Krystallsyken – dette må du vite

4.9/5 (39)

Krystallsyken med vertigo

Mange har nok hørt om, eller kjenner noen som er berørt av krystallsyken. Men hva er egentlig denne tilstanden? Hva er det som skjer i kroppen når vi får krystallsyken? Krystallsyke oppleves ofte svært ubehagelig og skremmende når det oppstår første gang. Her er det du trenger å vite om krystallsyke.

 

Første gang med krystallsyken

‘Det var en helt vanlig onsdagsmorgen. Jeg våknet tidlig og snudde meg i sengen for å stå opp. Plutselig snurret alt. Tak og vegger spant og jeg grep tak i sengen for å holde meg fast. Jeg kjente magen velte seg og kvalmen komme. Etter en kort stund som føltes ut som evigheter, sluttet snurringen og jeg kjente balansen komme tilbake. Men jeg var fortsatt liggende. Jeg prøvde å sette meg sakte opp. Men det var umulig. Jeg la hodet tilbake på puten og det kom en ny bølge med snurring, svimmelhet og kvalme. Jeg fikk panikk!’

Krystallsyke eller bppv : benign paroksysmal posisjonsbetinget vertigo

Beskrivelsen kom fra en av mine pasienter som hadde krystallsyken. En 42 år gammel ellers frisk sykepleier som våknet en morgen med svimmelhet. Hun beskrev sitt aller første møte med det som heter gyratorisk vertigo. For pasienten en skummel opplevelse, men for oss som behandler krystallsyke en veldig typisk beskrivelse av en førstegangsopplevelse av krystallsyken.

 

Hva er krystallsyken?

Krystallsyken, eller det som på fagspråket heter ‘benign paroksysmal posisjonsbetinget vertigo’ (BPPV) kan direkte oversettes til ‘godartet anfallsvis stillingsavhengig svimmelhet’. Til tross for at det for pasienten er svært ubehagelig og kanskje også skremmende, er det en helt ufarlig lidelse.  

Krystallsyken er en av de aller vanligste årsakene til svimmelhet. Den kan oppstå hos både kvinner og menn i alle aldre, men observeres hyppigst hos kvinner og er mer vanlig hos de som er eldre. Gjennomsnittsalder for første gangs episode er 40-50 år. Så mye som 2 av 3 pasienter med krystallsyke er kvinner og lidelsen er aller vanligst hos de over 60 år(1).

 

Krystallsyken er mer vanlig hos eldre

 

Vanlige symptomer på krystallsyken:

 • Plutselig kortvarig svimmelhet som varer mellom 10 til 20 sekunder
 • Svimmelheten oppleves ofte som at rommet eller en selv snurrer
 • Svimmelhet blir trigget av bevegelse som å snu seg i sengen eller hodebevegelser
 • Mange opplever kvalme, men oppkast er mindre vanlig
 • Noen kan oppleve at det svartner for øynene, men besvimelse er uvanlig

 

Hvordan får vi krystallsyken?

Krystallsyken er helt karakteristisk ved at den tilsynelatende oppstår uten noen som helst tydelig grunn. Ut over dette har en observert at den ser ut til å oppstå i sammenheng med lengre tids sengeleie, andre sykdommer som Meniere`s og migrene, eller som følge av nakkeskader eller nakkesleng. Har man først fått krystallsyken en gang er det ikke uvanlig at det kan oppstå igjen.

Her kan du lese mer om svimmelhet.

 

Hva skjer i kroppen når krystallsyken oppstår?

Jeg ble en gang spurt av en pasient som hadde hørt om krystallsyken om det var slik at den kom som følge av allergi mot krystaller. Det gjør den ikke.

Krystallsyken oppstår i balanseorganet i det indre øret. Balanseorganet i øret består av tre bueganger og to sekkelignende rom som heter otolittorgan. De tre buegangene står nesten vinkelrett til hverandre og de to otolittorganene står vinkelrett til hverandre. Inne i buegangene og sekkerommene har vi en væske som flyter og små følehår som beveger seg den retningen væsken flyter.

 

Balanseorganet i det indre øret er årsaken til krystallsyken

Jeg bruker å se for meg små rur skjell i fjæra. Når tidevannet kommer inn åpner ruren seg og bittesmå følehår eller fjær kommer ut. Når vannet bølger vinker disse små følehårene frem og tilbake. Væsken i buegangene beveger seg når vi beveger hodet, når vi legger oss ned og når vi reiser oss opp. Slik beveger følehårene i øret på seg når væsken i buegangene flytter på seg.

For eksempel når vi legger oss ned flyter væsken gjennom en kanal. Følehårene i denne kanalen sender signal gjennom en nerve til hjernen og forteller at akkurat nå er der mye væske i bevegelse i denne kanalen og det betyr at kroppen har lagt seg ned.  Slik fungerer balanseorganet i øret. Det sender informasjon til hjernen om hvordan hodet og kroppen er plassert. Husk vi har to ører og derfor også to balanseorgan som må sende korrelerende informasjon til hjernen (2).

 

Hvorfor heter det krystallsyken?

