Stortåleddet er et kraftig ledd som, for hvert skritt vi tar, må tåle nærmere 120 % av kroppsvekten (1). Nedsatt bevegelighet i stortåens grunnledd kan føre til endret gangmønster, økt belastning på ledd og muskulatur, og i noen tilfeller utvikling av slitasjeforandringer. To vanlige plager som påvirker stortåens grunnledd er hallux limitus og hallux rigidus. Disse tilstandene påvirker spesielt stortåens evne til dorsalfleksjon – altså evnen til å bøye stortåen oppover. Etter hallux valgus er dette de vanligste plagene i stortåens grunnledd.
Forskjellen mellom Hallux Limitus og Hallux Rigidus
Det er viktig å skille mellom hallux limitus og hallux rigidus. Hallux rigidus er en degenerativ tilstand som skyldes slitasjeforandringer i leddet, mens hallux limitus er en funksjonell plage som ofte skyldes stivhet eller svakhet i muskulatur og bløtvev. Over tid kan funksjonelle stivheter utvikle seg til degenerative endringer, og det er ikke uvanlig at begge tilstandene opptrer samtidig(2).
Hallux Rigidus
Hallux rigidus er en degenerativ sykdom som rammer stortåens grunnledd og et studie fra Japan fra 2021 viste at det kan påvirke så mange som mellom 20-30% av personer over 50 år (3,4). Tilstanden kjennetegnes av:
- Benpåleiringer (osteofytter): Disse dannes på oversiden av leddet.
- Nedsatt leddrom: Dette kan føre til sterke smerter og redusert bevegelighet.
Hallux rigidus kan ofte resultere i endret gangelag på grunn av smerter og stivhet. Selv om det er mest vanlig hos eldre, kan det også oppstå etter gjentatte traumer, som hos ballettdansere.
Risikofaktorer for hallux rigidus:
- Hallux valgus
- Kneartrose
- Kvinner (forekomst 2:1 sammenlignet med menn)
- Inflammatoriske og metabolske sykdommer - f.eks urinsyregikt
Hallux Limitus
Hallux limitus innebærer nedsatt bevegelighet i stortåens grunnledd uten degenerative forandringer under vektbærende aktivitet (5). Smerter er ikke alltid til stede, men tilstanden kan forårsake endringer i gangmønster på grunn av dysfunksjon i stortåleddet.
Vanlige årsaker til hallux limitus:
- Stivhet i leggmuskulatur
- Stivhet i plantar fascia (senen under foten)
- Forlenget stortålende
- Redusert bevegelighet i ankelledd (6)
Ved nedsatt bevegelighet kan stress på plantar fascia øke, noe som igjen kan øke risikoen for andre fotplager som plantar fascitt og hælspore (7).
Diagnostisering
Diagnosen stilles vanligvis ved en kombinasjon av pasientens beskrivelse av plagene og kliniske tester utført av helsepersonell, men kan også være ett bifunn ved andre fot- og ankel relaterte plager. Ved mistanke om degenerative forandringer kan det være behov for videre bildediagnostikk som røntgenbilder.
Kliniske tester
- Windlass-test: Tester funksjonen til plantar fascia ved å dorsalflektere stortåen. Smerte ved denne testen kan indikere hallux limitus eller rigidus, samt plantar fascitt. Testen kan utføres både vektbærende og sittende for å skille på funksjonelle og strukturelle endringer.
- Kne-til-vegg-test: Tester lengden på leggmuskulatur og akillessene, som ofte er stramme ved hallux limitus.
- Gripetest: Undersøker fotens evne til å gripe og aktiverer dyp muskulatur i fot og legg.
Forebygging
Ved å ta grep tidlig og implementere gode vaner kan du unngå utvikling av mer alvorlige problemer som krever omfattende behandling eller til og med kirurgi. For eksempel kan regelmessige øvelser bidra til å holde stortåleddet sunt og funksjonelt, slik at du slipper ubehag og redusert mobilitet. Dette kan også redusere behov for behandlinger og behovet for dyre hjelpemidler som spesialsåler. Ved å prioritere forebygging investerer du i din egen helse og livskvalitet på lang sikt.
For å redusere risikoen for hallux limitus og rigidus kan du:
- Bruke sko med god plass til tåene og en såle som avlaster stortåens grunnledd.
- Utføre regelmessige tøyeøvelser for leggmuskulatur og plantar fascia.
- Oppsøke helsepersonell tidlig ved symptomer på stivhet eller smerte i stortåen.
- Vær obs på andre fotplager som f.eks hallux valgus (skjev stortå) da dette kan øke risikoen for artrose og utvikling av hallux limitus og rigidus.
Andre tips for forebygging:
Variasjon i aktivitet: Unngå overbelastning ved å variere mellom ulike typer trening og aktiviteter som fordeler belastningen jevnere på kroppen.
Vektkontroll: Overvekt kan øke belastningen på stortåens grunnledd. Et sunt kosthold og regelmessig mosjon kan bidra til å redusere denne risikoen.
Styrkeøvelser: Øvelser som aktiverer små muskler i foten kan bidra til å forbedre fotens funksjon og redusere risikoen for stivhet.
Gode arbeidsvaner: Hvis du står eller går mye på jobb, sørg for å ha en ergonomisk arbeidsstilling og gode sko som gir støtte.
Behandling
Behandlingen varierer avhengig av om det er snakk om hallux limitus eller rigidus. Et studie fra 2024 viste at fokus på behandling av muskelen Fleksor Halluxis Longus kan ha en positiv effekt på smerter hos de med Hallux Rigidus (8).
Behandling av Hallux Rigidus
- Avlastning: Bruk av innleggsåler, taping eller spesialtilpasset fottøy.
- Manuell behandling: Teknikker for å bedre bevegeligheten og redusere smerte (8)
- Medikamenter: NSAIDs kan lindre smerte og betennelse.
- Kirurgi: Ved alvorlig hallux rigidus kan benpåleiringer fjernes kirurgisk for å bedre bevegeligheten, noen ganger kan det også være aktuelt å stive av hele grunnleddet. (9) Konservativ behandling bør være forsøkt i 12 mnd før kirurgi bør vurderes.
Behandling av Hallux Limitus
- Opptrening: Fokus på øvelser for å styrke og strekke fot- og leggmuskulatur.
- Manuell behandling: Løsne opp stivheter i muskulatur og ledd, spesielt i fot, ankel og legg.
- Tilpasning av aktiviteter: Redusere belastning på foten under aktiviteter.
- Avlastning: Bruk av innleggsåler, taping er mindre viktig, men har fortsatt en rolle i behandling av Hallux Limitus.
Ved å igangsette tiltak tidlig ved utvikling av hallux limitus kan du redusere risikoen for videre utvikling av symptomer i stortåens grunnledd, samt redusere vanlige kompensasjonsplager som kan oppstå i fotbue, ankel og legg. Da disse fotplagene ofte er sakte utviklende over mange år anbefales konservative tiltak som førstelinje ved behandling av hallux limitus og rigidus.
For hjelp til å finne riktige sko kan du sjekke ut våre tips til sko for deg med fotsmerter.
Konklusjon
Hallux limitus og rigidus er vanlige plager som kan ha betydelig påvirkning på gangmønster og fothelse. Tidlig diagnostisering og tilpasset behandling kan bidra til å redusere smerte og forbedre livskvaliteten. Har du en stiv eller smertefull stortå, anbefales det å kontakte autorisert helsepersonell for hjelp.