Din guide til Bakers cyste

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Har du plutselig oppdaget en kul bak kneet ditt? Det kan hende det er en Bakers cyste. Men ikke vær bekymret, de er ikke typisk farlige.

Kort forklart er Bakers cyster væskefylte sekker som utvikler seg bak kneet. Oftest skjer dette i knær med tidligere problemer som for eksempel artrose, meniskskade eller inflammatoriske sykdommer. For det meste fungerer disse som et slags varsellampe for at noe annet skjer i kneet.

Hva er en Bakers Cyste?

Leddposen bak kneleddet kan presses bakover for å utvikle noen som heter en “Baker’s” eller “popliteal” cyste, som er fylt med væske fra leddet. Dette skjer hvis det er økt press eller væske i kneleddet, ofte fra skade eller patologi.

Hos en av to voksne, finnes det en slags enveisventil-mekanisme bak kneet. Derfor strømmer væsken bare bakover, slik at det blir fanget der som en Bakers cyste (1).

Cysten oftest befinner seg på innsiden av leggen. Det som lager enveisventilen er de to store legg- og hamstringsmusklene (gastrocnemius og semimenbranosus).

Siden dette skjer på grunn av økt væske i kneet, oppstår dette oftest hos deg med tidligere kneskade eller patologi.

FUN FACT: Det er faktisk mulig at en Bakers cyste har en beskyttende effekt på kneet ditt. Siden væsken som strømmer ut reduserer det økte trykket i selve kneleddet (2).

Hvorfor har dette skjedd?

Som tidligere nevnte, er dette en normal prosess når kneet har et underliggende problem. Oftest skjer det på grunn av artrose, meniskskader eller inflammatorisk sykdom. Andre skader inkluderer korsbåndskade, skade og hevelse på ledd og bein (3).

Visste du?

4 av 10 smertefulle knær kan vise tegn på Bakers cyste på MR.
19 av 20 knær med leddskader viser tegn på Bakers cyste (3).
Bakers cyste ved 82% mediale meniskskader, men bare 38% laterale meniskskader (4).
Bakers cyste er oppkalt etter kirurgen William Morant Baker på 1900-tallet som først beskrev cysten.

