Psoas Major: Den mest misforståtte hoftebøyeren?

Man skulle tro at siden utvikling i medisinsk forskning er så sofistikert i disse dager, vet vi funksjonen av alle musklene i kroppen. Rett etter vi oppdaget bark som hjelp mot hodepine, visste vi mer eller mindre om hvilken muskel som gjorde hva - spesielt de største og kraftigste musklene slik som for eksempel psoas major. Uansett har forskning over de siste ti årene utvidet vår kunnskap om muskelen. Takket være mer sofistikert EMG-teknologi, vet vi nå mye mer om anatomien og funksjonen av muskelen.

Tidligere antok vi at psoas major hadde en primærfunksjon som hofteleddsbøyer, eller hoftefleksor som vi kaller det på fagspråk. Nå vet vi at det ikke er tilfelle i så stor grad som tidligere trodd. Dette er på grunn av oppdagelser av hvor muskelen festes. Primærfunksjonen av muskelen er faktisk funnet å være stabilisering av korsryggen. Psoas major sin funksjon som kjernemuskel er direkte lenket til korsryggsmerter og ryggskader.

Derfor skal denne artikkelen gå gjennom den nye forskningen om anatomien og psoas majors funksjon som korsryggstabiliserer. Jeg utforsker også hva slags smerter og plager denne muskelen kan gi – både hos idrettsutøvere og mindre aktive personer.

Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Lars Erik Flato
Lars Erik Flato
1684079850
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Hege J Bøhler
Hege J Bøhler
1665649333
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Dardane Xani
Dardane Xani
1663745999
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
Jeg slet med et vondt kne i fjor vår som gjorde at jeg ikke klarte å løpe. Jeg bestilte en time hos Alex Horne, som raskt konstaterte at det var "løperkne" som var årsaken. Etter noen måneders målrettet behandling var jeg i stand til å fullføre Oslo Maraton September 2021.Selvfølgelig fikk jeg smerter i motsatt kne nå i sommer, men på kort tid har Alex klart å få kneet til å fungere såpass at jeg skal prøve meg på Oslo Maraton nå til helgen.Alex Horne anbefales på det sterkeste dersom du sliter med det samme!
Marius Bruun
Marius Bruun
1663104960
Ive been to several chiropractors but never quite felt it was right for me. Treatment with Alex Horne at Ullevål Kiropraktor has been the best so far and it's really helped me with neck pains I've been having and knowing what exercise I can continue at home to alleviate future pains. Definitely recommend.
Mateo Lundstøl
Mateo Lundstøl
1661939816
Jeg har alltid blitt godt ivaretatt og fått profesjonell hjelp. Dyktige behandlere, som lytter til deg og gir deg deg best mulig behandling av høy kvalitet, som igjen gir deg trygghet. Anbefales.
Alex har vært en god støtte i forbindelse med en kneskade. Hyggelig og positiv, en kombinasjon med behandling og øvelser, og det har gitt gode resultater.
Helge Hafstad
Helge Hafstad
1661454294
Jeg har en mild grad av skoliose som jeg fint klarer å leve med ved å trene og holde meg aktiv, men til tider trenger jeg litt hjelp for å holde meg smertefri i nakke og korsrygg.Jeg begynte med behandling på klinikken, hos Alex, da nakken min låste seg helt og jeg ikke klarte å bevege hodet. Ved hjelp av ulike behandlingsmetoder som knekking, nåler, massasje o.l., samt god oppfølging, fikk jeg fort bevegeligheten tilbake. I ettertid har vi jobbet med å løsne opp muskulaturen i nakken , som har vært veldig stiv, for å lindre smerter og bevare bevegeligheten i nakken, men også skuldre og armer, som har vært plaget som et resultat av den stive nakken.Jeg har tidligere gått til en del andre kiropraktorer og fysioterapeuter, men det som jeg liker veldig godt med Alex er at han gir meg begge deler - han gir meg den behandlingen jeg trenger (og ikke bare knekker), samtidig som han gir meg øvelser for å kunne forebygge og holde muskulaturen vedlike.Behandlingen har gitt gode resultater og jeg er veldig fornøyd med Alex som kiropraktor. Han er god på plager i nakke og rygg, og jeg føler meg veldig trygg på den behandling jeg får, da vi sammen finner ut hva som passer best for meg. Jeg føler at han genuint bryr seg om meg og mine plager, og bruker timene våre godt. Ikke minst har han alltid et godt humør som smitter over, spesielt tidlig om morgenen for et b-menneske som meg!
Ingrid Folstad
Ingrid Folstad
1661371423
js_loader

Hvor ligger muskelen?

Psoas major-muskelen ligger dypt i mageregionen og kobler, blant annet, ryggen til bekkenet og hoften.

