Vanlige spørsmål om prolaps i nakken

5/5 (17)

Det er mange som kommer til klinikken vår med smerter i nakken og spørsmål om de har fått prolaps. Jeg har i denne artikkelen prøvd å svare enkelt og greit på noen av de vanligste spørsmålene vi får om prolaps i nakken.

Hva er prolaps i nakken?

I hele ryggen så har du ryggskiver mellom alle ryggvirvlene. Disse fungerer som støtdempere og gjør at det er lettere å bevege ryggen smidig. Ryggskivene har en geleaktig kjerne med et hardt ytre “skall”. Over tid eller ved skade så kan du få slitasje på skiven som kan føre til at den ytre ringen sprekker opp og den myke kjernen presses ut. Det blir da som en slags kvise eller utvekst på skiven, det er dette som er prolapsen.

Hva er symptomene på prolaps i nakken?

En prolaps i seg selv trenger ikke gi noen symptomer. Det er faktisk mange som har prolapser uten å ha noe smerter eller noen problemer med nakken. En prolaps blir først symptomatisk når den gir nerveaffeksjon. Da vil symptomene kunne være:

 • Smerte i nakken, ofte nedre del av nakken
 • Strålende smerte nedover i en av armene, men i noen tilfeller kan man få det ned i begge armene,
 • Nedsatt bevegelighet av nakken
 • Nedsatt styrke i armen
 • Nummenhet i armen
  Symptomene varierer ut ifra hvilket nivå i nakken som er påvirket.

Hvor lenge varer prolaps i nakken?

Dette er veldig individuelt. Det kommer an på hvor prolapsen er, hvor stor den er og om den legger press på nervene, også kalt nerveaffeksjon. Mange vil føle seg bedre i løpet av 6 uker, men det kan ta opptil ett år før selve prolapsen er reversert. I noen sjeldne tilfeller reverseres den ikke, hvis den i tillegg klemmer på nerven så kan det hende en operasjon blir nødvendig for å avlaste nerven.

Hvorfor får jeg prolaps i nakken?

Alle kan få prolaps, og det er ikke alltid så lett å si hvorfor noen får det og andre ikke. Men vi vet at risikoen øker med alderen.(1) Du er også mer utsatt om du har flere familiemedlemmer med prolaps eller har medfødte forandringer i ryggvirvlene.
Det er også vist at de som røyker er mer utsatt for prolapser enn andre.

Hvordan behandles prolaps i nakken?

Hos en kiropraktor vil behandlingen bestå av nøye undersøkelser av nakke og rygg for å finne ut av hvilket nivå som mest sannsynlig er problemet. Du kan også bli henvist til MR hvis kiropraktoren/legen anser det som nødvendig. Selve behandlingen kan bestå av mobilisering av nakke, nåler, laser, taping og spesifikke øvelser. Mange blir helt symptomfrie av konservativ behandling, men i noen tilfeller(avhengig av symptomer) så vil henvisning til ortoped være nødvendig. Legen vil ofte gi deg betennelsesdempende og/eller muskelavslappende for å lette smerten ved nerveaffeksjon.

Hvordan kan jeg trene med prolaps i nakken?

Hvis det ikke er noen nerveaffeksjon og du ikke har noen nevrologiske symptomer så kan du trene som normalt, så lenge det ikke gir deg smerter annet enn stølhet. Har du nevrologiske symptomer så bør dette undersøkes av lege/kiropraktor og du vil da få råd om hva og hvordan du kan bevege deg/eventuelt trene.

Er prolaps i nakken farlig?

En prolaps i seg selv er ikke farlig. Som sagt så er det mange som har prolaps uten å vite om det, ettersom at det ikke nødvendigvis gir symptomer. Økende nevrologiske symptomer slik som nedsatt styrke, reduserte reflekser og strålende smerter kan være problematisk og bør undersøkes og ha tett oppfølging.

Hva er forskjellen på kink i nakken og nakkeprolaps?

En kink i nakken er nedsatt mobilitet i nakken med smerter forårsaket av en muskelspasme eller nedsatt funksjon i nakkevirvlene. En prolaps er en skade i ryggskiven mellom nakkevirvlene. En prolaps vil ofte være mer tidkrevende og krever lengre behandling en enn kink i nakken

Hva slags smertestillende anbefales mot prolaps i nakken?

Fastlegen vil gjerne skrive ut resept på både smertestillende og betennelsesdempende preparater. Ofte begynner du på milde medisiner for å se om du får effekt av dette. Ved behov vil fastlegen vurdere om du bør ha sterkere preparater.

 

Er det farlig å gå til kiropraktor for prolaps i nakken?

Nei, det er ikke farlig å se kiropraktor for nakkeprolaps. Du vil gå igjennom en grundig undersøkelse før du og kiropraktoren din legger opp ett behandlingsforløp for å redusere symptomene dine så raskt som mulig. Det er faktisk anbefalt å prøve konservativ behandling før du eventuelt blir henvist til spesialist.(2,3) Kiropraktoren din vil henvise deg hvis det er nødvendig.

Hva heter nakkeprolaps på engelsk?

På engelsk heter prolaps: prolapsed disc eller disc herniation, og hvis prolapsen ligger i nakken så heter det: prolapsed disc in the cervical spine.

Hvor lenge vil jeg være sykmeldt etter å ha fått prolaps i nakken?

Hvis arbeidet ditt blir påvirket av at du har fått prolaps i nakken eller at symptomene dine blir verre av å jobbe så bør du og sjefen din prøve å tilrettelegge arbeidsdagen slik at du kan gjøre andre arbeidsoppgaver. Hvis dette ikke lar seg gjøre så kan du få en sykemelding. Lengden varierer ut ifra hvor mye du er plaget. I mange tilfeller kan du få en gradert sykemelding hvor du jobber mindre enn vanlig eller gjør mindre når du er på jobb.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Christine har lang erfaring med å behandle rygg og nakkesmerter. Hun har i tillegg jobbet mye med sene- og muskelplager i skulder og arm. Hun har i flere år behandlet toppidrettsutøvere innen rugby, ishockey, håndball og saueklipping i New Zealand.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 kommentarer på "Vanlige spørsmål om prolaps i nakken"

 1. Flott beskrivelse. Fint at folk får vite at man kan fungere helt normalt selv om det er noe rusk i maskineriet. Sykemeldinger sykeliggjør folk og hjelper få til å bli frisk. Å være i aktivitet og jobb så mye som mulig er det beste.

  1. Hei Dick Morten

   Leddmanipulasjon av ryggsøylen er faktisk en skånsom behandlingsform, så lenge det blir utført av kyndig helsepersonell med adekvant kompetanse som oftest en kiropraktor. Denne typen behandling blir nå anbefalt av retningslinjer (NICE-guidelines) ved behandling av feks isjiassmerter eller nakkeprolaps.

Innstilling for informasjonskapsler

Nettstedet spør om du godtar informasjonskapsler for at nettsiden skal lastes og fungere raskere, samt informasjonskapsler til bruk mtp sosiale medier og annonsering. Informasjonskapsler for sosiale medier og annonsering fra tredjeparter brukes for å tilby deg funksjoner på sosiale medier og tilpassede annonser. Ønsker du mer informasjon eller vil du endre innstillingene dine, trykk på knappen ”Mer informasjon” eller gå til ”Innstillinger for informasjonskapsler” nederst på nettsiden. Mer informasjon om informasjonskapsler og personvern, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du disse informasjonskapslene og den involverte behandlingen av dine personopplysninger?

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.