Impingement i skulderen - slik kan det oppstå

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Skulderimpingement oppstår når vev i skulderen blir satt i klem. Tilstanden er ofte smertefull og kan føre til nedsatt funksjon og livsglede. Impingement er ikke ansett som en egen diagnose, men det er en samlebetegnelse på flere årsaker som kan gi samme symptomer

Smertetilstanden starter ofte etter at du har økt aktivitetsnivået i skulderen eller gjort noe nytt gjentakende over en kort periode. Hvis du tenker tilbake så har du kanskje trent mer styrke, skrudd sammen nye møbler eller kanskje du har små barn som liker å bli løftet opp og ned.

Ofte så skyldes det en irritasjon eller betennelse av en muskel, ligament eller slimpose. Irritasjonen av vevet kan føre til hevelse som gjør at det blir mindre plass mellom skjelettstrukturene i skulderen og dette fører til smerte. Det kan også være formen på skjelettet av skulderbladet eller endringer i skjelettet som gjør at du får eller er mer utsatt for impingement.

Symptomer

Symptomer kan komme akutt eller gradvis.
De vanligste symptomene er smerter rundt skulderleddet og litt nedover i armen, men smertene krysser sjeldent albuen. Smerten øker ofte når du beveger armen, spesielt hvis du prøver å vrenge av deg  t-skjorten eller skal ta på setebeltet. Ofte verker skulderen din på natten eller ved hvile, hvilket kan påvirke søvnen din. Du kan også føle at armen er svak, ofte grunnet smerte. Svakhet i armen bør utredes av lege eller kiropraktor for å utelukke nerveaffeksjon.

Obs! Det er sjeldent at man føler seg stiv i skulderen ved impingement så dette kan være et tegn på at du har frossen skulder istedenfor.

 

Noen grupper er trolig mer utsatt for impingement enn andre grunnet et bevegelsesmønster som blir gjentatt ofte.

 • Du driver kanskje med en aktivitet/sportsgren hvor du bruker skuldrene mye og gjerne bruker mye kraft over hodet. For eksempel tennis, håndball eller crossfit.
 • Det er også mange yrkesgrupper som kan være mer utsatt, for eksempel en maler, snekker, sykepleier eller hjelpepleier.
 • Hvis du tidligere har hatt en skulderskade eller dislokert skulderen tidligere så er du også ekstra utsatt for skulder impingement.

Behandling

Behandling av impingement i skulderen varierer litt avhengig av hva som er årsaken til at du har fått det.
Hos oss vil vi først utelukke prolaps i nakken før vi gjør en grundig undersøkelse av skulderen din. Et begynnende prolaps i nakken vil ofte kunne gi skuldersmerter (som vist på bildet under).

Vi tester bevegelighet og spesifikke skuldertester for å finne ut hvilken struktur som mest sannsynlig er i klem. Noen ganger kan du bli henvist til ultralyd eller MR for å se hvilken struktur det er som kommer i klem. Behandlingen varierer avhengig av hva det er som mest sannsynlig er årsaken til symptomene.

Ofte kan du bli behandlet med triggerpunktbehandling, mobilisering, styrkeøvelser/rehabiliteringsøvelser, nåler eller taping. Du vil også få råd om hva du kan gjøre for å minske irritasjonen av skulderen.

Hos legen vil du ofte få betennelsesdempende og smertestillende.

Kortison har i følge forskning varierende effekt, det kan noen ganger hjelpe litt på smerten i en kort periode, men fjerner ikke problemet. (1)
Kirurgi er ikke anbefalt ettersom at det er gode studier som viser at det ikke har effekt sammenlignet med placebo. (2) 

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Christine har lang erfaring med å behandle rygg og nakkesmerter. Hun har i tillegg jobbet mye med sene- og muskelplager i skulder og arm. Hun har i flere år behandlet toppidrettsutøvere innen rugby, ishockey, håndball og saueklipping i New Zealand.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.