Mørk sjokolade reduserer smerter og betennelse!

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Smeltet sjokolade

De aller fleste fornuftige mennesker elsker sjokolade, og det med god grunn. Hvis vi skal tro studiene rett, elsker mørk sjokolade oss tilbake og viser dette ved blant annet å redusere smerter og betennelse i muskler og ledd. Men hvor mye sjokolade bør du spise for å få denne gunstige effekten?

kakao i biter

Når du spiser mørk sjokolade øker produksjonen av endorfiner, kroppens bli-lykkelig-hormon, og dette resulterer i at hjernen steller i stand en liten bursdagsfest for deg. Dette er noe enhver sjokoholiker har vært klar over i mange år, og du kjenner sannsynligvis en som liker sjokolade veldig godt som har fortalt deg dette mange ganger.

Slik reduserer mørk sjokolade betennelse og smerter

I tillegg til å øke produksjonen av endorfiner, vil sjokolade også stimulere hjernens belønningsenter og øke produksjon av serotonin i tillegg til phenylethylamine (kroppens eget forelskelseshormon). Når en sjokoladebit kan gjøre så mye i hjernen, er det ikke rart at mange (alle?) føler seg utrolig bra etter å ha spist litt deilig mørk sjokolade.

Sjokoladefondant

Sjokolade har flere gunstige effekter på kroppen enn bare at du blir veldig glad. Mørk sjokolade med mer enn 70% kakao kan også redusere både betennelse og smerter i kroppen. Kakao inneholder flere forskjellige antioksidanter og flavonoider som virker betennelsesdempende i kroppen. Dette reduserer risiko for sykdom og potensielt kan du få en sunnere alderdom. (123456) Når betennelsen som forårsaker leddsmerter reduseres, vil også smerten reduseres.

Mørk sjokolade fungerer ganske likt som betennelsesdempende medisinen ibux, men uten de samme bivirkningene som feks magesmerter og magesår. Ibux smaker forresten ikke like godt, og er absolutt ikke anbefalt å nyte sammen et glass god rødvin i sofakroken.

mann i klatrestativ

Mørk sjokolade er bra for idrettsutøvere

Er du opptatt av å holde deg i form, kan jeg glede deg med at sjokolade også ser ut til å øke utholdenheten. En ny studie viser at kun 40 gram sjokolade hver dag er effektivt i å øke kondisjonen til syklister og andre som ønsker å ha god utholdenhet (7). Sjokoladen gjør at du bruker mindre oksygen ved moderat aktivitet, det vil si at du arbeider mer økonomisk. I tillegg hjelper kakaoen deg til å være i aktivitet lenger og raskere. Mørk sjokolade gjør også at stølheten etter en hard treningsøkt blir betydelig mindre (8).

Hvor mye sjokolade bør du spise?

For å oppnå den gunstige effekten er det fornuftig å spise litt mørk sjokolade hver dag (minst 70% kakao). Du vil få den betennelsesdempende effekten ved å spise så lite som 5-40 gram mørk sjoklade hver dag.  Jeg ser ikke noen grunn til at du ikke kan spise mer, så lenge du spiser et sunt og variert kosthold og holder deg til sjokolade med 80% kakao eller mer. Personlig liker jeg å drikke sjokolademelk etter trening, derfor drikker jeg ca en halvliter melk blandet med en spiseskjee økologisk kakao hver dag.

kald sjokoladedrikk

 

 

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.    Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

    Kontakt oss

    Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har tatt en mastergrad i nevrovitenskap og fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Smestad Helsesenter og du kan bestille time direkte til han her.