnese og en fysisk undersøkelse er som oftest nok i de fleste tilfeller til å diagnostisere tennisalbue

     med vennlig hilsen

     kim

 5. hei..
  jeg har slitt med albuene mine (begge i snart 2 år.)
  Har prøvd fysio, trykkbølge, og 4 runder med kortison..
  Det eneste som fungerte var kortison... enten det var 2 uker eller flere, men uansett ka jeg gjør så går det liksom aldri helt vekk...

  Tenkte å prøve meg på flexbar, men er dette mulig å bruke når jeg har problemer med begge armene?

  1. Hei Martin

   Ja, du kan fint bruke flexbar selv om du har tennisalbue på begge sider. Du bytter bare grep slik at du trener begge sider.

   lykke til!!
   mvh
   kim

 6. Hei. Etter en intensiv "rettedag" i oktober, er lærer, fikk jeg en ganske akutt musearm. Smertene satt i senefestet ved albuen og kjentes godt i hele muskelen ned mot håndleddet. Jeg tøyde og gjorde øvelser jeg fant på nett. Hadde en lang juleferie uten belastning, men måtte til slutt få trykkbølgebehandling. Denne hjalp ganske bra og jeg tok tilsammen 6 behandlinger før vi avsluttet. Muskelsmertene har blitt svakere og "knuten" som satt i senefestet er borte. Jeg har fått tilbake det meste av styrken i hånden. En periode klarte jeg ikke å løfte et glass med vann! Likevel kjenner jeg på plager. Nå er det mer en murring som kan bli ganske sterk. Vanskeligere å plassere smertene til et sted, men jeg våkner om nettene med en krampefølelse i underarmen, og kjenner på en prikking/nummenhet i løpet av dagen. Er fortsatt øm rundt albuebeinet ved trykk, og kan innimellom oppleve kraftløshet.Spørsmålet er om jeg har avsluttet behandling for tidelig og om jeg event bør oppsøke en annen form for behandling? Jeg trener jevnlig styrke og merker ikke noe særlig under løfteøvelser, men da løfter jeg jo gjerne med hele armen.

  1. Hei Brit.

   Tennisalbue kan ta lang tid å bli kvitt.

   Det kan nok hende du har avsluttet behandlingen tidlig. Ta gjerne kontakt med den som har behandlet deg og forhør deg med denne. Da vil du få et betydelig bedre svar for akkurat din albue.

   lykke til, Brit.

   mvh

   kim

 7. Hei!
  Jeg har fått påvist via MR at festet til laterale epikondyl er røket. Betyr det at den samme opptreningen gjelder eller må det andre ting til? Jeg er en aktiv person (bl.a danser og trener styrke) i tillegg til at jeg er kroppsøvingslærer i vgs. Jeg har følgt treningsopplegget for opptrening av tennisalbue ganske lenge nå (dette er også andre runde), men har egentlig bare blitt verre - sikkert/kanskje fordi festet nå er røket....? Er blitt henvist til ortoped, men er usikker på hvor lenge jeg må vente på innkalling.

  Mvh Elisabeth

  1. Hei Elisabeth

   Jeg synes du skal høre med den som følger deg opp/behandler deg med tanke på øvelser du burde eller ikke burde gjøre nå hvis du har røket senefestet.

   mvh

   kim

 8. Hei, Kim. Jeg har fått påvist tennisalbue igjen. Ble operert i v.albue 2008 og h.albue o 2012, og de har vært bra etter det. Det begynte igjen tidlig i fjor høst, hvor jeg da tok ekstravakter innen pleie på et gamlehjem. Jeg er arbeidssøker, og har vært det i 3 år nå. Av den grunn får jeg ingen dagpenger, for frisk til AAP, så det er sosialhjelp. Mitt høyeste ønske er å bli raskest mulig frisk i armene, for å komme meg ut i en fulltidsjobb, og bli en økonomisk frittgående dame, uten å være avhengig av andres hjelp! Ble ferdig utdannet medisinsk sekretær i januar i fjor, men har dessverre enda ikke lyktes å få jobb som det. Jeg er 55 år, bor i Sandnes, skilt, 2 voksne barn som har bosatt seg i Oslo, og har faste jobber. Av den grunn har jeg også søkt en del jobber østover, da jeg virkelig kan tenke å flytte på meg.
  Hva er den raskeste og mest effektive måte å bli kvitt tennisalbuer på? Er det operasjon igjen, eller? I min nåværende situasjon har jeg heller ikke økonomi til å gå til behandling.

  1. Hei Reidun

   Har du fått henvisning til fysioterapeut? Hør med legen din.

