Har du karpaltunnelsyndrom og er gravid?

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

karpaltunnelsyndrom når du er gravidSmerter, hovenhet eller prikking i hender og/eller håndledd kan være karpaltunnelsyndrom og er ofte vanlig problem for gravide kvinner. Slik plager kan oppstå eller bli verre under svangerskapet, du kan også få slike plager etter at fødsel har funnet sted.

Et svangerskap medfører store endringer for kroppen. Magen og brystene dine blir større, og kroppens tyngdepunkt (gravitasjonssenter) forandrer seg. Kroppen strever etter å tilpasse seg endringene, noe som kan påvirke flere funksjoner - ikke bare hender og håndledd. Bekkenløsning eller bekkenlåsning kan oppstå, du kan få brystryggsmerter, korsryggsmerter, hodepine og nakkesmerter for å nevne noe. Får du også trøbbel med hender og/eller håndledd som karpatunnelsyndrom, vil det helt klart kunne påvirke hverdagen.

gravid dame med karpaltunnelsyndrom

Hendene brukes hele tiden. Skal du løfte noe, flytte noe, lage noe, skrive eller spise, så er det hendene dine du bruker. Får du vondt i hendene eller andre plager i området, er dette daglige operasjoner som blir vanskelige å utføre. Varer tilstanden lenge kan du også få smerter som forplanter seg opp til albue og skulder.

En annen vanlig plage er prikking eller nummenhet i fingene. Dette kan skyldes håndleddproblematikk og karpaltunnelsyndrom, men kan også ha andre forklaringer, som f.eks at en nerve er i klem i nakken eller en muskelspenning i skulderen.

Den vanligste årsakene til håndleddsplager hos gravide er karpaltunnelsyndrom:

Denne tilstanden oppstår hyppig hos gravide. Opptil 62 prosent av gravide får disse smertene under svangerskap eller tiden etter (1). Noen beskriver dette som å ha smertefulle pølsefingre , andre beskriver det som smerter i håndleddet eller prikking/nummenhet i fingrene. Dette oppleves spesielt om natten. Hovenhet i armer og ben kan være en direkt følge av vektøkning og den belastningen kroppen utsettes for, den gravide kroppen oppbevarer også mer veske enn vanlig som kan føre til at det blir trangere kanaler for nerver og blodårer. (2)

Årsaken til smertene du kan kjenne i håndleddet er en nerve som heter nervus medianus. Den befinner seg i hånden, men kan komme i klem i håndleddet når den går gjennom en kanal kalt karpaltunnel. Sammen med nerven er det også sener og blodårer som går under tunnelen. (2) Nervens funksjon er å sørge for at håndleddet beveger seg og at det sendes informasjon om følelser i deler av hånden. Det er en av de 3 hovednervene i underarm og hånd. Med denne nerven i klem opplever du gjerne nummenhet i tommel, pekefinger, langefinger og halve ringfingeren. Andre symptomer kan være:

 • Lammelse og svinn av muskelmasse i tommelmuskulatur
 • Symptomene øker ofte om natten eller når armen holdes i ro. (Det hjelper å riste eller massere hånden)
 • Følelsestap på fingertuppene kan gjøre det vanskelig å håndtere små objekter, og du kan ha problemer med å vri kluter.
 • Nedsatt kraft ved klemming av tommel mot lillefinger
 • Nedsatt kraft ved fingerbøying i tommel, pekefinger og langfinger.

 

karpaltunnelsyndrom med en nerve i klem

Årsaken til at det blir trangt for nerven og den kommer i klem kan være leddgikt eller overbruk av muskulaturen som kan føre til senebettenelse som kan føre til betennelsesreaksjoner som fører til væskedannelse og hevelse i muskulaturen. Gravide er mer utsatt for denne type tilstand da dere ofte hovner opp i hender eller føtter grunnet økt mengde væske i kroppen, som skaper mer overbelastning og trykk der nerven går gjennom. (1) Men ofte finner man ikke en god grunn for hvorfor karpaltunnelsyndrom har kommet.

