Mørk sjokolade reduserer smerter og betennelse!

5/5 (5)

kiropraktor

Smeltet sjokolade

De aller fleste fornuftige mennesker elsker sjokolade, og det med god grunn. Hvis vi skal tro studiene rett, elsker mørk sjokolade oss tilbake og viser dette ved blant annet å redusere smerter og betennelse i muskler og ledd. Men hvor mye sjokolade bør du spise for å få denne gunstige effekten?

kakao i biter

Når du spiser mørk sjokolade øker produksjonen av endorfiner, kroppens bli-lykkelig-hormon, og dette resulterer i at hjernen steller i stand en liten bursdagsfest for deg. Dette er noe enhver sjokoholiker har vært klar over i mange år, og du kjenner sannsynligvis en som liker sjokolade veldig godt som har fortalt deg dette mange ganger.

Slik reduserer mørk sjokolade smerter

I tillegg til å øke produksjonen av endorfiner, vil sjokolade også stimulere hjernens belønningsenter og øke produksjon av serotonin i tillegg til phenylethylamine (kroppens eget forelskelseshormon). Når en sjokoladebit kan gjøre så mye i hjernen, er det ikke rart at mange (alle?) føler seg utrolig bra etter å ha spist litt deilig mørk sjokolade.

Gratis ebok: Last ned ebok med sunne desserter og få med flere oppskrifter på desserter du kan nyte med god samvittighet. En av oppskriftene er sjokoladefondant med mørk sjokolade som du ser nedenfor.

Sjokoladefondant

Sjokolade har flere gunstige effekter på kroppen enn bare at du blir veldig glad. Mørk sjokolade med mer enn 70% kakao kan også redusere både betennelse og smerter i kroppen. Kakao inneholder flere forskjellige antioksidanter og flavonoider som virker betennelsesdempende i kroppen. Dette reduserer risiko for sykdom og potensielt kan du få en sunnere alderdom. (123456) Når betennelsen som forårsaker leddsmerter reduseres, vil også smerten reduseres.

Mørk sjokolade fungerer ganske likt som de betennelsesdempende medisinene ibux eller voltaren, men uten de samme bivirkningene som feks magesmerter og magesår. Ibux smaker forresten ikke like godt, og er absolutt ikke anbefalt å nyte sammen et glass god rødvin i sofakroken.

mann i klatrestativ

Mørk sjokolade er bra for idrettsutøvere

Er du opptatt av å holde deg i form, kan jeg glede deg med at sjokolade også ser ut til å øke utholdenheten. En ny studie viser at kun 40 gram sjokolade hver dag er effektivt i å øke kondisjonen til syklister og andre som ønsker å ha god utholdenhet (7). Sjokoladen gjør at du bruker mindre oksygen ved moderat aktivitet, det vil si at du arbeider mer økonomisk. I tillegg hjelper kakaoen deg til å være i aktivitet lenger og raskere. Mørk sjokolade gjør også at stølheten etter en hard treningsøkt blir betydelig mindre (8).

Hvor mye sjokolade bør du spise?

For å oppnå den gunstige effekten er det fornuftig å spise litt mørk sjokolade hver dag (minst 70% kakao). Du vil få den betennelsesdempende effekten ved å spise så lite som 5-40 gram mørk sjoklade hver dag.  Jeg ser ikke noen grunn til at du ikke kan spise mer, så lenge du spiser et sunt og variert kosthold og holder deg til sjokolade med 80% kakao eller mer. Personlig liker jeg å drikke sjokolademelk etter trening, derfor drikker jeg ca en halvliter melk blandet med en spiseskjee økologisk kakao hver dag.

kald sjokoladedrikk

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Kim Orderud, Kiropraktor MNKF

Kim behandler fotplager, isjias og migrene, i tillegg til smerter i nakke og rygg. Han har fordypet seg i ernæring og hvordan kostholdet påvirker sykdommer i muskel og skjelettaparatet, og den generelle helse. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter, i tillegg til å studere ernæring.

1 kommentar på "Mørk sjokolade reduserer smerter og betennelse!"

  1. Lurer på ang. Sjokolade.. får vondt øverst i tykktarmen hver gang jeg spiser sjokolade og lurer på om dere har noe peiling på hva det kan være. Går over noen timer etterpå da.. skal ta kolo og gastro..

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.