   De styrkeøvelsene med flexbar jeg viser i denne artikkelen er også veldig fine å gjøre for tennisalbue, så de anbefaler jeg. Dette er øvelser som er relativt enkle å gjøre.

   Ønsker deg lykke til

   mvh
   Kim

 9. Hei
  Vert sykemeldt for tennisalbue i 3 mnd og tatt mr av albue og påvist kronisk/langvarigbetennelse. Skal jobbe igjenn nå men gradert. Har prøvd 2 trykkbølgebehandlinger uten lykke. Kjøpt fleksibar som skal hjelpe å styrke muskklaturen til hånda. Er der andre muligheter for å bli kvitt dette? Utrolig kjedelig betennelse som går utover vanlige daglige ting.
  Lege ville ikke sette kortison og operasjon er jo for risikabelt. Mvh
  Jan-Ola

   1. har prøvd 2behandlinger med trykkbølge , første var 5 ganger etter hverandre...den siste var 4 ganger etter hverandre med uten noen forbedring...siste gangen var jeg og sykemeldt.
    Denne behandlingen koster også en del. Men bør jeg prøve mer?nå da med en annen kiropraktor? Men om jeg prøver på nytt nå med trykkbølge å jobbe 50 prosent tror du det kan gå? har vært lenge sykemeldt å begynner på igjenn på tirsdag neste uke.uke 8.

    1. Hei hei

     Da har du nok prøvd nok for denne gang. Tenker det er fornuftig med en re-undersøkelse hvis det ikke er noe tegn til bedring.

     Dette kan kiropraktoren din hjelpe deg med.

     lykke til

     mvh

     kim

 10. Hei
  Jeg prøver å finne ut av om jeg kan sykle når jeg har tennisalbue? Har googlet, men finner ikke noe særlig om dette. Er jo litt mer krevende nå på vinteren, men er usikker på om det er mer belastende å sykle, eller om det er bra trening for armen. Jeg spør fordi jeg ikke klarer å kjenne hva som virker belastende, bortsett fra å jobbe på pc...

  Mvh
  Ragnhild

  1. Hei Ragnhild,

   Hvilke typer aktivitet man kan drive med er noe individuelt, mange opplever at sykling kan gi en god smertelindring, da det i seg selv ikke gir veldig høy belastning på tennisalbue. Derimot kan det være mer vanskelig nå på snøen da man må stabilisere mer enn vanlig. Mitt forslag vil være å forsøke å sykle inne på ett treningssenter der du kan gå av hvis du kjenner at det gir ubehag i armene. Det handler om å gradvis prøve seg frem, for å finne ut hva som er riktig for deg.

   mvh
   Espen

  2. Hei

   Jeg kontaktet fysioterapeut etter min forige melding til deg/dere.
   Dem rådet meg til flere trykkbølgebehandlinger. Dem har tatt dette med 14 dagers mellomrom nå 5 ganger. Er 100 prosent sykemeldt enda med kronisk tennisalbue.Da jeg startet i seint februar etter 2 mnd pause fra forige trykkbølgebehandling, sa fysioterapeuten min at hun ikke kunne kjenne muskelen skikkelig pga kalkbelegg inni albuen. Etter 4 ganger nå kunne hun kjenne den.(tok ultralyd av albue i desember) Men plagene er der enda. Blir liksom ikke kvitt den irriterende smerten. Skal ta en 6 gang nå m trykkbølgebehandling.
   Da sier dem 1 mnd pause og evt ny runde. Men dem er positiv å mener dette vil gå over. Lege og. Va er ditt råd? Trener daglig med de øvelsene dere råder til og gjort dette nå hele tiden. Er litt fortvilt at dette ikke har gått over og vil gjerne starte å jobbe igjenn. Er virkelig en tålmodighetsprøve. Vert sykemeldt siden desember i fjor.

   1. hei Jan

    Ja, dette er nok en tålmodighetsprøve. Det kan fort ta opp til ett års tid å bli bra (med riktig trening og behandling).

    Ønsker deg fortsatt lykke til og håper du blir bedre etterhvert.

    mvh
    kim

 11. Jeg har vondt i albuen ved å bøye den. Det kjennes som voksesmerter men det er verre enn det. Jeg må strekke armen rett ut lenge. Har du noen råd?

  1. Hei Lene

   Mitt beste tips er å finne ut hva som er årsaken til smertene dine. Få noen til å undersøke albuen din. Det kan feks være fastlegen din eller en kiropraktor.

