Gode tips til jernrik mat til babyen din

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

 

baby spiser avokadomos med lever

Gjeldende anbefalinger for spedbarnsernæring anbefaler fullamming til 6 mnd, så fremt mor og baby trives med dette. Fra 6 mnd skal innføring av fast føde introduseres gradvis. Det er viktig at den faste føden som innføres er rik på jern da morsmelk ikke inneholder nok jern til å dekke det økende behovet til babyen.

Det medfødte jernlageret til babyen tømmes gradvis fra fødselen og etter 6 mnd trenger babyen påfyll av jern i fra annen mat enn kun morsmelk. Det medfødte jernlageret kan økes betraktelig ved å vente litt med å klippe navlestrengen, slik at babyen får mest mulig av blodet fra morkaken.

Vanligvis anbefales babygrøt som den første faste føden. Babygrøt som kjøpes i butikken er tilsatt jern og er dermed en enkel måte for foreldre å sørge for at babyen får i seg tilstrekkelig jern. En porsjon kjøpegrøt inneholder ca 1/3 av dagsbehovet for en baby på 6-12 mnd. Men ikke alle babyer liker grøt og en del foreldre foretrekker å lage maten selv istedenfor å blande ut grøtpulver. Men hva skal babyen få da?

Dyktig kiropraktor, anbefales på det sterkeste
Lasse Wichstrøm
Lasse Wichstrøm
11:07 15 Sep 21
God behandling, anbefales til alle som trenger hjelp, fra en kiropraktor.
Ronnie Larsen
Ronnie Larsen
19:28 11 Mar 21
Fikk meget god hjelp med bekkenplager i forbindelse med svangerskap
Marlene Wilhelmine
Marlene Wilhelmine
10:23 26 Feb 21
Har vært veldig fornøyd med min kiropraktor . Jeg opplevde stedet som profesjonelt og behagelig , med spisskompetanse og ekspertise . Kan anbefales til de med både diagnostiserte muskel/ skjelett plager samt psykosomatiske lidelser .
Kristin Eie
Kristin Eie
13:17 20 Feb 21
Veldig fornøyd!! Hjelper veldig mye under svangerskapet 👌👌
Malena Sif
Malena Sif
18:46 05 Nov 19
Ullevål Kiropraktorklinikk er meget bra!
Simen Carlsen
Simen Carlsen
10:15 03 Oct 19
Særdeles flinke kiropraktorer
Mikkel Wolther
Mikkel Wolther
16:46 25 Jul 19
Therese er en utrolig flink kiropraktor, rolig blid og behagelig. Kommer tilbake.
HELENE Aarsæther
HELENE Aarsæther
00:30 27 Jan 19
I romjulen 2017 la jeg igjen en kommentar hos dere etter et tilfeldig søk på Plantar Facitt-behandling.Jeg var da så vond i bena at jeg lå og gruet meg til å stå opp. Tror jammen det var snakk om bare noen timer før jeg fikk telefon av dere og ble anbefalt å gå til kiropraktor og prøve trykkbølgebehandling.Så da ringte jeg straks Libra klinikken i Stavanger, Camilla Bjørnsen Tjensvoll, etter anbefaling fra dere.Gikk til behandling i 7 uker og nå er jeg så og si bra! Merker det er litt... igjen, men det blir stadig bedre ettersom det heles!Å gå rundt i høye hæler er det nok slutt med, men kan sove, trene, og ikke minst stå opp opp morgenen uten å grue meg til å sette bena på gulvet - etter mange år med vondt! Det er så godt!!!Tusen takk for at dere ringte meg!Mvh Tineles mer
eg er best dolly
eg er best dolly
15:32 12 Jun 18
Jeg er veldig imponert.
Jeg kom til en kiropraktor som er dønn ærlig på viktigheten av å spise sunt og å være i aktivitet.
Og hun virker veldig hjelpsom.
Hun skjønner hvor mye hodepine kan ødelegge og vise at hun tar slikt på fullt alvor. Det liker jeg. Man føler seg godt ivaretatt og det betyr mye for meg. Kan på det aller varmeste anbefale Maria. Skulle nesten fantes flere stjerner, det hadde hun fortjent! Varme tanker.
Martin Henrik
Martin Henrik
11:30 23 Apr 18
Maria er en meget dyktig kiropraktor, som tar hodepine på alvor. Hun ser gjerne på årsaken, og at de kan være flere. Hun gir flotte råd om god kost og mosjon, og har en behagelig og tillitsvekkende utstråling. Og hun tar all den tiden man skulle trenge . Hun holder også fastlege oppdatert. Hadde flere stjerner vært mulig har hun fortjent dem 😁😁
martin henrik
martin henrik
11:17 23 Apr 18
Gikk hos Maria da jeg var gravid.Hun hjalp meg med å bli kvitt hodepine og gjorde graviditeten mye lettere. Kan anbefales:)
camilla stykket
camilla stykket
19:19 10 Apr 18
Er svært fornøyd med den gode hjelpen og behandlingen jeg har fått av nakkesmertene etter en sykkelulykke, og det har vert betryggende at kiropraktorene har et godt tverrfaglig samarbeid med legen ved behov.
Hanne Botnen
Hanne Botnen
08:04 06 Mar 18

