Er barnet ditt forstoppet? Prøv disse rådene

5/5 (4)

forstoppelse hos barn

Forstoppelse hos barn

Det er mange årsaker til at barn kan oppleve magesmerter og treg avføring. Forstoppelse hos barn kan være en reaksjon på ting de har spist, det kan være en ubalanse i tarmfloraen, barnet kan være dehydrering og det kan være psykiske årsaksforklaringen som stress. Uansett årsak kan dette være en svært vanskelig situasjon både for barnet og for foreldrene.

Avføringen sier mye om helsen vår, så dette er en ting foreldre bør følge med på.

Hva er forstoppelse?

Forstoppelse defineres som en tilstand der avføringen er treg, hard eller sjelden. Hvor ofte en går på do er individuelt, men generelt sier jeg at en bør ha avføring hver dag, En bør uansett være på vakt hvis avføringsmønsteret endrer seg.

Forstoppelse er uheldig da vi ønsker å få slagstoffer ut av kroppen, og ikke la dem sitte i tarmen der de kan tas opp igjen til kroppen. Når avføringen sitter lenge i tarmen suges væske opp og avføringen blir enda hardere. Når det er vondt kan barnet få et negativt forhold til å gå på do, og en havner lett i en negativ spiral.

Hvis et barn har forstoppelse over tid kan det tyde på en ubalanse i tarmen. Da er det viktig å tilføre probiotika, gunstige tarmbakterier som kan være med og skape balanse igjen. Avføringsmidler kan virke avhengighetsskapende og hemme tarmens naturlige funksjon, og bør derfor være sistevalget for barn. I stedet kan en prøve en rekke naturlige råd for å lette på problemet.

Sittestilling

barn sitter på huk

Vi er ikke skapt for å gå på do i den stillingen vi gjør i dag, sittende på et toalett. Anatomien vår tilsier faktisk at vi bør sitte på huk, slik våre forfedre gjorde. I mange deler av verden er det fortsatt slik en går på do. For å etterligne denne stillingen kan du sette en krakk under føttene til barnet når de går på do.

Ferskpresset juice av rødbete og gulrot

forstoppelse hos barn

Denne juicen kan være med og mykne hard avføring og dermed lette forstoppelse. Du kan tilsette eple for å gjøre juicen litt søtere hvis du ellers ikke får det i barnet. Vær obs på at rødbete kan gi rødlig farge til avføringen, og at dette er helt ufarlig.

Gratis ebok: Last ned ebok med betennelsesdempende mat og få med masse oppskrifter og matplan

Kokosolje

forstoppelse hos barn

Kokosolje inneholder mellomlange fettsyrer som kan stimulere fordøyelsen.

Bland kokosolje i smoothie, tilsett i grøt eller lag kokosoljebiter til barnet. Sistnevnte gjør du ved å smelte et par ss kokosolje på lav temperatur, tilsett en ss honning og en ss sitronsaft og ha i former. Sett kaldt og gi til barnet

Væske

forstoppelse hos barn

For å unngå forstoppelse er det viktig å få i barnet nok væske. Gi rikelig med vann som tørstedrikk, men pass også på å få i barnet suppe, frukt og grønt. Unngå å gi barnet melk da det kan virke stoppende.

Fiberhusk

forstoppelse hos barn

Tilskudd av dette løselige fiberet kan bidra til mindre forstoppelse. Fiberhusk kan røres ut i vann eller yoghurt, eller tilsettes smoothie.

Tilskudd av gunstige bakterier

forstoppelse hos barn

Levende fermentert mat er den beste kilden til snille bakterier for tarmen vår. Et probiotisk tilskudd kan også være til hjelp, men er et langt dyrere og i min erfaring mindre optimalt valg. Hjemmelaget kefir, hjemmelaget surkål og fermentert ketsjup er eksempler på matvarer som kan være svært gunstige for små tarmer.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Ullevål Kiropraktorklinikk,

0 kommentarer på "Er barnet ditt forstoppet? Prøv disse rådene"

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.