Sliter du med smerter i halebeinet etter en fødsel?

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

Dame med halebeinsmerter

Mange gravide opplever å få vondt i halebeinet, både under svangerskapet og etter fødsel. Slike smerter er vanlige, og kan oppleves svært plagsomt og ubehagelig.

Det kan være vanskelig å sitte normalt, reise seg opp fra en stol og å lene seg tilbake når du sitter. For mange kan også det å amme bli en utfordring fordi fordi det vil kunne være vanskelig å finne en sittestilling som ikke er ubehagelig.

For å unngå smertene, prøver noen å sitte på en side av setet (rumpa), men det er ikke tilrådelig. Selv om dette kan lindre smertene, kan det nemlig føre til ryggplager gjennom skjev eller asymmetrisk belastning. Noen vil også kunne oppleve sårhet etter dobesøk eller samleie. Smertene kan variere fra milde til intense, men de gjør vanlige hverdagsoppgaver utfordrende..En kiropraktor med spesialkompetanse på bekken og gravidplager kan gi behandling og gode råd til hvordan du kan bli smertefri.
Smerter i halebeinet skyldes gjerne hormonendringene i kroppen under svangerskapet. De hormonelle forandringene skal gjøre kroppen klar til fødsel.(1) I denne prosessen blir leddbåndene mer tøyelige og bekkenet kan bli ustabilt. Dette kan føre til smerter i bekkenet og halebeinet. I siste trimester blir leddbåndene som er festet til halebeinet mer tøyelige og løsere for at babyen skal få plass når den vokser i magen.

De enorme forandringene som kroppen gjennomgår under et svangerskap påvirker flere funksjoner. Det at magen vokser raskt fører til at belastningen på bekkenbunnen blir større. Derfor anbefaler jeg alle gravide å gjøre bekkenbunnstrening.

Hva er halebeinet?

Vondt i halebeinet

Halebeinet (Coccyx) er et lite bein som sitter på nederste del av ryggraden din, rett bak livmoren. Det er sammensatt av 4-5 små sammenvokste knokler, som kan betraktes som en rest av pattedyrhalen. Det er forbundet med korsbeinet ved et uekte bruskledd (2). Halebeinet er lite, men har viktige oppgaver. Det hjelper til med å stabilisere ryggen når du sitter, og mange sener, muskler og leddbånd går gjennom området. Halebeinet gir også støtte til anus. (3)

Årsaker til at du får vondt i halebeinet

At halebeinet er et slags knutepunkt for sener, muskler og leddbånd, gjør området svært sensitivt og utsatt - også i forhold til muskelspenninger og muskelsmerter, noe som igjen kan føre til stråling ned i beina(4). Det være vanskelig å kjenne hvor smerten kommer fra, ofte kan bekken, hofter eller korsrygg gjøre at du får halebeinssmerter. Jeg har hatt flere pasienter som sier de har vondt i halebeinet, men som viser seg å være smerter fra bekken eller korsrygg. I noen tilfeller kan prolaps i korsryggen også være årsaken til smerter i halebeinet. Rett diagnose er viktig for rett behandling, ofte er det noen som tar feil av hvor smerten kommer fra.

Den vanligste årsaken til at pasientene vi ser har fått halebeinssmerter, er at de har falt rett på rumpa feks sklidd på isen uten å ha brukt brodder. Det er også en rekke andre årsaker som kan gi smerter i halebeinet. Under graviditeten så vokser babyen og dytter mot halebeinet. Dette gir ekstra press. Hormonforandringer og andre problemer, som forstoppelse eller overvekt, kan også føre til smerter. Under selve fødselen kan det forekomme brist eller brudd i halebeinet på grunn av den store påkjenningen.

Leddskader som følge av ensidig bevegelsesmønster, som f.eks. stillesittende kontorarbeid eller gjentagende lut holdning, vil også kunne bidra til at du får vondt i halebeinet. Det samme kan slitasje på leddene som følge av aldring.

Dette kan du gjøre for å lindre halebeinsmertene

  • Hjelpemidler som halebeinspute eller sitte-ring kan gjøre det lettere å sitte behagelig for deg som har vondt i halebeinet.
  • Smertestillende medikamenter.
  • Is/varme pute
  • Massasje
  • Måten du sitter på har mye å si. Dårlig holdning kan føre til mye press på halebeinet
    Styrkeøvelser for muskler som støtter halebeinet, som de dype magemusklene og bekkenbunnen.

Øvelser som hjelper mot smerter i halebeinet:

Krum - svai
Stå på alle fire. Plasser knærne rett under hoftene og hendene litt foran skuldrene. Spre fingrene, press håndflatene i matten og sett tærne i gulvet. Krum og svai ryggen i rolige bevegelser. Hold navlen inne både når du krummer og svaier ryggen.

Hunden 
Start på alle fire. Pust ut, løft knærne av gulvet og skyt rumpa i været. Strekk ut bena, men behold en liten knekk i knærne. På neste utpust, aktiver lårene og se om du kan rette ut bena litt mer uten å miste posisjonen i hofta. Presser du hælene mot gulvet og kjenner at ryggen rundes bør du heller ha litt bøy i knærne.

  •  Fest blikket mellom føttene og slapp av i skuldre, nakke og kjeve.
  • Hold posisjonen i cirka fem åndedrag. La pusten være uanstrengt og langsom. Pust ut og kom tilbake til alle fire.

Bridge 
Ligg på rygg med armene langs sidene, føttene i gulvet og bøy i knærne.
Stram musklene i rumpa og magen og løft hoftene til kroppen danner en rett linje fra knær til skuldre. Hold i noen sekunder før du går rolig tilbake til utgangsposisjonen.

Merk: Løft rumpa ved å presse hælene mot bakken.

Childs pose - Balasana
Start på alle fire. Ligg med knærne litt fra hverandre (hvis du har en matte - mattebreddens avstand) og sett rumpa ned på hælene. Pust ut og legg overkroppen framover. Legg pannen i gulvet. Kjenn hvordan korsryggen slapper av. Før halebeinet bakover. Strekk armene framover og legg håndflatene i gulvet.
Ta lange dype åndedrag, fyll opp hele magen og la pusten gå langs ryggen på innpust. Føl hvordan du slipper spenninger for hver utpust. Bli her så lenge du føler behov for det. Rull deretter forsiktig opp med ryggen til en sittende posisjon.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.







    Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

    Kontakt oss

    Kiropraktor Sara Nordanger jobber på Fetsund Kiropraktorsenter. For å få kontakt med henne kan du trykke her.