I de to sekkerommene finner vi noen krystaller som vi kaller otolitter eller otoconia. I krystallsyken løsner noen små mikropartikler av fragmenterte otoconier og flyter ned en av buegangene (3). Disse mikropartiklere er tyngre enn vesken i buegangen og forstyrrer de følsomme følehårene. Informasjonene som da blir sendt via følehårene til hjernen blir feil. Hjernen får problemer med å tolke signalene og du føler deg svimmel.

Otolitter eller 'krystaller' i buegang.

I 85% til 95% av tilfeller flyter disse otolittene ned den bakre vertikale buegangen i balanseorganet i det ene øret ditt. Dette er den vanligste formen for krystallsyke og også den som er lettest å behandle.  

 

Hvorfor varer svimmelheten bare i noen sekunder?

 

Med krystallsyken opplever pasienten en intens, kortvarig svimmelhet. Vanligvis varer svimmelheten mellom 10 til 20 sekunder. Deretter roer det seg. Grunnen til at det roer seg kommer av at det er med bevegelse i vesken i buegangen at svimmelheten oppstår. Når hodet er i ro, slutter væsken å bevege på seg og svimmelheten går over.  Litt som en snøkule der snøen går til ro når du slutter å riste på den. 

 

Hvordan vet jeg at jeg har krystallsyken?

Krystallsyken må diagnostiseres av en kompetent kliniker. Her på Ullevål Kiropraktorklinikk går vi gjennom alle symptomene dine og hvordan de har oppstått. Deretter gjør vi flere spesifikke diagnostiske tester inkludert bruk av infrarøde briller. 

Den testen som er mest brukt for å diagnostisere krystallsyken heter Dix-Hallpike(4). Ved gjennømføring av Dix-Hallpike tester vi balanseorganet ditt i forhold til posisjonering av kroppen og tyngdekraften. Pasienter som har krystallsyke vil oppleve en intens, men forbigående svimmelhet med denne testen. For mange er det en ubehagelig test å gjennomføre og mange kvier seg for å gjennomføre den. 

 

 

 

Under testen vil terapeuten være opptatt av å observere øynene dine. Vi ser etter en ufrivillig bevegelse eller små rykk i øynene som vi kaller nystagmus. Følger denne nystagmusen et spesifikt mønster kan man diagnostisere krystallsyke og også hvilken buegang som er berørt.

 

Hvordan behandler krystallsyken?

Ved behandling av krystallsyken bruker vi en manøver som heter Epleys reposisjoneringsmanøver (5). Pasienten blir tatt gjennom en serie med bevegelser med det mål for øyet å få otolittkrystallene til å flyte tilbake til sekkerommet der de ikke kan påvirke signalene som sendes til hjernen. Ved korrekt gjennomføring er behandlingen svært effektiv og pasienten føler seg mye bedre med en gang. Den roterende svimmelhetsfølelsen er det første som forsvinner. Noen pasienter vil oppleve en vedvarende sensasjon av gynging og kvalme, men også dette er forventet å gå over etter kort tid.

 

Hva om svimmelheten ikke forsvinner helt?

I enkelte episoder der pasienten har hatt plager med svimmelhet i lengre tid, kan det være behov for opptrening av balansesystemet i kroppen. I disse tilfellene må pasienten ha spesifikke og spesielt tilpasset øvelser for å trene opp igjen balansesystemet.

 

Balanse kan trenes etter krystallsyken

 

Er du plaget med svimmelhet eller kjenner noen som er det?

Balansesystemet er et kompleks system som til enhver tid jobber for at vi skal kunne bevege oss normalt uten å falle. Her kan du lese om det komplekse balansesystemet i kroppen. Har du problemer med balanse eller svimmelhet, anbefaler vi at du får en grundig undersøkelse og gjennomgang slik at riktig diagnose kan stilles og rett behandling settes i gang.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Maria Torheim Bjelkarøy, Kiropraktor MNKF

Maria er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler hodepine og svimmelhet, samt armsmerter og prikking i fingrene. Hun bruker behandlingsteknikker som leddmanipulasjon samt bløtvevsbehandling som triggerpunktbehandling og tørrnåler (akupunktur). Maria har også fokus på opptrening og rehabilitering.

16 kommentarer på "Krystallsyken – dette må du vite"

 1. Jeg har hatt svimmelhet og det som følger med gjennom mange år. Spesielt når jeg står opp om morgningen går det noen sekunder før jeg kan gå skikkelig uten å falle. Har vært til kiropraktor mange ganger for behandling, men problemet dukker stadig opp igjen. Ønsker meg helbrede som varer resten av livet.

 2. Kan høy pute om natten være med å forhindre disse anfallene om natten, ev en type tempurhodepute hvor det sikkert ikke er så lett å snu hodet(?)

  1. Hei Elin,

   Dette har nok ikke så mye for seg er jeg redd. Vi vet ennå ikke nok om hva som forårsaker krystallsyke, men det er ikke farlig å snu på hodet hverken på dagen eller natten. Bruke en pute som du synes er komfortabel og som hjelper deg med å få god søvn.

   med vennlig hilsen

   kim

 3. Mitt anfall varte i 5/6 timer i strekk.Rørte på hodet so var det som å legge hodet i tørketrommelen når den gikk.Måtte ligge. Krystallsjuke eller virus på balansenerven ? Eller er det det samme ?

