Gir fullamming B12-mangel hos babyer?

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

amming B12-mangel hos spedbarn

Nylig ble en studie gjennomført ved Haukeland Sykehus publisert der konklusjonen var at fullamming til 6 måneder kunne føre til B12-mangel hos spedbarn. Dermed dukket diskusjonen rundt fullamming opp igjen for fullt. Når skal man egentlig begynne å introdusere fast føde til de små? 

Studien (1) har en rekke begrensninger, den er basert på 80 spedbarn med lav fødselsvekt (2000-3000g). Derfor er det ikke nødvendigvis slik at vi kan bruke disse resultatene på resten av befolkningen. En intervensjon ble også gjennomført der 32 spedbarn med lav fødselsvekt og med B12-mangel ved 6 måneders alder, ble delt inn i to grupper. Halvparten fikk B12 injeksjon, mens den andre halvparten fikk en placebo. Dette er en svært liten gruppe og mer studier er nødvendig for å se hvordan resultatene vil være i større testgrupper. Studien konkluderer med at spedbarn med lav fødselsvekt, B12 mangel og forsinket motorisk utvikling ved 6 måneder, kan ha god effekt av injeksjon med en naturlig form for vitamin B12 (400 μg hydroxycobalamin) med tanke på både B12-status og motorisk utvikling.

En mild B12-mangel hos mor er ganske vanlig, siden fosteret bruker opp en god del B12 under svangerskapet, i tillegg til at enda mer B12 går med til melkeproduksjonen. Dette er sannsynligvis ingen grunn til bekymring, mens en større B12-mangel hos spedbarn ser ut til å blant annet kunne føre til forsinket grovmotorisk utvikling.

Anbefalinger om amming

anbefaler amming

Helsedirektoratet  og Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler fremdeles fullamming til 6 måneders alder, deretter bør smaksprøver på diverse fast føde introduseres, ved siden av ammingen, frem til 12 måneders alder (2, 3). Dersom det er mulig er det fordelaktig å fortsette ammingen ut over det første året. Verdens Helseorganisasjon anbefaler fullamming frem til 6 måneder på verdensbasis, helt uten andre smaksprøver, for å redusere risikoen for mage-og tarminfeksjoner (3).  Deretter er anbefalingen delamming (amming ved siden av annen mat) frem til 2 års alder (4).
Gratis ebok: Last ned ebok om babytrening og magetid her

Hvordan redusere risikoen for mangel på vitmin B12 hos spedbarn

bæresjal-amme

B-vitaminene tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoksin (B6), pantotensyre, biotin, folat og vitamin B12 er alle vannløselige. Hvor mye morsmelken inneholder av de ulike vannløselige vitaminene, er helt avhengig av hva mor spiser (5). Det er derfor viktig at mor får i seg rikelig med vitamin B12 før, under og etter svangerskapet.

Gode kilder til B12 er melk, kjøtt, innmat (f.eks. lever), egg og fet fisk. Dersom mor ikke får i seg tilstrekkelig av dette i kosten, f.eks. vegetarisk eller vegansk kosthold (6), eller har problemer med B12 opptaket (f.eks. etter slankeoperasjon) er det fornuftig å ta ekstra tilskudd av dette. Er B12 mangelen ekstra stor eller langvarig, kan også injeksjoner av B12 gis hos fastlege.

De fettløselige vitaminene (f.eks. A, D, E og K) påvirkes ikke i like stor grad av mors kosthold, men det er likevel viktig at mor får i seg tilstrekkelig av disse næringsstoffene slik at hennes egne reserver ikke tømmes. I tillegg bør mor få i seg en rekke mineraler og sporstoffer. Den enkleste måten å sikre seg å få i seg rikelig av dette, er å spise variert og å inkludere både animalske produkter, meierivarer og rikelig med grønnsaker og frukt.

Det er derfor ingen grunn til å bekymre seg over fullamming frem til 6 måneders alder, men mor bør fokusere på å spise næringsrik mat slik at morsmelken inneholder rikelig av de nødvendige næringsstoffene. Dersom babyen hadde svært lav fødselsvekt, kan det være fornuftig med ekstra tilskudd ved siden av. Dette vil bli gitt råd om på sykehuset, helsestasjonen eller hos fastlegen.

Deilig bringebærsmoothie

bringebær-smoothie

Dette er en enkel oppskrift som jeg pleier å slumpe sammen og synes smaker kjempegodt. Den er utrolig mettende og dessuten er den proppet med masse nyttige næringsstoffer (også B12).

1/2 liter økologisk kefir
3 økologiske eggeplommer (rå)
en god klunk Omega Cure (fersk omega-3 olje)
en god neve frosne bringebær

Bland sammen i blender og nyt

Oppskriften er en forenklet versjon av denne. God fornøyelse!

 

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål om amming? Ta kontakt med Therese    Har du spørsmål om amming? Ta kontakt med Therese

    Kontakt oss

    Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese har en mastergrad i ernæring.