Undersøkelse av psoas major

Muskelen har sitt utspring fra mellomgulvet, korsryggvirvlene og -skivene (diafragma, L1-L5 TVP’s, T12-L4 skivene) (1) og er også tilknyttet bekkenet, bekkenbunnen, magemuskler og iliacus-muskelen (iliopectineal eminence, transverse abdominis, internal oblique).

UPDATE - Før ble det trodd at psoas major kun henger sammen med iliacus for å danne iliopsoas-senen som igjen henger sammen med lårbeinet (2,3).

Siden psoas major kobler seg til mellomgulvet, bekkenet, bekkenbunnen og magemusklene, tyder dette på at denne muskelen har en viktig rolle som stabiliseringsmuskel.
Obs: Kun 50% av befolkningen har en Psoas minor-muskel, og derfor går vi ikke inn på det her (4).

Så hva gjør muskelen?

Bøyer psoasen hoften?

Før ble det trodd at psoas major henger sammen med iliacus for å være en kraftig hoftebøyer (hoftefleksor). Nå vet vi at den har en viss funksjon som hoftebøyer, men det er ikke den primære hoftebøyeren (5) Iliacus-muskelen har sterkere effekt på hoftefleksjon.

OBS: Iliacus alene er ikke en like sterk hofteleddsbøyer som rectus femoris-, tensor fascia latae- og sartorius-musklene (6).

Aktiviteten av psoas major komprimerer mageregionen og hoften. Dette betyr at hoften er trukket opp og blir bedre plassert og stabilisert i hofteleddsskålen (7).

Junker et al (8) foreslår faktisk at PM fungerer som støttemuskel og jobber mot iliacus under hoftefleksjon. Tanken er at PM stabiliserer kjernen for å gi motvekt til hoftebøyning (9). Derfor er spørsmålet fortsatt om denne muskelen spiller den største rollen i hoften som direkte hoftebøyer, eller som en kjernestabiliserende muskel.

Rollen som korsryggsstabilisator

Psoas major er en veldig viktig stabiliserende kjernemuskel (3,10). Den kobler sammen strukturen av disse musklene; mellomgulvet, bekkenbunnen, multifidus og transversus-abdominis (de skrå magemusklene). Det er også vist at disse musklene aktiveres samtidig og at psoas major ligger optimalt til å støtte dem (11).

UPDATE - Det er ikke lenger antatt at psoasen bidrar direkte til svai i korsryggen (lumbalekstensjon) (1).

Likevel er det forstått at denne muskelen, som krysser bekkenleddet (Ileosakral-leddet), påvirker og motvirker mot rotasjonen av bekkenet. Forskningen er enda ikke klar på om det bidrar til rotasjon fremover eller bakover (12). NB: Rotasjon fremover kan øke svaien i korsryggen.

Det ser i hvert fall ut som at psoas major øker trykket mot mellomvirvelskivene i korsryggen (10) slik at de er bedre stabilisert (13) og kan muligens redusere risikoen for prolaps (14).

Psoas major og korsryggsmerte - hva er linken?

Muskelknuter, også kalt triggerpunkter, i psoas major kan gi smerter i korsryggen (15). Triggerpunkter i denne muskelen kan gi utstrålende smerter dypt inne på samme side som den påvirkede muskelen i korsryggen, lysken og forsiden av låret (15,16).

iliopsoas-muskelen og triggerpunkter

Triggerpunker i iliopsoas-muskelen

Smerten forverres ofte i oppreist stilling eller når du ligger på ryggen og blir bedre når du sitter ned. De som jobber på kontor og sitter mye er oftere plaget med smerter relatert til psoas major. Dette gjelder også ofte idrettsutøvere, spesielt de som driver med fotball, innebandy eller dans. Mange terapeuter mistenker også at psoas major overkompenserer når magemusklene ikke fungerer optimalt, dette gjelder særlig transversus abdominus.

Forskning har også vist en tydelig sammenheng mellom korsryggsplager og nedsatt styrke i psoas major. Men det er ikke klart enda om det er psoas major som er årsaken til skaden eller om svakhet i denne muskelen skjer på grunn av skaden i korsryggen.

 1. Hos pasienter med isjias pga skiveprolaps i korsryggen er tykkelsen på denne muskelen redusert. Dette sees hovedsakelig nærmest skiveprolapset (17).
 2. Hos pasienter med ensidig korsryggsmerte viste MR at psoas major-muskelen var i gjennomsnitt 12% mindre ved siden av smerten. MR fant også en sammenheng mellom størrelsen (tverrsnittsareal) på muskelen og varigheten av symptomene (18). Jo lengre varighet av plagene, desto mindre var tverrsnittet av muskelen.
 3. Studier av en annen stabiliserende muskel i korsryggen (multifidus) har funnet lignende resultater. Det er antatt at muskelen er i mindre bruk på grunn av smerten (19) og at dette fører til den reduserte størrelsen.

