Neck Disability Index på Norsk

Neck Disability Index (1, 2) er et validert spørreskjema som brukes av klinikere og i forskning for å kartlegge nedsatt funksjon grunnet nakkesmerter. Verktøyet brukes altså til å undersøke hvor hemmende nakkesmerten er i det daglige. Du fyller ut skjemaet ved å klikke på svaralternativene nedenfor som passer din situasjon best.

Del 1 – Smerteintensitet PoengDel 2 – Personlig stell (vaske seg, kle på seg, osv.) PoengDel 3 – Løfting PoengDel 4 - Lesing PoengDel 5 – Hodepine PoengDel 6 – Konsentrasjon PoengDel 7 – Arbeid (eller daglige gjøremål) PoengDel 8 – Bilkjøring PoengDel 9 – Søvn PoengDel 10 – Fritid PoengBesvarte spørsmål: / Ingen funksjonelle problemerModerate funksjonsproblemerAlvorlige funksjonsproblemerInvalidiserende funksjonsproblemerSengeliggende

0%

Hva betyr resultatet?

Hva betyr resultatet? Alvorlighetsgraden av funksjonsproblemer blir ofte inndelt i følgende kategorier; minimale funksjonsproblemer (0-9%), moderate funksjonsproblemer (10-29%), alvorlige funksjonsproblemer (30-49%), invalidiserende funksjonsproblemer (50-69%), sengeliggende (70-100%).

Ingen funksjonelle problemer

Du håndterer de fleste daglige aktiviteter og gjøremål. Et enkelt behandlingsopplegg vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig, ofte vil dette inkludere råd om arbeidsstilling og opptrening.

Moderate funksjonsproblemer

De med dette resultatet har gjerne smerter og vanskeligheter med å løfte, å lese og å konsentrere seg. Kjøring og sosialt liv kan være vanskelig og d kan fungere dårligere på jobb enn vanlig. Personlig hygiene, hodepine og søvn er normalt sett ikke veldig påvirket. Plagene kan oftest behandles suksessfullt med konservativ behandling (slik som hos kiropraktor eller fysoterapeut).

Alvorlige funksjonsproblemer

Smerte er som oftest hovedproblemet for de med dette resultatet, men daglige aktiviteter og gjøremål blir påvirket. Denne pasientgruppen krever grundig undersøkelse og utredning før eventuell behandlingsmetode avgjøres. En tverrfaglig tilnærming på behandlingen er oftest gunstig.

Invalidiserende funksjonsproblemer

Nakkesmertene påvirker alle aspekter i pasientens liv og hverdag. Et tverrfaglig behandlingsopplegg, der mestringsstrategier står i fokus i tillegg til fysisk behandling og veiledning, være nødvendig for å bli bedre.

Sengeliggende

Personer med dette resultatet har svært eller nesten helt nedsatt funksjon. Disse pasientene er som oftest så dårlige at de er sengeliggende.

Vi bruker informasjonskapsler

Våre nettsider benytter cookies. Dersom cookien ikke er nødvendig for at nettsiden vår skal fungere, vil den ikke lagres på din enhet med mindre du samtykker til dette.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendig for nettsidens grunnleggende funksjoner og vil derfor alltid være aktivert. Dette inkluderer informasjonskapsler som gjør at du blir husket når du besøker nettsiden innenfor én enkelt økt eller, hvis du ber om det, fra økt til økt. Disse informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel handlevogn- og betalingsprosessen. I tillegg har informasjonskapslene funksjoner i tilknytning til ivaretakelse av nettstedets sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Informasjonskapsler på sosiale medier gir deg mulighet for å koble deg til det sosiale nettverket ditt og dele innhold fra nettstedet vårt via sosiale medier. Informasjonskapsler på annonser (fra tredjeparter) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse annonseringen bedre i forhold til dine interesser, både innenfor og utenfor dette nettstedet. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger. Hvis du vil ha mer informasjon om denne behandlingen av personopplysninger, kan du se våre Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Dersom du deaktiverer disse informasjonskapslene, kan det medføre at du ser annonser som ikke er like relevante for deg, eller at det ikke er mulig å koble til like effektivt med Facebook, Google eller andre nettverk, og/eller at du ikke får delt innhold på sosiale medier.