Sinus tarsi syndrom

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Sinus tarsi syndrom er en kronisk smertefull tilstand langs yttersiden av ankelen på grunn av skade. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva sinus tarsi syndrom er, og hva som kan gjøres hvis du først har utviklet denne smertefulle plagen.

Hva er sinus tarsi syndrom

Sinus tarsi er en tunnelformet kanal som separerer hælbenet og ankelbenet. I denne strukturen kan vi finne viktige stabiliserende leddbånd, blodårer, nerver og fettvev som blant annet bidrar til ankelens propriosepsjon, det vil si vår evne til å registrere ankelens posisjon.  Ved kraftige eller gjentagende overtråkk kan det forekomme skade på disse strukturene, som igjen kan lede til en kronisk smertetilstand kalt sinus tarsi syndrom. 1

Faktorer som kan lede til sinus tarsi syndrom:

  • Impingement (vev i klem)
  • Betennelsestilsander som urinsyregikt og leddgikt
  • Ruptur i leddbånd
  • Løse brusk- eller leddbiter
  • Fotdeformiteter

Mange beskriver en følelse av ustabilitet i ankel og fotledd som blir forverret ved gange over ustabile overflater, gå ned fortauskanter, og løpeaktiviteter. 2

Hvem utvikler sinus tarsi syndrom

Denne tilstanden er relativt sjelden, men oppstår typisk hos yngre aktive ved gjentagende overtråkk, opptil 70% er mistenkt å utvikle plagen etter annet traume. Det er ingen overvekt av menn eller kvinner som utvikler plagen. 3

Les mer om ankel forstuelser her 

frisk ankel og en ankel med skadde leddbånd

Undersøkelse og diagnostisering

Diagnose av sinus tarsi syndrom kan settes på bakgrunn av sykehistorie og undersøkelse, diagnose bekreftes ved full reduksjon av smerter etter injeksjon av lokalbedøvelse i kanalen. En slik injeksjon bør gjøres under røntgengjennomlysning, slik at legen er sikker på å treffe sinus tarsi.

Ettersom plagen ofte oppstår som følge av gjentagende overtråkk kan den lett mistolkes som instabilitet i ankelleddet, eller skade på nærliggende senestrukturer. Derfor kan tilleggsundersøkelser som MR, røntgen og ultralyd gi nyttige tilleggsopplysninger.

Ankel bevegelseAndre årsaker til ankelsmerte som må utelukkes:

  • Cystedannelse
  • Degenerative forandringer
  • Skade på leddbånd
  • Nerveskade

Behandling

Det foreligger desverre lite forskning på konservativ behandling ved sinus tarsi syndrom. Målet med behandling av sinus tarsi syndrom er å oppnå lindring av symptomene, hvor de fleste blir bra uten operativt inngrep.

ankel behandling og justering

Konservativ behandling

Konservative tiltak som kan ha en positiv effekt kan blant annet være bruk av ispose på det smertefulle området. Reduksjon av belastning av den smertefulle ankelen, enten ved å unngå aktiviteter som trigger plagen, alternativt bruk av avlastningstape, innleggsåler eller sko som reduserer pronasjon i leddet.

Bløtvev og manipulasjonsbehandling av ankelen kan også hjelpe til med å lette symptomene. En kur med betennelsesdempende medikamenter bør gjøres i samråd med fastlege eller annet relevant helsepersonell.

visuell visning av taping for stabilisering av ankel

Treningsterapi

Målet med trening er å styrke nærliggende vev, øke blodsirkulasjon til området, og redusere smerter. Ved sinus tarsi skade etter overtråkk bør balanseøvelser gjennomføres for å bedre den nedsatte stabiliteten i vevet og den generelle ankelfunksjonen.

Injeksjonsterapi

Kortisoninjeksjon er behandlingsformen med best støtte i forskningen. Injeksjonen settes i sulcus tarsi, og det kan være behov for flere injeksjoner. Injeksjonene kan gi rask bedring, det skal gi smertefrihet, og kan ha en helbredende effekt. Bruk av injeksjonsterapi bør alltid nøye oppveies sammen med lege, da bruk av gjentakende kortison injeksjoner kan øke risiko for skade på nærliggende vev.

Operativt inngrep

Ved manglende bedring etter konservative tiltak og injeksjonsbehandling kan operativt inngrep vurderes. Det kan være behov for å reparere det ytre leddbåndet for å få bukt med de vedvarende smertene. Ca 60% av pasienter kan returnere til samme aktivitetsnivå som de hadde før skaden etter operativt inngrep. 4

Finn en kiropraktor som behandler fotplager nær deg

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.







    Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

    Kontakt oss

    Espen er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler smerter i rygg og nakke, i tillegg til smerter i hofte og føtter.  Espen har mye fokus på opptrening og rehabilitering.