Amming kan redusere risiko for diabetes hos mor

5/5 (5)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

amming reduserer diabetesrisiko

Helsedirektoratet anbefaler fullamming til barnet er 6 mnd og at mor og barn fortsetter med ammingen til 12 måneder og gjerne enda lenger. Det er godt kjent at amming har en rekke fordeler for babyen, som blant annet redusert risiko for astma og allergi. Men visste du at det er store fordeler for mor også?

Den første tiden etter fødsel vil ammingen bidra til at livmoren trekker seg raskere sammen etter fødselen. Dersom ammingen fungerer godt, kan den også bidra til å forebygge barseldepresjon. (1)

Amming gir langtidseffekt for mor

På lengre sikt vil amming kunne bidra til å redusere risikoen for at du som mor utvikler alvorlige sykdommer (2, 3) som blant annet:

  • brystkreft
  • eggstokkreft
  • diabetes type 2
  • hjerte- og karsykdommer

En studie (4) publisert i det anerkjente tidsskriftet JAMA, viser at kvinner som ammer i minst 6 måneder ser ut til å nesten halvere risikoen for diabetes type 2, sammenliknet med de som ikke ammet. Kvinner som ammet i mer enn 12 måneder hadde også omtrent halvert risiko. Så det ser ikke ut til at en enda lengre ammeperiode gir ytterligere beskyttelse for mor med tanke på diabetes 2. Forekomsten av diabetes type 2 minket blant de som ammet helt uavhengig av etnisitet, familiehistorikk av diabetes, fastende blodsukker, svangerskapsdiabetes, alder, livsstil, vekt, livvidde og andre risikofaktorer. (4Denne studien baserte seg på tall fra en 30 år lang studie av afro-amerikanske og hvite kvinner i USA og inkluderte 1238 kvinner uten diabetes før svangerskapet, som ble gjennomsnittlig fulgt opp i 24,7 år og testet for blant annet glukosetoleranse.

liten baby ammer reduserer risiko for diabetes hos mor

Studien har ikke avdekket mekanismen bak denne sammenhengen, så mer forskning er nødvendig. Man kan heller ikke utelukke at det finnes en annen ukjent faktor som gir denne effekten. Men en foreslått mekanisme er at hormonproduksjonen som er relatert til ammingen påvirker celler i bukspyttkjertelen som fører til mindre sirkulerende sukker i blodet (glukose) og redusert utskillelse av insulin, selv om produksjonen av glukose øker under amming.

Sammfunnsansvar å legge til rette for amming

Amming er en naturlig biologisk prosess med et enormt potensiale for å kunne gi store langsiktige helseeffekter til mor. Forskerne konkluderte med at amming har blitt undervurdert som en strategi for å forebygge metabolsk sykdom blant kvinner i fertil alder og senere. Konklusjonen var tydelig, amming reduserer risikoen betraktelig for utviklingen av diabetes type 2. Det er derfor viktig at kvinner som ønsker å amme mottar all den støtten de trenger for å kunne amme så lenge som de selv ønsker.

Det er et samfunnsansvar å legge til rette for at kvinner kan amme i tråd med nasjonale og internasjonale anbefalinger for spedbarnsernæring, for best mulig helse for barn og mor.

Gry Hay (5

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese studerer til en mastergrad i ernæring.
Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 kommentarer på "Amming kan redusere risiko for diabetes hos mor"

Innstilling for informasjonskapsler

Nettstedet spør om du godtar informasjonskapsler for at nettsiden skal lastes og fungere raskere, samt informasjonskapsler til bruk mtp sosiale medier og annonsering. Informasjonskapsler for sosiale medier og annonsering fra tredjeparter brukes for å tilby deg funksjoner på sosiale medier og tilpassede annonser. Ønsker du mer informasjon eller vil du endre innstillingene dine, trykk på knappen ”Mer informasjon” eller gå til ”Innstillinger for informasjonskapsler” nederst på nettsiden. Mer informasjon om informasjonskapsler og personvern, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du disse informasjonskapslene og den involverte behandlingen av dine personopplysninger?

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.