Psoas Major: Den mest misforståtte hoftebøyeren?

Man skulle tro at siden utvikling i medisinsk forskning er så sofistikert i disse dager, vet vi funksjonen av alle musklene i kroppen. Rett etter vi oppdaget bark som hjelp mot hodepine, visste vi mer eller mindre om hvilken muskel som gjorde hva - spesielt de største og kraftigste musklene slik som for eksempel psoas major. Uansett har forskning over de siste ti årene utvidet vår kunnskap om muskelen. Takket være mer sofistikert EMG-teknologi, vet vi nå mye mer om anatomien og funksjonen av muskelen.

Tidligere antok vi at psoas major hadde en primærfunksjon som hofteleddsbøyer, eller hoftefleksor som vi kaller det på fagspråk. Nå vet vi at det ikke er tilfelle i så stor grad som tidligere trodd. Dette er på grunn av oppdagelser av hvor muskelen festes. Primærfunksjonen av muskelen er faktisk funnet å være stabilisering av korsryggen. Psoas major sin funksjon som kjernemuskel er direkte lenket til korsryggsmerter og ryggskader.

Derfor skal denne artikkelen gå gjennom den nye forskningen om anatomien og psoas majors funksjon som korsryggstabiliserer. Jeg utforsker også hva slags smerter og plager denne muskelen kan gi – både hos idrettsutøvere og mindre aktive personer.

