Ved Isjiassmerter kan nervemobilisering være gunstig

5/5 (7)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

En prolaps som klemmer på nerven i ryggen kan gi isjiassmerter ned i benet. Dette kan være fryktelig vondt og være veldig hemmende. Det er, til tross for de sterke smertene, viktig å være i aktivitet for å bli bra raskere. En spesifikk øvelse vi som behandler denne type smerter ofte veileder i er nervemobiliseringsøvelser av isjiasnerven.

For å kunne forklare hva nervemobiliseringsøvelsene går ut på er det viktig å starte forklare litt hva som skjer når en nerve kommer i klem.

Når en en nerve (eller egentlig en nerverot) kommer i klem i korsryggen fra feks en prolaps eller piriformissyndrom, vil det bli kompresjonsskade eller klemskade av nerven. Dette vil øyeblikkelig sette igang en betennelsesprosess i og rundt det skadde vevet som vil blant annet vil gi en del hevelse (akkurat som når du klemmer fingeren). Denne hevelsen rundt nerven vil påføre nerven et ytterligere mekanisk trykk som øker sensitiviteten i nerven. Symptomene, som smerte og nummenhet, som er vanlige fra denne type nervesmerte vil dermed bli kraftigere. (1, 2, 3)

Ofte vil det være fristende, pga sterke smerter og gjerne frykt for å bli verre, å ikke bevege på seg så mye når disse smertene kommer. Men, det forskningen viser er at hvis mangelen på bevegelse uten tilstrekkelig belastning varer for lenge vil det det kunne gjøre vondt verre. En skadet nerve som ikke blir beveget vil kunne begynne å klistre seg fast i strukturer rundt nerven (adheranser), slik at nerven sitter fast og “lugger” mer når den igjen begynner å bli beveget. I tillegg vil det også gi dårlig drenasje fra hevelsen i nerven, det vil kunne dannes økt bindevev og arrvev i og rundt nerven og det vil kunne potensielt gi permanent nervedysfunksjon. (4, 5)

Derfor er en av våre viktigste oppgaver etter slike skader å få igang bevegelsen i rygg og rundt nerven som er irritert. En kiropraktor vil kunne bidra med å behandle ledd og muskler i korsryggen og bekken slik at det blir enklere komme igang med bevegelse.

Helt vanlig spasering og rolige bevegelser i vann er en av mine favorittøvelser de som har fått akutte isjiassmerter. Men, det finnes flere spesifikke nervemobiliseringsøvelser som fokuserer på å bevege bestemte nerver for å bidra til å gjenopprette god funksjon i nerven igjen. (6, 7)

Slik kan mobilisering av nervene gi positive effekter

Det antas at nervemobilisering av isjiasnerven vil kunne påvirke nerven positivt gjennom flere mekanismer:

 • Redusert hevelse av og rundt nerven
 • Normalisering av gjennomstrømming av næringsstoffer i nerven (axoplasmatisk transport)
 • Redusering av oversensitive nerver som vil redusere smerten
 • Økt bevegelse i nerven kan forebygge skade senere
 • I tillegg til at det øker aktiviteten til viktige nerveceller som blir stimulert av bevegelse (8)

Måten nervene kan mobiliseres på klassifiseres gjerne i to forskjellige typer, enten strekkende eller glidende.

Ved strekkende nervemobilisering er målet å forårsake spenn og press på nerven, som gjøres ved at de kroppsdelene som nerven festes på hver side av der nerven er irritert beveges i motsatt retning slik at nerven strekkes. Isjiasnerven som festes i ryggmargen nederst i korsryggen via flere nerverøtter og deretter går helt ned i foten på baksiden av av låret og beinet. For å strekke på isjiasnerven blir det derfor nødvendig å løfte foten strakt opp med bøyd hofte samtidig som overkroppen og hodet bøyes framover. På denne måten blir isjiasnerven strukket gjennom hele sin lengde.

Å strekke nerven på denne måten gjør vi blant annet når vi tester om nerven er irritert. Dette vil da kunne medføre at det reproduserer eller øker smerten ned i beinet. Ved tilfeller av isjias som feks prolaps anbefaler jeg ikke å gjøre denne type øvelse i den første fasen av behandlingen, da det ofte kan gjøre mer vondt enn nytte.

For å utføre en glidende mobilisering av isjiasnerven, vil du bøye benet strakt slik som ved nervestrekken men samtidig bøye rygg og hode bakover, og deretter gjøre motsatt slik at nerven blir dratt fram og tilbake gjennom kanalene den går i.

Siden hevelse av nerven er en veldig viktig faktor ved nerveskader, slik som isjias, og at  en hoven nerve er betydelig mer utsatt for kompresjonsskade, vil den glidende mobiliseringen av nerven sannsynligvis være gunstigere i den tidlige fasen av skaden. (9, 10)

Den glidende mobiliseringen av nerven vil kunne øke dreneringen fra nerven (feks fra hevelsen) og øke gjennomstrømmingen av næringsstoffer i nerven. Glidningsmobilisering av nerven vil også kunne forebygge økt trykk i nerven fra hevelse som potensielt kan komprimere og skade nervefibrene ytterligere.

I den kroniske fasen ved nerveskader, og spesielt i tilfeller der det har vært nødvendig med kirurgi, er det ikke uvanlig at dannelse av bindevev og arrvev i og rundt nerven bidrar til å redusere bevegelsen til nerven. Siden strekkmobilisering kan være mer risikofylt for nerven i forhold til at det øker presset i nerven, vil det være veldig viktig å ha kontroll på eventuelle symptomendringer ved gjennomføring av mobiliseringen for at det skal bli optimal belastning. Dette bør gjøres sammen med behandler med god erfaring på dette.

