Derfor øker magefett betennelse i kroppen

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

magefett

Vi har alle hørt at overflødig fett ikke er sunt, men visste du at magefett er mer skadelig enn annet fett på kroppen?

Magefett og betennelse

Forebygg knesmerter

Magefettet består av både underhudsfett og såkalt visceralt fett. Det sistnevnte er fett som ligger rundt organene våre. Dette fettet er mer skadelig enn fettet som legger seg på lår og rumpe (1). Fett er ikke bare noe som sitter på kroppen din, men biologisk aktivt og delaktig i utvikling av sykdom. Selv ved en normal vekt gir økt magefett økt risiko for hjerte- og karsykdom og tidlig død (2).

Magefettet bidrar til å danne en kronisk, lavgradig inflammasjonsprosess (3,4) i kroppen. Inflammasjon er det samme som betennelse. Fettcellene som ligger rundt magen danner proteiner som trigger betennels kalt cytokiner. Disse stoffene øker risiko for både overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdom, depresjon (5), demens og kreft(6).

Årsaker til økt magefett

 • Høyt inntak av sukker
 • Høyt inntak av raske karbohydrater
 • Høyt inntak av alkohol
 • Stress
 • Høye nivåer av kortisol
 • Ulike medisiner

Hva er betennelse?

shutterstock_290395730

Betennelse er en del av immunforsvaret vårt og er en respons der kroppen rydder opp i ødelagt vev, bakterier og virus. Blodårene utvides og blodstrøm økes til det skadede område slik at immunforsvaret kan gjøre jobben sin. Denne prosessen er livsviktig, men når den kommer ut av kontroll og blir langvarig er det svært uheldig. Betennelse er en sentral del av en rekke sykdommer og smertetilstander som revmatisme, diabetes og hjerte- og karsykdom.

Hvordan redusere betennelse?

betennelse

For å redusere betennelse er det viktig å redusere det skadelige magefettet. Et riktig sammensatt kosthold bestående av lavglykemisk og betennelsesdempende mat er særlig gunstig. Fysisk aktivitet er også positivt for en kropp med økt betennelse og overflødig fett. For å redusere magefettet må du fokusere på å spise riktig mat, ikke bare mindre mat. Ulike matvarer kan nemlig både øke og redusere betennelse i kroppen. Du bør først og fremst minimere inntaket av sukker og raske karbohydrater fra brus, kjeks, godteri, bakverk, ris og pasta. Spis rikelig med frukt og grønnsaker, fet fisk, egg, nøtter og bær. Her kan du lese om ti matvarer som reduserer betennelse.

Gratis ebok: Last ned ebok med betennelsesdempende mat og få med masse oppskrifter og matplan

Har du skadelig magefett?

tanitagsprintout

Det er vanlig å bruke BMI for å måle grad av overvekt, en formel der en regner ut hvor mye vi veier per km2. Denne formelen er gunstig å bruke i befolkningssammenheng, men sier ingenting om kroppssammensetning, da en høy BMI kan skyldes både høy muskelmasse og høy fettmasse. Det er som skrevet funnet at det er magefettet, ikke en høy BMI i seg selv, som gir økt risiko for sykdom, blant annet tarmkreft (7).

For å finne ut hvor mye en har av det skadelige fettet, kan du ta en måling av kroppssammensetningen på en tanitavekt. Denne viser hvor mye muskelmasse en har, samt andel intraabdominalt fett. Den regner også ut din biologiske alder og hvileforbrenning. Ved å ta regelmessige målinger kan en følge med på resultatene riktig kosthold og aktivitet gir, noe som er veldig motiverende. Vi har god erfaring med bruk av tanitavekt på klinikken, og bruker denne ofte.

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.