   ønsker deg lykke til

   mvh

   kim

 12. Hei😊Eg blei operert for epiko ndylitt for 9 veker Sian, og har enda veldig vondt i albuen- både på innsida og utsida. Klarer ikkje holda ein kaffekopp, men har god bevegelighet.Fekk beskjed fra fysioterapauten at eg har kanskje overanstrengt albogen for mykje? Kan eg ha ødelagt noko inni der? Har smerter i kviletilstand også. Gunn Wenche

  1. Hei Gunn,

   Prosessen med rehabilitering etter lateral epikondylitt er lang og slitsom, og det er normalt at de første 8 ukene består av mobilisering mens det fort kan ta 4-6 måneder før man er tilbake til full styrke. Overanstrengelse kan skje, men stort sett tåler kroppen vår mye. Hvis du er bekymret vil jeg anbefale å ta en prat med fysioterapeuten eller legen din.

   Mvh
   Espen

 13. Hei, jeg driver en del med kampsport (BJJ). Hvis jeg trener mer enn 2 ganger per uke så får jeg akutte stikkende smerter på utsiden av albuen som stråler både nedover underarmen og oppover mot skulderen. Det er absolutt verst direkte etter trening, men kan sitte i i flere dager og uker. Jeg synes også det ofte henger sammen med smerter i skulderen som f.eks kan komme om jeg sover med armen oppover og under hodet. Jeg har forstått at dette sannsynlivis er sammenklemming av rotator cuff. Jeg har hatt problemene med albuene i ca 10 år, men kan regulere smertene med å ta en pause i treningen. Men jeg vil så gjerne trene mer. Har dere vært borti mer eksotiske behandlinger som injeksjoner av stemceller eller PRP?

  1. Heia Arnulf.

   Her er det veldig vanskelig å gjette på hva som er årsaken til smertene dine, bortsett fra at det i utgangspunktet ikke høres ut som det er tennisalbue.

   Jeg tenker det er lurt at du får undersøkt om symptomene dine kommer fra nakke eller skuldre. Det kan være flere årsaker til strålesmerter i armen, jeg har skrevet en artikkel om dette her https://www.ullevalkiropraktor.no/prikking-i-fingrene/ Tre tilstander som også gir smerter i armen som ikke er beskrevet i den artikkelne: den ene kalles "saturday night palsy" som kan skje vis du sovner med hodet over armen slik at radialis nerven kommer i klem (så armen dovner), ellers er den en annen tilstand, en plexus brakialis skade (Stinger/Burner) som er mer vanlig hos kontaktsportuttøvere som bryting, bjj, rugby osv. Den tredje tilstanden er toracic outlet syndrom der nervene (brakialis plexus) og blodforsnyning kan bli klemt i nakke/krageben området.

   Vi har vært borte i PRP injeksjon, ja. Dette kan vi henvise til hvis det er behov for det 🙂

   Hvis du bor i nærheten av Ullevål (Oslo) er du velkommen til oss, ellers er vi behjelpelige med å finne noen dyktige i nærheten av deg.

   Vår Kiropraktor Christine har veldig god erfaring med skulderskader hos kontaktsportuttøvere og har jobber med bla annet uttøvere i Rugby og Australsk Fotball.

   Lykke til

   mvh

   Kim

 14. Hei
  Våknet i går med skikkelige smerter i albuen, det er på utsiden der det liksom er en dokk i albuen. Smertene er store når jeg knytter og retter fingrene.Litt hoven rundt albuen også. Lurer på om dette kan være tennnisalbue.

  1. Hei Mona

   Det kan være tennisalbue, det er på samme sted høres det ut som, me det det kan også være noe annet.

   Jeg anbefaler deg å få en kiropraktor eller lege til å undersøke albuen din, så er du sikker.

   Lykke til.

   med vennlig hilsen

   Kim

 15. Hei
  Jobber som tømrer og i desmber 2016 la vi 900 m2 med decra tak og pga kulde måtte vi håndsku. Fikk da starten på tennisalbue. Gikk litt over og kom nå og da. Men fikk skikkelig vondt nå i sommer med malingsarbeid og snekkring. I høst har dette ikke gådt over. Startet trykkbølge behandling og hadde 5 behandlinger uten lykke. Har og brukt ofte utøyningsteknikkene og noen treningsøvelser. Nå sliter jeg på jobb. Kjenner litt smerte bare ved å løfte kaffekoppen. Hva bør jeg gjøre? Har du et godt råd? Og er det mulig å bli frisk fra dette?

