Knesmerter er en vanlig og inngripende tilstand som påvirker folk i alle aldre, der spesielt middelaldrende og eldre mennesker er ekstra utsatt. Hos mange fører knesmerter til begrensninger i daglige aktiviteter, påvirkning av humør og redusert livskvalitet. Det finnes mange årsaker til knesmerter, alt fra akutte skader til mer langvarige problemer som kneartrose (1).
Kneartrose, også kjent som «slitasjegikt», er en av hovedårsakene til langvarige (kroniske) knesmerter. Tilstanden utvikler seg gradvis over tid og påvirker hele kneleddet, inkludert bein, brusk, ligamenter og omkringliggende muskler (2). Årsaken er ofte sammensatt, der både aldring, genetikk og belastning spiller sentrale roller (2). Forekomsten av kneartrose blant nordmenn ligger på 7,1 % i den generelle befolkningen (3). Den stigende gjennomsnittsalderen i befolkningen, kombinert med økende antall overvektige, gjør at tilstanden sannsynligvis vil bli et enda større problem i fremtiden (3). Symptomene hos personer med kneartrose inkluderer ofte smerte, stivhet og redusert bevegelighet i kneet (2).
Et naturlig spørsmål som oppstår hos personer med kneartrose, vil ofte være: Er operasjon den eneste utveien, eller kan jeg gjøre noe med det? Svaret er i mange tilfeller ja.
Det er blant annet funnet en sammenheng mellom kneartrose og antall muskelknuter, også kalt triggerpunkter, i knemuskulaturen (4). Disse muskelknutene vil ofte forsterke smertene og ytterligere redusere knefunksjonen hos pasienter med kneartrose (5). Behandling av muskelknutene kan derfor være et av tiltakene som kan settes i verk for å forbedre knefunksjon, redusere knesmerter og øke livskvaliteten til personer med kneartrose.

Hva handler artikkelen om?
I denne artikkelen skal vi utforske hvordan både kneartrose og muskelknuter (triggerpunkter) i muskulaturen rundt kneet kan føre til langvarige smerter. Vi vil også se nærmere på hvordan behandling rettet mot muskelknuter kan være et nyttig verktøy for å redusere smerte og forbedre funksjonen hos personer med kneartrose. For deg som har problemer med tilstanden, kan denne kunnskapen bidra til å forstå årsakene bak smertene og hvilke muligheter som finnes for effektiv lindring.
Hva er egentlig en muskelknute?
Muskelknuter er hyperirritable områder i stramt muskelvev som kan gi både lokale og utstrålende smerter. Disse punktene kan oppstå på grunn av ugunstige bevegelser, skader eller overbelastning og kan gi vedvarende smerter over tid (6). Muskelknutene deles inn i aktive og latente knuter. De aktive gir konstante smerter fra muskelen, mens de latente først gir smerter når de blir utsatt for trykk eller belastning (6).

Hva sier forskningen om muskelknuters påvirkning på kneartrosepasienter?
En tydelig sammenheng er funnet mellom personer med kneartrose og antall aktive muskelknuter, der personer med kneartrose har en høyere forekomst av muskelknuter sammenlignet med personer uten kneartrose (4). Noen av årsakene til denne sammenhengen kan være at personer med artrose ofte har kompenserende bevegelsesmønstre og større tendens til overbelastning av muskulaturen (4).
Når muskelknutene oppstår i kneets omkringliggende muskler, vil det ofte forsterke ubehaget og smerten personer med kneartrose opplever (5). Studier har også vist at en del av knesmertene pasienter med artrose opplever, alene stammer fra muskelknuter i området rundt kneet (7).
Derfor kan målrettet behandling mot muskelknutene være et effektivt tiltak, og vi vil nå se nærmere på hva forskningen sier om behandlingseffekten.
Behandlingseffekt av muskelknuter på knesmerter:
Nyere forskning har satt søkelys på hvilken effekt behandling av muskelknuter har på pasienter med kneartrose. En systematisk gjennomgang av forskningen på området har vist at behandlingen virker smertereduserende, samtidig som den også øker kneets funksjon og bevegelighet (8,9). Behandling av muskelknuter har også vist seg å øke effekten av andre behandlingsformer. Dette betyr at man faktisk kan få større utbytte av for eksempel treningsøvelser, dersom man også velger å implementere behandling av muskelknuter (10).
Disse funnene viser at muskelknutebehandling kan være en viktig del av behandlingen for pasienter med kneartrose, og at man med relativt enkle behandlinger kan oppnå positive effekter. Det viser viktigheten av ikke bare å fokusere på selve leddet, men også å være oppmerksom på omkringliggende muskler og ledd, som potensielt spiller en sentral rolle.
Hvordan behandles muskelknuter?
Det finnes flere teknikker som egner seg godt til behandling av muskelknuter. Hvilken teknikk som brukes i hvert enkelt tilfelle, avhenger av behandlerens erfaring og pasientens egne preferanser.
En av de mest brukte behandlingsteknikkene mot muskelknuter er det som kalles for manuell teknikk. Dette foregår ofte ved at behandleren først lokaliserer muskelknutene, for deretter, ved bruk av håndkraft, å holde et vedvarende og gradvis økende trykk på punktet. Teknikken har vist seg å ha god effekt i form av bedre funksjon, mer avslappede muskler og redusert smerte (11).
En annen teknikk, Dry needling, også kalt tørrnåling, er en behandlingsteknikk med bruk av nåler. Nålene settes direkte inn i muskelknutene (6). Dette vil ofte skape det som kalles en "twitch"-respons, der muskelen «hopper litt» før den slapper av igjen. Teknikken fungerer godt til å redusere muskelspenning, øke blodsirkulasjonen i muskelen og redusere knesmertene (12). For noen kan teknikken virke litt overveldende, men den er helt ufarlig og sikker når den utføres av en velutdannet fagperson.
Trykkbølgebehandling er også en teknikk som brukes i behandlingen av muskelknuter, der trykkbølger sendes inn i de områder i musklene der muskelknutene befinner seg. Teknikken har vist god effekt i forhold til å redusere knesmerter, samt en økning i muskelfunksjonen (13).