  1. Du har muligens Meniers sykdom. kontakt ørespesialist. Jeg har denne sykdommen. Google det får a vite mer.

 4. jeg har i mange aar hat problemer med svimelhet og at jeg foler at det svinger naar jeg snur paa hodet om morgenen men jeg har ikke faat det undersokt det er ogsaa son at naar jeg gaar paa en lit hoy kant saa foler jeg at det svimler kan dete ha noe med krystalsyken det hadde vert meget kjekt og vist hva det er som feiler meg

 5. Er det veldig ofte man får tilbakefall av krystallsyke? Jeg hadde det i høst og har vært livredd for tilbakefall siden og det hemmer meg i hverdagen og gir dårlig søvnkvalitet fordi jeg er redd for å våkne og snurre. Driver fortsatt med vestibulær trening siden jeg gikk ganske lenge uten behandling, og fikk 3 tilbakefall på rad i løpet av to uker når jeg først fikk behandling.

  1. Hei, Tine.

   Jeg er ikke lege, men en i familien min er en av Norges fremste eksperter på krystallsyka. Jeg har hørt ham snakke om den – og for to uker siden våknet jeg selv opp og oppdaget at verden spant rundt. Jeg kontaktet ham, og fikk ÉN TYDELIG BESKJED av ham: Lev akkurat som før! IKKE ta hensyn til sjukdommen. Javel?? Jeg prøvde å følge beskjeden, så godt jeg klarte. (Ikke alltid lett!) Anfall hadde jeg hver dag. Men bare åtte dager etter at jeg ble angrepet, skulle jeg heldigvis til Molde, der han bor. Han la meg bakover så jeg fikk anfall, og konstaterte at det var krystallsyka ved å se på øynene mine, som «slo». Deretter kurerte han meg, på seks minutter, på sofaen i stua. Det er nå fire dager siden, og jeg klarer ikke å komme over hvor sprøtt det er å bli helbredet slik.
   Han fortalte at 90 prosent av de han behandler, blir friske etter den første gangen, slik jeg ble.

   MEN det er et problem: Mange mennesker går lenge før de går til en lege som kan svimmelhet. Det gir problemer. Jeg fikk umiddelbart beskjed om å leve akkurat som før. Men det er ikke den naturlige responsen til folk som svimler. (Det kan i alle jeg skrive under på.) I mellomtiden utvikler folk seg strategier for å ikke svimle: Ikke snu på hodet, ta korte steg, «balansere» seg gjennom livet. Og det GIR I SEG SELV store svimmelhetsproblemer. Det er trolig det du forteller at du har fått, i den korte teksten din. Å fikse krystallsyka går vanligvis veldig fort. Å fikse problemene vi har fått fordi vi har prøvd å takle sjukdommen, tar mye lenger tid.
   Ja, krystallsyka oppleves skremmende. Tine, jeg vet at det jeg ber om er fryktelig vanskelig, men jeg ber om det likevel: IKKE være livredd. Sov godt. Slapp av. Jada, det er en del som får tilbakefall av krystallsyka. Men som han som kurerte meg sa til meg: Krystallsyka er ikke farlig, og får jeg den igjen, så fikser han meg bare igjen.

   Problemet ditt er ikke at du kan få igjen krystallsyka, Tine. Problemet ditt er at du er redd for å få den igjen. Det gir deg langt større helseproblemer enn krystallsyka noensinne kan gjøre, nå som du kan kjenne den igjen, og kommer deg til lege om du får tilbakefall.

   Drit i krystallsyka. Den kan ikke skade deg. Sov. Lek. Lev.
   Det morsomme er at det som er oppskriften på et godt liv, faktisk også er oppskriften på å bli kvitt resten av svimmelheten din…

 6. Hei 🙂
  Jeg har krystallsyken for 3gang på 3år. Bare denne gangen opplever jeg det som mye verre. Jeg er alltid svimmel, om jeg ligger, sitter, står eller går. Der har ingen betydning om hvilken side jeg ligger på..osv..
  Jeg var hos min fastlege igår, han sa det var krystallsyken igjen. Men jeg fikk ikke noe konkret om hvilke øvelser jeg skulle gjøre hjemme.
  Anbefaler du meg til å oppsøke en kiropraktor? Jeg er "bare" 25 år, å liker ikke å lese at de fleste som opplever krystallsyken er 45+..

  1. Hei Janneche,

   Vil anbefale deg å oppsøke en kiropraktor for å vurdere svimmelheten din. Dersom det er krystallsyke kan en kiropraktor hjelpe deg med dette. Siden du sier at du er svimmel uansett hvilken stilling du er i, er det også mulig at svimmelheten kommer fra stiv nakke. Du kan lese mer om det her og se om det er noe som passer.

   https://www.ullevalkiropraktor.no/nakkesvimmelhet/

   Lykke til!

   Hilsen Therese

   P.S. Jeg er "bare" 31 og har selv hatt flere runder med krystallsyke 😉

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.