  1. Hei Jan-Ola

   Seneskader som ved tennisalbue kan noen ganger ta veldig lang tid. Noen ganger er det nødvendig med avlastning og feks sykmelding i en lengre peridode hvis det er virkelig ille.

   Hør med den som behandler deg om hva denne anbefaler av andre tiltak.

   Lykke til.

   mvh

   kim

  1. Hei Nina,

   Rehabiliteringsprosessen etter operasjon for lateral epikondylitt går i første omgang ut på å få full bevegelse tilbake. Forsøk f.eks. å lage en neve og rulle med håndleddet både med og mot klokken innenfor smertegrensen din. Senere når full bevegelse har returnert er det anbefalt å starte opptrening med motstand, f.eks vekter.

   Rehabilitering er noe vi kiropraktorer og fysioterapeuter jobber med daglig, så jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en terapeut i nærheten av der du bor.

   Vi kan gjerne hjelpe deg med å finne en dyktig kiropraktor.

   mvh

   Espen

 16. Hei, Kim. Har hatt en del vondt i arm og skuldre i mange år. Men har latt det skure og gå. Jobber som trebåtbyggger. Så det innebærer mye fysisk belastende arbeid. Før ferien var det 4-5 måneder med smerter og kraftløshet i høyre arm, dels også venstre(grunnet avlastning av høyre arm). Tok så ut 3 ukers ferie, i håp om at det skulle roe seg litt. Etter 5 ukers ferie(2ekstra for sola)). Var det nesten ikke muligt å løfte 1.5 plast flaske med vann opp ifra bordet. Starta jobben, men 2dagers krafløshet(i visse posisjoner). Tok jeg ut sykemelding. Har nå hatt trykkbølgebehandling*5+egentrening i nærmere 2 mnd,er. Lite fremgang. Faktisk har triceps, skulder og nakke forverra seg. Spørsmålet er! Tror du det er best for helse å bite i belte, bruke mere venstre arm(som også har mindre betenelser), å starte å jobbe igjenn? Rolig og tilpassa arbeid er rimeligt umulige i yrke.
  Vennlig Hilsen Bjørn

  1. Hei Bjørn

   Tennisalbue kan vare ganske lenge faktisk. Jeg vil ikke anbefale å presse deg til å begynne å jobbe hvis armen ikke er bra.

   Kan du ikke gå tilbake til den som har behandlet deg og høre om vedkommende kan ta en ny status? Eventuelt gå til en anne for å få second opinion.

   Ønsker deg lykke til Bjørn.

   med vennlig hilsen

   kim

 17. Hei, Ullevål Kiropraktorklinikk! Tusen takk for en flott nettside med masse nyttige tips!
  Jeg lurte på følgende: de ulike tøyeøvelsene ved tennisalbue føles veldig bra. Er det riktig at man skal utføre styrkeøvelsene mens man har vondt/ selv om det gjør vondt? Eller skal man vente med disse til smertestadiet er forbi eller evt. bruke så lite belastning at det ikke gjør vondt/ irriterer?

  1. Hei

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Vi skal fortsette å levere godt innhold til deg 🙂

   Når det gjelder styrketrening er det fint at du kjenner det biter litt, men det skal ikke forverre smertetilstanden etter øvelsene.

   håper dette hjelper

   mvh

   kim

 18. Jeg falt i seilbåten i sommer. Gikk ned trappen uten å holde meg fast. Fritt fall og landet på høyre armen. Hang fast litt i venstre arm nedover trappa så den var forslått under overarmen. Jeg har høy smerteterskel, men høyre underarm verket fælt og jeg lurte på om det kunne være en skade i armen foruten å være forslått. Skulderen, nakken og armen var vond i en uke. Etter at jeg kom hjem så begynte jeg å kjenne det i skulderen da jeg skulle ta tak i vinduet på vidt gap på morgenen. Det var lite styrke og vondt, men jeg overså det og gjorde ikke noe med det. For en og en halv uke siden fikk jeg veldig smerter på kvelden i underarmen og måtte gå å legge meg pga smertene. Fikk legetime dagen etter. Legen konkluderte med tennisalbue da jeg ikke klarte å gripe tak i hans anatomiske leksikon. Det er vondt å pusse tennene, ta på meg dyna, ta på meg buksa, holde armene nede og løfte dem i vinkel, strekke den ut... det er som stikk i armen og litt følelsen jeg hadde etter at jeg falt. Det er små bevegelser som plutselig stikker, ellers kan jeg gjøre mye med armen om jeg er forsiktig og støtter opp med den andre armen, men smertene kommer likevel sigende ved leggetid. Jeg har ikke overbelastet armen med PC bruk el.l.
  Har spist betennelsesdempende i en uke.

  Hvor lenge bør jeg gå med smertene før jeg prøver behandling og hvilken behandling anbefaler du?

  1. Hei Gøril

   Det høres ut som at du burde få undersøkt armen din igjen og eventuelt starte beahandling.

   Vi pleier normaltsett å bruke forskjellige bløtvevsteknikker og leddbehandlinger, i tillegg til trykkbølgebehandling.

   Hvis du vil at vi skal hjelpe deg med å finne en dyktig behandler i nærheten av deg, må du bare spørre så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.

   mvh

   kim

 19. Hei! Jeg har lest artikkelen din og alle kommentarene med stor interesse. Jeg har slitt med antydning til tennisalbue i begge armer i sommer, og det "smalt" til med kraftig tennisalbue første dag tilbake på jobb med intensiv tastaturjobbing en lang arbeidsdag. Min erfaring hittil er at trening og tøye-øvelser gir god effekt på høyre arm, som er så godt som bra. Men i venstre arm får jeg intens smerte både ved tøye- og styrke-øvelser (jeg bruker nesten ikke noe vekt på venstre arm siden den er så vond). Det kan ta fra et til halvannet døgn (hvor jeg holder armen helt i ro) før smertene avtar.

  Mitt spørsmål er naturlig nok, hva gjør jeg med en arm som reagerer så sterkt på alle de anbefalte øvelsene?

  Jeg er i utgangspunktet litt "redd" for behandling, for jeg opplevde for mange år siden en fysioterapeut som trykket på alle vonde punkter i høyre underarm, noe som førte til at hele underarmen hovnet kraftig opp. Jeg brukte en sommer med mye hvile for å lege den igjen. Er behandling alltid bra/eller det rette å gjøre?

  Håper dere har noen innspill til meg:) Hilsen Marie

  1. Hei Marie

   Jeg synes du bør få noen til å undersøke armen din.

   Nei, all form for behandling er ikke alltid bra. Behandlingen bør tilpasses til deg og skaden din.

   Ønsker deg lykke til

   mvh

   kim

 20. Hei. Jeg jobber aktivt som snekker i tillegg så trener jeg endel. Jeg sliter nå med at en sene som går over albuekulen eller hva jeg skal kalle det gjør veldig vond, generelt ved albuen. Er dette også tennisalbue symptomer? Mtp at jeg bruker hånden til å slå med hammeren hele dagen også trener jeg triceps og armer generelt at den har fått litt for stor belastning? Har ikke vært hos legen enda men prøvd med smertestillende og betennelseeempende men fungerer ikke. Skal til legen i slutten av måneden, burde jeg gå før? Har hatt dette i ca. 1 måneds tid. Gjør ikke så vondt på trening etter jeg strekker og tøyer mye før en armøkt. Kan gjøre ganske vondt viss jeg dunker albuen mot noe hardt.

  1. hei hei Henrik

   Dette kan nok høres ut som tennisalbue.

   Vitig å ta turen til legen din, eller en kiropraktor?

   Uansett er det viktig at du får avlastet tilstrekkelig og at du gjør tilpasset opptrening av albuene din. (forutsatt at det er tennisalbue da)

   Ønsker deg lykke til

   mvh

   kim

 21. Hei.
  Jeg er en 50 år gammel toppidrettsutøver, som de siste tre årene har sluntret unna de vanlige treningsøktene (løping, sykling, fotball og styrketrening). Jeg har en relativ stillesittende jobb foran PC og ipad og bruker mye tid hver dag med tastatur og mus. Meldte meg inn i en tennisklubb i mai, og iveren gjorde at jeg raskt var oppe i tre fire treningsøkter i uken. En ettermiddag kastet jeg frisbee med en kompis og når jeg våknet morgenen etter merket jeg at armen var vond. Dette trodde jeg i første omgang kunne være et resultat av at jeg hadde ligget "feil" når jeg sov, men skjønte etter en uke at noe mer alvorlig var fatt. Jeg har vært hos lege, og han konkluderte med at det var "tennisalbu" basert på mine beskrivelser av plagene. Jeg har sammenliknbare symptomer som beskrives i innlegg og svar her på siden, men min store plage er overarmen. Den er vond/lammet på en måte som gjør at jeg kjenner ubehag når jeg beveger armen ut fra kroppen og det er smertefullt å løfte armen over hodet, noe jeg unngår å gjøre. Dette har vart i to måneder nå. Har du noen råd til hva jeg bør gjøre for å bli kvitt plagene?