Les «12 vanlige grunner til hoftesmerte hos idrettsfolk» for informasjon om flere andre type hofteskader.

Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Lars Erik Flato
Lars Erik Flato
1684079850
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Hege J Bøhler
Hege J Bøhler
1665649333
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Dardane Xani
Dardane Xani
1663745999
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
Jeg slet med et vondt kne i fjor vår som gjorde at jeg ikke klarte å løpe. Jeg bestilte en time hos Alex Horne, som raskt konstaterte at det var "løperkne" som var årsaken. Etter noen måneders målrettet behandling var jeg i stand til å fullføre Oslo Maraton September 2021.Selvfølgelig fikk jeg smerter i motsatt kne nå i sommer, men på kort tid har Alex klart å få kneet til å fungere såpass at jeg skal prøve meg på Oslo Maraton nå til helgen.Alex Horne anbefales på det sterkeste dersom du sliter med det samme!
Marius Bruun
Marius Bruun
1663104960
Ive been to several chiropractors but never quite felt it was right for me. Treatment with Alex Horne at Ullevål Kiropraktor has been the best so far and it's really helped me with neck pains I've been having and knowing what exercise I can continue at home to alleviate future pains. Definitely recommend.
Mateo Lundstøl
Mateo Lundstøl
1661939816
Jeg har alltid blitt godt ivaretatt og fått profesjonell hjelp. Dyktige behandlere, som lytter til deg og gir deg deg best mulig behandling av høy kvalitet, som igjen gir deg trygghet. Anbefales.
Alex har vært en god støtte i forbindelse med en kneskade. Hyggelig og positiv, en kombinasjon med behandling og øvelser, og det har gitt gode resultater.
Helge Hafstad
Helge Hafstad
1661454294
Jeg har en mild grad av skoliose som jeg fint klarer å leve med ved å trene og holde meg aktiv, men til tider trenger jeg litt hjelp for å holde meg smertefri i nakke og korsrygg.Jeg begynte med behandling på klinikken, hos Alex, da nakken min låste seg helt og jeg ikke klarte å bevege hodet. Ved hjelp av ulike behandlingsmetoder som knekking, nåler, massasje o.l., samt god oppfølging, fikk jeg fort bevegeligheten tilbake. I ettertid har vi jobbet med å løsne opp muskulaturen i nakken , som har vært veldig stiv, for å lindre smerter og bevare bevegeligheten i nakken, men også skuldre og armer, som har vært plaget som et resultat av den stive nakken.Jeg har tidligere gått til en del andre kiropraktorer og fysioterapeuter, men det som jeg liker veldig godt med Alex er at han gir meg begge deler - han gir meg den behandlingen jeg trenger (og ikke bare knekker), samtidig som han gir meg øvelser for å kunne forebygge og holde muskulaturen vedlike.Behandlingen har gitt gode resultater og jeg er veldig fornøyd med Alex som kiropraktor. Han er god på plager i nakke og rygg, og jeg føler meg veldig trygg på den behandling jeg får, da vi sammen finner ut hva som passer best for meg. Jeg føler at han genuint bryr seg om meg og mine plager, og bruker timene våre godt. Ikke minst har han alltid et godt humør som smitter over, spesielt tidlig om morgenen for et b-menneske som meg!
Ingrid Folstad
Ingrid Folstad
1661371423
js_loader

Behandling av Psoas major

Plager og smerter relatert til psoas major kan behandles av terapeuter på forskjellige måter. Direkte massasje, triggerpunktbehandling, styrkeøvelser og tøying kan hjelpe.

Aktiv behandling av psoas major

Det er viktig å få undersøkelse av helsepersonell før du får behandling. En av de mest effektive måtene å bli undersøkt og behandlet på, er mens du ligger på siden (se bilde over).
Denne stillingen gjør at det er enklere å slappe av i magemusklene og det blir derfor lettere for terapeuten å kjenne på muskelen. I tillegg beveger organene i magen seg bort fra muskelen og redusere sjansen for ubehag.

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål om hofteplager? Ta kontakt med Alex.  Har du spørsmål om hofteplager? Ta kontakt med Alex.

  Kontakt oss

  Alex har veldig god erfaring med utredning og behandling av et bredt spekter av hofte- og kneplager, fra idrettskader til artrose. Alex behandler selvsagt også nakke- og ryggsmerter hos pasienter i alle aldersgrupper. Han har også lang erfaring fra toppidrettslag i London og Oslo, har derfor stort fokus på øvelser og utfører også dry-needling behandling.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.