Jeg fikk god hjelp av Alexander til anspenthet i nakke. Vil anbefale Ullevål Kiropraktorklinikk.
Bendik D. Antonsen
Bendik D. Antonsen
09:24 30 Jun 21
Rolig beliggenhet. Jeg hadde problemer med å løfte armen på grunn av skuldersmerter i skulder og nakke. Jeg så resultater på første gang jeg var der, ogalltid forbedring. Jeg anbefaler.
Maria Pinto
Maria Pinto
17:38 01 Jun 21
Jeg har vært hos Alex Horne med smerter i hofte, skulder og nakken, han identifiserte raskt og forklarte meg godt og grundig hva problemene var.Behandlingene gir raskt effekt og hjemmetrenning jeg fikk fra ham har hjulpet masse!Alex Horne er en veldig dyktig og veldig hyggelig kiropraktor som jeg anbefaler på det varmeste!
alexandra coelho
alexandra coelho
14:53 24 May 21
Veldig fornøyd med behandlingen jeg får hos Alex Horne ifm. det som har utviklet seg til å bli kronisk "jumpers knee". Ble tatt seriøst fra første time med en grundig gjennomgang av bevegelighet, funksjonalitet og smerter i kneet og etter bare 5 behandlinger er jeg mye bedre. Kombinasjonen av nåler, massasje, "knekking" og styrkeøvelser har fungert over all forventning og oppleves nesten som en "mirakelkur" etter mange måneder med smerter som har gjort at jeg ved enkelte anledninger har måtte dra meg opp trapper etter rekkverket. Nå går jeg trapper uten problemer og gleder meg til fortsettelsen. Anbefales på det varmeste!
Alexander Hoddevik
Alexander Hoddevik
18:36 09 May 21
Går til behandling for nakkeprolaps hos Alex Horne, og er så langt veldig fornøyd. Jeg følges tett opp med øvelser og diverse typer behandling, får grundige forklaringer og føler meg alltid trygg og ivaretatt. Alex oppleves som faglig dyktig, profesjonell, engasjert, positiv og lyttende. Anbefaler han sterkt videre!
Karoline
Karoline
18:17 05 Apr 21
Helt fantastisk god hjelp og behandling hver eneste gang. Nesten så jeg savner å få litt vondt i ryggen igjen, for nå er det lenge siden sist.
Harald Tandberg
Harald Tandberg
10:46 03 Apr 21
Veldig fornøyd med Alex. Kom til han i forbindelse med at jeg har en del svimmelhet og trykk i hode etter 3 måneder gammelt hjerneslag. Han tok seg god tid og engasjerte seg i mine plager. Dagen etter timen hos han, sendte han meg en god detaljert informasjon om mine plager/ettervirkninger. Veldig flott med behandlere som har tid til å virkelig engasjere seg. Kan absolutt anbefale han på det sterkeste.
Ivan Blichfeldt
Ivan Blichfeldt
10:19 31 Mar 21
Alex tar seg tid til å bli kjent med pasientene sine og til å forstå årsakene rundt smertene. Han er dyktig og profesjonell og jeg er veldig fornøyd med behandlingen for det hjalp meg å bli kvitt smerte i nakken og intense hodepiner. Anbefaler på det sterkeste.
Oana Pintilie
Oana Pintilie
04:47 29 Mar 21
Jeg fant frem til Ullevål Kiropraktorklinikk og kiropraktoren Alex Horne ved en tilfeldighet da jeg hadde akutt behov for time hos kiropraktor, og det er jeg veldig glad for.Han lytter og er interessert i meg som pasient, forteller og forklarer hva han oppdager under undersøkelsene og hva han gjør under behandlingene, og er generelt veldig dyktig. Jeg anbefaler han på det varmeste videre til andre!
Ida M. Ellingsen
Ida M. Ellingsen
20:46 21 Mar 21
Alex er en superflink kiropraktor som virkelig anbefales!
Kristine Volckmar
Kristine Volckmar
12:29 17 Mar 21
Behandling hos Alex Horne har vært veldig bra. Setter pris på at han er rolig, lyttende, tillitsvekkende og så langt jeg kan vurdere meget kompetent. Han spør ikke for mye og ikke for lite, og jeg stoler fullt og helt på han.
helena nynas
helena nynas
10:13 16 Mar 21
Alex er meget dyktig, og han er også flink til å følge opp mtp. opptrening.
Christoffer Wilner
Christoffer Wilner
10:11 16 Mar 21
Jeg går til Ullevål Kiropraktorklinikk fordi jeg sliter med migrene og jeg har utelukkende positive opplevelser med denne behandlingen. Kiropraktoren Alex Horne Mchiro er veldig hyggelig og profesjonell og har behandlet andre i samme situasjon. Alt tyder på at dette faktisk kan virke på slike plager.
Jonas Ruud
Jonas Ruud
20:44 15 Mar 21
Fikk meget god hjelp med bekkenplager i forbindelse med svangerskap
Marlene Wilhelmine
Marlene Wilhelmine
10:23 26 Feb 21
Var hos Alex Hoine!Veldig godt fornøyd .Hyggelig kiropraktor som forklarte godt og grundig.Anbefales på det sterkeste
Linda Hansen
Linda Hansen
16:17 15 Feb 21
Svært fornøyd med Alex Horne hos Ulevåll kiropraktor klinikk! Blir møtt med faglig dyktighet, imøtekommenhet interesse for din situasjon!
Ellen Beate Engebretsen
Ellen Beate Engebretsen
12:08 15 Feb 21
Alex ved Ullevål Kiropraktorklinikk har virkelig vært til stor hjelp, og det er tydelig at han strekker seg langt for å hjelpe sine pasienter. Han har gitt meg en uvurderlig oppfølging. Kan virkelig anbefale på det sterkeste!
Rebecca Perez
Rebecca Perez
18:31 02 Feb 21
Som toppidrettsutøver er man avhengig av at kroppen til enhver tid fungerer, og det er gjerne de små tingene som utgjør de store forskjellene.Med Alex sin brede kompetanse, og nedslagsfelt, har rehabiliteringstiden gått betraktelig ned. Kombinasjon av sportskiropraktikk, oppfølging rundt øvelser/egentrening, og å gi pasienten en forståelse av problemet bak skaden, er veldig bra!
Ole Mossin Olesen
Ole Mossin Olesen
09:16 13 Jan 21
Ble behandlet av Alexander Peter Horne for krystallsyken allerede 45 minutter etter at jeg ringte for å bestille time. Det var full klaff og jeg ble 100 % restituert etter den ene behandlingen. Jeg var til kontrolltime en uke etterpå hvor dette ble bekreftet. Tusen takk, dette var imponerende.
Karin Wiik Westerby
Karin Wiik Westerby
09:41 12 Jan 21
Er svært fornøyd med den gode hjelpen og behandlingen jeg har fått av nakkesmertene etter en sykkelulykke, og det har vert betryggende at kiropraktorene har et godt tverrfaglig samarbeid med legen ved behov.
Hanne Botnen
Hanne Botnen
08:04 06 Mar 18

Hvor ligger muskelen?

Psoas major-muskelen ligger dypt i mageregionen og kobler, blant annet, ryggen til bekkenet og hoften.