To typer jern

Det finnes to typer jern: hemjern og ikke-hemjern. Hemjern finnes i animalske kilder, og tas lettere opp i kroppen enn ikke-hemjern som finnes i planter. Siden hemjern er lettere opptakelig er det enklere å dekke en stor del av jernbehovet på denne måten. Av hemjern blir ca 15-35% absorbert, mens av ikke-hemjern blir bare 2-20% absorbert. Det kan derfor være lurt å tilby babyen din animalsk mat i tillegg til grønnsaker/korn for å sikre at jernbehovet dekkes. Du kan bedre opptaket av ikke-hem jern betraktelig ved å tilby frukt eller grønnsaker rike på vitamin C til måltidene. (1) For en baby på 6-12 mnd er det anbefalt å få i seg ca 8mg jern hver dag.

Slik får du dekket jernbehovet til babyen din

Eggeplomme

Eggeplomme er utrolig næringstett og er rikt på en hel rekke vitaminer i tillegg til blant annet jern. En bløtkokt eggeplomme kan være en super introduksjon til fast føde. Du kan også røre ut en rå eggeplomme i litt grønnsaksmos, kjøttkraft eller eventuelt grøt som babyen kan få. Eggeplomme inneholder ca 5,2 mg jern pr 100g (2)

Det er viktig å følge nøye med på eventuell allergisk reaksjon, da denne reaksjonen kan bli sterkere for hver gang babyen utsettes for denne egg. Hvis du er i tvil om babyen din fikk en allergisk reaksjon på egg bør det tas opp med lege og videre utprøving av egg bør kun gjøres i samråd med legen.

Lever og leverpostei

Lever inneholder mye jern og er en enkel måte å berike maten på. Hvis du steker lever og moser det, kan du enten gi det som en leverpostei eller fryse ned og raspe litt over f.eks. avokadomos. Bruk gjerne kyllinglever eller evt svinelever siden det inneholder mindre vitamin A enn annen lever og hele 9,2 mg jern pr 100g (3)

Rødt kjøtt

Rødt kjøtt som f.eks. reinsdyr, storfe eller lam er også svært rikt på jern.  I tillegg til at kjøtt inneholder jern, inneholder det også MPF faktor som øker opptaket av jern ifra grønnsaker og korn (4). Kvernet kjøtt er godt egnet til baby fra ca 6mnd. Spedbarn skal ikke ha for mye protein så sørg for å balansere måltidene med både karbohydrater og sunne fettkilder.

Blodpannekaker og blodpudding

Blod inngår nok ikke i det daglige kostholdet til de fleste lengre, men det er en utrolig enkel måte å sørge for at babyen får dekket jernbehovet sitt. Blod inneholder ca 35,5mg jern pr 100g (5) så du kommer langt på vei til å dekke jernbehovet med bare litt blod. Blodpannekaker eller blodpudding er kjempegodt og kan fint spises fra 6mnd, så fremt du unngår melkeprodukter. Melkeprodukter hemmer jernopptaket og er derfor ikke anbefalt i matlaging til spedbarn under 10mnd eller som drikke før babyen er minst 1 år. (1)

vitamin c øker jernopptak

Tørket aprikos

Tørket aprikos inneholder 2,7mg jern pr 100g, samt 1mg vitamin C pr 100g. C-vitamin øker jernopptaket betraktelig, spesielt for ikke-hem jern. (4, 6) Ved å gi grønnsaker eller frukt rike på vitamin C til måltidene kan babyen nyttegjøre seg av mye mer jern. (1)

Hirse

Hirse er en kornsort som er naturlig rik på jern og inneholder hele 4,8mg jern pr 100g (7).  Dersom du ønsker å lage grøt selv kan det derfor være lurt å velge hirse og tilsette noe frukt eller bær for C-vitamin slik at babyen kan ta opp mest mulig jern (1,6).

Oppskrifter på mat som er rikt på jern

Men hvordan skal du egentlig bruke disse matvarene? Bare bra barnemat har samlet 3 oppskrifter som er rike på jern og tilpasset babyer helt fra 6mnd. Her får du fremgangsmåte på leverpostei, en kjøttmiddag og hirsegrøt. I tillegg vil jeg legge til oppskrift på blodpannekaker som har vært en stor suksess hos mini her hjemme.

Blodpannekaker

Ingredienser:
2 egg
1/2 banan
1 dl blod
en klype kanel
et godt dryss med kardemomme

Fremgangsmåte:
Mos bananen godt. Visp sammen eggene og rør inn bananen, tilsett deretter blod, kanel og kardemomme.
Stek små pannekaker i smør på middels varme, snu når det bobler på overflaten.
Når lappene er ferdige legger du dem over på en tallerken i et klede slik at de ikke blir tørre mens du steker resten.

Disse smaker kjempegodt alene eller med kokoskrem og bær og er dessuten supre å bruke for å la mini øve seg på å spise selv.