      
Veldig bra oppfølging på problemområde og fikk også en forståelig diagnose som hjalp også meg med å forstå hva som var galt. Alex hjelper til der det gjør vondt og gir øvelser som er passelig for smerten til å bli bedre. Har også verktøy som hjelper til på behandling.
Ayli Hoshmand
Ayli Hoshmand
1710340186
Da jeg først startet hos Alex hadde jeg så store smerter i kneet at jeg sov dårlig om natten og vurderte om jeg måtte kvitte meg med min hund, fordi jeg nesten ikke klarte å gå. Etter kort tid med behandling av min menisk og med god veiledning på styrkeøvelser, var de verste smertene borte og jeg sov igjen om natten. I starten var jeg ofte til behandling, men raskt ble dette redusert i takt med at kneet ble bedre. Sakte men sikkert har jeg kunnet begynne å gå turer i skogen igjen - etterhvert i flere timer. Jeg kan til og med bytte ut joggeskoene med pensko ved spesielle anledninger. Det har tatt noen måneder å komme dit jeg er nå, men med tålmodighet, god hjelp av Alex og egentrening mellom behandlingene, kan jeg igjen se fram til en aktiv fritid. Jeg er så fornøyd!
Jannicke
Jannicke
1698586374
Wow, what an amazing place! I originally came with a shoulder problem as well as overall stiffness, have went to chiropractors before and they were only cracking me and giving short term relief with no exercises to help me outside of treatment. That is not the case here not only do they focus very hard on correctly diagnosing the problem but apply many different techniques as well as using this metal scraping tool, massage and as well as adjustment. Not only that but I was also sent home with exercises to do at home! Big thanks to Alex Horne!! Highly recommend!
Mat White
Mat White
1696953239
Etter å ha hatt smerter i venstre hofte i nesten 2 år og vært innom naprapat, fastlege, fysioterapeut, manuell terapeut og revmatolog, fant jeg Alex Horne og Ullevål Kiropraktorklinikk etter et nettsøk. Han undersøkte meg og mente jeg burde vurderes av ortoped for eventuell hofteprotese. Fikk henvisning til MHH og kom raskt til ortoped som så på røntgen at jeg har artrose i hofta, og at jeg var kandidat for protese. I ventetiden før operasjonen ga Alex meg smertelindrende behandling og god oppfølging. Alex er en veldig hyggelig fyr med omsorg for pasienten!Takket være Alex sitter jeg nå her med splitter ny protese og er i gang med opptrening!
anne nilsen
anne nilsen
1696498639
Hoftesmerter.Etter langvarige smerter og plager, resultatløse utredninger hos andre klinikker og tapt natte-søvn, fant Alex Horne raskt ut at plagene skyldtes ubalanse/svak muskulatur i hoften.Etter bare noen dager med enkle øvelser forsvant smertene. Nå kreves bare noen minutter i uka for å holde dette i sjakk, og annen trening og sykling går som normalt igjen.Benytter enkle videoer en kan se på hjemme, for å utføre øvelsene riktig.Kompetent og engasjert. Bra oppfølging👍
I had back, neck, and knee pain for years, partially connected to my active involvement in sports, especially horse riding. Alexander Horne at Ullevål Kiropraktorklinikk helped me to recover. During the therapy, Alex explained the reasons and treated my health issues, offering additional support through his YouTube channel. Moreover, I learned which exercises to do at home afterward to prevent these issues from coming back. Many thanks to Alex Horne and Ullevål Kiropraktorklinikk for making me healthier!
Eva Smorodina
Eva Smorodina
1696265945
Alex Horne har min sterke anbefaling. Faglig sterk, lytter til pasienten og bruker god tid på behandlingen. Gratis parkering like ved klinikken. Anbefaler sterkt.
Slet med utførelse av øvelser som markløft og knebøy grunnet smerter i korsrygg. Fikk grundig utredning og veiledning, samt effektive øvelser av Alex. Har nå ingen smerter under trening. Opplevde behandlingen veldig profesjonell.
Jeg gir Alex mine beste anbefalinger. Veldig seriøs og kompetent. Nøye med utredning, dyktig kurativ og så kan du stole på at han ikke driver med «overbehandling».
Lars Erik Flato
Lars Erik Flato
1684079850
Jeg ble rådet av min fastlege å ta kontakt med Ullevål Kiropraktorklinikk. Jeg skadet halebeinet mitt i et fall på langrennski. Har i 2 år hatt smerter av og på, som har gjort hverdagslige gjøremål tidvis røffe. Jeg har gått i behandling hos Alex Horne. Jeg har fått veldig god hjelp, og mange gode råd. Behandlingene er raske og effektive, og jeg har fått god veiledning på trening som utføres mellom behandlingene. Det har vært rask bedring.
Etter jeg ignorerte smerter i hofta i 1-2 måneder, hvor jeg gikk fra å løpe uten smerter, til litt smerte, til at jeg bare kunne løpe i motbakke, til at jeg til slutt ikke kunne løpe var det helt klart for meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg søkte endel på nett og fant Alex Horne. Han har fulgt meg opp i 2 måneder nå og fant raskt ut hva som kunne forbedres. Han var veldig profesjonell, imøtekommende og genuint opptatt i å finne ut hva som var viktig for meg, og hva som var min intensjon med opptreningen. Han ga meg spesifikke øvelser tilpasset meg, som hadde som hensikt å styrke og mobilisere de områdene som hadde bidratt til skaden. Etter bare noen uker, kunne jeg begynne å trappe opp trening. Dette hadde jeg aldri klart uten hans hjelp og veiledning. Nå er jeg på god vei opp i volum igjen på løpingen og har kommet sterke fra det hele. Så fornøyd med behandlingen og oppfølgingen at jeg nå har begynt å jobbe med andre områder. Anbefaler Alex Horne på det sterkeste!
Jeg har slitt med hoftesmerter i over 10 år. MR/CT/Røntgen er tatt flere ganger uten noen entydig konklusjon. Mulig noe dysplasi, mulig FAI, mulig noe artrose...Flere fysioterapeuter er prøvd ut, uten særlig hell før nå. Alex Horne har vært til stor hjelp i behandling og med å sette opp et enkelt og overkommelig treningsopplegg for styrke og stabilisering av hofte. Dette har så langt gitt gode resultater, og bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Daglige smerter er nesten borte og jeg kan nå gjøre langt flere fysiske aktiviteter enn tidligere.
Hege J Bøhler
Hege J Bøhler
1665649333
Kjempe fornøyd! Barnet mitt (2 mnd)hadde store magesmerter og forstoppelse. Hadde henne hos Karoline Aalberg 3 ganger og all smerte og forstoppelse forsvant. Anbefaler klinikken sterkt! Skal tilbake hvis det er nødvendig.
Dardane Xani
Dardane Xani
1663745999
Ullevål kiropraktorklinikk ved Alex Horne hjalp meg svært raskt tilbake etter krystallsyke og svimmelhet fra akutt stiv/ smerter i nakke og hode. Alex fant raskt frem til en behandling som passet for meg, noe som gjorde at jeg var tilbake og kunne ta meg av min lille baby i løpet av bare noen behandlinger. Startet første behandling med å sjangle inn på behandlingsrommet, men etter en uke intensiv behandling kunne jeg fungere som normalt igjen. Anbefaler på det sterkeste Ullevål kiropraktorklinikk for hjelp til å bli kvitt svimmelhet og vond nakke!
Jeg slet med et vondt kne i fjor vår som gjorde at jeg ikke klarte å løpe. Jeg bestilte en time hos Alex Horne, som raskt konstaterte at det var "løperkne" som var årsaken. Etter noen måneders målrettet behandling var jeg i stand til å fullføre Oslo Maraton September 2021.Selvfølgelig fikk jeg smerter i motsatt kne nå i sommer, men på kort tid har Alex klart å få kneet til å fungere såpass at jeg skal prøve meg på Oslo Maraton nå til helgen.Alex Horne anbefales på det sterkeste dersom du sliter med det samme!
Marius Bruun
Marius Bruun
1663104960
Ive been to several chiropractors but never quite felt it was right for me. Treatment with Alex Horne at Ullevål Kiropraktor has been the best so far and it's really helped me with neck pains I've been having and knowing what exercise I can continue at home to alleviate future pains. Definitely recommend.
Mateo Lundstøl
Mateo Lundstøl
1661939816
Jeg har alltid blitt godt ivaretatt og fått profesjonell hjelp. Dyktige behandlere, som lytter til deg og gir deg deg best mulig behandling av høy kvalitet, som igjen gir deg trygghet. Anbefales.
Alex har vært en god støtte i forbindelse med en kneskade. Hyggelig og positiv, en kombinasjon med behandling og øvelser, og det har gitt gode resultater.
Helge Hafstad
Helge Hafstad
1661454294
Jeg har en mild grad av skoliose som jeg fint klarer å leve med ved å trene og holde meg aktiv, men til tider trenger jeg litt hjelp for å holde meg smertefri i nakke og korsrygg.Jeg begynte med behandling på klinikken, hos Alex, da nakken min låste seg helt og jeg ikke klarte å bevege hodet. Ved hjelp av ulike behandlingsmetoder som knekking, nåler, massasje o.l., samt god oppfølging, fikk jeg fort bevegeligheten tilbake. I ettertid har vi jobbet med å løsne opp muskulaturen i nakken , som har vært veldig stiv, for å lindre smerter og bevare bevegeligheten i nakken, men også skuldre og armer, som har vært plaget som et resultat av den stive nakken.Jeg har tidligere gått til en del andre kiropraktorer og fysioterapeuter, men det som jeg liker veldig godt med Alex er at han gir meg begge deler - han gir meg den behandlingen jeg trenger (og ikke bare knekker), samtidig som han gir meg øvelser for å kunne forebygge og holde muskulaturen vedlike.Behandlingen har gitt gode resultater og jeg er veldig fornøyd med Alex som kiropraktor. Han er god på plager i nakke og rygg, og jeg føler meg veldig trygg på den behandling jeg får, da vi sammen finner ut hva som passer best for meg. Jeg føler at han genuint bryr seg om meg og mine plager, og bruker timene våre godt. Ikke minst har han alltid et godt humør som smitter over, spesielt tidlig om morgenen for et b-menneske som meg!
Ingrid Folstad
Ingrid Folstad
1661371423
Etter flere år med smerter i lyske, hofte og korsrygg fikk jeg til slutt hjelp av Alex Horne. Han fant raskt ut at det var psoas major som forårsaket både smertene og den nedsatte bevegeligheten. Etter litt over et halvt år med målrettet behandling og trening er jeg nå i stand til igjen å gå toppturer, dra pulk og løpe.Alex sin ekspertise og profesjonelle tilnærming til å finne årsaken til problemene og ikke bare behandle symptomene, har vært uvurderlig for at jeg har fått tilbake bevegeligheten, en smertefri hverdag og igjen kan leve et aktivt liv.
Majken Korsager
Majken Korsager
1645689281
Etter behandling hos Alex er jeg nå endelig smertefri og løpbar igjen etter en langvarig akillessenebetennelse.Jeg gikk til Alex både for hans kunnskap og erfaring med idrett og for at han benytter seg av flere ulike behandlingsmetoder.Før behandlingen startet avdekket Alex skjevheter og svakheter som kan ha gjort skaden unødig langvarig. Med et skreddersydd opplegg, godt forklart og illustrert i videoer av Alex, ble jeg fort såpass motivert at jeg faktisk kom i gang med, og fortsatt gjør regelmessig trening av styrke, ballanse og bevegelighet.Jeg har inntrykk av at Alex både har solid kunnskap og i tillegg holder seg godt oppdatert på nyere forskning og erfaring rundt idrettsskader. Det gir meg trygghet og motivasjon til å fortsette med øvelsene jeg har fått, og til å komme tilbake til Alex om det skulle dukke opp nye utfordringer.
js_loader

