Slik behandles osgood schlatters

4.5/5 (26)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Osgood Schlatters Har du hørt om Osgood Schlatters Sykdom? Nei det hadde ikke jeg heller når jeg var 12 år og hadde intense smerter i mitt kne. Er barnet ditt i en aktiv alder og har smerter i et eller begge knær? Eller rettere sagt i skinnebeinet rett under kneet? Da kan det muligens være Osgood Schlatters Sykdom.Da jeg var 12 år og var en aktiv liten fotballspillere fikk jeg plutselig smerter i mitt høyre kne (eller rett under kneet mitt i skinnebeinet). Dette var for ca 20 år siden, og legen var usikker på hva det var. Vi fikk beskjed om at det mest sannsynlig var voksesmerter, og at jeg bare måtte hvile meg frisk. Det eneste jeg viste var at jeg hadde en veldig vond og øm kul på mitt kne, og det siste jeg ville var å hvile meg frisk. Jeg ville bare gjøre det jeg likte best i hele verden.

Spille fotball.

Kjenner du deg igjen i historien min? Eller har du barn som er i samme situasjon?Heldigvis har kunnskapen om Osgood Schlatters Sykdom blitt mer velkjent blant fagfolk generelt i løpet av de siste 20 årene. Nå finnes det god hjelp å få. Det fantes det nok da også, vi viste bare ikke om det.

Hva er så Osgood Schlatters Sykdom?

Osgood Schlatters Sykdom er en betennelse der den store lårmuskelen (quadriceps) fester til skinnebeinet rett under kneskålen. Tilstanden oppstår ofte hos barn i 11-16 års alderen som er aktive og i en voksende fase. Årsaken til at dette skjer akkurat under kne er at området der lårmuskelen fester til skinnebeinet er et voksesenter. Dette voksesenteret er konstant aktivt med å bygge bein i løpet av vokseperioden til et barn. Årsaken til at Osgood Schlatters sykdom er mer vanlig hos idrettsutøvende og aktive barn er fordi at lårmuskulaturen, grunnet gjentakende sammentrekninger, stadig blir overbelastet. Den stramme muskulaturen strekker på festet av senen inntil beinet som gjør at beinet kan vokse utover til en kul. Dette er mer vanlig i sluttfasen av sykdommen. Kulen forsvinner ikke når barnet har vokst ferdig, men den slutter å gjøre vondt. Gutter rammes tre ganger hyppigere enn jenter, men økende deltakelse i idrett øker også forekomsten blant jenter. En studie viser at økt fysisk aktivitet hos barn som tidligere har vært relativt innaktive har større risiko for å rammes av Osgood Schlatters(1).osgood schlatters undersøkelse

Symptomer:

 • moderate til intense smerter i skinnebeinet under kneskålen
 • forverres spesielt ved gjentakende aktivitet som hopping og landing.
 • kan også forverres av løping, vridning og brå stopp eller direkte slag mot kneet.
 • smerter ved løping i nedoverbakke eller ned trapper.
 • smerter ved sitting på knær.
 • 20-30% har smerter i begge knær.
 • området kan være ømt og vondt ved berøring.

Smertene vedvarer ofte mellom 6-18 måneder, men det er ikke uvanlig at de kan vedvare mye lenger også. Noen får hjelp og rett råd tidlig og har raskere forbedringspotensiale. Andre går med smerter en lengre periode før de får hjelp og da kan det ta lenger tid før de blir bedre. En del blir bare anbefalt å hvile helt fra idretten de utøver. Dette kan få negative konsekvenser for en ung gutt eller jente i sin mest aktive alder, fysisk, sosialt og mentalt.

Disse symptomene kan lett tas for voksesmerter i begynnelsen, og på en måte så er de det. Hvis barnet ditt har smerter like under kneskålen som ikke forsvinner etter 5-7 dager, er det lurt å ta kontakt med en fagperson med interesse for kneplager eller idrettsskader for en vurdering.

Hva kan du gjøre hvis barnet ditt har vondt i en eller begge knær?