Undersøkelse av psoas major

Muskelen har sitt utspring fra mellomgulvet, korsryggvirvlene og -skivene (diafragma, L1-L5 TVP’s, T12-L4 skivene) (1) og er også tilknyttet bekkenet, bekkenbunnen, magemuskler og iliacus-muskelen (iliopectineal eminence, transverse abdominis, internal oblique).

UPDATE - Før ble det trodd at psoas major kun henger sammen med iliacus for å danne iliopsoas-senen som igjen henger sammen med lårbeinet (2,3).

Siden psoas major kobler seg til mellomgulvet, bekkenet, bekkenbunnen og magemusklene, tyder dette på at denne muskelen har en viktig rolle som stabiliseringsmuskel.
Obs: Kun 50% av befolkningen har en Psoas minor-muskel, og derfor går vi ikke inn på det her (4).

Så hva gjør muskelen?

Bøyer psoasen hoften?

Før ble det trodd at psoas major henger sammen med iliacus for å være en kraftig hoftebøyer (hoftefleksor). Nå vet vi at den har en viss funksjon som hoftebøyer, men det er ikke den primære hoftebøyeren (5) Iliacus-muskelen har sterkere effekt på hoftefleksjon.

OBS: Iliacus alene er ikke en like sterk hofteleddsbøyer som rectus femoris-, tensor fascia latae- og sartorius-musklene (6).

Aktiviteten av psoas major komprimerer mageregionen og hoften. Dette betyr at hoften er trukket opp og blir bedre plassert og stabilisert i hofteleddsskålen (7).

Junker et al (8) foreslår faktisk at PM fungerer som støttemuskel og jobber mot iliacus under hoftefleksjon. Tanken er at PM stabiliserer kjernen for å gi motvekt til hoftebøyning (9). Derfor er spørsmålet fortsatt om denne muskelen spiller den største rollen i hoften som direkte hoftebøyer, eller som en kjernestabiliserende muskel.

Rollen som korsryggsstabilisator

Psoas major er en veldig viktig stabiliserende kjernemuskel (3,10). Den kobler sammen strukturen av disse musklene; mellomgulvet, bekkenbunnen, multifidus og transversus-abdominis (de skrå magemusklene). Det er også vist at disse musklene aktiveres samtidig og at psoas major ligger optimalt til å støtte dem (11).

UPDATE - Det er ikke lenger antatt at psoasen bidrar direkte til svai i korsryggen (lumbalekstensjon) (1).

Likevel er det forstått at denne muskelen, som krysser bekkenleddet (Ileosakral-leddet), påvirker og motvirker mot rotasjonen av bekkenet. Forskningen er enda ikke klar på om det bidrar til rotasjon fremover eller bakover (12). NB: Rotasjon fremover kan øke svaien i korsryggen.

Det ser i hvert fall ut som at psoas major øker trykket mot mellomvirvelskivene i korsryggen (10) slik at de er bedre stabilisert (13) og kan muligens redusere risikoen for prolaps (14).

Psoas major og korsryggsmerte - hva er linken?

Muskelknuter, også kalt triggerpunkter, i psoas major kan gi smerter i korsryggen (15). Triggerpunkter i denne muskelen kan gi utstrålende smerter dypt inne på samme side som den påvirkede muskelen i korsryggen, lysken og forsiden av låret (15,16).

iliopsoas-muskelen og triggerpunkter

Triggerpunker i iliopsoas-muskelen

Smerten forverres ofte i oppreist stilling eller når du ligger på ryggen og blir bedre når du sitter ned. De som jobber på kontor og sitter mye er oftere plaget med smerter relatert til psoas major. Dette gjelder også ofte idrettsutøvere, spesielt de som driver med fotball, innebandy eller dans. Mange terapeuter mistenker også at psoas major overkompenserer når magemusklene ikke fungerer optimalt, dette gjelder særlig transversus abdominus.

Forskning har også vist en tydelig sammenheng mellom korsryggsplager og nedsatt styrke i psoas major. Men det er ikke klart enda om det er psoas major som er årsaken til skaden eller om svakhet i denne muskelen skjer på grunn av skaden i korsryggen.

 1. Hos pasienter med isjias pga skiveprolaps i korsryggen er tykkelsen på denne muskelen redusert. Dette sees hovedsakelig nærmest skiveprolapset (17).
 2. Hos pasienter med ensidig korsryggsmerte viste MR at psoas major-muskelen var i gjennomsnitt 12% mindre ved siden av smerten. MR fant også en sammenheng mellom størrelsen (tverrsnittsareal) på muskelen og varigheten av symptomene (18). Jo lengre varighet av plagene, desto mindre var tverrsnittet av muskelen.
 3. Studier av en annen stabiliserende muskel i korsryggen (multifidus) har funnet lignende resultater. Det er antatt at muskelen er i mindre bruk på grunn av smerten (19) og at dette fører til den reduserte størrelsen.
Jeg fikk god hjelp av Alexander til anspenthet i nakke. Vil anbefale Ullevål Kiropraktorklinikk.
Bendik D. Antonsen
Bendik D. Antonsen
09:24 30 Jun 21
Rolig beliggenhet. Jeg hadde problemer med å løfte armen på grunn av skuldersmerter i skulder og nakke. Jeg så resultater på første gang jeg var der, ogalltid forbedring. Jeg anbefaler.
Maria Pinto
Maria Pinto
17:38 01 Jun 21
Jeg har vært hos Alex Horne med smerter i hofte, skulder og nakken, han identifiserte raskt og forklarte meg godt og grundig hva problemene var.Behandlingene gir raskt effekt og hjemmetrenning jeg fikk fra ham har hjulpet masse!Alex Horne er en veldig dyktig og veldig hyggelig kiropraktor som jeg anbefaler på det varmeste!
alexandra coelho
alexandra coelho
14:53 24 May 21
Veldig fornøyd med behandlingen jeg får hos Alex Horne ifm. det som har utviklet seg til å bli kronisk "jumpers knee". Ble tatt seriøst fra første time med en grundig gjennomgang av bevegelighet, funksjonalitet og smerter i kneet og etter bare 5 behandlinger er jeg mye bedre. Kombinasjonen av nåler, massasje, "knekking" og styrkeøvelser har fungert over all forventning og oppleves nesten som en "mirakelkur" etter mange måneder med smerter som har gjort at jeg ved enkelte anledninger har måtte dra meg opp trapper etter rekkverket. Nå går jeg trapper uten problemer og gleder meg til fortsettelsen. Anbefales på det varmeste!
Alexander Hoddevik
Alexander Hoddevik
18:36 09 May 21
Går til behandling for nakkeprolaps hos Alex Horne, og er så langt veldig fornøyd. Jeg følges tett opp med øvelser og diverse typer behandling, får grundige forklaringer og føler meg alltid trygg og ivaretatt. Alex oppleves som faglig dyktig, profesjonell, engasjert, positiv og lyttende. Anbefaler han sterkt videre!
Karoline
Karoline
18:17 05 Apr 21
Helt fantastisk god hjelp og behandling hver eneste gang. Nesten så jeg savner å få litt vondt i ryggen igjen, for nå er det lenge siden sist.
Harald Tandberg
Harald Tandberg
10:46 03 Apr 21
Veldig fornøyd med Alex. Kom til han i forbindelse med at jeg har en del svimmelhet og trykk i hode etter 3 måneder gammelt hjerneslag. Han tok seg god tid og engasjerte seg i mine plager. Dagen etter timen hos han, sendte han meg en god detaljert informasjon om mine plager/ettervirkninger. Veldig flott med behandlere som har tid til å virkelig engasjere seg. Kan absolutt anbefale han på det sterkeste.
Ivan Blichfeldt
Ivan Blichfeldt
10:19 31 Mar 21
Alex tar seg tid til å bli kjent med pasientene sine og til å forstå årsakene rundt smertene. Han er dyktig og profesjonell og jeg er veldig fornøyd med behandlingen for det hjalp meg å bli kvitt smerte i nakken og intense hodepiner. Anbefaler på det sterkeste.
Oana Pintilie
Oana Pintilie
04:47 29 Mar 21
Jeg fant frem til Ullevål Kiropraktorklinikk og kiropraktoren Alex Horne ved en tilfeldighet da jeg hadde akutt behov for time hos kiropraktor, og det er jeg veldig glad for.Han lytter og er interessert i meg som pasient, forteller og forklarer hva han oppdager under undersøkelsene og hva han gjør under behandlingene, og er generelt veldig dyktig. Jeg anbefaler han på det varmeste videre til andre!
