Skriv hodepinekalender og få kontroll på hodepinen

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Utfylling av hodepinekalender

Hodepine og migrene er en av de vanligste årsakene til at pasienter oppsøker oss i helsevesenet. Det er veldig mange forskjellige årsaker som kan gi smerter i hodet. En hodepinekalender er et viktig verktøy for å kartlegge årsaken til hodepinen, men også for å ha oversikt over effekten av av behandlingen som blir gitt.

For at du og din behandler skal få best oversikt over dine hodepineplager, enten det er hodepine fra nakken, stresshodepine, migrene eller annen hodepine, er det viktig å loggføre hver gang du har et anfall. For å få riktig behandling er det veldig viktig at rett diagnose stilles. Med en nøye utfylt hodepinedagbok vil det derfor bli mye enklere å stille riktig diagnose. Etter å ha jobbet med migrenepasienter i flere år har jeg fått god erfaring med at “to hodepinepasienter aldri er like”, derfor vil en slik hodepinedagbok hjelpe oss behandlere med å forstå hva som faktisk fungerer best for deg som er plaget.

 Hvis du er nøye med å skrive i hodepinekalenderen hver gang du er plaget med smerter i hodet, og deler denne informasjonen med din behandler vil veien til å finne riktig behandling for deg gå mye raskere. Vi ser at dette fungerer betydelig bedre enn at pasienter skal basere alt på hukommelse alene.

Hodepinedagbok månedsoversikt

 

Hva slags informasjon bør være i en kalenderen?

Hvilken informasjon du bør inkludere i anfallskalenderen vil variere i forhold til hva som er årsaken til plagen din, hva slags behandling du får og hvor komplisert din tilstand er. Du kan lage en veldig detaljert dagbok som vil kunne analysere mye eller du kan gå for en litt enklere som gjør registreringen raskere. Av erfaring jeg har gjort er det best å begynne med en enkel dagbok først, og for deretter lage en mer detaljert hodepinekalender senere hvis det blir nødvendig. Du kan laste ned en enkel anfallskalender her.

 

En enkel kalender for hodepine bør inkludere:

 • Hvor ofte du har anfall / anfallsfrekvens
 • Hvor plaget du var under anfallet
 • Hvilken behandling du eventuelt brukte
 • Varigheten av hodepinen / effekten av behandlingen
 • Forebyggende tiltak
 • Menstruasjonssyklus

Uavhengig av hvor detaljert du ønsker at anfallskalenderen skal være, er det viktig å registrere hodepinen hver gang du har hatt anfall. Dette bør du gjøre over en viss tidsperiode, men minimum en måned, slik at du får kartlagt eventuelle endringer i forhold til menstruasjon eller andre regelmessige hendelser. Hvis det er behov for en grundigere analyse i kalenderen, er det viktig å diskutere dette med din behandler slik at dere får tilpasset ditt behov så godt som mulig.

Migrenekalender registrer anfall

Slik registrerer du hodepineanfallene

Noen foretrekker å registrere anfallene på papir, mens andre er mer komfortable med å bruke et dokument på PC, f.eks. ved å bruke et excel-dokument. Det er også blitt utviklet en mobilapp som du kan laste ned til både android eller iPhone, som gjør det enkelt å dokumentere plagen din uansett hvor du er bare du har med mobiltelefonen. Lager du du din egen dagbok i excel, har du mulighet til å være mye mer fleksibel i hva du ønsker å registrere som mulige triggerårsaker og behandlingsformer enn du er med mobilappen. Registrer hodepinen regelmessig, en gang om dagen hvis du har hatt hodepine. 

En slik kalender er viktig både for oss behandlere og for deg som er rammet av hodepine. Du som pasient vil etterhvert kunne begynne å se mønster i dagboken slik at du kan identifisere mulige triggere, mens for oss behandlere vil en hodepinedagbok uvurderlig informasjon i forhold til både diagnostisering og behandling av plagen din.  Dagboken er et nøkkelverktøy for å se utvikling av plagene når nye behandlingsmetoder eller forebyggende tiltak benyttes. Ta derfor alltid med anfallskalenderen med til din behandler.

Som beskrevet over, er det utviklet en egen norsk app som lar deg loggføre hodepinen din på mobilen. Jeg har selv prøvd den og den er absolutt verdt å prøve for en som trenger en enkel og grei kalender. Ved hjelp av en oppdatert medisinliste, lar appen deg registrere hva slags anfallsmedisiner du tar, både smertestillende og migrenemedisin. I tillegg kan du også legge inn forebyggende medisin. Appen lar deg sende din informasjon til eposten din slik at du kan lagre dette på et trygt sted.

Behandling av migrene
Foto: Marianne Otterdahl Jensen

Det jeg liker aller best med denne appen er at hvis du ønsker å benytte medisinfri hodepinebehandling, har du mulighet til å oppdrette egne anfallsbehandlinger. Kiropraktisk leddbehandling av øvre del av nakken er en effektiv migrenebehandling, og dersom du har mulighet til å oppsøke en behandler som gjør denne typen behandling kan du skrive dette inn i appen. Det samme gjelder akupunktur, som i følge Cochrane, er effektivt som en forebyggende behandling av migrene.

Hodepinekalender årsoversikt

 

*appen har et lite forbedringspotensiale ved den ikke lagrer noen informasjon andre steder enn på mobilen (sikkerhetsmessige årsaker), så det er derfor veldig lurt å jevnlig sende data til din epost. I tillegg er det ikke mulig, ut i fra det jeg vet, å korrigere hvis du har registrert feil.

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.  Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

  Contact us

  Kim behandler smerter i nakke og rygg. Han har tatt en mastergrad i nevrovitenskap og fordypet seg i isjias og prolaps. Kim er kiropraktor ved Ullevål Hageby Legesenter og du kan bestille time direkte til han her.

  Vi bruker informasjonskapsler

  Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

  Dine innstillinger for informasjonskapsler

  Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.