Prolaps i ryggen. Hva nå?

4.5/5 (15)

Standardisert behandlingsforløp for prolaps i ryggen

Prolaps i mellomvirvelskivene i ryggen er en vanlig slitasje- endring som oppstår i ryggen på 30-50% av oss. I noen tilfeller kan prolaps gi irritasjon på nervene som passerer ut av ryggsøylen og ned i bena. I disse tilfellene kan prolaps være svært smertefult.

I enkelte tilfeller er prolapsen i en sånn grad at den skaper plager i form av smerter og irritasjon på nervene som passerer ut av ryggsøylen. Får man en såkalt irritasjon av nerverøtter kan man oppleve dette som isjas-smerter i beina. I enkelte tilfeller kan man også oppleve tap av følelse, prikking og tap av kraft i beina. I disse tilfellene er det viktig med god og trygg oppfølging for å begrense plagene så mye som mulig.

Her kan du lese mer om prolaps i korsryggen.

Når uhellet er ute og prolapsen skaper plager kan dette gå betydelig ut over livskvalitet. Vi anbefaler pasienter i disse tilfellene å følge vårt standardiserte opplegg for oppfølging og behandling av prolapsplager.

Standardisert prolapsforløp er utviklet av Norsk Kiropraktorforening og er basert på Nasjonale Kliniske Retningslinjer for korsryggsmerter med nerverotsaffeksjon samt tilsvarende standardisert prolapsforløp utviklet av det danske helsevesenet der dette behandlingsforløpet har vert i bruk i mange år.


Hva kan kiropraktoren gjøre for deg med prolaps?

 • Du kan booke time direkte hos kiropraktor. Du trenger ikke henvisning fra lege.
 • Deler av behandling hos kiropraktor blir dekt av trygderefusjon gjennom folketrygden.
 • Kiropraktoren kan sykmelde i de tilfellene det er behov for dette.
 • Kiropraktoren kan henvise til MR eller annen billeddiagnostikk.
 • Vi kan henvise til spesialistundersøkelse som ortoped eller nevrolog.

Mistenker man at man har prolaps i ryggen bør man ta kontakt med fastlege eller kiropraktor for å få vurdert dette. Mange fastleger sender pasientene videre til oss fordi de vet at pasienten får trygg oppfølging gjennom standardisert prolapsforløp. Ettersom kiropraktoren er autorisert primærkontakt for muskel- og skjelettplager trenger du ikke henvisning fra fastlegen din for å komme til oss.

Standardisert prolapsforløp også kalt 'prolapspakkeforløp'.

Standardisert prolapsforløp består av fire fastlagte konsultasjoner hos kiropraktor. Ved inntak eller første besøk gjør kiropraktoren en grundig gjennomgang av sykdomshistorien din samt utfører en rekke kliniske undersøkelser og tester. Det blir deretter avgjort om du skal videre henvises til billeddiagnostikk som MR. Etter første konsultasjon blir der satt opp oppfølging ved uke 2, 4, og 8.

Ved disse konsultasjonene holder kiropraktoren oppsyn med plagene dine, gir deg svar på spørsmål vedrørende diagnosen, prognose og håndtering av plagene i hverdagen. Du får råd om hjemmeøvelser og behandling.


Hva ligger i et standardisert forløp for prolaps hos kiropraktor?

 • Grundig ortopedisk og nevrologisk undersøkelse.
 • Fortløpende vurdering for henvisning til MR.
 • Fortløpende tilgjengelighet for svar på spørsmål og rådgivning.
 • Råd og veiledning for å bli raskest mulig frisk.
 • Tilbud om behandling for smertelindring og styrket bevegelse.
 • Hel eller delvis sykmelding i der det er behov for dette.

Behandling med manuelle teknikker er den beste tilnærming for håndtering av prolapsplager. Man fokuserer da ofte på å mobilisering samt lindring av følgeplager som spenninger i triggerpunkt og stram muskulatur. Der er også fokus på styrking av støttemuskulatur og du får øvelser for dette.

Dialog med fastlege. Som del av standardisert prolapsforløp er kiropraktoren i dialog med fastlegen din og ved endt forløp sender kiropraktoren en epikrise/rapport til fastlegen din.

Hvorfor følge et behandlingsforløp for prolaps?

Prolaps i ryggen kan være svært smertefullt. Og mange blir redde og føler seg maktesløse. Da er det godt å ha helsepersonell med faglig kompetanse som kan følge opp symptomene dine på en regelmessig basis. En terapeut som en kan kontakt med spørsmål og som vil følge deg til du er helt bra. Mange som kommer til behandling for prolaps opplever også at de blir raskere frisk og er raskere tilbake i hverdagslige aktiviteter enn det som i utgangspunktet ble forespeilet  dem.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Maria er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler hodepine og svimmelhet, samt armsmerter og prikking i fingrene. Hun bruker behandlingsteknikker som leddmanipulasjon samt bløtvevsbehandling som triggerpunktbehandling og tørrnåler (akupunktur). Maria har også fokus på opptrening og rehabilitering.

2 kommentarer på "Prolaps i ryggen. Hva nå?"

 1. Jeg veldig vondt i korsryggen min så jeg ta MR får ses hva er noe galt om gjør noe å gjør med smerten min må si

  1. Hei Veronika,
   Smerter i korsryggen er utrolig slitsomt og krevende. Det er viktig for deg å huske på at sammenhengen mellom smerte og mengde slitasje sett på bilde ofte spriker veldig. Og det er derav viktig at din lege eller kiropraktor tolker resultatene med deg for å sette opp en god plan videre.

   Mvh Espen

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.