  Mvh
  Bjørn

  1. Hei Bjørn

   Dette høres kjent ut. Hodet er like sprekt som en 18 åring, men kroppen har blitt noe år eldre og henger ikke like godt med som da en var topptrent.

   Jeg anbefaler å få noen til å undersøke armen din, gjerne en kiropraktor, slik at du får et tilpasset behandlings og treningsopplegg for deg.

   Ellers er ekstensorøvelsen med flexbar veldig bra for tennisalbue, i tillegg til tilstrekkelig avlastning av armen.

   Er det tennisalbue vil jeg anbefale å få en behandlingsserie med trykkbølgebehandling også.

   Vi hjelper deg gjerne med å finne noen dyktige i nærheten av deg.

   Lykke til og god bedring

   med vennlig hilsen

   kim

 22. Hei

  Jeg har hatt problemer med albuen ca 1 mnd.
  Har en fysisk jobb så får aldri tatt det helt med ro, men er på ferie nå så hadde håpet at det skulle gi seg med hvile.
  Prøver å bruke flexbar men får ganske mye smerter av det.
  Har ikke blitt bedre med 2 ukers hvile.
  Vil det bare ha en negativ effekt hvis jeg fortsetter å bruke den?

  mvh

  Stefano

  1. Hei Stefano

   hvis du får ganske mye smerter av å bruke flexbar synes jeg du burde ta en tur til noen som kan undersøke albuen din. Det å trene med mye smerter er vanligvis ikke så gunstig.

   lykke til

   mvh

   kim

 23. Hei!!
  Sliter mye med albuer, og det er forårsaket av jobben. Jeg har prøvet Mye shockwaves og synes ikke det hjelper. Har og hatt noen injeksjoner med kortison, som har lindret, for en lengre periode men så kommer det tilbake. liker dårlig kortison, vet det forringer leddet....Nå er det så ille at jeg jeg vokner pga smerter om natten og igjen må «brekke ut» armen om morgenen. Det verker i hele albuen og stråler ned i arm og hånd...
  Noen gode råd?

  1. Hei hei Christine

   Jeg vil anbefale deg å vurdere arbeidssituasjonen og få tilpasset arbeidsplass og oppgaver. Hvis ikke dette er mulig burde du kanskje vurdere å bytte jobb?

   Det kan være lurt å få en oppdatert vurdering fra lege/behandler og få tilpassede øvelser.

   Ønsker deg lykke til.

   med vennlig hilsen

   kim

 24. Jeg måtte humre litt når jeg leste denne. Jeg fikk nylig påvist tennisalbue. Aktivitetene jeg hadde gjort rett før jeg fikk symptomene var:

  1. Overdreven tastaturbruk på jobb og hjemme.
  2. Snekret hundegård og hagemøbler.
  3. Skrudd sammen Ikea-møbler i mange timer i strekk.

  Jeg er tydeligvis tekstbokeksemplet deres. Får jeg royalties? 😛

  1. Hei Magnus.

   Helt klart!!

   Du fortjener et badehåndkle (fra IKEA så klart) 🙂

   Jeg ønsker deg en nydelig sommer, Magnus.

   Med vennlig hilsen

   kim orderud

 25. Behandling hjelper ikke mot tennisalbue. Det bare tapper lommeboka. Har slitt med tennisalbue i snart to år. Etter å ha brukt mange tusen kroner på fysioterapi og prøvd alt som anbefales i denne artikkelen er resultatet null forbedring. Fastlegen overtalte meg etterhvert til å ta en kortisonsprøyte noe jeg var motvillig mot etter å ha hørt andre som sier de ble verre etter kortisonsprøyta. Og helt riktig: nå 2 mnd etter at jeg fikk sprøyta er smertene verre enn noen gang, og jeg har måttet sykmelde meg. Har i det siste lest meg opp på disse plagene på internett, og summen av kunnskap peker tydelig mot at fysioterapi og eksentrisk trening har null effekt, og kortison ødelegger vev og gjør ting verre. Enten går tilstanden over av seg selv eller så må du leve med den.

  1. Hei Gary,

   Så leit å høre at du har vært så plaget og ikke blitt bra av behandling.
   Dette forstår jeg er svært frustrerende.

   Dessverre så ser vi at ikke alle responderer like godt på behandling og noen ikke i det hele tatt.
   Håper smertene snart roer seg for deg.

   Hilsen Therese

  1. Hei Johnny

   Kajakpadling kan være fint det. Bare husk å starte gradvis for deretter å øke etterhvert. Sunn fornuft her altså.

