Hvorfor er det lurt at babyen krabber?

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Åling og krabbing er en viktig del av den naturlige motoriske utviklingen og legger det nevrologiske grunnlaget for flere evner senere i livet. Ved å tilrettelegge for babyen din slik at han har muligheten til å utvikle disse bevegelsene, gir du babyen din en fantastisk start.

Jo lengre babyer åler seg og krabber, jo bedre er det for den videre utviklingen og læringen. Det er derfor ikke noe poeng i å stresse med å lære babyen din å gå.

Hva er forskjellen mellom å åle og å krabbe?

Babyen din åler seg når han kryper rundt på magen. Krabbing begynner når magen løftes opp fra gulvet og han beveger seg rundt på alle fire (hender og knær). Det er ikke så viktig når dette skjer, men at det skjer er kjempebra for den videre utviklingen.

Åling

Åling begynner når babyen din har utviklet nok styrke i overkroppen til å trekke seg selv fremover. Dette skjer vanligvis rundt  7-9 måneder, men kan variere stort avhengig av barnet og miljøet rundt. Når babyen har lært å bevege seg fremover på denne måten har han nådd et nytt nivå i utviklingen av hjernen.

Fordeler ved å åle seg fremover

 • Lærer koordinering av armer og ben som forberedelse på krabbing
 • Styrker armer, hender, ben og føtter og begynner å lære hvordan disse kan brukes som forberedelse på klatring, gange, hopping.
 • Utvikler fotbuene
 • Lærer å bruke begge sider av kroppen slik at disse samarbeider
 • Stimulerer en rekke berørings og stillings reseptorer i kroppen som stimulerer hjernen og lærer babyen om hvor kroppen befinner seg i rommet
 • Lærer visuelle evner ved å fokusere på et objekt mens de beveger seg mot det
 • Lærer om tid og rom, "hvor langt unna er den leken?" og "hvor lang tid bruker jeg dit?"
 • Integrerer de primitive refleksene som bidrar til videre koordinering og læring

Krabbing

Når babyen din har løftet magen opp fra gulvet og begynt å bevege seg fremover på alle fire, har han nådd det neste nivået i utviklingen av hjernen. Omtrent samtidig vil han også begynne å sette seg opp selv, dra seg selv opp til stående og "cruise" rundt møblene (gå sideveis mens han støtter seg på møbler). (1)

Det er viktig å huske på at babyer vil sette seg opp selv når de er motorisk klare for dette. Å kunne sitte oppreist uten støtte skjer vanligvis etter at styrken er utviklet i ben, armer, skuldre og ryggen, og at hjernen har modnet slik at viktige reflekser som bidrar til balanse, holdning, bevegelse og stabilitet er tilstede.

Fordeler ved å krabbe

 • Ved å stå på alle fire utvikles muskulaturen enormt, spesielt i hendene. Dette er viktig for utvikingen av finmotorikk slik som skriving
 • Babyen din lærer å koordinere de to sidene av kroppen, slik at hånden på den ene siden og det andre kneet treffer gulvet samtidig. (23) Kroppsrytmen og timingen er viktig for utviklingen av bevegelser senere.
 • Synet finjusteres. Avstanden mellom gulvet og øynene når babyen krabber er tilsvarende avstanden mellom øynene og leseboken i skolealder. Babyen lærer også å endre fokus fra nær (egne hender/knær) til ting som er lengre unna (leken, katten osv) (4)
 • Babyen lærer også en rekke nye konsept: nært/langt unna, opp/ned, på/av, over/under og inn/ut.
 • Krabbing hjelper også med å integrere flere primitive reflekser som bidrar til videre koordinering og læring (5)

Babyer som kan bevege seg rundt selv er mye mer fornøyde, de kan følge etter folk eller husdyrselv. De kan hente leken eller tingen de ønsker og kan derfor lettere leke for seg selv en stund. Babyer som ikke kan bevege seg rundt selv, kjeder seg raskt og trenger derfor hjelp fra foreldrene.

Hva gjør jeg hvis babyen min ikke gjorde noen av delene?

Hvis babyen din aldri krabbet og nå har begynt å gå, er det fremdeles ikke for sent å nyte godt av fordelene krabbing har. Barn i 2-3 års alder elsker å krabbe rundt og late som at de er dyr. Lag gjerne hinderløyper hjemme! Bruk stoler og laken som tunneler, og puter til å krabbe over. Dere kan også krabbe om kapp opp og ned gangen. Hvis dere har parkett kan det være lurt å legge ut en matte eller et teppe. Klatring er også supert! Lek i vei, her er det bare fantasien som setter grenser.

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese har en mastergrad i ernæring.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.