Behandling av Patellofemoralt Smertesyndrom

Bestill time

Dette er Patellofemoralt Smertesyndrom

Patellofemoralt smertesyndrom (PFSS) er en tilstand som påvirker kneleddet og kan forårsake betydelig ubehag for dem som er rammet. Det er også kjent som løperkne.

Det mest fremtredende symptomet på PFSS er smerte rundt og foran kneskålen (patella). Dette ubehaget kan intensiveres under forskjellige aktiviteter som involverer bøyning og strekking av knærne. Gåing, løping, sykling og å gå i trapper er alle situasjoner der smertene kan forverres. En annen situasjon der smertene kan oppstå er ved langvarig sitting med bøyde knær. Dette fenomenet er kjent som "kino-kne" og kan skape betydelig ubehag for de som lider av PFSS. Ofte vil den som er rammet velge sitteplass på kino, tog eller fly som er rett ved midtgangen slik at kneet kan strekkes.

Noen personer med PFSS kan også oppleve klikkende eller knasende lyder i kneet når de bøyer og strekker det. Disse lydene kan være plagsomme, men er ikke alltid forbundet med smerte.

Kne-instabilitet er et annet symptom på PFSS. Dette innebærer at kneet kan føles ustødig eller som om det "gir etter" når man står eller går. Dette kan føre til bekymring og usikkerhet, spesielt i situasjoner der balanse og støtte er viktig. I noen tilfeller kan PFSS forårsake hevelse rundt kneskålen. Denne hevelsen er vanligvis mild, men kan legge til ubehaget forårsaket av tilstanden.

Til slutt kan stivhet i kneet være et symptom på PFSS. Kneet kan bli mindre fleksibelt, spesielt etter langvarig inaktivitet, noe som kan føre til begrensninger i bevegelse og aktivitetsnivå.

Det er viktig å merke seg at symptomene på PFSS kan variere i alvorlighetsgrad og varighet. Ikke alle med PFSS vil oppleve alle disse symptomene. Hvis du mistenker at du lider av patellofemoralt smertesyndrom, anbefales det å oppsøke en hjelp for en korrekt diagnose og behandling.

Hvis du kan svare ja på en eller flere av disse utsagnene, bør du vurdere å få undersøkt kneet ditt

 • Du har diffuse knesmerter som er lokalisert foran og rundt kneskålen.
 • Ofte mer smerter etter trening, gå ned trapper eller ned bratte bakker slik som ned fjell
 • Knesmerten forverres ved langvarig sitting med bøyde knær, ofte kalt "kino kne", og bedres ved å sitte med beinet utstrakt.
 • Murrende og verkende knesmerte
 • Smerten blir ofte verre under aktiviteter som krever bøyning og strekking av knærne, som for eksempel gåing, løping, sykling, og trapper.
 • Kne-klikking eller knasende lyder kan oppleves, spesielt når kneet bøyes eller strekkes.
 • Kne-instabilitet: Kneet kan føles ustødig eller som om det "gir etter" når du står eller går.
 • Hevelse: I noen tilfeller kan det være mild hevelse rundt kneskålen.
 • Stivhet: Kneet kan bli stivt og mindre fleksibelt, spesielt etter langvarig inaktivitet.

Slik behandler vi patellofemoralt smertesyndrom

 • Uttøyingsøvelser
 • Rehabiliteringsøvelser
 • Trykkbølgebehandling
 • Manuelle behandlingsteknikker
 • Tørrnålebehandling
 • Medisinsk laserbehandling
 • Veiledning i forebyggende styrketrening

Ole Mossin Olesen

Som toppidrettsutøver er man avhengig av at kroppen til enhver tid fungerer, og det er gjerne de små tingene som utgjør de store forskjellene. Med Alex sin brede kompetanse, og nedslagsfelt, har rehabiliteringstiden gått betraktelig ned. Kombinasjon av sportskiropraktikk, oppfølging rundt øvelser/egentrening, og å gi pasienten en forståelse av problemet… Les mer

Som toppidrettsutøver er man avhengig av at kroppen til enhver tid fungerer, og det er gjerne de små tingene som utgjør de store forskjellene.

Med Alex sin brede kompetanse, og nedslagsfelt, har rehabiliteringstiden gått betraktelig ned. Kombinasjon av sportskiropraktikk, oppfølging rundt øvelser/egentrening, og å gi pasienten en forståelse av problemet bak skaden, er veldig bra!

Les mindre

Bestill time til utredning av din kneplage

Alex Horne

Kiropraktor MNKF

Alex har lang erfaring med utredelse og behandling av kneplager slik som patellofemoralt smertestyndrom. Han har over flere år behandlet alt fra idrettsutøvere og mosjonister for patellofemoralt smertesyndrom

Les mer

Vi garanterer

 • Vi har spisskompetanse på knesmerter
 • Alle våre terapeuter er autoriserte fagpersoner
 • Du får utredning i løpet av kort tid
 • Vi kan rekvirere MR eller Røntgen ved behov
 • Vi samarbeider med din fastlege og henviser til ortoped ved behov

Vi bruker informasjonskapsler

Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.