 • kontakt en fagperson for å finne årsaken til smertene og stille korrekt diagnose.
 • det anbefales at barnet fortsetter med aktivitet og idrett så langt det går, men unngår de bevegelser som gir smerter. Dette kan innebære at de ikke kan være med på kamper, men at de likevel kan være med på trening som er til stor fordel og kan gi håp spesielt for de som satser på idretten sin.
 • daglig tøying av lårmuskulaturen
 • bruk av ispose spesielt etter trening eller kamp
 • selvtaping ved aktivitet for å avlaste quadricepssenen (etter veiledning av fagperson)
 • bruk av foamroller på stram muskulatur

osgood schlatters tøyingHvordan kan Osgood Schlatters sykdom behandles?

90 % blir bedre av konservativ behandling som inkluderer tilpasing av aktivitet, ising og øvelser (2).

Ubalanse i bekken kan føre til kort lårmuskulatur. Dette kan igjen føre til at lårmuskulaturen lettere overbelastes. Leddbehandling av bekken kan føre til at lårmuskulaturen aktiveres bedre, og at muskulaturen slapper mer av og derfor reduseres også risikoen for skade (3, 4). Klinisk erfaring viser at denne type behandling sammen med behandling av stram muskulatur og hjemmeøvelser kan være veldig effektivt ved behandling av Osgood Schlatters sykdom (5). Fotstilling kan også ha en effekt på hvordan lårmuskulaturen belastes og må tas hensyn til ved behandling.

En ny studie har vist at laserbehandling kan øke styrken og restitusjonen i quadricepsmuskulaturen, og dette kan potensielt være veldig effektivt mot Osgood Schlatters sykdom.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

43 kommentarer på "Slik behandles osgood schlatters"

 1. Hei, Jeg har slitet med kneet ganske lenge. Har en klump under kneet som er umt og vondt. Spesielt når jeg trykker eller blir sparka der. Har jeg Schlatters? Også kan man bruke en sånn støtte rundt kneet?

  1. Hei Max,

   Her vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en kiropraktor eller fysioterapeut i nærheten av deg, som kan undersøke om dette er Schlatters, og gi deg tips om behandling og forebygging.

   Mvh Espen

 2. Hei! Hjelper det å ta øvelser som trener kneet? Det er veldig vondt men hjelper det egentlig til slattersen, har det i begge bena.

  1. Hei Snorre,

   Ved Osgood Schlatters anbefales det som oftest å holde seg i aktivitet, men ved veldig sterke smerter bør man se på muligheten for å dempe intensiteten på trening. Alternative treningsformer kan også være å anbefale i en midlertidig periode.

   Mvh
   Espen Holth

 3. Hei. Jeg har hatt schlatters siden jeg var ca. 11-12 år. Er idag 25. Sjeneres veldig av kulen på kneet i tillegg til at det gjør vondt hvis jeg er nær og må holde meg i ro, får ikke gjort den treningen jeg vil osv. Ønsker helst en operasjon. Hva er prognosene? Hva kan jeg forvente at skjer etter en evt. operasjon? Kan jeg få fjernet kulen, er det mulig i det hele tatt? Vil ha et rett kne og forminske ømheten og plagene.

  1. Hei Thea

   Ja,operasjon av Schlatters er mulig. Da fjernes den benete kulen i tillegg til betent vev.

   Det er anbefalt å prøve konservativ behandling først, som feks trykkbølgebehandling, nålebehandling eller annen behadnling av bløtvev.

   En kiropraktor kan ta en vurdering om det er fornuftig med disse behandlingsformene og/eller henvise deg direkte til ortoped for vurdering.

   Vi har god erfaring med dette, så hvis du bor i nærheten av Oslo, er du velkommen til oss så skal vi hjelpe deg.

   Jeg ønsker deg lykke til!

   med vennlig hilsen

   kim orderud

 4. Hei

  Mann på 43 her. Ikke vært plaget av slatters før de siste årene. Hadde på påvist Jumpers Knee for 15 år siden, og valgte vekk løping til fordel av sykling. Syklet 250 mil hvert år etter dette uten smerter. Men da jeg begynte med litt løping og squash for noen år siden fikk jeg rask påvist slatters. Kan nå være litt aktiv, men ikke løpe mer enn 1 gang i uka. Finnes det noen øvelser som kan gjøre «livet enklere»?

  1. Med Slatters er ofte muskelen på fremside av lår stram og stiv, og løping og sykling kan legge til på denne stivheten. Generelt vil jeg anbefale deg å gjøre øvelser gjennom hele bevegelsen i kneet, f.eks. kroppsvekt knebøy, pluss f.eks å massere ut fremside av lår enten selv eller ved bruk av en foamroller.