Hva kan du selv gjøre?
Når det kommer til hva man selv kan gjøre for å redusere knesmertene ved artrose, finnes det flere enkle justeringer som kan gjøres i hverdagen for å avhjelpe disse. Mens manuell behandling kan redusere smerter og forbedre funksjon på kort sikt, er livsstilsendringer essensielle for å bremse sykdomsutviklingen og redusere smerter over tid.
Fysisk aktivitet og styrketrening av muskler omkring kneet:
Styrketrening med spesielt fokus på å trene musklene rundt kneet, kan hjelpe ved å skape bedre stabilitet i kneet og redusere belastningen som leddet får. Styrking av disse musklene vil gi gode muligheter for bedre funksjon og mindre smerter (14). Andre aktiviteter som sykling, svømming og gåturer på mykt underlag er også glimrende muligheter for å styrke musklene rundt kneet.
Vekttap:
Overvekt er en kjent faktor for utvikling og progresjon av kneartrose, ettersom mer vekt skaper mer belastning på kneet. Ved å gå ned i vekt reduseres belastningen på kneet betydelig, og vil ofte gi umiddelbar effekt (15). Ved å opprettholde en sunn livsstil og sunn kroppsvekt med daglig fysisk aktivitet kan du dermed redusere knesmertene og forebygge ytterligere utvikling av kneskader.
Gode teknikker til dagligdagse aktiviteter:
Daglige aktiviteter som å gå trapper, bøye seg og løfte tyngre gjenstander kan ofte fremprovokere knesmerter og skape irritasjon (16). Innlæring av god og riktig teknikk til disse aktivitetene, som for eksempel å bruke hofta mer aktivt når en bøyer seg ned og ved løft, kan hjelpe. Et annet element som også kan være til god hjelp er å unngå langvarige stående og huk-liknende stillinger.
Ved å gjøre disse enkle livsstilsendringer, kan du oppnå bedre kontroll over egne smerter og potensielt redusere behovet for behandling over tid. Samtidig anbefales det å rådføre seg med en kiropraktor eller annet helsepersonell for å sikre at tiltakene er tilpasset din spesifikke situasjon og tilstand.
Avslutning:
Håndteringen av knesmerter ved kneartrose er komplekst, og for å oppnå optimal behandling krever det ofte flere forskjellige innsatser. For mange vil behandling av muskelknuter kombinert med praktiske livsstilsendringer gjøre en betydelig forskjell. Behandlingen av muskelknuter gir hurtig lindring, men for å forebygge på lang sikt er egne tiltak som fysisk aktivitet, vekttap og riktig belastning i hverdagen avgjørende.
Hvis du opplever knesmerter, kan det være en god ide å ta kontakt med en kiropraktor eller annet helsepersonell som kan vurdere dine spesifikke behov, og ut fra dem lage en behandlingsplan som har fokus på best mulig leddfunksjon, redusere smerter og optimere hvordan du fungerer i din hverdag. Tidlig behandling gir gode muligheter for lindring, og gjør også at man unngår at symptomene utvikler seg i negativ retning. Med kombinasjon av profesjonell behandling og fornuftige livsstils endringer er det gode muligheter for at dine knesmerter reduseres, og med en økt livskvalitet til følge.