En skadet og irritert nerve blir ofte oversensitiv slik at smerten inntreffer tidligere enn hva som ellers er normalt. Det virker som at bevegelse av nerven, enten glidende eller strekkende,  like opp til der smerten inntreffer, kan bidra til å redusere denne oversensitiviteten av nerven. Derfor er denne type guidede øvelser viktig for å raskere bli bra fra nervesmerter.

En studie publisert i 2019 viste at pasienter med isjiassmerter pågrunn av prolaps i ryggen ville kunne oppleve mindre nervesmerter i benet  og mekanisk sensitivitet ved å utføre nervemobiliseringsøvelser. (11)

Slik utfører du de to forskjellige nervemobiliseringene

Nerveglidning i tidlig fase

 • Sitt på en stol eller en benk slik med føttene ned i bakken og hendene på lårene
 • Synk sammen i ryggen og la hodet synke ned forover
 • Rett ut kneet på den vonde siden samtidig som du bøyer hodet bakover og ser opp i taket
 • Deretter senker du kneet igjen samtidig som du slipper hodet forsiktig helt ned igjen
 • Gjenta dette sakte 10 ganger, 3 ganger om dagen.

Nervestrekk i den senere oppfølgingsfasen

 • Sitt på samme måte på en stol eller benk med bena ned og hendene på låret.
 • Synk sammen i ryggen og slipp hodet ned
 • Rett ut kneet forsiktig på den vonde siden men ikke lenger enn rett før du begynner å kjenne smerter i sete/lår
 • Deretter senkes hodet forsiktig framover

Denne mobiliseringen skal gjøres forsiktig og gradvis og vi anbefaler følgende tre steg

 1. Strekk forsiktig ut kneet til du kjenner smerten i benet
 2. Deretter senkes kneet til det smerten ikke kjennes lenger og deretter bøyes ankelen opp mot hodet innenfor smertefri sone
 3. La hodet synke forsiktig ned slik at nerven blir strukket i hele lengden

Konklusjon

Funksjonen til de perifere nervene, nervene som går ut fra ryggmargen, blir endret når det det er irritasjon langs nerven. Manøvre som påfører gradvis mekanisk belastning ser ut til å være fordelaktig for å øke tilhelingen av nerven. Overdreven mekanisk belastning på nerven kan gjøre vondt verre, men god og tilpasset oppfølging forhindrer dette.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere til master i nevrologi på Bournemouth University.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 kommentarer på "Ved Isjiassmerter kan nervemobilisering være gunstig"

 1. Hei!
  Jeg har stilt et spørsmål her tidligere og fått godt svar. Håper du kan hjelpe med dette for jeg finner ingenting noen steder som beskriver noe lignende. Etter å ha hatt smerter i leggen ved gåing og enkelte bevegelser siden juli i år, fikk jeg en MR som påviste skiveprolaps i L5/S1, med tangering av begge nerverøtter i S1. Jeg hadde ingen smerter i ryggen. Siden september har jeg blitt noe bedre av leggsmertene (men fått mye mer vondt i korsryggen). Har hele tiden gjort øvelser og trent det jeg har kunnet så mye jeg har kunnet. Men, to ganger (i juli, og for et par dager siden) opplevde jeg noen vanvittige smerteanfall som bare varte kanskje max 10 sekunder. Begge kom når jeg var avslappet og rolig, den ene gangen når jeg satt og sist om natten mens jeg sov. Det kommer som lyn fra klar himmel, og skyter fra leggen (der jeg har pleid å ha vondt) og oppver til hoften kanskje og helt ukontrollert. Holdt på å besvime begge gangene. Så forsvinner de og så merker jeg ikke noe mer. Ble svært overrasket over at det kom nå sist, siden jeg jo har blitt merkbart bedre i leggen. Tidliger har jeg hatt mindre smerte-sammentrekninger av samme sort, som et slags elektrisk støt, men alltid når jeg sitter rolig og er avslappet. Kan være det rett og slett leggkramper, som oppleves ti ganger mer smertefullt enn vanlig, fordi det kanskje klemmer rundt nerven i leggen, som er irritert pga isjias/prolaps? Har du hørt om lignende? Det er jo ikke som en vanlig muskelkrampe, som jeg jo har hatt, fordi jeg kjenner den jo hovedsakelig i nerven og den beveger seg raskere og mye mer intenst.. Har du (eller noen andre) hørt om lignende? Takknemlig for svar!

  1. Hei Anette

   Det er umulig å si hva det er uten å ha undersøkt deg.

   Det er flere mulige årsaker, feks at du får en strekk på nerven (som kanskje allerede er litt irritert) eller at det kommer fra irritert ledd/muskler.

   Jeg anbefaler å få dette undrsøkt så er det enklere å finne ut av hva det er.

   Ønsker du at vi hjelper deg med å komme i kontakt med en kiropraktor i nærheten av der du bor?

   mvh
   kim

 2. Hei Kim

  Det er bare en ting å si om dette, kjempebra info:)

  Er plaget med Isjias,samt hatt en stor skade på Hamstringsmuskelen.

  Ha en fin dag uten plager.

  Svein T

  1. Hei Svein

   Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding.

   Jeg ønsker deg god bedring og håper du får orden på plagene dine.

   med vennlig hilsen

   kim