   Om du skulle ha behov for ytterligere hjelp, gjerne ta kontakt med oss så kan vi hjelpe deg med å finne en behandler i nærheten av deg som kan hjelpe deg.

   Mvh Espen Holth

 5. Hei er 22år har hatt slatter snart i 10år vår på litt behandliga og sånt gjennom åra og har hatt ett par år no uten smerte meeen no kom den brutalt tilbake den har blitt 2-3ganga større og meeget varm sikkert betent, meget låk sefølgelig problem å gå opp trappe.. noken tips?

  1. Hei Ole Sander

   Jeg anbefaler at du tar en tur innom legen eller en kiropraktor så du kan få en grundig undersøkelse av kneet ditt.

   Da får du skikkelige råd og oppfølging.

   Lykke til!

   med vennlig hilsen

   kim

 6. Hei er 12 år og har vondt ved innsiden av kneetnår jeg går langt. Går på svømming av og til når vi svømmer bryst føles det ut som om jeg ikke klarer og bevege beina. Hva tror dere det er og hva bør jeg gjøre. Hilsen Gudny

  1. Hei Gudny.

   Jeg synes du bør ta en tur til lege/kiropraktor/fysioterapeut.

   Jeg kan dessverre ikke tippe på hva som er årsaken til smerten din.

   lykke til

   mvh

   kim

 7. Hei, jeg er en jente på 14 år som har hatt schlatters nå i 4 år. Det begynte med at jeg gikk både på håndball og fotball med trening hver eneste dag. Fikk dette først i høyre kne, men ikke lenge etter fikk jeg det i venstre også. Jeg dro til legen som sa at dette var osgood schlatters, og fikk høre litt om hva d var osv. Jeg slutta på fotball og satsa håndball. Jeg slutta å spille kamper og jeg unngikk vonde øvelser, hopping osv. Jeg teipet kneet på vist måte og iste ned nesten hver kveld. Til slutt ble det så ille at jeg ble råda til å ta pause fra håndballen etter to år. Etter pausen min som varte i ett år, begynte jeg igjen på håndball men smertene var like ille som de var før selv i pausen min. Jeg har nå gått på håndball igjen snart ett år, og gjort øvelser jeg har fått av fysioterapeut. Har også gått til kiropraktor flere ganger. Nå klarer jeg ikke en gang å løpe lenger. Til slutt ble smertene så vonde at jeg dro til lege for 2 dager siden. Legen fortalte meg at jeg burde vurdere operasjon. Er dette noe som kan være nødvendig?

  1. hei amalie.

   Det umulig å kommentere vurderingen til legen din. Er det gjort MR og RTG av kneet ditt?

   Ta gjerne kontakt med en annen lege/kiropraktor for å få en second opinion av plagene din hvis du føler at det kan være lurt.

   med vennlig hilsen

   kim

 8. Hei, jeg har nå har schlatters i ca 6-7 år. Gjør vondt når jeg så vidt dunker borti. Jeg spiller håndball så vi kaster oss på bakken men jeg kan ikke gjøre det for da gjør det vondt, hva kan jeg gjøre. Legen sier bare at du må vile. Fysio sier at du må gjøre øvelser, har gjort de øvelsene mange ganger men har ikke hatt noe effekt. Hva skal jeg gjøre

  1. Hei Emilie

   Dette skjønner jeg må være frustrerende for deg. Jeg vil foreslå å kanskje be om en second opinion fra en annen fysioterapeut eller kiropraktor. Det er veldig fint med nye øyne på et problem dersom det kan se ut som at det ikke er noe progresjon.

   Vi kan gjerne hjelpe deg med å finne en fysioterapeut/kiropraktor i nærheten av deg.

   mvh

   kim

 9. Hei. Jeg har en sønn som fyller 14 år nå i februar. Han har enten schlatter kne eller Sinding - Larsen sykdom. Ortopeden vi var hoss sa han hadde en betennelse i kneet så er av de. An fikk beskjed om å trene med en fysioteapaut, det er dette spørsmålet mitt gjelder. Han har sånne smerter etter denne trening at han så og si ikke kan gå og .må faktisk være hjemme fra skolen 1. til 2 dager etterpå. Trener bla knehopp med denne fysioterapauten. Har du noen tips ang trening? Han kan virkelig ikke fortsette og ha det sånn.
  Mvh
  Anita

  1. Hei Anita,

   I og med at jeg ikke vet hva som feiler sønnen din er det vanskelig for meg å gi konkrete råd.
   Anbefaler deg å ta kontakt med fysioterapeuten for å snakke om opptreningen og kanskje få endret opplegget slik at han ikke plages like mye etter trening.