Frys restene

Jeg pleier alltid å lage stor porsjon slik at det blir rester. Disse blodpannekakene er perfekte til å fryse ned slik at du alltid har blodpannekaker på lur. Legg lappene i en form lag på lag med matpapir mellom. Putt hele formen i fryseren. Når det er frossent kan du enkelt løsne lappene fra papiret og deretter kan du legge de over i en ziplock pose eller lufttettboks.

 

baby spiser blodpannekake

Bli helt trygg på å lage barnematen selv!

Ønsker du å lage god og næringsrik mat til barnet ditt? Meld deg inn i Barnematfabrikken til Bare Bra Barnemat først som sist. Jeg er selv medlem jeg må si det er utrolig fint og ikke minst betryggende med all den støtten og hjelpen vi får til å lage deilig og trygg mat til mini. Bare Bra Barnemat drives av Stine og Veronika og brenner for god, trygg og næringsrik mat for de aller minste. Klikk på bildet under for å lese mer om disse fantastiske jentene.

 

Dyktig kiropraktor, anbefales på det sterkeste
Lasse Wichstrøm
Lasse Wichstrøm
11:07 15 Sep 21
God behandling, anbefales til alle som trenger hjelp, fra en kiropraktor.
Ronnie Larsen
Ronnie Larsen
19:28 11 Mar 21
Fikk meget god hjelp med bekkenplager i forbindelse med svangerskap
Marlene Wilhelmine
Marlene Wilhelmine
10:23 26 Feb 21
Har vært veldig fornøyd med min kiropraktor . Jeg opplevde stedet som profesjonelt og behagelig , med spisskompetanse og ekspertise . Kan anbefales til de med både diagnostiserte muskel/ skjelett plager samt psykosomatiske lidelser .
Kristin Eie
Kristin Eie
13:17 20 Feb 21
Veldig fornøyd!! Hjelper veldig mye under svangerskapet 👌👌
Malena Sif
Malena Sif
18:46 05 Nov 19
Ullevål Kiropraktorklinikk er meget bra!
Simen Carlsen
Simen Carlsen
10:15 03 Oct 19
Særdeles flinke kiropraktorer
Mikkel Wolther
Mikkel Wolther
16:46 25 Jul 19
Therese er en utrolig flink kiropraktor, rolig blid og behagelig. Kommer tilbake.
HELENE Aarsæther
HELENE Aarsæther
00:30 27 Jan 19
I romjulen 2017 la jeg igjen en kommentar hos dere etter et tilfeldig søk på Plantar Facitt-behandling.Jeg var da så vond i bena at jeg lå og gruet meg til å stå opp. Tror jammen det var snakk om bare noen timer før jeg fikk telefon av dere og ble anbefalt å gå til kiropraktor og prøve trykkbølgebehandling.Så da ringte jeg straks Libra klinikken i Stavanger, Camilla Bjørnsen Tjensvoll, etter anbefaling fra dere.Gikk til behandling i 7 uker og nå er jeg så og si bra! Merker det er litt... igjen, men det blir stadig bedre ettersom det heles!Å gå rundt i høye hæler er det nok slutt med, men kan sove, trene, og ikke minst stå opp opp morgenen uten å grue meg til å sette bena på gulvet - etter mange år med vondt! Det er så godt!!!Tusen takk for at dere ringte meg!Mvh Tineles mer
eg er best dolly
eg er best dolly
15:32 12 Jun 18
Jeg er veldig imponert.
Jeg kom til en kiropraktor som er dønn ærlig på viktigheten av å spise sunt og å være i aktivitet.
Og hun virker veldig hjelpsom.
Hun skjønner hvor mye hodepine kan ødelegge og vise at hun tar slikt på fullt alvor. Det liker jeg. Man føler seg godt ivaretatt og det betyr mye for meg. Kan på det aller varmeste anbefale Maria. Skulle nesten fantes flere stjerner, det hadde hun fortjent! Varme tanker.
Martin Henrik
Martin Henrik
11:30 23 Apr 18
Maria er en meget dyktig kiropraktor, som tar hodepine på alvor. Hun ser gjerne på årsaken, og at de kan være flere. Hun gir flotte råd om god kost og mosjon, og har en behagelig og tillitsvekkende utstråling. Og hun tar all den tiden man skulle trenge . Hun holder også fastlege oppdatert. Hadde flere stjerner vært mulig har hun fortjent dem 😁😁
martin henrik
martin henrik
11:17 23 Apr 18
Gikk hos Maria da jeg var gravid.Hun hjalp meg med å bli kvitt hodepine og gjorde graviditeten mye lettere. Kan anbefales:)
camilla stykket
camilla stykket
19:19 10 Apr 18
Er svært fornøyd med den gode hjelpen og behandlingen jeg har fått av nakkesmertene etter en sykkelulykke, og det har vert betryggende at kiropraktorene har et godt tverrfaglig samarbeid med legen ved behov.
Hanne Botnen
Hanne Botnen
08:04 06 Mar 18

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Kontakt oss

  Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese studerer til en mastergrad i ernæring.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.