Hva skjer hvis du får vondt?

Cysten er ofte liten og gir ofte ingen symptomer. Ofte oppdages de tilfeldigvis på MR bilder, uten at du kan kjenne dem engang. Men det er veldig vanlig at de går opp og ned i størrelsen.
Hvis en cyste blir stor, begynner du å se, og kjenner den, men den må ikke nødvendigvis være smertefull. Hvis den blir for stor, begynner den å begrense hvor mye du kan bøye kneet og kan gi noen flere symptomer:

 • 1 av 3 opplever generelle smerter bak kneet.
 • Stivhet i kneet, spesielt med å rette det ut (ekstensjon).
 • 3 av 4 kan kjenne kulen selv (palpasjon).

Det er mulig for en Bakers cyste å briste. Hvis dette skjer får du plutselig intense smerter på baksiden av kneet og leggen. Leggen kan hovne opp, og i noen tilfeller bli nummen på grunn av claudicatio (5). Mange av disse symptomene ligner blodpropp (dyp venetrombose), så det anbefales at du tar kontakt med helsepersonell så snart som mulig.

Ved brist av cysten opplever noen at leggen plutselig kjennes “våt” ut, uten at det er noe væske der. Dette er fordi væsken er på innsiden av huden og muskelen i leggen.

Kan barn få Bakers cyste?

Barn får sjelden Bakers cyste. Men de kan utvikle væske i knehasen, bak kneet som er uten symptomer. Dette er oftest normalt og ikke koblet med underliggende kneskade som med voksne (6). Mest rammet er gutter fra 4-8 år gamle (7).

Er Bakers cyste farlig?

Mest sannsynlig har du oppdaget dette på et MR bilde.

Hvis du har oppdaget kulen selv, anbefaler vi at du tar kontakt med helsepersonell for å få riktig diagnose. Det finnes ting som kan ligne Bakers cyste, som for eksempel; popliteal aneurisme, lipom, muskelrivning, meniskcyster, thrombophlebitt eller sarkom. Disse er lurt å utelukke.

Bakers cyster kan også utvikle seg og gi risiko for en skade på blodårene bak kneet (popliteal thrombophlebitis), eller thrombosis, som påvirker arteriene (8). Det kan i noen tilfeller forårsake nerveskade til enten den tibiale eller fibulare nerven (9).

En test på at det du har bak kneet er faktisk en Bakers cyste heter “Foucher’s sign” (1):
Ved et rett ben er en Bakers cyste hard, siden musklene er strammet og lukker “enveisventilen” og dermed fanger væsken.
Ved bøyd kne blir en Bakers cyste myk, siden væsken kan bevege seg fritt.

Kne undersøkelse

MR av kneet er den sikreste testen for å bekrefte diagnosen. Ultralyd har vist å finne Bakers cyster med 100% sikkerhet (10). Men likevel, er ultralyd ikke like bra til å differensiere fra andre skader, eller gi informasjon om de underliggende plager i kneet.

Har du ingen plager og har blitt diagnostisert med Bakers cyste, er det anbefalt at du vurderer behandling og veiledning for det underliggende problemet i kneet.

Hvordan behandles Bakers cyste?

For de fleste symptomatiske cyster, anbefales det med konservativ behandling i 6-12 uker. Du kan få nytte av kompresjon, is og elevasjon. Legen din kan anbefale betennelsesdempende medisiner.

Lokalisert steroid injeksjon kan ha noen midlertidig effekt (11).

Drenering av en Bakers cyste ved aspirasjon har en umiddelbar effekt. Men effekten er ekstremt kortvarig, siden væsken bare kommer tilbake, ofte innen dager.

Dersom du har tegn på popliteal thrombophlebitis, thrombosis eller nerveskader, må cysten opereres med en gang.

Det er ingen sikker måte å forhindre Bakers cyste fra å utvikle seg, men det er trinn du kan ta for å redusere risikoen din. Opprettholde en sunn vekt, holde deg aktiv og unngå aktiviteter som setter overdreven belastning.

Du som har ikke fått nytte av dette kan finne ut mer om det underliggende problemet i kneet ditt. Din kiropraktor, fysio- eller manuellterapeut kan hjelpe deg med en fornuftig behandling og / eller rehabiliteringsplan.

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål om kneplager? Ta kontakt med Alex  Har du spørsmål om kneplager? Ta kontakt med Alex

  Kontakt oss

  Alex har veldig god erfaring med utredning og behandling av et bredt spekter av hofte- og kneplager, fra idrettskader til artrose. Alex behandler selvsagt også nakke- og ryggsmerter hos pasienter i alle aldersgrupper. Han har også lang erfaring fra toppidrettslag i London og Oslo, har derfor stort fokus på øvelser og utfører også dry-needling behandling.