   Ofte er det ikke fornuftig å presse seg gjennom smerten, da det KAN forlenge tilhelingen. Les også mer her: http://skadefri.no/kroppsdeler/kne/schlatters-og-sinding-larsens-syndrom/?p=16

   Hilsen Therese

 10. Hei jeg er en jente på 15 år som har hatt schlatters i 4 år nå. Jeg opererte kneet mitt i Januar 2017 og det har ikke blitt bedre. Jeg kan nesten ikke gjøre noe som helst. Bare jeg går 10 meter gjør det vondt. Jeg har vondt nesten hele tiden og kan ikke gjøre en eneste aktivitet lengere. Har prøvd trykkbølgebehandling, kiropraktor og støttebandasjer men ingenting hjelper.

  1. Hei Martine.

   Dette hørtes veldig kjedelig ut.

   Er det lenge siden du fikk en ny-grundig utredning av kneet ditt? Hvis det er en stund siden vil jeg si det vil være fornuftig å gjøre dette nå.

   Mvh

   kim

 11. Hei,

  Har en gutt på 13 år som spiller mye fotball. har hatt schlatters en stund, og har nå blitt nødt til å kutte ned på kampspilling. Bruker støtte bandasje på kneet og prøver å tøye godt etter trening. Bruke isposer av og til. Kan dere anbefale en god kiropraktor i Åsane eller Nordhordland ?

 12. Hei jeg er en jente på 15 og har schlatters, jeg var ute i går i over 10 timer uten å sitte noe. Jeg har hatt schlatters i 4 år men har ikke hadd vondt på 3 år. Nå i dag har jeg utrolige smerter i høyre kne å klarer så vitt å trø på den. Jeg er hoven på kneet. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre? Jeg har handballturnering snart.

  1. Hei

   Siden du har så vondt som du beskriver og ikke klarer å stå på foten synes jeg du burde ta kontakt med fastlegen din.

   Lykke til

   med vennlig hilsen

   kim

 13. Hei! Min sønn på 15 år har hatt slatters i litt over 2 år nå. Det siste halvåret har det blitt mye verre og kulen under kneet har vokst mye. Har måttet bregrense mye av treningen. Trener bare to ganger i uken pga smertene. Og har gått til fysioterapeut en gang i mnd å fått behandling. Kulen er veldig øm så tåler ikke noen berøring på den. Håper på svar

 14. Heisann!
  Jeg er en jente på 16 år som har hatt schlatters helt fra 4. Klasse til nå 1. VGs..
  Det gir seg ikke, og jeg har prøvd føere behandlingsformer. Har også problemer med kneskålen og menisken. Så hva kan jeg gjøre?

  1. Hei Victoria

   Jeg vil anbefale deg å få en ny vurdering av tilstanden. Få gjerne en annen lege/kiropraktor (second opinion) til å undersøke deg en gang.

   Lykke til.

   med vennlig hilsen

   kim

 15. Hei! Jeg er en dame 39 år som nettopp har fått svar fra fastlegen ang MR undersøkelsen jeg var i. Svaret var dette: "Informerer deg om MR svar: "Tegn til Osgood-Schlatter sequelae" altså tegn at du har resterende betennelse i sene. Vennligst les om tilstanden på nettet. Ta kontakt dersom behov!" Etter hva jeg forstår er dette noe som opptrer hos ungdom, og jeg skjønner nå hva den kulen under kneet jeg har hatt siden ungdomstida kan være. Men jeg har ikke vært nevneverdig plaget med kneet siden ungdommen. Saken er den at jeg driver med volleyball på bedriftsnivå, og etter trening for rundt 3 år siden fikk jeg intense smerter i kneet og disse vedvarte i flere dager. Dro ikke til lege da, men etter noen uker/mnd da jeg ikke ble helt god igjen. Hun konkluderte m jumpers knee og jeg begynte trening hos fysioterapeut. Holder på ennå, og da jeg ikke har blitt bedre, men heller verre fikk jeg røntgen og MR av kneet. Så nå lurer jeg på hva jeg skal gjøre. Finner ikke noe om dette hos voksne, hva er alternativene? Skal jeg fortsette styrketreningen eller er operasjon aktuelt? Jeg ønsker en bedring for slik det er nå hemmes jeg i det daglige, i tillegg til at jeg ønsker å fortsette med aktivitetene jeg elsker, som løping og volleyball. Mvh Christel

