Sex i svangerskapet

Så lenge det er behagelig - go for it! Mange gravide (og deres partnere) lurer på om det er trygt å ha sex i svangerskapet. Ikke fall i fellen og tro at det ikke er mulig å være gravid og være seksuelt aktiv samtidig.  

Spørsmål som “Vil det påvirke eller skade babyen?, kommer man borti babyen?, Vil det føre til en for tidlig fødsel?, hva hvis man blør eller får kynnere? Øker risikoen for spontanabort?” hører vi ofte fra gravide pasienter.  Sex er nødvendig for å bli gravid og i et normalt svangerskap kan du ha sex så ofte du vil.

Årsaker til mindre sex i svagerskapet (1)

 • Redsel for å påføre skade
 • Redsel for spontanabort
 • For mange gravide varierer sexlysten under hele eller deler av svangerskapet.
 • I første trimester er det hormoner som skyter i været, morgenkvalmen, trøtthet, sliten osv. Å trene bekkenbunnen kan hjelpe med økt selvfølelse og sexlyst. 
 • I andre trimester øker blodforsyningen til kjønnsorganene, det verste av morgenkvalmen er ferdig og mange føler derfor økt sexlyst.
 • I tredje trimester kan sexlysten på nytt dempes av den store magen, ryggsmerter, ømme bryst.

Hva sier forskningen

 1. Øker sex risikoen for abort? Det er ingen grunn til å tenke på abort. Tidlig aborter skyldes vanligvis kromosomfeil, feil i arvematerialet, problemer med utvikling av fosteret som ikke har noe med hva du eller partneren din gjør. (2)
 2. Kan sex skade fosteret? Nei, sex kan ikke skade fosteret. Fosteret er beskyttet av fostervann inne i livmoren. I tillegg hindrer sterke muskler i  livmorhalsen at fosteret presses eller glir ut av livmoren. I tillegg er inngangen til livmoren tettet igjen med en kraftig slimpugg som forsegler livmoren og beskytter mot infeksjoner. Din partners penis vil heller ikke komme borti fosteret   (2)
 3. Er det stillinger du burde unngå?  Det er nyttig å prøve seg fram med hva som er den mest behagelige stillingen under samleie når man har en stor mage. Noen gravide opplever å bli kvalme og svimle av å ligge på ryggen, da livmoren kan trykke på de store blodårene som fører blod tilbake til hjertet. Da er det fint å unngå å ligge på ryggen under samleie.  Så lenge det er behagelig - kjør på!

  Når bør du unngå sex:

 • For tidlig fødsel - Har du i tidligere svangerskap  født før uke 37 eller har hatt rier lenge før nedkomst er beregnet, er du i risiko for å føde for tidlig igjen, da bør du være forsiktig og kanskje unngå samleie de siste ukene av svangerskapet.
 • Skjedeblødning - Sex anbefales ikke dersom det har oppstått en uforklarlig blødning ut av skjeden. Da må du dra til legen først før dere har mer samleie.  
 • Hvis tidligere svangerskap har vist at livmorhalsen din åpner seg for tidlig, kan sex innebære en risiko for abort eller for tidlig fødsel.
 • Placenta previa - Dersom morkaken din helt eller delvis dekker for åpningen til livmorhalsen, kan dette føre til blødning og for tidlig fødsel.
 • Hvis du er med tvillinger eller flere barn, kan det være at legen råder deg til å ikke a sex sent i svangerskapet for å unngå at fødselen starter for tidlig. Men det er ingen forskning som viser noen sammenheng mellom sex og for tidlig fødsel hos tvillinger.
 • Unngå sex med en partner som kan ha seksuelt overførbare sykdommer. Dersom du blir smittet, kan slike sykdommer i noen tilfeller overføres til barnet med alvorlige konsekvenser.  

I et normalt svangerskap er sex trygt. Sex og samleie skader ikke under graviditeten, så lenge svangerskapet utvikler seg normalt. Det er kun i svært få tilfeller at jordmor eller lege vil anbefale dere å roe ned seksuelle aktiviteter til fødselen er over.

Sexstillinger 

Her er noen skisser av forskjellige sexstillinger som er behagelig og trygge å gjøre for deg som er gravid

Bakfra, doggy style
Støtt deg selv på knærne, samtidig som partneren din kneler og kommer inn bakfra. Puten kan gi mage støtte når magen er stor.

 

 

Side ved side, i en vinkel
Ligg ved siden av hverandre, kroppene lager en V-form vinkel. Ta en pute under ryggen, og hvil begge bena over hoftene hans. Denne stillingen gjør at han kan holde vekten av magen din.

 

 

"Missionær" stilling
Hvis du prøver misjonsposisjon etter første trimester, ta en pute under deg slik at du er kantet, ikke flatt på ryggen. Og sørg for at partneren din støtter seg selv, så vekten hans ikke er på magen din.

 

 

Kanten av sengen
Ligg på enden av sengen med knærne bøyd. (Etter første trimester, ta puten under den ene siden, slik at du ikke er helt flat på ryggen.)

Avhengig av sengen kan partneren knele eller stå.

 

 

 

 

Du  på toppen
Denne stillingen kan fungere gjennom hele svangerskapet. Sitt oppå partneren din når han ligger på ryggen. På denne måten blir det ingen vekt på magen din og du kan kontrollere penetrasjonen og hvor dypt det skal gå.

 

 

Når samleie er ute av bilde
Hvis sex med penetrasjon er ubehagelig, kan du og din partner kanskje finne andre måter å være intime på.Finn ut om det er trygt under graviditeten, bruk en vibrator eller hjelpemidler, få og gi oralsex og mer.

 

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Kiropraktor Sara Nordanger jobber på Fetsund Kiropraktorsenter. For å få kontakt med henne kan du trykke her.