Slik kan en kiropraktor hjelpe når du er gravid

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Under et svangerskap er kroppen i stadig forandring. Det er stort å oppleve den voksende magen og livet på innsida! For flere går svangerskapet som en drøm, men for andre kan kroppens mange forandringer bidra til muskel – og skjelettplager. Hos en kiropraktor kan du få behandling og veiledning som forebygger, lindrer og hjelper deg gjennom det hele. Jo tidligere du kommer i gang, desto bedre.

I møte med gravide pasienter får jeg rett som det er høre utsagn som; «jeg trodde ikke man kunne få behandling i svangerskapet for bekkenløsning – alt er jo helt løst» og «det er vel ingen behandling som hjelper uansett – det er vel bare å holde ut». Og det er overraskende mange som tror det – at ingenting kan gjøres med smerter i korsryggen/bekkenet når du er gravid. Men jo – kiropraktikk kan hjelpe.

Studier viser at over 50 prosent har smerter i korsrygg eller bekken i svangerskapet. Bekkenleddene er det vanligste problemområdet. (1)

En optimal rygg

Kvinnekroppen er laget slik at den tilpasser seg de enorme endringene som skjer i svangerskapet. Bekkenet består av tre bevegelige ledd (to iliosakralledd og symfysen) som gjør det mulig for korsryggen å være i konstant balanse, mens magen stadig vokser og blir større.

Ryggen må på en smidig måte tilpasse seg vektøkningen på framsiden av kroppen. Jo bedre bevegelse og funksjon ryggsøylen og bekkenet har, desto lettere er det for kroppen å justere balansen mellom ledd og muskelbevegelighet.

Smerter oppstår når kroppens evne til å tilpasse seg omstendighetene minsker. Min oppgave er å sørge for at bekkenet og ryggen fungerer optimalt på et tidligst mulig stadium. Det vil kunne bidra til et mest mulig behagelig, balansert svangerskap. I løpet av et ni måneder svangerskap er det vanlig med 6–14 behandlinger, alt etter som hvor problemet sitter og hvor lenge du har gått med smertene dine.

Bekkenleddsmerter

Behandling for bekkenlåsning og bekkenløsning er forskjellig. Gravide pasienter kan få begge deler. For å få rett behandling er det derfor særs viktig å få stilt diagnosen. Vi har skrevet en artikkel om forskjellen mellom bekkenlåsning og bekkenløsning.  

Bekkenleddsmerter rammer cirka 12 000 gravide hvert år. De aller fleste blir bra etter fødsel og med veiledning gjennom svangerskapet. Noen kvinner fortsetter likevel å ha betydelige smerter også etter  fødsel.

De ekstreme forandringene som kroppen går gjennom under svangerskapet skjer over kort tid. I denne perioden er du avhengig av at bekkenet og ryggsøylen fungerer så godt som mulig.

God fysisk helse er den beste starten og bidrar dessuten til god mental helse. Mitt mål er at mine gravide pasienter skal ha et godt svangerskap – med bevegelse og aktivitet som det viktigste verktøyet. Bevegelse i svangerskapet er også positivt for utvikling av barnet, for fødselen og for å komme raskere i form etter graviditeten.

Typiske gravidplager jeg behandler:

 • Korsrygg/bekkensmerter
 • Vondt i bryst og pustevansker
 • Ryggsmerter
 • Hodepine
 • Nakkesmerter
 • Smerter mellom skulderbladene
 • Smerter i lysken
 • Halebeinssmerter
 • Smerter på skambeinet
 • Smerter i håndledd
 • Smerteutstråling i armer og ben
 • Veiledning til riktig gange og holdning
 • Råd og tips for trening

Du kan få behandling fra første dag i svangerskapet! Det er store helsegevinster ved å bli behandlet hos kiropraktor gjennom svangerskapet.

Vit også at om du sliter du med ryggsmerter når du planlegger å bli gravid, er det en god idé å starte et forebyggende behandlingsopplegg i forkant av graviditeten. De enorme forandringene som kroppen skal gjennom under et svangerskap påvirker flere funksjoner.

Trygt for mor og barn

Behandling hos kiropraktor er trygt for både mor og ufødt baby (2). Oppfølgende behandlinger gjennom svangerskapet viser et mindre stressende svangerskap og også en mindre smertefull og raskere fødsel. Kiropraktikk er viktig før, under og etter er svangerskap.

Det finnes også annen forskning som viser gode effekter på selve fødselen. Blant annet viser en studie 50 prosent nedgang i behovet for smertestillende på fødedagen.

Kiropraktisk behandling under graviditeten kan på ingen måte skade det ufødte barnet.(2) Behandlingen er skånsom og med lette trykk. Jo bedre form mor er i under svangerskapet, desto bedre for det ufødte barnet.

Kiropraktorer har en lang utdannelse og selvstendig behandleransvar på lik linje med leger, tannleger og psykologer

Behandlingsteknikker som brukes:

 • Kiropraktisk leddjustering 
 • Triggerpunktsbehandling
 • Muskelmassasje
 • Bindevevsmassasje
 • Tørrnålteknikk
 • Hjemmeøvelser og rehabilitering
 • Råd og veiledning gjennom svangerskapet

Hva den gravide selv kan gjøre

 • Trening
 • Svømming
 • Gravidyoga
 • Bbhugme ammpute – pute mellom beina
 • Sitte med knærne lavere enn hoftene på slutten av svangerskapet
 • Jobbe med å finne sitt naturlige balansepunkt
 • Bevegelse er viktig for både mors helse og for utviklingen av barnets nervesystem
 • For en mor i god form går som regel fødselen lettere og hun kommer seg fortere i etterkant.
LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Kiropraktor Sara Nordanger jobber på Fetsund Kiropraktorsenter. For å få kontakt med henne kan du trykke her.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.