  1. Hei Christel

   Det at MR-undersøkelsen viser at du tidligere har hatt schlatters betyr ikke nødvendigvis at smerten kommer fra denne tilstanden.

   Jeg ville fått en ny klinisk vurdering av kneet. Helst hos en lege/kiropraktor som jobber mye med føtter/knær.

   Lykke til

   mvh

   kim

 16. Hei er en gutt på 13 år som får vondt under venstre kneet ved løping, jeg hadde dette for ca 2 år siden men da ga de seg etter en måned, er dette farlig.

  1. Hei,
   Det er helt umulig å si hva det er uten en undersøkelse. Anbefaler a du tarkontakt med en kiropraktor i nærheten av deg for en vurdering. Vi kan hjelpe deg med å finne en i nærheten dersom du ønsker det.

 17. Hei! Jeg er Emma på 13! Har hatt schlatters i minst 2 år og den er like vond. Jeg har ikke gått til behandling eller noe. Er det noe å vurdere? jeg trener nesten hver dag og noen ganger 2 ganger for dagen. Jeg er ikke så flink til å la være å gjøre hoppe øvelser på trening for håndball innebærer mye hopping. Har du noen råd? Jeg elsker håndball så mye og vil ikke slutte med det. Håper på svar:)

  1. Hei Emma. Siden du har hatt det så lenge er det fornuftig at du tar kontakt med din fastlege eller en kiropraktor med erfaring med slike plager. Så får du en ny undersøkelse og så finner dere ut hva som er riktig behandling og oppfølging for deg etter dette.

   Lykke til med håndballen 🙂

 18. Hei jeg er 15 år og har hatt Schlatters i ca 7 mnd nå. Jeg spiller fotball hver dag nå og hat hatt lange pauser. Jeg har trent hver eneste dag nå i noen uker uten og ha vondt i kneet. Har bare vondt når jeg trykker på det ømme stedet. Har Schlatters men ingen kul. Har gjort styrkeøvelser lenge nå og som sagt så har jeg nesten ikke vondt når jeg driver med idrett lenger, er dette kanskje tegn på at schlattersen er på vei bort?;)

  1. Hei Markus.

   Så lenge knesmertene dine reduseres kan det absolutt høres ut som at Schlattersen er på vei til å forsvinne.

   Fortsett med det du gjør, det ser ut til å fungere veldig godt.

   lykke til

 19. Hei! Jeg er en veldig aktiv gutt som har slete med slatters i 2år, har gått til behandling 3 ganger på en Naprapatklinikk. Behandlingen har ikke hjelpt i noen grad. Er ikke så flink å tøye etter trening. Er operasjon ett alternativ eller må jeg bare bli bedre å tøye. PS: skaden hemmer meg i mye av styrkeøvelser for lår og bein.

  1. Hei Stein-Inge
   Operasjon er svært sjelden nødvendig.

   Å bli bra fra schlatters kan ta flere mnd og ofte opp til ett år. Det viktigste du kan gjøre er å justere aktivitetsnivået i tillegg til å få rett behandling.

   Lykke til 🙂

 20. He! Først opererte jeg testikkelen så løp jeg ganske mye så datt jeg på venstre knee og måtte sy så løpte jeg 5 dager etterpå og løp ca 1 time 5 dager per dag så klarte jrg så vidt og gå.legene utelukker ikke at det er slattera men har hatt det nå i 5 måneder! Jeg har ikke noe kul men får vondt når jeg løpe på asvalt Nedoverbakker. Håper jeg får svar hilsen en veldig glad fotballgutt!

  1. Hei Steffen.
   Har noen undersøkt kneet ditt grundig? Hvis ikke kan det være et lurt sted å starte. Ta gjerne kontakt med oss hvis du trenger hjelp til å komme i kontakt med noen som er dyktige på knesmerter.

   Lykke til