Babytegn: Derfor bør du bruke tegn til tale

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Babytegn, eller tegn til tale, har vanligvis blitt brukt til barn med forsinket språkutvikling her i Norge. Men mye tyder på at det kan være til stor nytte for alle barn!

Barn bruker normalt sett mye mimikk og kroppspråk for å uttrykke seg. Ved å bruke babytegn kan du forsterke denne egenskapen og gjøre det enklere for barnet ditt å uttrykke seg. Studier har vist at at barn som har lært babytegn, får et betydelig større ordforråd tidligere enn sine jevnaldrende som ikke har lært babytegn. Ved 3 års alder kan et barn som har lært babytegn ha ordforråd tilsvarende en 4-åring! (1)

Vi brukte (og bruker fortsatt) babytegn hjemme med sønnen vår på snart to år. Den største fordelen synes vi nok har vært at vi har fått redusert mye frustrasjon i forhold til at han blir forstått. Svært mange barn blir utrolig frustrert når de ikke klarer å formidle sine ønsker til foreldrene eller andre rundt seg. Ved å lære babyen å bruke tegn, gir du barnet ditt en utrolig god mulighet til å kommunisere med dere.

Hva er babytegn?

Babytegn er en form for visuell kommunikasjon som er basert på norsk tegnspråk, men i en forenklet utgave. Babytegn har ikke gramatikk og er derfor ikke egnet for å erstatte norsk tegnspråk. Babytegn er ment som et hjelpemiddel på veien til at barnet lærer seg å snakke og som et tillegg til muntlig språk. Etterhvert som barnet ditt lærer seg å snakke er det fremdeles praktisk å bruke tegn som en ekstra støtte til språket i en fase.

Fordeler

 • Bedre kommunikasjon (2)
 • Mindre frustrasjon (2)
 • Bedre ordforråd (1)
 • Tidligere talespråk (3)
 • Scorer høyere på IQ tester (4)

Hvor kan du lære dette?

Det finnes flere gode kilder til å lære babytegn! Selv brukte jeg boken "Babytegn" av Megan Matovich-Noddeland og Petter Noddeland. Den kan kjøpes i de fleste bokhandlere. Det finnes også en god del kurs, både privat og på nett.  Hos både babytegn.no og tegnogtrall.com finner du gode kursholdere for deg som ønsker å lære mer om babytegn.

Hvordan lære barnet ditt å bruke tegn?

Det enkleste kan være å begynne med noen få tegn og bruke de jevnlig, spesielt hvis du selv ikke er vant til å bruke tegn.  Mange av babytegnene er ganske så selvforklarende og dermed enkle å huske. Tegnet for "nøkkel" er å late som at du låser opp en dør, tegnet for "bok" er å late som at hendene dine er en bok som du åpner.

Personlig synes jeg det enkleste var å starte med noen få tegn som "melk", "mer" og "ferdig" og forsøkte å huske på å bruke tegnene hver gang jeg sa ordene. Jeg viste tegnene til besteforeldre også, slik at de kunne forsøke å bruke de også og ikke minst slik at de kunne forstå sønnen vår når han brukte tegn. Etterhvert utvidet vi "tegn-vokabulæret" med dyr han interesserte seg for og jeg lærte meg et par barnesanger med tegn.

Hvordan vet jeg om det fungerer?

Babyer er veldig forskjellige og noen bruker betydelig lengre tid på å vise tegn tilbake enn andre. Jo yngre babyen din er jo lengre tid vil det ta før babyen klarer å koordinere musklene til å vise tegn tilbake til deg. Det viktigste er å bruke tegn jevnlig og ikke gi opp. Jeg må innrømme at jeg følte meg litt motløs da han fremdeles ikke viste noen tegn tilbake etter lang tid, så jeg ga litt opp og la babytegn på hylla en stund. Omtrent en måned eller to senere begynte han spontant å vise helt tydelige babytegn. Det første tegnet hans var "mer" og han så skikkelig stolt ut da jeg viste at jeg forstod han.

Nå er sønnen min snart 2 år og bruker fremdeles mye tegn ved siden av talespråket. Han bruker ofte tegn når han skal gjøre seg forstått og ikke har alle ordene klare. I lang tid har han nå brukt tegn for å vise at han vil at vi skal synge og hvilken sang. I tillegg har han laget noen egne tegn som han bruker. En stund etter at han begynte i barnehagen viste han meg tegnet for å synge og så dunket han knyttenevene sammen. Etter en liten samtale med barnehagen fikk vi nøstet opp i at det var "Baby shark" han mente. Han hadde sett de andre barne vise tegnene til baby shark og hermet da etter "Grandma shark" tegnet for å vise at han vil synge den sangen. To andre eksempler på sanger han viser med tegn er "Lille Petter Edderkopp" der han viser "diamant-tegn" med tomler og pekefingre, i tillegg til "Bæ bæ lille lam" der han gjør "breke tegn for bæ".

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål om babytegn eller babyens utvikling? Ta kontakt med Therese  Har du spørsmål om babytegn eller babyens utvikling? Ta kontakt med Therese

  Kontakt oss

  Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese har en mastergrad i ernæring.