Riktig tilpassing av skolesekk: 7 ting du må tenke på

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

 

jente med skolesekk

Skolestart er rett rundt hjørnet og mange barn ser spent frem til første skoledag. Å finne riktig sekk til ditt barn er en viktig del av forberedelsene til det nye skoleåret. En riktig tilpasset skolesekk kan være med på å forhindre dårlig kroppsholdning og vond rygg hos de små. Her finner du ut hvordan du skal velge riktig skolesekk til ditt barn.

De fleste barn er fornøyde så lenge skolesekken har et fint utseende, enten av tøffe biler og dinosaurer eller om det er rosa prinsessetrykk på sekken. Som forelder er det flere viktige faktorer vi må vurdere i valg av ryggsekk til de minste. Muskel- og skjelettplager hos barn øker og vi ser stadig flere barn med «voksenplager» i klinikken. Dersom sekken ikke er riktig tilpasset kan det gi ryggvondt og unødvendig belastning på skulder og nakke.

Forberedelser

Ta med barnet når du skal ut og se etter ryggsekk. Barn er forskjellige, derfor kan en ryggsekk som passer naboens barn perfekt ikke nødvendigvis være den beste ryggsekken for ditt barn. Det er derfor en fordel at barnet får være med og prøve ryggsekken selv og kjenne på om sekken føles komfortabel. Gjerne ta med bøker, matboks, flaske og andre ting som skal være i sekken slik at du får se hvordan sekken fungerer i praksis. La barnet få gå med sekken på; barnet skal fint klare å svinge armene med sekken på.

Ny rosa skolesekk

 

Sjekkliste for at skolesekken tilpasses riktig

En god skolesekk skal kunne justeres i forhold til barnet. Generelt; jo flere muligheter det er til å justere og tilpasse ryggsekken, jo bedre er det. I tillegg bør sekken ha:

 • Brede og godt polstret skulderreimer.
 • Ryggplaten skal helst være kortere enn barnets overkropp og gjerne være anatomisk formet.
 • Barnet skal fint klare å svinge armene med sekken på så sekken bør ikke være bredere enn barnets overkropp.
 • Brystreim er viktig for at sekken skal holde seg på plass på ryggen.
 • Hoftereimen overfører vekten av ryggsekken til hoftene fremfor ryggen. Dette er spesielt viktig for større barn som bærer tyngre eller for barn som har lang skolevei.
 • Reflekser! I Norge har vi en lang mørketid og det er super viktig at barn blir sett. Derfor er refleks på sekken et must.
 • Om ryggsekken også har toppstrammere for skulderremmer og mulighet for innvendig kompresjon er dette et kjempe pluss.

Tilpasning av skolesekk      tillpassing av skolesekk

 

Snakk med barnet

Det er viktig å forklare barnet hvordan de skal bruke og bære sin nye skolesekk. Sørg for at sekken sitter ordentlig og at både brystreim og skulderreim er riktig tilpasset og i bruk. Forklar barnet også at begge skulderreimene skal brukes. Noen barn har uvane med å kun bruke den ene skulderreimen. Dette kan over tid føre til overbelastning på den ene siden av ryggsøylen.

Oppfordre barnet til å la så mye som mulig av bøker og utstyr være igjen på skolen slik at de ikke bærer unødvendig tungt. Når de pakker sekken skal det tyngste innholdet, gjerne bøkene, være nærmest ryggsøylen.

Lykke til med skolestart og valg av skolesekk!

Sekk til skolestartFå hjelp: våre kiropraktorer  behandler barn med nakke og ryggplager. Bestill time her.

 

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss