Hva skjer når du blir svimmel?

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

svimmelhet

Svimmelhet er vanlig, men svært ubehagelig. Så mange som 1 av 10 nordmenn sliter med svimmelhet eller problemer med balansen. Har du eller noen du kjenner problemer med balanse og svimmelhet? Her får du råd og tips til hva man kan gjøre. 

Jeg husker at jeg som barn stod med bare føtter i nyklippet gress i hagen. Og med armer utstrakt til hver side, snurret og snurret jeg rundt meg selv, til jeg falt leende overende i gresset. Der ble jeg liggende på ryggen og kikke opp mot grønne tretopper, en blå himmel og hvite skyer som snurret over meg. Slik lå jeg og kjente på den rullende følelsen til den roet seg, og tretoppene over meg til slutt stod helt stille.

Snurring og lek i gresset var en glede som barn. Men som voksen har jeg, som mange andre voksne, et udelt negativt forhold til det å bli svimmel. Følelsen av at alt går rundt, ustødighet, tap av kontroll, utryggheten og til slutt den veltende kvalmen i magen. Slik jeg med glede utforsket følelsen av svimmelhet da jeg var barn, har jeg i voksen alder lært meg å skygge unna alle aktiviteter som kan gjøre meg svimmel.

Men hva er egentlig denne rare svimle følelsen?

vertigo

Svimmelhet er følelsen av desorientering og kan komme både med og uten bevegelsesillusjon. Med bevegelsesillusjon mener vi følelser som gynging og rotasjon. Som klinikere er vi opptatt av å skille disse to typene med bevegelsesillusjon. Vi skiller mellom nautisk vertigo (følelsen av gynging som i en båt med sjøgang) eller gyratorisk vertigo der en opplever at en selv eller rommet snurrer, roterer. Gyratorisk vertigo blir ofte omtalt som ekte vertigo. Denne formen for svimmelhet er karakteristisk for diagnostisering av lidelser som for eksempel krystallsyken(1).

Hvordan finner vi balansen?

svimmel

Balansesystemet

Når vi som barn leker og snurrer og kjenner på følelsen av svimmelhet er det balansesystemet i kroppen vi lærer oss å bli kjent med. Balansesystemet består av tre ulike komponenter som sender signal til hjernen der disse signalene blir tolket. Disse komponentene er:

Synet og det øyemotoriske systemet.

Det øyemotoriske systemet bidrar til å stabilisere synsinntrykk når vi beveger på hodet. Dette skjer på refleks og denne refleksen heter den vestibulo-okulære refleksen.Stiv nakkemuskulatur kan gå ut over den vestibulo- oculære refleksen. For å illustrere dette bruker vi å be pasienten legge noen fingre øverst i nakken og så uten å bevege på hodet flytter de blikket oppover. En kan da kjenne hvordan muskulaturen i nakken strammer seg. Hos en person med svært stiv nakkemuskultatur kan responsen i nakkemuskulaturen bli nedsatt og dette kan igjen føre til cervicogen svimmelhet.(2)

Balanseorganet i det indre øret er en sentral del av balansesystemet.

Balanseorganet består av tre bueganger og to sekkelignende rom som heter otolittorgan. De tre buegangene står nesten vinkelrett til hverandre og på denne måten dekkes alle de tre dimensjonene i rommet. Når vi beveger hodet vil væsken i buegangene bevege seg og påvirke sanseceller som sender informasjon via balansenerven til hjernen. Balanseorganet sender informasjon til hjernen om hvordan hodet er plassert i forhold til kroppen. Med krystallsyken er det i buegangene i balanseorganet problemet sitter. Virus på balansenerven er en annen form for svimmelhet der problemet sitter i balanseorganet i øret.

krystallsyke

 

Balansesystemet får også informasjon fra hud, ledd, sener og muskulaturen i kroppen.

Vi har spesielle nerver som sender informasjon om vinkler, bevegelser og underlag (3). Dette sier noe om kroppen sin stilling i rommet eller på underlaget en går på.  Dette blir kalt den proprioseptive sansen. Spesielt hos eldre mennesker er det den proprioseptive sansen som ofte fører til følelsen av ustødighet. Aldersbetinget slitasje gir stive muskler, sener og ledd og dette kan gå ut over den proprioseptoriske sanseevnen. Personer med fremskredet diabetes kan ofte ha nedsatt propriosepsjon. I fremskredet diabetes kan man få nevropati. I nevropati får man skader på de små nervene som kommuniserer sensasjon. Dette gir ofte prikking og nummenhet i hender og føtter og nedsatt propriosepsjon.

svimmelhet, balanse, propriosepsjon


Hjernen.

All informasjon fra balanseorganet i innerøret, fra øynene og propriosepsjonen i ledd og muskler blir sendt til lillehjernen som ligger bakerst i hodet vårt. Lillehjernen synkroniserer all informasjonen i en del av hjernen vi kaller det limbiske system. Deretter tar den en avgjørelse for hvilke tiltak kroppen skal ta i forhold til signal som har blitt mottatt. Disse prosessene skjer selvsagt helt automatisk uten at vi som mennesker trenger å tenke over hva som skjer. Avgjørelse og tiltak på innsendt signal er ofte motorisk som for eksempel du tråkker på et ujevnt underlag og kroppen aktiverer automatisk de musklene som skal til for at du innhenter balansen igjen.

Men responsen kan også skape tanker og følelser. Dersom du kjenner at du er svimmel etter at du har kjørt karusell blir du ikke særlig redd. Du har opplevd det før og vet at det går over. Men dersom du en morgen snur deg i sengen og kjenner at hele rommet snurrer da forstår du kanskje ikke hva som skjer og du blir livredd.En viktig del av hjernens oppgave i balansesystemet er å kjenne igjen signal og automatisk vite hvilke tiltak den skal ta. Men dersom balansesystemet sender signal som hjernen ikke kjenner igjen kan den få problemer med å tolke signal og komme med respons.

Følelsen av ubalanse kan oppstå i hjernen alene (4). Dette kan være:

 • bivirkninger av medisiner
 • som følge av angst eller psykisk sykdom
 • nevrologisk sykdom som epilepsi
 • migrene
 • hodeskader som i hjernerystelse
 • svikt i tilførsel av blod til hjernen gjennom lavt blodtrykk
 • hjerneslag som blodpropp eller hjerneblødning

Svimmelhet som følge av hjerneslag krever umiddelbar handling.

‘FAST’- regelen hjelper å avsløre hjerneslag.

FAST = RASKT!
Ved
et eller flere FAST symptomer ring 113.

FAST Hva sjekkes Hvordan sjekke for slag Symptom på slag
F = fjes Ansiktslammelse Kan personen smile eller le? Skjevt smil
A = arm Lammelse arm Kan de løfte begge armene? Kan ikke holde armen oppe
S = språk Språkforstyrrelse Kan de gjenta: ‘sola skinner i dag’? Finner ikke ord
T = tale Taleforstyrrelse Snakker de tydelig? Utydelig tale
Er du i tvil, ring 113 !

Hva gjør oss svimle?

hvorfor svimmel
Forbigående og ufarlig svimmelhet oppstår når vi utfordrer sanseapparatet vårt på tivoli eller med lek. Men svimmelhet kan også oppstå med sykdom eller skade på en eller flere av de fire delene av balansesystemet vårt. For å finne hvor svimmelheten din kommer fra, må vi derfor gjøre en grundig gjennomgang og undersøkelse av symptom og utføre diagnostiske tester. Sykdom eller skade på balansesystemet behandles i forhold til hvilken del som er utsatt. Enkelte typer svimmelhet behandles lettere enn andre. Har du fått en skade på balansesystemet som krever lengre tids rehabilitering finnes det flere typer nyttige øvelser som du selv kan gjøre hjemme.

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Maria er for tiden i permisjon i forbindelse med PhD. Maria er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og behandler hodepine og svimmelhet, samt armsmerter og prikking i fingrene. Hun bruker behandlingsteknikker som leddmanipulasjon samt bløtvevsbehandling som triggerpunktbehandling og tørrnåler (akupunktur). Maria har også fokus på opptrening og rehabilitering.