Ida M. Ellingsen
Ida M. Ellingsen
20:46 21 Mar 21
Alex er en superflink kiropraktor som virkelig anbefales!
Kristine Volckmar
Kristine Volckmar
12:29 17 Mar 21
Behandling hos Alex Horne har vært veldig bra. Setter pris på at han er rolig, lyttende, tillitsvekkende og så langt jeg kan vurdere meget kompetent. Han spør ikke for mye og ikke for lite, og jeg stoler fullt og helt på han.
helena nynas
helena nynas
10:13 16 Mar 21
Alex er meget dyktig, og han er også flink til å følge opp mtp. opptrening.
Christoffer Wilner
Christoffer Wilner
10:11 16 Mar 21
Jeg går til Ullevål Kiropraktorklinikk fordi jeg sliter med migrene og jeg har utelukkende positive opplevelser med denne behandlingen. Kiropraktoren Alex Horne Mchiro er veldig hyggelig og profesjonell og har behandlet andre i samme situasjon. Alt tyder på at dette faktisk kan virke på slike plager.
Jonas Ruud
Jonas Ruud
20:44 15 Mar 21
Fikk meget god hjelp med bekkenplager i forbindelse med svangerskap
Marlene Wilhelmine
Marlene Wilhelmine
10:23 26 Feb 21
Var hos Alex Hoine!Veldig godt fornøyd .Hyggelig kiropraktor som forklarte godt og grundig.Anbefales på det sterkeste
Linda Hansen
Linda Hansen
16:17 15 Feb 21
Svært fornøyd med Alex Horne hos Ulevåll kiropraktor klinikk! Blir møtt med faglig dyktighet, imøtekommenhet interesse for din situasjon!
Ellen Beate Engebretsen
Ellen Beate Engebretsen
12:08 15 Feb 21
Alex ved Ullevål Kiropraktorklinikk har virkelig vært til stor hjelp, og det er tydelig at han strekker seg langt for å hjelpe sine pasienter. Han har gitt meg en uvurderlig oppfølging. Kan virkelig anbefale på det sterkeste!
Rebecca Perez
Rebecca Perez
18:31 02 Feb 21
Som toppidrettsutøver er man avhengig av at kroppen til enhver tid fungerer, og det er gjerne de små tingene som utgjør de store forskjellene.Med Alex sin brede kompetanse, og nedslagsfelt, har rehabiliteringstiden gått betraktelig ned. Kombinasjon av sportskiropraktikk, oppfølging rundt øvelser/egentrening, og å gi pasienten en forståelse av problemet bak skaden, er veldig bra!
Ole Mossin Olesen
Ole Mossin Olesen
09:16 13 Jan 21
Ble behandlet av Alexander Peter Horne for krystallsyken allerede 45 minutter etter at jeg ringte for å bestille time. Det var full klaff og jeg ble 100 % restituert etter den ene behandlingen. Jeg var til kontrolltime en uke etterpå hvor dette ble bekreftet. Tusen takk, dette var imponerende.
Karin Wiik Westerby
Karin Wiik Westerby
09:41 12 Jan 21
Er svært fornøyd med den gode hjelpen og behandlingen jeg har fått av nakkesmertene etter en sykkelulykke, og det har vert betryggende at kiropraktorene har et godt tverrfaglig samarbeid med legen ved behov.
Hanne Botnen
Hanne Botnen
08:04 06 Mar 18

Behandling av Psoas major

Plager og smerter relatert til psoas major kan behandles av terapeuter på forskjellige måter. Direkte massasje, triggerpunktbehandling, styrkeøvelser og tøying kan hjelpe.

Aktiv behandling av psoas major

Det er viktig å få undersøkelse av helsepersonell før du får behandling. En av de mest effektive måtene å bli undersøkt og behandlet på, er mens du ligger på siden (se bilde over).
Denne stillingen gjør at det er enklere å slappe av i magemusklene og det blir derfor lettere for terapeuten å kjenne på muskelen. I tillegg beveger organene i magen seg bort fra muskelen og redusere sjansen for ubehag.

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Alex behandler nakke- og ryggsmerter hos pasienter i alle aldersgrupper. Med lang erfaring fra toppidrettslag i London og Oslo, har han fått veldig god erfaring med hofte- og kneplager hos idrettsutøvere. Alex har stort fokus på rehabilitering og utfører også dry-needling behandling.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.