   Husk solkrem 🙂

   mvh

   kim

 26. Dette var interessant lesning. Jeg har hatt problemer med høyre albue siden august 2017, først ved en moderat, stikkende smerte som bredte seg fra albuen mot underarmen, kanskje som resultat av intensiv kasting med enhånds fluestang..? Albuen har vært mer og mindre småkranglete gjennom vinteren, men skiløping - klassisk langrenn, staking eller skøyting - har gått smertefritt og har heller hatt en positiv effekt. Positiv virkning hadde også en tablettkur mot betennelse i et kne. Men da kneet var kurert og kuren over, kom problemene med albuen tilbake. Nå har jeg startet kastetreningen inn mot fiskesesongen. De første øktene gikk bra, men i dag stakk det skikkelig til, og sitter i flere timer etter at treningen er avsluttet. Det er også plagsomt å sitte og skrive dette - dvs. betjene tastatur og styreflate. Ut fra tegningen øverst i artikkelen kan det se ut som det er tennisalbue, men smertene er ikke begrenset kun til utsiden av underarmen, men kan også stråle ut på innsiden, og av og til oppover mot overarmen. Det er heller ikke bare svie og stikking, men også men varierer også med stølhet og noe som kan minne om senebetennelse, så mitt spørsmål blir om dette kan være tennisalbue eller noe helt annet?

  1. Hei terje

   ved tennisalbue kan smerten stråle litt opp mot skulderen, ned mot håndleddet og mot innsiden av albuen. Det vil gjerne kunne kjennes som en stølhet og ikke bare stikking.

   Det høres ut som det kan være det du har, men jeg kan ikke fjerndiagnostisere deg, derfor bør du oppsøke noen som kan undersøke deg grundig.

   mvh

   kim

 27. hei, har vært hos både lege og fysioterapeut har allrede brukt en del penger med tank på at jeg er student. hadde i første omgang runners kne og har slitt med det i 2 år endelig som den er borte får jeg store smerter i albuet, både på albue spissen men også på utsiden, hører også sånn knekke lyder. tror jeg fikk denne skadde pga for mye stryke trening som feks benk og tunge triceps øvelser, fikk denne skaden i januar hadde 2uker hvile og fysioterapeuten min sa at jeg kunne begynne igjen gikk noen uker, og fikk vondt igjen kan ha med at jeg kjørt litt for hardt, har tenkt til å begynne igjen 1 april kan du komme med tips. hadde virkelig satt pris på det

  1. Hei Amin,

   Høres ut som at det kan være lurt å få en second opinion av albuen din f.eks. hos en kiropraktor og at det vurderes om det bør tas et MR bilde hvis dette ikke er gjort allerede.

   Lykke til!
   Hilsen Therese

 28. Hei.

  Har pådratt med vondt i albue og underarm både på grunn av overdreven hekling i en periode her. Jeg skal prøve øvelsene på denne siden, men driver generelt en del trening, også styrketrening med vektstang og manualer. Har noen ganger hatt følelsen av at det blir verre dagen etterpå. Er denne typen trening noe jeg burde vært litt forsiktig med til armen blir bedre, eller er det bare å kjøre på?

  mvh Gry

  1. Hei Gry

   Beklager sent svar.

   Jeg kjenner meg godt igjen i det du beskriver. Jeg heklet selv flere luer for noen vintre siden, og fikk selv temmelig vondt i arm/hånd.

   Trening er viktig for å bli bra, men det er også viktig å ikke kjøre på for hardt. Ta det derfor litt roligere enn du vanligvis gjør en periode. (hvis du ikke allerede har blitt bra da.

   Mvh

   kim

 29. Hei
  Jeg har plaget med mye smerter i albuen nu i noe måneder. Har hatt akupunkturbehandling og physiotherapy også, men det ser ikke ut til og hjelpe mye. Jeg har det værst på natten, da blir albuen stiv og jeg våkne med smerter om jeg røre armen. Jeg har også 2 diagnoser som ikke hjelper med tilstanden, hypermobile ledd, ustabilited i leddene og fybromiralgi.
  Legen prøvde noe tøyeøvelser men på grunn av mine mobilitet da var det ikke aktuelt.
  Har du noen råd om ka jeg kan prøve mer, physiotherapy har ikke hjelpe, støtteapparatet som jeg sover med hjelper ikke og akupunktur hjelpe ikke, og legene er ikke villig og prøve kortisonsprøyte

  Hilsen Heidi

 30. Hei Kim,

  Jeg har de symptomene som er beskrevet. Jeg får ubehaget/smerten etter at jeg går på ski, særlig når jeg staker mye. Det er fortsatt lenge igjen av skisesongen. Burde jeg la være å gå mere på ski denne sesongen, eller kan jeg gå på ski og følge dine råd for behandling. Ønsker ikke kroniske plager.

