Matvarer og kosthold som kan bedre tilstanden ved hjernerystelse

Hjernerystelser er en type traumatisk hjerneskade som kan oppstå som følge av et slag mot hodet eller en plutselig akselerasjon og deselerasjon av hodet. Hjernerystelser kan føre til ulike symptomer, som hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker og tretthet. Et godt kosthold og riktig ernæring kan spille en viktig rolle i tilhelingen etter en hjernerystelse, ved å støtte hjernens helse og funksjon, redusere betennelse og oksidativt stress, og bidra til reparasjon av skadede hjerneceller. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen matvarer og næringsstoffer som har vist seg å være gunstige for hjernen etter en hjernerystelse.

Omega-3 fettsyrer

Fiskeolje er en rik kilde til omega-3 fettsyrer, som er kjent for å være viktig for hjernen. Omega-3 fettsyrer, særlig EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre), er involvert i viktige prosesser i hjernen, både beskyttelse og reparasjon, samt hjernens evne til å tilpasse seg og betennelsesdempende reaksjoner (1). Studier viser at omega-3 fettsyrer kan bidra til å redusere betennelse og fremme gjenoppbygging av hjerneceller etter skade (2). Gode kilder til omega-3 inkluderer fet fisk som laks, makrell og sardiner, samt linfrø, chiafrø og valnøtter.

Kurkumin

Kurkumin er en aktiv ingrediens i gurkemeie, og ser ut til å ha kraftig betennelsesdempende effekt (3). Forskning tyder på at kurkumin kan bidra til å beskytte hjernen og forbedre tilhelingen etter en hjernerystelse ved å redusere betennelse og beskytte mot oksidativt stress (4). Gurkemeie kan inkluderes i kosten gjennom krydder, te eller kosttilskudd.

Magnesium

Magnesium er et essensielt mineral som er involvert i mange prosesser i kroppen, inkludert nervefunksjon, energiproduksjon og regulering av kalsiumbalansen i hjerneceller (5). Studier indikerer at magnesium kan bidra til å redusere betennelse, beskytte spesielle reseptorer i hjernen mot skadelig overstimulering og forbedre utfallet etter en hjernerystelse (6, 7). Gode kilder til magnesium inkluderer grønne bladgrønnsaker, nøtter, frø, belgfrukter og fullkornsprodukter (8).

Melatonin

Melatonin er et hormon som regulerer søvnsyklusen og har også betennelsesdempende effekt (9). Forskning antyder at melatonin kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten, redusere oksidativt stress og hjelpe hjernen å komme seg etter en hjernerystelse (10). Matvarer som inneholder melatonin inkluderer kirsebær, valnøtter og søtpoteter.

Kreatin

Kreatin er et naturlig stoff som finnes i kroppen og er involvert i energiproduksjon, spesielt i muskler og hjernen. Det er også tilgjengelig som et kosttilskudd. Studier viser at kreatin kan bidra til å forbedre hjernens tilgjengelige energi, beskytte hjerneceller mot skade og forbedre kognitiv funksjon etter en hjernerystelse (11, 12). Kilder til kreatin inkluderer rødt kjøtt, fisk og fjærkre, men kreatin-nivåene i disse matvarene er generelt lavere enn de som finnes i kosttilskudd.

NAC (N-acetylcystein)

N-acetylcystein (NAC) er en aminosyrederivat som har antioksidant- og betennelsesdempende egenskaper. Forskning tyder på at NAC kan bidra til å regulere immunforsvaret og bidra i tilhelingen etter en hjernerystelse (13, 14). NAC er tilgjengelig som et kosttilskudd og kan også finnes i matvarer som inneholder cystein, som for eksempel kylling, kalkun og meieriprodukter.

Symptomer på post-commotiosyndrom

Vitamin D

Vitamin D spiller en viktig rolle i kalsiumabsorpsjon og beinhelse, men det har også en innvirkning på hjernens helse og funksjon. Studier indikerer at tilstrekkelige nivåer av vitamin D kan bidra til å beskytte hjerneceller, regulere immunforsvaret og bidra i tilhelingen etter en hjernerystelse (15, 16). Naturlige kilder til vitamin D inkluderer sollys, fet fisk, egg og kosttilskudd.

Antioksidantrike matvarer

Antioksidanter er stoffer som beskytter cellene i kroppen mot skade forårsaket av frie radikaler og reaktive oksygenforbindelser. Inkludering av antioksidantrike matvarer i kosten kan hjelpe med å redusere oksidativt stress, styrke immunforsvaret og fremme tilheling etter en hjernerystelse (17, 18). Eksempler på antioksidantrike matvarer inkluderer bær (blåbær, jordbær, bringebær), grønne bladgrønnsaker (spinat, grønnkål), nøtter og frø, samt mørk sjokolade.

Konklusjon

Et sunt og næringsrikt kosthold er viktig for å bedre tilhelingen etter en hjernerystelse. Ved å inkludere matvarer og næringsstoffer som omega-3 fettsyrer, kurkumin, magnesium, melatonin, kreatin, NAC, vitamin D og antioksidanter, kan man bidra til å redusere betennelse, beskytte hjerneceller og forbedre hjernens funksjon.

LAST NED ARTIKKEL

Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.    Har du spørsmål til artikkelen eller lurer på om vi kan hjelpe deg? Ta kontakt med oss ved å trykke på knappen nedenfor, så svarer vi deg så fort vi har mulighet.

    Kontakt oss

    Therese er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese har en mastergrad i ernæring.