De quarvains eller amme-tommel

De qyarvains er en diagnose som ofte feildiagnostiseres som karpaltunnelsyndrom. Denne tilstanden oppstår også hyppig blant gravide som har født barn, men er en helt annen diagnose enn karpaltunnelsyndrom. En kombinasjon av mye uvant løfting og bæring av det nyfødte barnet samt økt væske i kroppen er utløsende årsak. (3) I tillegg vil dårlig ergonomi eller ensidig belastning i forbindelse med amming kunne forverre plagene. Statisk belastning ved bruk av tommel kan provosere fram smerter. Et beskrivende navn er amme-tommel. For noen kvinner kan tilstanden oppstå også under svangerskapet, spesielt i tredje trimester. Dette kan skyldes at du har mer væskeansamling i kroppen når du er gravid.

Det som skjer er at du får en senebetennelse i tommelfinger-musklene. Betennelsen oppstår som oftest etter gjentatte og ensidige belastninger over tid (4). Dette gjelder spesielt bevegelser som er små, men gjentagende bruk av håndledd og tommel, som for eksempel tasting på mobil. Lidelsen utvikler seg gjerne over uker eller måneder og presenterer seg som smerter i håndleddet på tommelsiden spesielt med bruk av tommelen. Oppgaver som å klemme og gripe kan bli vanskelig og du kan få smerte som går oppover underarmen eller til tommelen.

Slik diagnostiseres karpaltunnelsyndrom

Hvor skaden sitter, omfanget av skaden og riktig diagnose er viktig for å kunne sette igang rett behandling.

 • Både senebetennelse og klem i nerven i håndleddet diagnoseres ved hjelp av en grundig sykehistorie og undersøkelse. Diagnosen kan også bekreftes ved å bruke nervekonduktortest, diagnostisk ultralyd, eller elektromyogram.
 • I en nervekonduktor test blir 2 elektroder teipet til huden din. Et lite sjokk blir sendt gjennom Median nerven for å se om de elektriske impulsene er nedsatt i nerven når den går gjennom karpaltunnelen.
 • Elektromyogram måler de bittesmå elektriske impulsene som blir laget i musklene. Under denne testen settes en liten nål elektrode inn i spesifikke muskler. Testen evaluerer den elektriske aktiviteten i musklene dine når de kontrakterer og når de hviler. Denne testen kan finne ut om det er en muskel skade som har skjedd eller for å utelukke andre tilstander.

Behandling av karpaltunnelsyndrom

behandling av karpaltunnelsyndrom med kinesiotape

 • Er smerten og ubehaget så mye, men du er usikker på om du kan bruke smertestillende og betennelsesdempende medikamenter hvis du er gravid? Vi anbefaler å følge «føre var prinsippet», og unngå bruk av smertestillende tabletter under graviditeten med mindre det er helt nødvendig.
 • Håndledd støtte (håndleddsortose) hindrer deg i å bøye håndleddet når du sover. En studie har vist at de som brukte skinne om natten hadde symptombedring etter to uker.
 • Unngå ensidige bevegelser og hold deg i form. Aktiviteter som svømming eller yoga er godt for hele kroppen. (5)
 • Ved behandling av en skadet nerve, er det viktig å lette presset på nerven ved hjelp av spesifikke behandlingsteknikker og hjemmeøvelser. Laserbehandling direkte mot nerven har vist seg å være effektivt for å redusere hevelse, betennelse og smerter. (6) Kinesiotape for håndleddet kan lette presset på nerven og bli brukt i behandlingen.
 • Du kan også prøve isbehandling (cryoterapi) som kan dempe hevelsen og lette symptomene dine.

 

 

 

Save

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Kiropraktor Sara Nordanger jobber på Fetsund Kiropraktorsenter. For å få kontakt med henne kan du trykke her.