  Med vennlig hilsen

  Kjetil

  1. Hei Kjell.

   Så bra du bruker vinteren godt.

   Om du skal unngå å gå på ski er umulig å svare på uten å ha undersøkt deg. Du kan i alle fall øve deg på skøytetrening uten staver, dette vil være helt problemfritt.

   Ser forresten at mildværet ikke har tenkt å komme på god stund foreløpig.

   mvh

   kim

 31. Hei!
  Jeg er operert i begge albuene, men uansett hva jeg gjør kommer det tilbake. Perioder er det mye smerter og hemmer hverdagen. Skal ingenting til for at det blusser opp. Han som opererte meg sier at jeg kan gjøre hva jeg vil, men må tåle smerten i etterkant. Har hatt dette i 4 år nå. Vil en kunne anslå hvor lang tid det vil ta før det "brenner" ut.

  Mvh
  Anja

 32. Har fått vedvarende tennisalbue i høst etter å ha spilt tennis i sommer. Ikke første gang, men det har normalt gitt seg etter en måned utover høsten.
  Uttøyningen du beskriver med press av håndflaten ned og innover og i tillegg bøying av langfinger og pekefingerledd strekker på de ømme punktene og virker å være smertelindrende så det må være noe å hente her.
  Spørsmålet er da hvor lenge skal jeg holde hver strekk og hvor ofte bør man gjøre øvelsen. Ønsker ikke å overdrive og gjøre tilstanden verre.

  Tor

  1. Hei Tor

   Det er faktisk omdiskutert om det er riktig å tøye ved tennisalbue. Til tross for dette har jeg tidligere hatt tennisalbue og da har det kjentes godt ut å tøye litt, så da har jeg gjort det uten å overdrive for mye.

   Jeg vet ikke om jeg skal sette noen tidsbegrensing på tøyingen din, men jeg tøyde bare noen sekunder faktisk. Det opplevdes i alle fall som behagelig.

   lykke til

   mvh

   kim

 33. Hei. Takk for informativ artikkel. Jeg lurer på om det er mulig å få 'tennisalbue' av harde slag mot albuen, som f.eks å smelle albuen inn i dørkarmen ? Etter at jeg gjore det, har albuen 'stivnet' og jeg får muskelsmerter både nedover underarmen og oppover overarmen. Smertene kommer og går men stivheten er der. Jeg har fåt behandling med betennelsesdempende medisiner på resept. Ikke noe av det ser ut til å hjelpe. Burde jeg ta røntgen for å sjekke brudd..?

  1. Hei Torunn.

   Tennisalbue er nok ikke det første jeg ville tenkt på hvis albuen er slått hardt mot vegg/karm. Oppsøk noen som kan undersøke deg og gi gode råd basert på en grundig anamnese og undersøkelse.

   Håper det ordner seg.

   Lykke til.

   mvh

   kim

 34. Hei,
  Takk for en informativ artikkel.
  Tror jeg har fått tennisalbue etter å ha dratt teiner for hand hver dag i en uke i sommer. Har man et 8 mm tau man må klemme hardt rundt gjentatte ganger blir det til slutt en belastningsskade. Hjelper ikke at det var både dypt og tungt 🙂
  For min del er smerten mest intens når jeg klemmer sammen hånden, samme bevegelse som ved haling av teinene.
  Skal nå prøve noen av tipsene her, så får vi se.
  mvh Bjørn

  1. Hei Bjørn,

   det kan nok høres ut som du har fått en liten overbelastning ja.

   Gjør noen av tipsene så ser du hvordan det går. Det kan nok også være fornuftig å oppsøke en kiropraktor eller legen din for en sjekk av armen.

   Håper du fikk masse god mat i teinene i alle fall 🙂

   Med vennlig hilsen

   kim

 35. Hei, jeg har hatt ca 10behandlinger av trykkbølgebehandling å har ikke blitt noe serlig bedre av dette. Sliter fortsatt med tennisalbue noe som plager meg veldig. Er det noe dere anbefaler jeg kan gjøre så jeg kan bli kvitt dette?? Jeg gjør øvelser som dere oss viser her på siden deres. Håper dere kommer med gode råd så jeg kan bli kvitt dette.

  Mvh Martin

 36. Er svømming godt for tennisalbue??
  Har ikke vondt på innsiden av hånden men på utsiden Kan det likevel være tennisalbue??